måndag 13 september 2010

H&M på All-Time-High! Vad ska man göra?

En trevlig börsstart på den här veckan. H&M nuddar högsta noteringen på 252,20 kr vilket är motsvarade 504,40 kr innan split. Självklart får man också de kontinuerligt förekommande tankarna om H&M är rätt eller högt värderad.

Om man sneglar på historiska nyckeltalen så är H&M fortfarande relativt billigt. Däremot så är H&M inte lågvärderat om man jämför med resten av börsen vilket många gör.

Men H&M är H&M och går inte att jämföra med andra bolag på ett enkelt sätt och samtidigt finns det inget lätt svar på frågan hur högt värderad H&M är, om nu H&M överhuvudtaget kan bli ett dåligt köp för att man betalar ett högre pris än vad man gjorde för några månader sen. P/E-talet är på nästan 23 och för nästa års förväntade vinst kan den hamna på 18-19. Samma sak med direktavkastningen som kan landa på 4 %.

Ska man köpa H&M nu?
Svår fråga eftersom det beror på vilka avkastningskrav du har på dina placeringar. Vill du ha högre avkastning så kan du tyvärr inte betala vilket pris som helst. Men däremot, om du är nöjd med avkastning i linje med index så betyder det att det inte är lika viktigt vilket pris du betalar så länge du köper kvalitetsbolag och inte betalar för alltför extrema värderingar. Vad jag är ganska säkert på är att utdelningen kommer att hamna på mellan 9-10 kr nästa år. Den enda risken som jag ser det just nu är den höga bruttomarginalen som kan gå ner till mer normala nivåer och då kommer vinsten gå ner, men på långsikt kommer omsättningstillväxten lyfta upp vinsten igen.

Vad ska man göra då?
För min del är det kul att det fortsätter upp men däremot kan jag inte säga hur länge uppgången fortsätter och om det kommer kraftiga nedgångar igen snart! Om vi kollar OMX! Skulle du kunnat gissa att nedgången skulle komma i slutet av 2007. Med tanke på att det var en ganska stark ekonomi och inte alltför överdrivna värderingar

Klicka för Större Bild
Och på samma sätt pricka ganska nära botten? När många befarade att OMX skulle fortsätta till 300-400, annars hade OMX aldrig gått ändå ner till 600.

Klicka för Större Bild
Eftersom det på kort sikt sällan är det fundamentala som styr och det nästan är omöjligt att förutse marknadens rörelser så är det kanske bäst att avvakta.

Du måste inte köpa aktier hela tiden!
Det kan vara lika klokt att spara likvida medel på kontot tills nästa köptillfällen kommer med möjlighen att köpa utmärkta kvalitetsbolag. Då har du också tid att lära dig mer om bolaget du är intresserad av och kanske till och med hitta fler intressanta alternativ.

Jag kollade lite vilka verksamheter som jag gillar mest och då var det branschen Sällanköp & Dagligvaror. Lägger lista över alla bolag som finns med i branscher för Large, Mid- och Small Cap och First North. Vem vet, kanske ni hittar några intressanta bolag som kan vara köpvärda och då kan det vara klokt att lära sig mer om bolagen och branschen.

När nästa köptillfälle kommer kan det vara bra att veta vilka bolag man ska köpa och ha bra med likvida medel på kontot.

Large Cap
Axfood
Oriflame
Swedish Match
Autoliv
Electrolux
Hennes & Mauritz
Husqvarna
MTG


Mid Cap
AarhusKarlshamn
Black Earth Farming
Betsson
Björn Borg
Byggmax
Clas Ohlson
Duni
Eniro
Hemtex
JM
KappAhl
Mekonomen
New Wave Group
Nobia
Rezidor Hotel Group
SkiStar
Unibet


Small Cap

Cloetta
Midelfart Sonesson
A-Com
Academedia
Bilia
Borås Wäveri
Coastal Contacts
Elanders
Electra Gruppen
Fenix Outdoor
Kabe
Metro
MQ Holding
Netonnet
NSP Holding
Odd Molly
Retail and Brands
Swedol
Venue Retail Group


First North
Alpcot Agro
Bringwell
Ellen
New Nordic Healthbrands
Skåne-möllan
Trigon
2E Group
360 Holding
Done Management
Forestlight Studio
Forshem Group
Invisio Communications
Keynote Media Group
Mediaprovider
Paradox
Rasta Group
Redbet Holding
TravelPartner
Tretti
Trygga Hem Skandinavien
Unlimited Travel Group
VKG Energy Services
WeSC
World Class Seagull
Önskefoto

7 kommentarer:

 1. Håller med om att det är en god ide att se till man för tillfället är någorlunda likvid. Har sålt några fonder för att skapa manöverutrymme. Nästa dip kan skapa bra köptillfällen.

  SvaraRadera
 2. Är det där en lista av dom aktierna du vill köpa eller?

  SvaraRadera
 3. Of topic.....

  När tror du 4020 och alla andra läsare att BP kan komma att dela ut pengar igen ???

  Ha det fint!


  >(((">

  SvaraRadera
 4. Dynamiska Finanser
  Det är bra med lite cash och ännu bättre om det kommer från fonder :)  Aktie listan
  Nej, Inte direkt! Många av dessa bolag skulle jag inte ens tänka mig köpa. Tanken vara att lägga hela branschen i fall om hittar bolag man inte känner till!  BP
  Inget som jag har tänkt eller försökt räkna på tyvärr!

  Hur som helst ska man inte lyssna på några analytiker men här har du något om ämnet!

  <

  http://www.youtube.com/watch?v=UaEdaPZ3Pig

  >

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Tjenare 40p20 år!

  Skulle gärna vilja höra en motivering till varför du nämner Black Earth Farming i din lista vad gäller bolag som kan vara köpvärda vid nästa nedgång?
  Bolaget tjänar ju knappt pengar, visst det kan bli en riktigt bra investering. Men det är fortfarande förhoppningar.

  Sedan undrar jag även kring Axfood och Swedish Match. Stabila bolag, men man vill ju gärna ha lite tillväxt. Så hur ser du på tillväxtfronten på dessa bolag?

  För övrigt tycker jag du ska kika in Aros Quality Group! Ett riktigt intressant bolag som inte är ett förhoppningsbolag. Stabilt och med hög tillväxt till en låg värdering. Drömmen helt enkelt.  Mvh Oscar

  SvaraRadera
 7. Oskar
  Hej! Jag har ingen direkt motiv till att BEF finns med i listan. Jag tog bara hela branschen Livsmedels- och sällansköpsvaror oavsett hur bra eller dålig bolaget är.

  Jag har inte varit intresserat av BEF pga den höga risken!

  Axfood är stabilare i bemärkelsen att den är inte lika hård belånad som Swedich Match. Det är dåligt med tillväxt i både två. Swedich Match har haft en utmärkt tillväxt pga hög belåning och återköps av egna aktier och inte pga högre omsättning. Det är samma sak med Axfood.

  Då gäller det att kolla om det finns möjlighet att bolagen kan öka marginalerna eller för Swedish Match om de kan öka priset på produkterna.

  AQ - bra utveckling, fick samma tips tidigare :)...
  <

  http://www.borsdata.com/smallcap/aros

  >

  SvaraRadera