fredag 19 februari 2010

Walter Schloss - I don´t like losing money

Investerare som lyckas prestera högre än marknaden år efter år har bra tur och det beror inte på skicklighet.

Om man nu ska lyssna på effektiva marknadsteorin. Enligt teorin är marknaden effektiv och all relevant information är redan speglad i aktiekursen och därmed är det i princip meningslös att försöka slå index.

Men vi vet att det är en teori snarare än verklighet oavsett hur bra det låter. Den enklaste förklaringen skulle vara att marknaden nästan är aldrig effektiv på grund av att vi människor som skapar marknaderna aldrig är rationella.

Samtidigt vet vi att det finns en grupp investerare som, år ut och år in, slagit index och som visar att hypotesen att de gör detta av ren slump är fel.

Jag har fått en länktips från Stockman om en artikel som är skriven av ett tal från Warren Buffett vid Columiba Universitetet 1984. Där talar Warren Buffett om en handfull investerare som har lyckas mycket bra och som jobbade hos Graham-Newman Corporation från 1954 till 1956. Ladda ner hela artikeln - pdf fil.
Där beskriver bl.a han Walter Schloss – Några intressanta citat från artikeln:

”Walter gick aldrig på college men han tog en kurs från Ben Graham nattetid”.

”Han har inga kontakter eller användbar information. Praktiskt taget ingen i Wall Street känner honom. Han kollar på årsrapporterna och det är det enda han gör.”

"Han glömmer aldrig att han hanterar andra människors pengar, och detta förstärker hans normala starka motvilja mot förlust."

”Han vet hur man identifierar värdepapper som säljs betydligt lägre än sitt värde. Han bara säger, om ett företag är värt en dollar och jag kan köpa den för 40 cent, kan något gott hända mig. Och han gör det om och om och om igen.”
.
”Han funderar inte över om det är januari, han oroa sig inte om det är måndag, bryr sig inte om huruvida det är ett valår.”

”Walter äger över 100 aktier för närvarande. Han äger många fler aktier än jag gör - och inte alls lika intresserad av den underliggande verksamhet, jag verkar inte ha så mycket inflytande på Walter. Det är en av hans starka sidor, ingen har stort inflytande på honom”.

Det gjorde att jag blev intresserat av Walter Schloss och letade efter mer information om honom.
.
Walter Schloss har en enklare placeringsmetod som samtidigt är ganska lik Benjamin Grahams värdeinvesteringstrategi. Inte konstig med tanke på att han jobbade med Benjamin Graham liksom Warren Buffett. Walter har inte heller avvikit från värde investeringsprinciperna och vad han hade lärt av Graham. Genom att lära sig mer om Walter Schloss så kan man lära sig mer om den klassiska Benjaminstrategin, om margin of safety.

Schloss tog investeringskurser av Benjamin Graham och senare arbetade han hos Graham på Graham-Newman liksom Warren Buffett. Det som är unikt med Walter Schloss är att han inte hade högskola eller universitetsutbildning och som 18- åring jobbade han som springpojke på Wall Street 1934.

År 1955 lämnade Schloss Grahams företaget och startade ett eget värdepappersföretag.

Walter Schloss har genomlevt 17 lågkonjunkturer och på 50 år har han lyckats generera över 16 % årlig avkastning mot 10% för S&P 500. Om man investerade 10 000 $ så skulle det vara över 12 miljoner hos Walter och bara 1,2 miljoner i S&P 500. Han gillade att diversifiera över 100-tals aktier.

”Jag gillar inte att förlora pengar." – Walter Schloss
.
Han hade mycket enkla metoder. Mycket av hans ekonomiska information kom från bolagets rapporter, årsredovisningar och Valueline som levererats till honom per post.

"De flesta människor säger," Vad kommer bolaget att tjäna nästa år? " Jag fokuserar på tillgångar. Om du inte har en stor skuld, så det är värt något. " – Walter Schloss

Han hade en sparsam attityd. Han har aldrig ägt en dator och fick sin prisinformation från morgontidningen. Inga analytiker, assistenter eller sekreterare och han arbetade i ett enda rum. Ett exempel på att han hade låga kostnader är han hade en årlig utgift på 11 000 dollar för sin förvaltning och under samma tid tog han avgift på 19 miljoner Dollar. Han tog en årlig avgift 25% på vinsten och tog bara avgift när han gjorde vinst.

Under 2000 blankade han bl.a. Yahoo och Amazon precis när Bubblan sprack. Under 2000 och 2001 lyckas Walter avkasta 28% och 12% medan S&P 500 under samma tid gick -9% och -12%.

Schloss slutade att aktivt förvalta andras pengar 2003 och lämnade 130 miljoner dollar tillbaka till investerarna när han inte längre kunde hitta fynd.

Han säger så här om framtiden och värdeinvestering.

"Det är för många människor med pengar som springer runt som läst Graham” – Walter Schloss

Walter Schloss strategi:

* Priset är den viktigaste faktorn att använda i förhållande till värdet.

* Köp bolag som tycks vara oattraktivt av de flesta på Wall Street.

* Fokusera på tillgångar. Använd bokfört värde som utgångspunkt för att försöka fastställa värdet på företaget.

* En rabatt till bokfört värde av minst 20%, helst mer, med det bokförda värdet består av kontanter, anläggningstillgångar och andra materiella tillgångar.

