lördag 20 mars 2010

Jämförelse mellan: H&M, ZARA, GAP

Jag blev lite intresserad av att jämföra H&M med andra liknande konkurrenter. Det kändes lite fel att jämföra med tex: KappAhl, Björn Borg på grund av storlek och därför tänkte jag jämföra med stora klädjättar som är större än H&M.

När jag kollade på Sololjans länk, på Best Global Brands, kunde jag hitta 2 andra klädbolag, Zara och GAP, som var ganska lik H&M. Placeringen på de bästa 100 varumärken i jämförelse mellan H&M, ZARA och GAP var:

Placering…….Märkesvärde (m-$)

H&M 22:a …….15 375
ZARA 50:e….….6 789
GAP..78:e….......3 922

H&Ms varumärke värderas till ca 108 Miljader SEK medan ZARA som ägs av den Spanska klädkedjan Inditex värderas till 48 Miljarder SEK och USA klädjätten GAP bara till 27 Miljarder SEK. Det är faktiskt helt otroligt eftersom både GAP och Inditex är nästan dubbelt så stora sett till antal butiker och länder än H&M.

Därför har jag gjort en mer detaljerad jämförelse mellan dessa 3 klädjättar. Förhoppningsvis så kan man se hur bra eller dålig H&M är och samtidig kan man kanske få en indikation på hur länge HM kan växa.

Utvecklingen på Aktiekursen, H&M, Inditex och GAP mellan 2003-2010
...................H&M.....ZARA.....GAP

Butiker.........2000......4749........3149
Länder.........35...........73............60
Anställda.....73 000....89 112.....134 000
Grundades...1947.......1975........1969

Varumärken:
H&M
H&M, Monki, Cheap Monday, Weekday COS

ZARA / Inditex
Zara, Bershka, oysho, Uterqeu, Pull and Bear Massi Dutti

G AP
GAP, Banana Republic, Old Navy, Piperlime, Athleta

Största marknader:
H&M: Tyskland, England, Sverige
ZARA: Spanien, Portugal, Italien
GAP: USA, Canada,

Marknadsvärde - Miljarder SEK
H&M......383
ZARA.....304
GAP.......112

Försäljning – Miljader SEK
H&M.....101
ZARA....110
GAP........99

Vinst – Miljarder SEK
H&M.....16,4
ZARA....13,1
GAP........7,8

I första ser man är hur hög H&M:s värdering är i jämförelse med ZARA och GAP som är mycket större sett till antal butiker, anställda och länder. Men när man kollar närmare på H&M:s omsättning och vinst så ser man att H&M säljer betydlig mer i jämförelse med butiker och anställda och framför allt har H&M största vinsten i relation till omsättningen.

..................H&M......ZARA......GAP

P/E...............24............24............15
Direktav.......3,4%.......2,5%........1,7%
Utdelning......16 ..........1,2 €.......0,4 $
Utd.andel.....81%.........57%........0,25%
Avk. EK......42%.........28%.........22%
Soliditet........75............25............45

Antal Butiker
Zara hade en tillväxt på 19 % de senaste 5 åren medan H&M hade en tillväxt på 14 %. Däremot hade GAP lägsta tillväxten med 1%.
Klicka för Större Bild
Omsättning
Ganska lika siffror som antal butiker där Zara har den största tillväxten med 17 %, H&M 13 % och GAP negativ tillväxt -3 % senaste 5 åren.
Klicka för Större Bild
Vinst
Skillnaden här inte lika stor som när det gäller Antal butiker och Omsättning mellan H&M och ZARA och det kan bero på H&M:s höga avkastning.
Klicka för Större Bild
Utdelning
Den största tillväxten kommer från GAP men tänk på att den nuvarande direktavkastningen på GAP är 1,7 % och en utdelningsandel på 25 %. Eftersom vinsten under samma tid hade en negativ utveckling så kommer utdelningstillväxten förmodligen från den dåliga utdelningsandelen år 2004. Samtidigt blir den här undersökningen mer rättvis om man kollar 10-20 års period där H&M lyckades växa mellan 28%-33%.
Klicka för Större Bild
H&M effektivare!
Det som är mest intressant med undersökningen är att H&M värderas högre när det gäller Varumärket, Marknadsvärdet och framför allt är Vinsten betydligt större än hos konkurrenterna. Detta bli ännu mer intressant när både ZARA och GAP är nästan dubbelt så stora som H&M i antal butiker, länder och antal anställda. För mig så visar det att H&M är betydligt mer effektiva än sina konkurrenter eftersom Omsättningen för alla 3 bolag ligger omkring 100 Miljader, där H&M säljer och tjänar mer för varje butik och anställd.

