fredag 8 januari 2010

Long Term Capital - Historien om finansiell hybris

"Historia är nåt som man ska lära sig av när det gäller tidigare misslyckanden med förhoppningen att man inte gör samma misstag i framtiden."
.
Det brukade min historielärare säga.
.
En sån lärorik historia var hedgefonden Long Term Capital som förlorade ca 4,6 miljarder Dollar under 1998. Hela förlusten skedde under bara några månader i samband med krisen i Ryssland.

Hedgefonden Long Term Capital, LTCM, grundades 1994 och under 3 framgångsrika år lyckades fonden i genomsnitt tjäna 35 % / år, men fjärde året gick det inte så bra.

Den totala utveckling för LTCM
Klicka för Större Bild
Det som gjorde LTMC så unik är att den hade en samlig av de smartaste inom finansvärlden.

Så här såg gruppen ut!

Nobelpristagare = Myron Scholes och Robert Merton som är kända för Black and Scholes formula som används inom optionsvärdering

F.d Vice ordförande för federal Reserve = David Mullins

John Meriwether och hans framgångsrika obligations/arbitrage team hos Salomon Brothers och f.d professorer inom MIT och Harvard Businness School.

Det tog inte lång tid för en grupp av väldens smartaste inom finanssektorn att samla in 1 miljard dollar. Allting slutade med att hedgefonden LTMC riskerade förlora närmare 100 miljarder dollar, vilket de hotade finansiella systemet. Slutligen räddades de av Federal Reserve.

Det stora misslyckandet var i själva verket den arroganta inställningen mot risk och tron att de kunde totalt kontrollera risker med hjälp av avancerade finansiella formler. I vissa fall hade hedgefonden en hävstång på 1:250 gånger eller mer.
.
Till och med Warren Buffett har sagt att det är helt vansinnigt när man försöker tjäna pengar man inte behöver där man riskerar att förlora allt med hjälp av stor hävstång och han kan heller inte förstå varför så duktiga människor tog så stora risker.

Man brukar skämta om att Bill Gates inte behöver plocka 100-dollarsedlar på gatan eftersom de inte är värda hans tid.
.
Då man kan jämföra med LTCM:s strategi som gick ut på att plocka ”nickels” på en högtrafikerad motorväg där man riskerar livet.

Vad kan man lära sig av historien om LTCM?

* Att man ska vara väldigt försiktig med belåning och det viktigaste är att man ska istället satsa på att riskera väldigt lite eller helst inget.

* Att det inte går lita på alltför mycket på finansiella teorier.

* Att finansiella bubblor återkommer, vilket man ser på att vi ganska nyligen haft en kreditbubbla.

* Slutligen: finansmarkanden är aldrig rationell!


Här har ni hela dokumentären om LTCM i 5 delar!

Del-1

Del-2

Del-3

Del-4

Del-5

Läs Tips:

When Genius Failed -
The rise and fall of Long-Term Capital Management

1 kommentar: