torsdag 27 maj 2010

Har du lyckas köpa något från Mr Market?

Helt oväntat har nedgången tagit lite paus och det verkar som om Mr Market är på köphumör idag. Kanske är det inte så överraskande att det skulle komma en rekyl men det var ändå roligt så länge nedgången fortsatte och av någon anledning trodde jag att rekylen skulle komma i början av nästa vecka.

Clas Ohlson
Hur som helst så har jag ändå lyckats köpa lite aktier. Clas Ohlson var bland de större köpen och eftersom jag var beredd att köpa aktien omkring 100 kr så kunde jag inte låta bli att köpa runt 110-115 kr. Jag tror att utdelningen kommer att hamna omkring 3,5 kr för i år och det är ganska försiktigt räknat. Jag räknar med att utdelningsandelen blir 50 % som förra året och en VPA på ca 7 kr för 2009/2010.

Eftersom Vinsten för Q3 redan är känd så är det ganska enkelt att gissa hur utdelningen kommer bli för 2010. Jag har bara gissat Q4 med 20 % ökning.
.
Klicka för större bild

Det är en direktavkastning på ca 3,2 %. Inte så lockande direkt. Om man ska vara riktigt självkritisk så finns det stabilare bolag som har liknande direktavkastning som tex:
-Coca-Cola – 3,5 %
-
McDonalds – 3,2 %
-
Kraft Foods – 4,1 %
-
Procter&Gamble – 3,2 %
Dessa bolag har ändå lyckats generera en utdelningstillväxt på ca 10 %. Så varför köper jag Clas Ohlson? Vad ska man säga! Clas Ohlson är ändå Clas Ohlson :). Jag håller med riskminimeraren "att Clas Ohlson inte är direkt billigt". Men vi har alla några favoriter och det känslomässiga kan komma före förnuftet och då man betalar lite extra för det.

H&M
Sen har jag också gjort mer förnuftiga aktieköp med både bättre direktavkastning och säkrare investering. Jag ökade på H&M omkring 420-430kr. Vilket motsvarar en direktavkastning på 4 - 4,5 % för 2011. Räknar med att vinsten för H&M kan hamna omkring 22-23 kr för 2011 och en utdelning på 18 kr.

Klicka för Större Bild

Men valutaeffekten då?
Kan inte den starka dollarn påverka H&M:s resultat negativt? Om man kollar på 10 års historik över valutaeffekten, som finns tydligt i kassaflödesanalysen så ser man att den påverkar resultatet ganska lite. Under 10 år så har valutaeffekten påverkat positivt ca 1,7 kr total. Det motsvarar 1,3 miljarder SEK. Under 2005/2006 hade H&M största valutaförlusten på 418 miljoner, vilket är lika med 0,51 kr / aktie.
.
Klicka för Större Blid

Sen ska man heller inte glömma att H&M har en kassa, dvs ”Kassa och Likvida medel” på 19 miljarder SEK och 3 miljarder i kortsiktiga placeringar. Jag tror inte något börsbolag kommer närheten av det. H&M har alltså nästan 27 kr / aktie i Kassan och knappat några räntebärande lån.

Om man sneglar över H&M totala investeringskostnader i relation till vinsten och kassaflödet så ser man att H&M växer med små medel i relation till vinsten. Så här ser det ut sett till 10 års historik över Vinster/Investeringar:
Klicka för Större Bild

Om man kollar 2007/2008 så har H&M haft en vinst på ca 18,50 kr / aktie medan slutliga investeringsverksamheten är på 1,3 kr / aktie.
Total Vinsten 10 år: 110 kr/aktie
Total Investering 10 år: 30,4 kr/aktie

Med andra ord; H&M är en fantastisk kassako och som finanstankar säger i sitt inlägg "att man borde ha H&M som alternativkostnad" eftersom det finns inte många bolag som har så hög lönsamhet i kombination med tillväxt och samtidigt är stabil och säker.

HQ
Jag kunde inte låta bli att köpa lite när jag såg siffran -25 % :), kanske förhastat. Det är stora problem kortsiktigt och förhoppningsvis kommer HQ att komma tillbaka med en stabilare verksamhet utan någon tradingavdelning. Sen kan man alltid diskutera storleken för förväntade förluster och framför allt hur kunde HQ riskera så mycket i termins och derivathandel samt hur mycket det skadar varumärket och förtroendet för HQ. Riktig dåligt gjort och jag håller med om att det var en riktigt ”skit affär” och det är också därför aktiekursen gått ner så mycket. Kanske därför man får ett billigt ingångspris eller kanske inte!
.
Klicka för Större Bild

Hur som helst så kommer jag få en genomsnittlig inköpkurs på ca 60 kr efter nyemissionen. Måste också säga att det är en liten post på mindre än 1 % och mer tror jag inte jag skulle kunna riskera eftersom jag har en del Öresundsaktier också.