H&M stryka – Soliditet och Avkastning på EK!
Det är kanske H&M:s främsta styrka och det visar hur stark H&Ms balansräkning och lönsamhet är i jämförelse med deras konkurrenter. Oftast när man tittar på bolag som har en hög avkastning på EK så brukar soliditet ligga omkring 50 % eller lägre eftersom ganska stor del av den höga avkastningen kommer från belåningen genom hävstångeffekten. Men det som skiljer H&M är att soliditeten är betydligt högre och samtidigt är avkastningen på EK dubbelt så hög som hos konkurrenterna.

Så här ser skillnaden mellan H&M, ZARA och GAP! Avkastning på EK och Soliditet mellan 2004-2008!

Klicka för Större Bild
Man ser att ZARA har en högre tillväxt men samtidigt så växer H&M med kvalité som Karl-Johan Persson säger i DN:

” Det som kommer att styra utvecklingen de kommande fem-tio åren är med vilken kvalitet tillväxten sker.”

Det är kanske den bästa förklaring till varför H&M är mindre än ZARA men tjänar betydligt mer för varje butik. Det som talar emot H&M är kanske den höga avkastningen på EK vilket känns lite ohållbart i längden. Men samtidigt måste jag också säga att H&M har betydligt bättre utgångsläge eftersom de har så stark kassa, låg belåning och hög avkastning. Detta ger H&M valmöjligheter i framtiden när konkurrenterna kan få det tufft under vissa tider medan H&M kan växa oförhindrat. Det är vad vi har sett under 2007/2008. Dessutom kan H&M öka sin belåning till ca: 50-60 % utan några problem om det kan behövas för att växa eller för att kunna göra större företagsförvärv.

Men hittills har inte H&M det problemet eftersom H&M fortfarande kan växa i många år till.

Som jag har skrivit tidigare så säger den här bilden hur mycket H&M kan växa i fortsättningen med tanke på att H&Ms största marknader i framtiden är lågt ner i tabellen.
Klicka för Större Bild
Om man kollar på ZARA:s 4749 butiker i världen så ser man den stora skillnaden mellan H&M ca 2000 butiker idag och det ger också en indikation om hur H&M tillväxt kommer att vara i framtiden. Om kan tar hänsyn till H&M:s årliga tillväxt, 10-15% så kan H&M växa med ca 4000-5000 butiker närmaste 10 åren och då skulle H&M ha omkring 6000-7000 butiker.

Inditex – Klicka för Större Bild

H&M – Klicka för Större Bild

27 kommentarer:

 1. Mycket bra läsning! Helt klart är H&M ett oerhört välskött bolag.

  SvaraRadera
 2. Hej

  Mycket bra inlägg! HM är fantastiskt. Vet du hur man investerar i Zara? Vilken börs?

  En annan fråga: Det hade varit kul om du även plockade med Esprit i analysen! Jag har skrivit en del om Esprit. Tycker bolaget är mer köpvärt än alla 3 i din genomgång ovan. se mer här:

  http://sololja.blogspot.com/search/label/ESPRIT

  Ha en bra helg 4020.

  Sololja

  SvaraRadera
 3. En i grunden sund summering. Sedan finns det mängder av detaljer att addera som ger stöd åt H&M.

  Marknadsandelen är ännu liten på många marknader. Därtill är penetrationen med andra mått låg på landsbasis över lag och regionalt om man går till vissa länder. Bara i Norden är det nära stopp. GAP å andra sidan överexpanderade i USA och mer eller mindre havererade utanför USA. Inditex har också mycket liten andel över lag – men nära stopp på Iberiska halvön - men jobbar inte centralt på samma sätt samt använder andra kanaler. Av dessa tre är det bara H&M och Inditex som i dagsläget kan hänga upp ett långsiktigt scenario – med stöd i historik – på expansion.

