tisdag 2 mars 2010

Ask Warren Buffett - Senaste Lång Intervju

Det är mycket Warren Buffet just nu! Men han är värd uppmärksamheten och det är bara en gång per år och jag hoppas verkligen att jag får uppleva ”Letter to Berkshire Shareholders” många gånger till.

Warren Buffett har gjort en förträfflig intervju med CNBC under 3 timmar. Där svarar han på frågor från allmänheten och bjuder samtidigt på intressanta tips och delar med sig mycket. Jag tror också att intervjun vänder till alla nya aktieägare i samband med spliten av Berkshire B-aktie och hans Letter to Shareholders.

Själv bytte jag Investor mot Berkshire Hathaway för en månad sen och hittills har det visat sig vara en bra affär och BRK har gått upp nästan 15 %. Jag var tveksam till BRK tidigare pga att bolaget inte delar ut. Men samtidigt så var jag tvungen att inse att Warren Buffett kommer att göra ett bättre jobb än mig med att återinvestera utdelningarna. Dessutom finns det en möjlighet BRK i framtiden börjar dela ut när bolaget inte längre kan återinvestera vinsterna på ett lönsamt sätt.

Därför blir det intressant att följa Warren Buffett och Berkshire som aktieägare och man lär sig alltid nåt nytt som investerare. Intervjun kommer förmodligen vara en Warren Buffett klassiker i framtiden.

Warren Buffett pratar om bl.a:

- USA ekonomi & efterfrågan
- Risk hantering och framtiden
- Vad som kan hända med BRK efter honom
- Vem som kan ta över efter honom
- Coca-Cola och försäljningen
- PepsiCo framtid och tillväxt
- Problem företaget Netjets
- Berkshires värdering
- Köpet av Burlington med BKR aktier
- Krafts förvärv av Cadbury och ”Dumb Deals”
- Reglering av Banker & VD:n ansvar i risker
- Om Dollarn och Andra Valutor
- Fokusering på Risker och ”att inte förlora pengar”.
.
Här nedan kommer den långa intervjun i 8 delar. Stor tack till ”7ways2win” för filmlänkarna


-Här är Länken för Filmerna!

12 kommentarer:

 1. Tack för länkarna!

  Har en fundering ang. H&Ms splitt som ska genomföras senare i vår. För varje aktie får man en ny om jag fattade det hela rätt. Innebär det att direktavkastningen blir högre, eller "sänker" dom utdelningen eftersom fler aktier kommer ut på marknanden så att direktavkastningen är % samma?

  Mvh

  SvaraRadera
 2. #Anomym

  Det blir som när du delar pizzan på mitten, du får två hälften så stora delar av vad du hade innan inkl. vinst, tillgångar, utdelning etc.

  Synd att H&M lägger tid fokus och pengar på detta, det lär ju kosta några miljoner att ledningen vill ha kursen per aktie på en viss nivå.

  Anledningen till att Buffett splittade sin B-aktie var att det blev omöjligt att kompensera småägarna i Burlington Northern som delvis ska ha betalt med Berkshireaktier.

  SvaraRadera
 3. Tack för en seriös blogg och för många intressanta artiklar!

  mvh
  Jonne

  SvaraRadera
 4. Hejsan,
  Bra inlägg! :D

  Tänkte bara höra vilken aktiedepå du har. Själv är jag kund hos avanzas minidepå (tidigare aktiespar.se) och där kan man inte köpa amerikanska aktier. Så vart har du din depå`?

  Tack på förhand

  SvaraRadera
 5. går köpa via avanza-mini "Amerikanska aktier
  Via mäklare 29,95 USD 0,30 % " men bättre du skaffar en depå (bas) på avanza.se istället.. Blir betydligt billigare då
  /Des

  SvaraRadera
 6. Anonmy!
  Som "K" säger att det blir det samma och ingenting som förändras förutom att du får dubbel så många antal aktier och aktiekursen halveras.

  Jag undrar varför H&M bara valde 1:2 splitt och inte 1:4 eftersom om bolaget växer med 10-15% årligen så tar det ca 5-6 år innan vi är på 500 kr igen!

  En andelning kan vara att H&M vill underlätta handel, fler antal aktier = Högre likviditet och dessutom göra aktien mer attraktivt genom lägre aktiekurs.

  Men som Warren Buffett säger det skapar ingent värde för nuvarande aktieägare och är i princip ingen skilland i värderingen förutom att man har fler antal aktier, vilket kan kännas lite roligare!

  SvaraRadera
 7. Anonmy!
  Har både Nordnet och Avanza. Ingen stor skillnad i courtage. Det ligger på ca 13-14 dollar!

  SvaraRadera
 8. Hej, vill bara tipsa att man nu kan handla Realty Income via Aktieinvest.

  Mvh Björn, Göteborg

  SvaraRadera
 9. Björn
  Tack för Tipset! Det är bra nyhet för dem som har aktieinvest!

  SvaraRadera
 10. Tackar, blir intressant att lyssna på! :)

  SvaraRadera
 11. Tack för en härlig blogg, jag är en ung kille som tidigt fått upp ögonen för den långsamma investeringsfilosofin och för det kommer jag antagligen vara dig evigt tacksam. Min tanke för framtiden är att jag, likt aktiestinsen (det han påstått väldigt länge i alla fall), vill växa organiskt och alltså aldrig tillföra kapital. Den stora frågan är bara i vilket tillfälle jag faktiskt skall återinvestera. Mitt tänk är att jag skulle vänta till min sista aktie gett utdelning och därefter investera alla mina pengar i just den aktien. Detta i förhoppning att den som bekant sjunker en del efter utdelning och då blir förmånlig för mig. Vad har du för tänk när det gäller just den här punkten? Förhoppningen är ju självklart att minimera courtage+köpa till bäst pris.

  SvaraRadera
 12. Johannes
  Det är som du säger, det är bättre att vänta till man samlar på sig lite utdelningar innan man börjar återinvestera.

  Dels blir courtaget billigare och dels brukar aktiekurserna gå ner efter utdelningar, ibland mer än utdelningen.

  Sen om man ska återinvestera i samma aktie eller i nya så beror på! Jag skulle helst rekommendera att du satsar dina utdelningar där det gör mest nytta, dvs i aktier som är mest lågvärderade för tillfället.

  När det gäller "organisk tillväxt", så kan jag rekommendera att du helst sparar lite mer pengar i början i samband med återinvesteringarna. Bara de första 1-5 åren sen kan du bara återinvestera utdelningarna.

  Men självklart beror också hur mycket pengar man lyckas investera första gången.

  SvaraRadera