HQ har haft bra utveckling tidigare men jag kan inte låta bli att undra över hur stor del av vinsterna som kom ifrån den traditionella förvaltningen och fondverksamheten och hur stor del kom ifrån tradingen(om man bortser sista tidens förluster)? Samtidigt har aktiekursen gått ner med ca 25 kr i samband med nyheten, det motsvarar ca 750 miljoner nedvärdering av bolaget. Är det för mycket eller rättvist? Gör din egen bedömning – här har du hela nyemissionen och Mats Qviberg brev till aktieägarna!

Stockman - HQ
Sen måste jag också säga att det är en genomtänkt analys av Stockman har skrivit tidigare om HQ och trading verksamheten.

E:ON
En annan aktie som har haft det tufft på sista tiden och aktiekursen har gått ner från 28 € till 24.50 och samtidigt har valutan också gått ner. Så det är nästan ”dubbelt” så billigt. Så jag undrar om det har kommit något nytt om bolaget eller är det rädslan för Euro, Tyskland, konjunkturen och låga elpriser. En direktavkastning på över 6 % är inte så dåligt
.

18 kommentarer:

 1. Bra bloggar som vanligt. Jag tror också på clas ohlsson, ökade lite. Vad är dina tankar angående deras expansion i UK?

  SvaraRadera
 2. Kul att även du snappade upp några H&M nu när mr market hade realisation! Själv fyllde jag även på med lite Eon på ca 24EUR häromveckan. Ärligt talat vet jag inte riktigt vad marknaden är rädd för just nu vad gäller Eons nedtryckta värdering, förutom den osäkra effekten av utsläppshandeln efter 2012, men 6% direktavkastning är svårt att avstå. Jag har förresten dig att tacka för Eon, det var någon film här på bloggen för länge sedan som uppmärksammade mig på deras höga direktavkastning. Angående HQ, se mina kommentarer på Diversifierads inlägg: http://diversifierad.blogspot.com/2010/05/dags-att-handla.html

  SvaraRadera
 3. Köpte SCA B på 84,8kr, Statoil 123Nkr. En video på youtube ledde mig
  till din blogg, kände igen din signatur från Di börsnack. Har följt
  din blogg sedan dess.

  Ps videon var The Strangest Secret av
  Earl Nightingale

  SvaraRadera
 4. Vad hände med fokusering? Börjar inte portföljen bli ett zoo?

  SvaraRadera
 5. Fredrik
  Det står inte så mycket om hur exakt England-satsningen har varit i siffror i nuvarande 5 butikerna.

  Idag redovisar Clas Ohlson England tillsammans med Finland. Då antar jag att det är minus siffror för England.

  Så här står det i senaste rapporten:

  "Antalet besökare i butikerna har hittills varit högre än genomsnittet i koncernen"...//...

  Uppstartskostnaderna för nya butiker i Storbritannien uppgår till cirka 5-6 Mkr per butik jämfört med cirka 2-3 Mkr i Norden. De högre kostnaderna beror främst på behovet av större marknadsföringsinsatser
  i samband med etablering på en ny marknad där Clas Ohlsons varumärke inte är känt sedan tidigare. Försäljningskostnadernas andel av omsättningen kommer initialt också att vara högre i Storbritannien
  jämfört med redan etablerade marknader i Norden. Som en konsekvens av detta beräknar Clas Ohlson att det i Storbritannien, med högre hyres och marknadsföringskostnader, kommer att ta väsentligt längre tid att
  nå break-even för en ny butik än på etablerade marknader i Norden."


  Så jag tolkar det som fler besökare men lägre försäljningen och vinst och högre investeringskostnader! = minus resultat.

  Hur som helt så kommer Clas Ohlson öpnna 6-10 nya butiker, så kanske det går inte så dåligt som vi tror ? eller växer Clas allt för snabbt där lönsamheten blir lidande? Frågan är när kommer butikerna visa vinst och om de kommer lyckas bibehålla en hög lönsamhet i framtiden. Med 60 miljoner invånare borde inte vara så svårt tycker man!

  10 juni kommer bokslutkommuniken och där får man förhoppningsvis veta lite mer om England och vad utdelningen kommer att hamna i år, jag tror på 3,5 kr!

  Sen kanske lite mer info om hur övriga Europa satsningar!

  SvaraRadera
 6. Graham
  Bra köp när det gäller E.ON! Hög och stabil direktavkastning och när det gäller H&M så behöver jag inte säga så mycket. Att köpa till 4-4,5 % direktavkastning för nästa år är lockande.

  Intressanta kommentarer om HQ! tänkte citera dina inlägg!

