torsdag 16 september 2010

Utdelningsbevakning - kan bli en bra inflationsskydd!

Medan Svenska aktier har gått upp kraftigt de sista åren så har USA -aktier varit stillstående (om man bortser från senaste tidens uppgångar) förmodligen på grund av den ekonomiska krisen och rädslan för den dåliga ekonomin i USA.

OBS! Detta är ingen köprekommendation utan bevakningstips om det kommer en korrigering!

Kollar man sista 5 årens indexutveckling för Dow, Nasdaq och OMX så ser man en viss skillnad.

Klicka för Större Bild

Vilket också betyder att bolagsvinsterna och direktavkastningen i snitt har gått upp i USA medan det har inte har hänt så mycket med aktiekurserna. Kollar man på den historiska direktavkastningen för USA aktier så har det varit den högsta på 20 år, ca 3,5 % - 4 % under 2008/2009 och nu har direktavkastningen i genomsnitt gått ner till mer normala nivåer på ca 2 %.

Klicka för Större bild
Kollar man på de stora USA jättarnas direktavkastning:
Coca-Cola: 3,1 %
P&G: 3,2 %
McDonalds: 2,9 %
Kraft Foods: 3,8 %

Det är inte direkt lockande med 3 %.
-
Varför ska man då vara intresserad av USA bolag när svenska aktier har liknande direktavkastning?
.
Jag menar inte att ni ska gå in och köpa till dagens priser men det kan vara intressant om det kommer nedgång så att direktavkastningen går upp till 4 %.
.
Eftersom de stora USA - jättarna är betydligt mer stabila än många svenska bolag och det inte heller är fel med kvartalsutdelningar. En annan fördel kan vara att det blir ett slags diversifiering mot den svenska kronan. Många av dessa USA-bolag är inte lika beroende av dollarn som andra eftersom de har större andel försäljning utanför USA vilket gör att dollarn inte påverka lika mycket.
.
Nackdelen kan vara att den historiska tillväxten inte har varit lika bra som den svenska börsen och jag är tveksam till att det kommer att bli bättre i fortsättningen. Därför kan det vara bra att avvakta lägre värderingar innan man köper. (Det finns självklart en liten risken att aktierna inte går ner till de låga värderingarna igen ) En annan nackdel som nämns av många investerare är att det blir utdelningsskatt på 15 % för kapitalförsäkring vilket gör att det inte blir lika lönsamt som om det var svenska bolag.
.
Inflationsskydd
Det som är viktigt att nämna är att dessa bolag har en fantastisk historia av vinst & utdelningstillväxt under minst 30-40år. Till och med senaste 10 åren har bolagen levererat en utdelningstillväxt på mellan 9-18 %. Jag kan tänka mig att utdelningstillväxten kommer att fortsätta när det gäller bolag som har produkter som Coca-Cola, Gillett, Duracell, Pampers, Gevalia och Marabou. Starka konsument- varumärken har en tendens att klara av dåliga tider pga att de kan höja sina priser i takt med eller högre än inflationen.
.
Kommer ni ihåg inlägget om See´s Candy, Warren Buffetts godisföretag, som ökade volymen/produktionen med barar 2% / år medan vinsten ökade med 9%. Det var tack vare Buffett kunde höja produkt priserna år efter år. Det är ocksa på samma sätt när det gäller Coca-Cola, Kraft Foods och P&G. Stark och konkurrens kraftiga produkter behöver inte konkurrera med pris och därför inte lika viktigt att största av tillväxten kommer ifrån ökade volymer. Det också därför Warren Buffett reda äger dessa bolag.

Utdelningsutveckling!

Coca-Cola – Klicka för Större Bild
McDonalds – Klicka för Större Bild
Procter&Gamble – Klicka för Större Bild
Kraft Foods – Klicka för Större Bild

Man ser tydligt att både utdelningen och direktavkastningen har gått upp samtidigt. Bättre avkastning till lägre värdering och det är därför intressant att bevaka om man lyckas komma åt 4 % eller högre när man kan förvänta sig en stabil utdelningstillväxt på ca 8-12%

7 kommentarer:

 1. "utdelningsskatt på 15 % för kapitalförsäkring".

  Har läst någonstans att man ska kunna kvitta denna mot kapitalförsäkringens schablonskatt. Men haft svårt att verifiera det. Någon som känner till om det stämmer?

  SvaraRadera
 2. Det här är något jag tänkt på själv. Den svenska börsen ligger på årshögsta, medan S&P 500 är ca 10% under årshögsta. Detta beror självklart på oro om USAs återhämtning, men många av de stora amerikanska bolagen är globala och deras resultat lär inte påverkas mycket av att USAs ekonomi.

  Med tanke på skillnaden mellan börserna kan man säga att amerikanska aktier är lite undervärderade om man jämför med svenska. Eller tänker jag fel?

  /S

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg! Jag äger P&G sedan förra sommaren och har tittat på Cola & Kraft nyligen, men tycker (med risk för att vara tjatig) att H&M är ett bättre val på de värderingarna.

  SvaraRadera
 4. Nej, du kan inte kvitta mot schablonskatten..Det finns en möjlighet för försäkringsbolaget (t.ex. avanza) att ansöka om skattebefrielse. Det sägs att de tittar på detta men att de ej försökt än. Men du som privatperson kan inte kvitta en skatt betalad i utlandet mot en schablonavgift i Sverige..

  Särskilt irriterande blir detta för svenska bolag med hemvist utomlands. Man betalar t.ex. 10% utländsk skatt på utdelning från AztraZeneca..!

  SvaraRadera
 5. Utdelningsskatten
  Japp! Som Anonym säger!

  SvaraRadera
 6. USA aktier undervärderade?
  Kanske inte i dagsläget om man jämför med Sverige. USA aktierna har i snitt lite högre värdering och lägre direktavkastning än många bra Svenska aktier.

  Men man måste också tänka på att de USA aktier som jag nämner är mycket stabilare och säkrare än Svenska. När det var som värst under 2008/2009 så klara sig många USA bolag utmärkt och utdelningarna växte (förutom finans aktier)

  Samtidigt är det också viktig att nämna USA aktier har historisk låga värderingar och hög direktavkastning idag och framför allt dessa kvalites aktier!

  SvaraRadera
 7. Finanstankar
  Som du nände i ditt tidigare inlägg om alternativ kostnad i samband med investeringar!

  Då skulle man bara äga H&M :) För att jag har inte hittat bättre bolag! Dvs framtida avkastningsmöjlighet till lågrisk!

  Hur som helst så är jag nöjd med 50% och det känns som en trygghet om det blir tuffare.

  SvaraRadera