  H&M har en smått unik nisch med hög modegrad (som del av utbudet) och mycket lågt pris. Inditex är exempelvis bara i samma nisch på Iberiska halvön. GAP är där inte alls.

  H&M är i en unik klubb lönsamhetsmässigt. Ett litet antal detaljister globalt sett har marginaler långt över branschsnittet. H&M är en av dem. Bland noterade bolag är kopplingen värdering och marginal tydlig.

  Värderingsmässigt hör också tillväxt och multiplar ihop. Home Depot och diverse andra kedjor som har stor internationell potential står närmare multipelmässigt över tiden än enstaka, statiska jämförelser som här (t.ex. med PEG-tal över tiden).

  Återigen är ett mönster tidigt om man tar ett stort urval och en statisk bild. Regionala detaljister utan vidare tillväxt har helt andra P/E, EV/EBIT mm än de stora internationellt växande kedjorna. Därav bättre att jämföra globala retailers med hög brand recognition oavsett varor man säljer än fokusera på klädesdetaljister. Det ”fel” många investerare gör – framförallt i länder som t.ex. UK där mer eller mindre alla kedjor floppat utanför egna ön – är att inte blicka bortom produkten (kläder som kläder) och missa vad koncept, tillväxt och lönsamhet innebär.

  SvaraRadera
 4. Rolig läsning.
  Mycket relativvärderingar på alla bloggar. Hade varit roligt att läsa lite Kassaflödesvärderingar.( tar tid dock ) Ingen som har läst boken Investment-Valuation av Aswath Damodaran?, bra bok.

  Tack för en fin blogg

  ><(((">

  SvaraRadera
 5. http://di.se/Artiklar/2010/3/19/202440/Buffetts-
  elbilsbolag-okar-vinsten/
  Det här är rätta adressen till artikeln om MR Buffetts lyckade investering.
  Hälsningar
  NISSE

  SvaraRadera
 6. Fint indlæg (som sædvanligt fra 4020.se).

  Jeg synes, at konceptbolag virker interessante - er der nogen der har kendskab til "gode" investeringsemner blandt regionale konceptbolag (kan jo senere blive globale)

  SvaraRadera
 7. Lundaluppen
  Hej! Korta och bra analyser!  Sololja
  Så här står det på hemsidan

  "listed on the stock exchanges of Madrid, Barcelona"

  Men jag tror att det borde finnas på Tyska och USA börsen också. Kolla på namnet Inditex och tick: (ITX)

  Esprit - ska lägga på minnet!

  SvaraRadera
 8. Anonmy
  Intressant tankar och jag håller med att H&M kan fortfarande växa i dem nya marknaderna.

  Så det är därför det har varit en dåligt tillväxt/vinst utveckling för GAP!  Anonmy
  Jag håller nu på nu med att lära mig mer om kassaflöde och fritt kassaflöde (CFC)!

  Tyvärr! Jag har inte läst den boken!

  SvaraRadera
 9. Nisse
  Mycket ovanlig investering av Warren Buffett men jag tror att det var Charlie Munger som har övertyggat Warren att investera i bolaget! Här har du mer om det :)

  < http://www.youtube.com/watch?v=rZ9AooeFe9E >

  SvaraRadera
 10. Ole
  Jag försöker bevaka Clas Ohlson just nu, men jag tror att du redan känner till bolaget :)

  SvaraRadera
 11. Analysen bekræfter, hvilket fantastasisk bolag H & M er. Jeg er glad for, at jeg er blevet aktionær i H & M - stor tak til 4020 - det var dig der henledte min opmærksom på den.

  SvaraRadera
 12. Forannævnte tak - (21. marts 2010 01.15) er fra Ole.

  SvaraRadera
 13. Bra analys som vanligt på ett ruggigt bra bolag, synd bara att marknaden också vet om detta.... Blir till o sitta läänge på aktierna man kom över under krisen :)

  Har en kort fråga vad du tycker om Intrum Justitia? Inkassobolag måset ju ses som rätt stabila i alla olika konjunkturer (kanske till o med större efterfrågan i lågkonjunktur).. Dessutom skaplig utdelning. vore kul o höra en synpunkt!

