måndag 12 april 2010

Ratos = Private Equity + Konglomerat

Tänkte börja med att säga detta är inget köp/sälj analys utan det är mitt intresse att lära mig lite mer Ratos strategi i förhoppningen att man lär sig lite mer om investeringar. Samtidigt kan jag också säga att Ratos är en bra investering fast värderingen är kanske lite för högt och samtidigt har bolaget för låg soliditet för ett investment bolag.
.
Ratos – Höga Mål
Ratos finansiella mål är en genomsnittlig årlig avkastning på 20 %. Med andra ord Ratos har inte låga förväntningar på sig själva. Men jag måste också säga att Ratos har klarat en totalavkastning på nästan 30 %. Det är i klass med H&M och det är inte konstigt att Ratos har haft den bästa avkastningen bland investmentbolagen på börsen om man kollar på 10 år tillbaka. Jag tror också att Ratos är det 2:a bästa bolaget på Stockholmsbörsen om man kollar vilka bolag som har genererat mest utdelningar för investerade pengarna under 1999. Det bästa bolaget var Kungsleden men de har haft stora problem förra året och var tvungen att sänka utdelningen från nästan 9.5 kr till 1,5 kr under 2008/2009 medan Ratos haft en betydligt mindre sänkning från 11 kr till 9 kr.

Det är det som gör att det intressant att kolla lite närmare på Ratos, dels att de är ett av de bolag som har haft den bästa avkastningen och dels att det är ett investmentbolag som investerar i onoterade bolag vilket gör att man kanske kan lära sig lite mer om investeringar.

Lite kort om Ratos:

Branschfördelning – Ratos Innehav
Industri…………55%
Konsument…….15%
Tjänster………..13%
Övrigt………….17%
Klicka för Större bild
Strategi
Att vara ett aktieägarbolag med inriktning mot private equity bolag. Ratos ska försöka generera avkastning på 20 % / år genom att förvärva, förädla och sälja(Exit). Samtidigt har Ratos en offensiv utdelningspolicy med hög utdelning och utdelningstillväxt.
Den genomsnittliga: (10 år / 1999-2008)
Direktavkastning – 6,7 %
Utdelningstillväxt – 16 %


Det som är mest intressant är Ratos Investeringsstrategi:
Ratos, enligt senaste årsredovisningen 2009, berättar att de kollar på mellan 200-250 bolag årligen och av dessa så brukar mellan 3-6 bolag leda till förvärv. Ratos försöker också vara den ledande ägaren för att nå ett aktivt ägande. Det som är intressant är att Ratos kallar sig för en blandning av Private equtiy och konglomerat. Förvärv och Exit strategi förenas med aktivt ägande. Så här säger Arne Karlsson i årsredovisningen-2009.

”Ratos ett Private Equtiy Konglomerat (PEK). Strategin för en över långa tider lönsam aktiv ägare bygger ofta en kombination av det bästa från framgångsrika konglomerat respektive framgångsrika private egutiy. För att över tiden lyckas i vår bransch måste man självfallet vara duktig på transaktioner, dvs att köpa och sälja företag, och finansiering. Detta är dock en ren ”hygien faktor”, något basalt man måste kunna för att ens få vara med i matchen. Det som övertiden avgör om man blir framgångsrik eller ej är ens kompetens som aktiv ägare”

”För Ratos har detta inneburit att vi i tider när transaktionsmarknaden varit heta, som i början och mitten av 200-talet, dragit oss åt Private Equtiy-hållet, dvs haft relativ mer fokus på transaktioner och finansiering, utan att för den skull bli ett stilrent PE-bolag.

"I tider när exitmarknadena varit svaga, som i samband med IT-kraschen eller läget just nu, lutar vi oss mer åt konglomerathållet och fokuserar på utvecklingen av de befintliga innehaven.”

Med andra ord när Ratos har svårt att göra bra förvärv/exit så har bolaget fortfarande möjligheten att investera i sina egna verksamheter och kunna bibehålla tillväxt och lönsamhet och samtidigt få kassaflöden från sina företag. Det gör att Ratos har två möjliga inkomstkällor, exit och kassaflöde och två möjliga investeringsmöjligheter, förvärv och investering i befintligt innehav beroende på marknadsläget.

Det är också exakt vad Ratos har gjort om man kollar mellan 1999-2009. Ratos har lyckas få en IRR (genomsnitt årlig avkastning) på 30 %. Det har gjort 28 stycken exits som har generat 25 miljarder men avkastningen i huvudsak kom ifrån ett aktivt ägandearbete som syftat till att öka omsättningen och lönsamheten genom tillväxt och förvärv. På årsredovisningen finns en tabell som förklarar att Ratos genomsnittliga avkastning på 30 % kom ifrån:
- Omsättningstillväxt
- Marginalförbättring
- Kassaflöden.