* En bra utdelning, detta visar att bolagets resultat är verkliga (du kan inte försköna kontanter som har betalats ut till aktieägare)
.
* Ledning som äger en betydande del av bolagets aktier så att deras intressen är i linje med övriga aktieägare. Ärlig ledning som inte roffar åt sig. Även om ett företag går bra.

* Var inte rädd för att bli en enstöring men se till att du har rätt i din bedömning. Köp på vägen ner och inte vägen upp.

* Ha tålamod. Aktierna går inte upp omedelbart. Ha mod och tro på din övertygelse när du har fattat ett beslut.

* Köp inte på tips och sälj inte på dåliga nyheter.

* Försök att köpa tillgångar till rabatt. Företagets vinster kan förändras dramatiskt på kort tid. Medan tillgångar förändras långsamt.

* Kom ihåg att inte förlora pengar. När du förlorar en massa pengar, är det svårt att komma tillbaka.

* Försök att inte låta dina känslor påverkar ditt omdöme. Rädsla och girighet är nog de värsta känslorna när man handskas med investering.

Har dessutom ett mycket ovanligt långt filmklipp av Walter Schloss. Det är nästan 70 min långt och Walter beskriver där själv sin egen strategi och svarar på frågor.

Varför ska man kolla på den långa filmen som kan upplevas som tråkig?

För att det finns mycket lärorik information om värdeinvestering och framför allt om man vill lära sig lite mer om Benjamin Grahams investeringsstrategi. Själv har jag kollat några gånger nu och man lär sig något nytt hela tiden. Varje gång Walter säger ” I don´t like losing money” så förstår man hur viktigt det är oavsett vilken investeringsstrategi man väljer.

10 kommentarer:

 1. Intressant. Helt klart en investerare i min stil:)

  SvaraRadera
 2. Jag har intresserat mig för Walter Schloss de sensate aren. George, din sammanställning är i linje med vad jag har läst mig till. Det finns dock ytterligare ett par saker att nämna om Schloss.

  1) Har har varit mycket sparsam och skött förvaltningen fran ett rum i hans vaning pa Manhattan.
  2) De senaste decennierna förvaltade han sin kunders pengar tillsammans med sin son.
  3) Viktigast är att han är väldigt försiktig med att köpa bolag med skuldsättning. Eller Walter undviker helt enkelt detta. Han säger ofta i intervjuer: "I hate debt".
  4) Hans förvaltning bygger pa att läsa arsredovisngra, rapporter och hans älskade value line. Han besöker inte bolag om de inte är pa gangavstand fran hans New York lägenhet.

  Utmärkt blogg George!

  SvaraRadera
 3. Dollarmiljonären
  Det känns som en blandning av Aktiestinsen och Buffett :)


  Riskminimeraren
  Själv har jag aldrig hört talas om honom tidigare. Det som är roligt att bara använde sig av årsredovisningar och valuline.

  Tack för extra info!

  SvaraRadera
 4. Jag tror att de flesta människor som skriver under på att marknaden är så när som effektiv även håller med om att det går att slå börsen med skicklighet.

  "Samtidigt vet vi att det finns en grupp investerare som, år ut och år in, slagit index och som visar att hypotesen att de gör detta av ren slump är fel."

  Hård fail, det är inget bevis.

  Personligen tror jag att Avanza Zero kommer ge betydligt bättre avkastning än utdelningsorienterad investering på svenska börsen. Kostnader betyder allt.

  SvaraRadera
 5. Rättelse, jag kommenterade lite för snabbt igar: Walter Schloss säger i intervjuer: "You know, I don't like debt" (Inte I hate debt).

  Vidare är det företag som har stämmor, publika möten, presentationer inom gangavstand fran hans lägenhet som han kan tänka sig besöka.Men vad jag förstar tycker han inte det ger sa mycket. Jag tror faktiskt ocksa han är blyg, alltsa väldigt olik sin kompis Warren Buffet, vilket gör att han haller sig till siffrorna hemma i lägenheten.

  SvaraRadera
 6. En mycket god vän till och hans fru har jobbat för dessa två herrar i NY, det ni :)

  SvaraRadera
 7. Anonym!
  Personligen tror jag att Avanza Zero kommer ge betydligt bättre avkastning än utdelningsorienterad investering på svenska börsen. Kostnader betyder allt


  Avanza Zero kan slå de flesta fonder som har avgift men jag tror inte att indexfonden kan slå en bra utdelningstrategi långsiktigt där utdelningarna återinvesteras.

  Men som allt annat beror på vem som förvaltar pengarna :)

  SvaraRadera
 8. Riskminimeraren
  Det säger han faktiskt i filmen.

  Där berättar han att han är inte så duktigt med människor och samtidigt tycker att Warren Buffett är utmärkt på det.

  Mycket intressant investerare, tyvärr så är det mycket svårare att hitta "Net-Nets", dvs bolag där EK betydligt högre än aktiekursen.

  SvaraRadera
 9. Tack för ett bra gammalt inlägg! Schloss är en mycket imponerande man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Schloss är alltid att läsa om. Tyvärr så har det inte blivit mer inlägg om honom och hans enkelt - vilket jag gillar. Främst hans poängtering kring att han inte gillar förlora pengar :)

   Radera