  Tack!
  / Fredde

  SvaraRadera
 14. Vid vilket pris anser du att det är värt att plocka in aktien? Känns lite väll dyr i dag eller är man bara som vanligt dummsnål? =)

  SvaraRadera
 15. Anonmy
  Jag håller med att Intrum Justitia har en stabil verksamhet och när kollar på nyckeltalen och historiken så ser det ganska ok ut. Samtidigt funderar jag hur ser tillväxten?

  Jag får lite Axfood känsla, stabil bolag men saknar långsiktig tillväxt!


  H&M
  Jag tycker att H&M blir köpvärd mellan 350-400 kr. Det är en direktavkastning mellan 4-4,5%.. Men självklart bättre om man lyckas köpa den närmare 350 kr och lägre. Det som kan vara mycket svårt att veta är om H&M överhuvudtaget går under 400kr!

  Ju längre tid, desto högre vinst/utdelning ( om tillväxten går som planerat ) och med tiden måste aktiekursen värderas upp! Men samtidigt kan jag hålla med att det har gått upp för mycket senaste tiden!

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Gillar din blogg, mkt välskriven!
  Skulle vilja ha ditt råd..
  Jag har runt 50k som jag har tänkt att investera väldigt långsiktigt, i portföljen nu så har jag Kinnevik och ett gäng fonder...
  Har väntat på en dipp i HM, men känns som att den aldrig kommer...
  Har även spanat in Coca Cola endel, men har ingen direkt koll där...
  Vill ha ett stabilt bolag som inte är allt för dyrt för stunden och som har bra utdelning...
  Hoppas du kan ge mig lite vägledning...
  /mvh Jonas

  SvaraRadera
 17. Mycket bra inlägg! Angående köpråd så håller jag med om dina kurser på 350-400 där det är ett givet köp på H&M i dagsläget. Men risken är att den aldrig går under 400 igen, och då får man komma ihåg Buffett's mantra att det är bättre att köpa "a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price". Och, som din analys visar, är H&M förmodligen stockholmsbörsens mesta wonderful company. De som väntar på att kursen ska nå 350 igen kanske väntar förgäves..

  SvaraRadera
 18. Jonas
  Det är lite svårt att hitta stabila utdelningsbolag till en bra inköpspris!

  Du har E.ON som inte har gått upp så mycket. Fortum var också en intressannt köp men aktien har gått upp från 16 till 19 € men fortfarande en direktavkastning över 5%. Sen tycker jag att du bevakar Clas Ohlson om aktien närmar sig 100-110 kr kan det bli köpvärd!

  SvaraRadera
 19. Graham
  Håller med :).. Förresten ännu en gång tack för artikeln om "Owner Earnings".... den har gjort att jag har nu kommit igång med "kassa flöde" analysen igen!

  PS: Du kanske skulle kalla dig Philip A Fisher, om du tycker H&M är en bra köp till en bra pris :)

  SvaraRadera
 20. 4020: Kul att du gillade den, hoppas jag kan hitta på andra värdefulla inlägg i framtiden. Fisher är ju tillväxtkungen, men Grahams texter och idéer känns enklare att omsätta i praktiken och The Intelligent Investor är ju trots allt som Buffett skrivit “By far the best book on investing ever written.”

  SvaraRadera
 21. Hej

  tack för ett grymt inlägg, men nu har jag inte sett några nya på flera dagar.. Saknar dem.. Vart tog du vägen?

  SvaraRadera
 22. hej

  jag uppskattar all jobb du har lagt och har fått mig att vidareutbilda mig inom ämnet.

  Ville bara tipsa dig om en bok som handlar om folket som visste vad som händer på Wall Street precis innan kraschen och varför de fortsatte som de gjorde. Har precis kollat på CBS 60 Minutes som intervjuade Micheal Lewis, gammal mälkare på Salomon Brothers, dotter bolag till Citigroup, där han berättar hur folk tänkte på Wall Street. Boken heter The Big Short och kan vara kul läsning om man vill förstå hur Wall Street tänkte och på så sätt undvika att göra samma fel.

  Tack för allt jobb som du lagt ner!!!

  /Semafor, framtida värdeinvesterare...

  SvaraRadera
 23. Anonmy
  Intressant! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 24. Tack!

  Läste din artikel, det lät klokt, och investerade därefter. Idag (08.04.2010) kom raporten. Gissa om jag är glad på dig :)

  Vänligen,
  Peter.

  SvaraRadera