Medan Multipelarbitrage ( Förvärvslönsamheten = Förvärv - Försäljning ) var negativ. Man kan tolka det som att Ratos har inte gjort bra affärer fast andra sidan så har de lyckas göra ett utmärkt förbättringsutveckling i företagen dem äger.
Klicka för Större bild
Det innebär också högre belåning. Ett bra exempel av hur tex: marginalförbättringen går till hos Anticimex – citat tagen av Stockman.
” När Ratos förvärvade Anticimex så lade man hela förvärvsskillingen i en ringfenced konstruktion vilket koftfattat betyder att man tog upp lån satsade egna pengar och efter Anticimex förra ägare hade fått sina pengar (och betalat tillbaka lånen till sina långivare) så skapade man helt sonika en egen ”ny” balansräkning i Anticimex då köpeskillingen var betydligt mer än eget kapital så blev det en stor goodwillpost upprättad och lånen ja dom låg inte hos Ratos utan hos Anticimex, eller närmare bestämt den ökade med en miljard. ”
Här kan du läsa hela inlägget om Hur tjänar då Ratos Sina pengar?av Stockman
Dålig Soliditet
Måste också säga att Ratos förbättringsutveckling innebär också att minskade soliditet på bolagen Ratos äger. Ratos 20 innehav har en soliditet mellan 25-50% och samtidigt Ratos själv har en soliditet på ca 41 %. Den högre avkastningen har kostat Ratos i form av högre belåning och risk. (Om jag inte har räknat fel). (RÄTTELSE: Det verkar som det är lite mer avancerad med soliditeten och Själva Ratos har "inga lån" medan innehaven har största delen av lånet! Så om det blir 40% eller längre kan jag tyvärr inte svara på. )

Lite Rolig läsning – 9 Miljoners avkastningRatos noterades 1954 och om man hade investerad 1000 kr så hade man fått ca 1.1 miljoner och om man hade valt återinvestera hela utdelningen så hade det blivit ca: 9 miljoner. Detta motsvarar en årlig avkastning på ca: 18% under 56 år. ( källa: Årsredovisningen 2009)

Klicka för Större bild
Högre Utdelning = Högre Totalavkastning
Här kan ni se detaljerad totalavkastning. Det som jag gillar med liknande jämförelser är att kunna se den stora skillnaden med och utan återinvestering av utdelningarna. Det brukar vara 100 % högre avkastning när man återinvesterar utdelningarna under 15-20 år. Men i Ratos fall så tog det bara 10 år. Det kan bero på den högre direktavkastningen. Här kan ni göra mer detaljerade beräkningar i Ratos hemsida.

Klicka för Större bild
Slutligen kan ni lyssnaVD:n Arne Karlsson som förklarar strategin ännu mer detaljerad!

13 kommentarer:

 1. Agn. soliditeten så bör man tänka på att det är mycket bokföreningsregler som ställer till det.

  Exempel
  Både Investor och Ratos äger aktier helt utan några borgensåtagande gentemot innehaven (investor har jag för mig har däremot gått i borgen för GrandHotell och tidigare TRE). I fallet Ratos så måste dom exempelvis ta med Anticimexs skulder i koncernredovisningen.

  Investor å sin sida behöver inte ta med skulderna i Mölnlycke och Atlas Copco.

  Rättvist?

  Moderbolaget i Ratos är synnerligen solitt helt utan räntebärande lån idag. Om än med ett kreditlöfte.

  SvaraRadera
 2. Hej! Tack för en mer anvancerad info.

  Ser att Ratos har en nettokassa på ca 3 Miljader och inga lån men däremot så ligger lånet i innehaven!

  Så med andra ord Ratos har en Total soliditet på 41% ??

  SvaraRadera
 3. Svaret på din fråga finner du i bokslutskomminikén sid 20 eller i årsredovisningen sidan 57.

  Bara att ta fram miniräknaren! :-)

  Sedan skall ju innehavens skuldsättning beaktas precis på samma sätt t.ex. Volvo i Industrivärden.

  SvaraRadera
 4. Jag skrev faktiskt också om ratos idag, att de borde bli aktiva med sin kassa :)

  SvaraRadera
 5. 4020, har du några tipps på bra böcker på hur man analyserar företag?
  Helst svenska, eller någon på lättare engelska :)

  SvaraRadera
 6. Tack för ett bra och informativt inlägg!

  Jag är intresserad av att investera i ettinvestmentbolag och kommer titta mer på Ratos framöver.


  Mvh //Ekonomisk trygghet

  SvaraRadera
 7. Cristoffer
  När jag kollar på Moderbolaget, så är det knappast nåt men däremot så har Koncernen total skuld på 14 Miljader.

  SvaraRadera
 8. Zed
  Själv tycker jag ändå att det är ganska låg soliditet på dotterbolagen tanke på att största delen är industribolag. Det är kanske därför Ratos har varit lite försiktig!

  SvaraRadera
 9. Anonym
  Inte direkt om du har tänkt dig att göra bättre analyser! Det finns många bra böcker som tar upp ideer och tanken bakom Investeringar men jag har inte hittat någon bok som tar mer detaljerad nivå.

  Men du kan alltid kolla på böcker inom Redovisning och företagsvärdering, det finns många böcker i ämnet. ( Om du inte vet vad du ska ha för bok så kan du alltid gå till närmaste bibliotek, där brukar dem ha många böcker inom ämnet ).

  Där har du mer "akademisk nivå" och ändå kan lära dig lite mer detaljerad beräkningar på olika nyckeltal eller startegier som substansvärde eller kassaflöde osv. Jag tror att de kan bli bra komlitering till andra investeringsböcker som är mer "praktisk" som "The Intelligent Investor" och "Warren Buffett-böcker".

  SvaraRadera
 10. John
  Japp! Ratos är en aktie som är bra att köpa på nedgångar!

  SvaraRadera
 11. Tack för info! Nu har Ratos blivit mitt största innehav i portföljen.

  SvaraRadera
 12. Vad tror du om att köpa Ratos nu när den är så lågt värderad? Tyvärr har ju utdelningen rasat ner till 3 kronor - ca 5 %.

  SvaraRadera
 13. Anders
  Tyvärr ingen direkt uppfattning när det gäller ratos pga att det är tidskrävande att analysera investmentbolag som ratos. Det gäller att man kollar noga varje innehav bolaget äger för att man ska kunna få en bra uppfattning om värderingen.

  SvaraRadera