söndag 14 februari 2010

Utdelningar – Både Inkomst och Värdetillväxt

Det pratas mycket om utdelningar gör skillnad överhuvudtaget. Främsta argumentet mot utdelningarna är att det inte spelar någon roll om bolaget delar ut eller om bolaget väljer att investera pengarna själva. Dessutom slipper man en utdelningsskatt på 30 %.

Här är en lång artikel av aktiespararna om utdelningspolitik och dess relevans för aktieägarna, som tar upp den akademiska argumentering varför utdelningar inte gör skillnad långsiktigt.

Problemet är som jag har försökt påpeka många gånger tidigare:

1- Bolaget kan oftast inte investera vinsterna på ett bra sätt.
2- Risken är stor att avkastningen på återinvesteringarna blir medioker.

Det händer att man ser det i en del företag där de har en mycket stabil verksamhet som genererar bra vinster. För att dessa lönsamma företag ska växa så blir de tvungna att investera. Man ser att hur företagen gör mer spekulativa investeringar som inte generar några vinster och som till och med kostar pengar längre fram när de nya investeringarna kräver nyemissioner för att kunna överleva. Det är inte lätt för ett stabilt företag att kunna investera i sin egen verksamhet hela tiden och det är ännu svårare att investera pengarna i andra verksamheter.

Det pratas mycket om Warren Buffett och hur Berkshire inte delar ut något.
.
Men hur många kan investera som honom?
.
Här en bra artikel från Stockman om företagens hantering av utdelningar som tar upp den frågan.

Sen finns det en annan stark fördel om glöms bort. Utdelningar är Pengar om man får ”idag” i handen för man har investerat och tagit en risk i bolaget. Då blir det ett slags investering som är mer lik affärsverksamhet där man får inkomster i form av vinster. Många bra bolag har under 10-15 års tid har delat ut nästa lika mycket som eller ännu mer än vad man har investerat.

En annan stark fördel många glömmer är att utdelningarna är mycket stabilare än aktiekurserna. Utdelningarna i år som förväntas att blir över 100 Miljarder.

Så här ser historiska utdelningarna som är utbetalt via värdepapperscentralen i Miljarder.

2009- 130,0
2008- 148,2
2007- 142,3
2006- 115,3
2005- 82,0
2004- 64,8

Om man jämför med börsens utveckling under samma tid.

Klicka för Större Bild

Cornucopia skriver en artikel om att Börsen inte alls stigit de senaste 100 åren. Visst om man tar hänsyn till inflationen och realvärden. (Nu har jag inte kolla hur exakt är hans data) Historiska börsuppgången påverkas mycket av inflationen. Men då har han inte tagit hänsyn till utdelningarna.

Om stora delar av företagsvinster delas ut via utdelningar så kan man förstå hur viktig en långsiktig investering är i det här diagrammet. 100 års historisk utveckling där man jämför återinvestering av utdelningarna mot aktiekurser och obligation. Skillnaden blir stor och aktiekurserna har i själva verket varit en sämre investering än obligation.

Klicka för Större Bild
Om man investerar i bolag som inte ger några utdelningar är man helt och hållet beroende av att bolaget går bra i framtiden och då tar man en betydligt högre risk. Att äga en aktie under 10 år och inte få någon kompensation under tiden, skulle inte många acceptera. Därför blir det vanligare att det blir kortsiktigt ägande där fokuseringen ligger på aktiekursen.

Själv tycker jag att börsen blir mer spekulativ när aktiekurserna blir den enda avkastning.

Det är som att köpa en fastighet eller ett mindre företag där förhoppningarna är att man ska kunna sälja den till ett högre pris längre fram. Vi har haft en fastighetsbubbla under 90-talet som gick ut på att köpa fastigheter för att enbart kunna sälja den dyrare till någon annan. Under tiden var fastighetsinvesteringen en kortsiktigt dåligt affär där hyresintäkterna inte räckte till ränta och amorteringen.
.
Här en kort film som jämför utdelningsinvestering som en traditionell fastighetsinvestering. Där själva aktiekursen motsvarar fastighetens marknadsvärde och där utdelningarna liknar stabila hyresintäkterna.