  Graham/Finanstankar: sa
  " hristian har rätt. Med tanke på att nyemissionen helt kommer att användas till att täcka kostnaderna för nedläggning av tradingen så kommer det alltså inte handla om något ökat eget kapital som kan användas till att öka vinsten. Resultatet blir mycket riktigt en sänkning av vinsten per aktie med 1/3 (allt annat lika), vilket motiverar dagens kursfall. Med andra ord värderas HQ just nu till P/E 19 på förra årets vinst men med kursen och utspädningen efter nyemission (60/3.2), vilket i alla fall i min värld inte kan anses billigt. "..............//.........Jo det stämmer absolut, men kostnaden som nyemissionen ska täcka består till stor del av de kontrakt man har som man måste göra sig av med. En engångskostnad för 2010 alltså, men likväl är det dit pengarna från nyemissionen försvinner samtidigt som antalet aktier ökar. Resonemanget ovan baserades endast på 2009 års siffror då man mycket riktigt hade tradingförluster. Efter en snabb titt verkade dessa förluster uppgå till ca 1kr/aktie 2009, så resultatet exkl dessa förluster borde bli ca 5.8kr, vilket efter nyemissionen blir ca 3.85kr. De senaste estimaten för vinst/aktie för 2011 ligger dock på 5.9kr/aktie efter utspädning, så jag antar att man räknar med att även intäkterna kommer att öka rejält från 2009-års nivåer. Givet att man når denna vinst blir ju värderingen helt ok och kan ge en riktigt attraktiv direktavkastning på närmare 8% år 2011. Men det är ju alltid vanskligt att räkna på framtida vinster för investmentbanker, det är inte direkt någon stabil bransch. Och för 2010 kan man nog inte räkna med någon utdelning alls. Jag ska tillägga att jag gillar Qviberg och HQs kultur och tror att de kan ta marknadsandelar i framtiden, så detta är inget HQ-bashing-inlägg. ville bara upplysa om utspädningseffekten som inte alltid är enkelt att räkna på när det gäller banker.

  SvaraRadera
 7. Anonym
  Skön video :)..


  Anonym
  ZOO! Jag har alltid haft min egen lilla Zoo. Jag aldrig riktigt haft en fokuserad portfölj eftersom att minimera riskerna har varit viktigare och samtidigt få möjligheten till en stabil utdelningsportfölj där jag inte ska vara orolig för kraftig sänkta utdelningar.

  Men samtidigt så består över 70% av portföljen i 7 aktier och resten ca 30% består av 23 aktier. Så det är ändå fokuserad i få antal aktier på toppen och diversefirad i fler aktier på längre ner!

  SvaraRadera
 8. Magnus
  Tack! Jag antar att du menar H&M:s starka finanser :)

  SvaraRadera
 9. Datumen för utdelning till höger, är det x-dag eller dagen för utdelningen?

  En annan fråga är att jag köper Pfizer i SEK på Aktiedirekt. Antar att det blir utdelning på dessa som om jag skulle köpt i USA, stämmer detta?

  SvaraRadera
 10. Dexter
  Det är utdelningsdagen! Informationen för USA bolag hämtat från utländsk hemsida och därför är jag aldrig 100% säker men hittills har datumen visats sig vara rätt.

  Tänkt också att det tar några extra dagar när det gäller USA bolag.

  Exakt! Det är samma utdelning oavsett om du köper Pfizer i Svenska eller USA!

  SvaraRadera
 11. Angående HQ. Jag köpte också när kursen rasade. Dock känns det inte helt rätt. Impulsköp tenderar aldrig att bli bra.

  SvaraRadera
 12. Ulvsby
  Det kändes som impulsköp för mig också i början men jag tror att det blir en bra investering på sikt. Samtidigt var jag beredd att köpa fler om det gick ner kr ner ännu mer eftersom jag köpte ganska lite!

  SvaraRadera
 13. köper du idag igen när hq går ner 20% mer? farligt me dessa impulsaffärer...trodde du va värdeinvesterare?

  SvaraRadera
 14. Alex
  Nej! Jag har såld alla mina HQ innehav, gillar inte risken!

  SvaraRadera
 15. nu är det 2011-06-25 är det läge att gå in i hm nu när kursen närmar sig 207 kr och hur är det med clas ohlson

  SvaraRadera
 16. Jan MH
  Antigen lagom värderad eller billigt beroende på hur vinsten kommer att utvecklas närmaste tiden.

  Men hur som helst om köper på 83 kr eller under 80 så måste du fundera på om du ska äga Clas Ohlson långsiktig eller ha den mer som värdeinvestering dvs, sälja när du anser att Clas Ohlson har blivit dyr?

  Med andra ord den viktigaste frågan är om Clas Ohlson blir en bra investering på långsikt?

  Vilket känns lite tveksamt.

  SvaraRadera