.
Ett annat filmklipp som visar hur viktig det är med utdelningsinvestering framför allt för många som tänker leva på sina aktieinvesteringar i framtiden. Här ser vi att utdelningsinvestering blir:

* Stabila växande inkomster
* Värdebevarande och värdetillväxt


Ni som är uppmärksamma ser att dessa filmer är gjorda av företaget Miller Howard och det är samma person står för boken The Single Best Investment.

Stort tack till Emil för tipset om filmlänkar!

12 kommentarer:

 1. Utdelningar är verkligen inte något magiskt. Om de vore det så vet marknaden redan om det och har värderat bolagen korrekt. Det vill säga, det finns ingen gratis lunch.

  Hur ställer sig utdelninginvesterare till att många företag lånar till sina utdelningar när det går knapert? Det vill säga att man som aktieägare i bolaget tar ett lån, betalar lånet till sig själv och tror att något positivt kommit ur det.

  SvaraRadera
 2. Jag kan hålla med att det är inte något magisk. Det är sund förnuft och långsiktigt investering. Det är så enkelt att det är för tråkig för de flesta investerare.

  Sen när det gäller marknaden så värderar den sällan rätt. För att det är framtida förväntningar det handlar om.

  Det finns gratis luncher men det krävs hård arbete och det gäller att kunna vara oberoende.

  Hur ställer sig utdelninginvesterare till att många företag lånar till sina utdelningar när det går knapert?

  Det är aldrig positivt. Då gäller det att veta vad man köper och gör en genomtänkt analys. Förhoppningsvis slipper man bolag som tänker kortsiktigt.

  SvaraRadera
 3. Tack för ännu en läsvärd artikel. Svedbergs på small cap, ska i år dela ut 7 kr kanon det verkar dessutom som att bolaget historiskt sätt dela ut mycket. Vad tror du om denna aktie?

  SvaraRadera
 4. Patrik
  Hej! Ser intressant ut. Har inte kolla på bolaget tidigare. En total utdelning på 7 kr = 13% direktavkastning är inte lite. Men det verkar vara engång utdelning. Ser ut som att bolaget vill sänka sin soliditet som är på 75%, vilket är inte dåligt!

  SvaraRadera
 5. Magnus!
  Det är roligt när man jämför aktier med fastighetsinvestering!

  SvaraRadera
 6. Intressant inlägg och en riktigt bra blogg! Dina tankar om långsiktigt sparande låter riktigt vettigt och jag kör efter de principerna nu. Med tanke på att jag endast är 20år nu så kan man vel hoppas gå i pension med en förmögenhet som aktiestinsens=D

  SvaraRadera
 7. Joel
  Det bra att du börjar så tidigt! Önskar dig lycka till!

  mvh

  4020

  SvaraRadera
 8. Good work, som vanligt!

  Snabb fråga, om du skulle inverstra i 2 stycken aktier nu på den svenska marknade, vilka två skulle du välja utifrån dina kriterier?

  Förstår om frågan är svår att du inte vill ge enskilda tips, men skulle vara kul och höra din åsikt om detta. För övrigt hoppas jag du fortsätter med bloggen i framtiden! :)

  SvaraRadera
 9. Om jag skulle välja 2 aktier utan att ta hänsyn till aktiepris:

  1-H&M
  2-Clas Ohlson


  Där kombination av tillväxt och stabil verksamhet och hög avkastning på EK, dvs verksamhet som behöver väldigt lite pengar för att expandera! Men de är inte direkt köpvärda i aktuell aktiekurs.

  Om man skulle kolla på priser så har du:

  -SCA
  -E.ON
  -Fortum

  SvaraRadera
 10. Hej

  Hur fungerar det med utdelningar, när måste du äga dem för att få utdelningen? Och sätts det då in på ditt vp-konto då? Tack på förhand Per-Arne

  SvaraRadera
 11. Per-Arne
  Alla som äger aktien före bolagstämman kommer att få utdelningar. Det kallas också för X-dagen.

  Sen finns det hemsidor som kallar det för "Handlas utan utdelning: - XX-XX-2010"

  Sen tar det ca 1vecka innan utdelning trillar in! Som heter Utdelningsdatum. Den kommer in automatisk till kontot/Vp-konto.

  2 länkar som du kan kolla på vilka tiden det gäller:

  < http://www.avanza.se/aza/press/foretagskalender.jsp?type=utdelningar >

  < http://www.privataaffarer.se/aktier/borshandelser/index.xml?section=Dividens >

  SvaraRadera