tisdag 19 oktober 2010

Tradingsystem & Backtrading!

Läste en intressant artikel av Cornucopia angående systemettrading och hedging av OMX med hjälp av indikatorerna MA50/MA200.(medelvärde).

Fick gamla minnen från tidigare tradingaktiviteter. Jag har ju tidigare försökt att utveckla olika system som alla andra trading - och aktieentusiaster. Då fanns det en handfull bra program som bl.a Vikingen, Metastock och Tradestation. Idag har jag inte längre någon bra koll på vilka program som finns där ute. Sen har det också kommit billigare tradingplattformer som har tagit över tex: Onlinetrader, vilket jag kan förstå är mycket populärt.

Men framför allt Tradestation var det mest kraftfulla verktyget och också det dyraste på den tiden. Där kunde man i princip prova alla konstiga idéer med historiska kurser tack vare ”EasyLanguage” en enkel programmeringskod. Ett exempel på enkel köpsignal om kursen går över 2 dagars högsta.

”If the Close > the High 2 day ago then Buy next bar ”

Det fanns till och med bra verktyg där man kunde testa olika Money Management idéer vilket var bra när man inte längre kunde hitta bra indikatorer. Det var inte bara stopp-och-loss tekniker utan också mer avancerade tekniker av flera ordrar (dvs öka eller minska så länge man har en kraftig trend som man följer). Ni som har hört talas om Richard Dennis, William Eckhardt och ”Turtle-Trading” vet vad jag pratar om. Det går ut på att riskera så lite som möjligt vid falsk signal och öka på positionen när man har rätt osv. Idag finns det alla möjliga olika tekniker om hur man ska öka/minska sin position beroende om man vill ta hem en liten vinst eller öka på avkastningsmöjlighet utan att riskera eget kapital i ”teorin”.

Varför Pratar jag om Systemsutveckling?
Jo jag ville skriva om att det är en ….

….falsk trygghet när man försöker hitta lönsamma system med hjälp av historiska kurser, dvs optimering, backtrading där man testar med olika indikatorer.

Stockman har skrivit ett bra inlägg om Backtrading & Verkligheten. Jag hade däremot tänk skriva om mer tekniska problem som man inte tänker på. Det gör att systemtrading inte är så enkelt och lönsamt som många tror. Det är 2 saker som jag tänker på:

1-Marknadsrörelser
2-Verkställande av köp/Sälj signaler

Systemtrading
Först tänkte jag ta upp definitionen på en systemtrader. Det kallas också teknisktrader, en person som använder sig av objektiv data som tekniska indikatorer som tex: medelvärden, MACD, och Momentum där aktiekursens rörelser bestämmer köp och sälj och inte vad tradern tycker.

Det finns också ett klart regelverk när köp och sälj ska genomföras och tradern gör ingenting annat än verkställa köp- och säljsignaler. Fördelen ska vara att man inte blandar in det känslomässiga fast det krävs ändå disciplin för att kunna ta alla signaler framför allt när man har gjort många förlustaffärer och man blir tveksam om systemet fungerar.

Diskretionär trading
Baserad på den personliga bedömningen. Indata kan vara allt ifrån nyhet till känsla. Man kan också lika gärna vara en teknisk trader fast då är köpsignalerna subjektiva. Det kan vara att man köper efter ett trendbrott eller en klassisk ”triangelformation”. Det blir subjektivt eftersom det är tradern som skapar trend- och formationslinjer. Därför skulle man också kalla Elliott Wave och Fibonacci som diskretionär strategi.


Olika typer av system och tidsintervall
De vanligaste strategierna är trendföljande och stöd och motstånd. Sen kan man alltid justera styrkan beroende på vilket tidsintervall man väljer. Det finns de som använder system för intraday och köper och säljer flera gånger per dag och på samma sätt finns det långsiktiga system där man använder vecko- eller månadsintervaller. Fast alla har samma problem och har svårt att utveckla ett bra system.


1-Marknadsrörelser
Om man antar att:

1- Ingen vet hur och när marknaden rör sig!

2-Marknadens upp- och nedgångar upprepar sig, fast aldrig på samma sätt!

3-Idag har vi en mer "Volatil marknad” och det finns inget tecken på att det kommer avta.

Om vi då kombinerar dessa med marknadsrörelser som:

Trender
Stillastående marknad
Hög Volatilitet


Då är det inte så svårt att förstå att det är mycket svårt att utveckla något bra system som passar. Det är också nackdelen med backtesting och optimering med indikatorerna.

Om vi skulle ta ett exempel på det vanligaste problemet med systemutveckling:

1-Upptäcker att det finns allt för många falska-köp/sälj signaler i systemet.

2-Man ändra känsligheten så att systemet genererar mindre signaler vilket sållar bort många felsignaler.

3-Men man upptäcker också att förlusterna blir större och därmed blir det helt olönsamt.

4-Då lägger man stopp-och-loss för skydda sig.

5-Upptäcker igen att man blivit utstoppad för enkelt eftersom man har en sån hög känslighet som ger köpsignalen.

6-Då sänker man känsligheten på signalen och får återigen alltför många falska signaler.

7-Man överger indikatorn och för leta efter en ny och cirkeln fortsätter!

Så hur du än vänder och vrider på systemet och indikatorerna så inser man snabbt att det är en rätt så komplicerad verksamhet och det kräver många års erfarenhet. Tänk på det innan ni börjar testa olika system.

2-Verkställande av köp/Sälj signaler
Till och med om du lyckas hitta ett bra system så är det ALDRIG samma sak som i verkligheten.

Köp/Sälj Orderar
Systemet tar aldrig hänsyn till att det finns ett orderdjup och inte heller till att det finns nåt som heter Köpare och säljare. I systemet kan det stå köp tex: på 45 kr, fast i verkligenheten så går en liten affär igenom på 45 kr och nästa bästa köpkurs(säljarna som erbjuder) är 46 kr.

Öppningskurser
Systemet tar heller inte hänsyn till Öppningskurser! En aktie eller OMXS30 kan lätt falla kraftigt på morgonen men systemet kan fortfarande ge köp och säljordrar fast du kan omöjligt handla till den gamla kursen.

Diagram typ
Om man väljer ett systemdiagram som inte visar volatilitet så är det så långt från verkligheten man kan komma! Du kommer att få alltför många köp - och säljsignaler fast det inte syns i diagrammet eller också kommer du att få köpa och sälja till fel kurs!

Det finns många liknande problem där systemet som inte kan ta hänsyn till. Så var försiktiga med att tolka historiska resultaten alltför positiv. Sen är det alltid viktigare med Money Management och Psykologi än vilken system du använder.

Market Wizards
Jag rekommenderar boken Market Wizards, intervjuer med många bra traders. En av de bästa böckerna som har skrivets om trading genom tiderna. Det diskuteras mycket om systemtrading i de två första böckerna. För er som vill läsa om liknande problem.Trader – Paul Tudor Jones
Som finns med i den första Market Wizards Boken, några kända citat från honom:

If I have positions going against me, I get right out; if they are going for me, I keep them... Risk control is the most important thing in trading. If you have a losing position that is making you uncomfortable, the solution is very simple: Get out, because you can always get back in.

Don't focus on making money; focus on protecting what you have.

The elements of good trading are: (1) cutting losses, (2) cutting losses, and (3) cutting losses. If you can follow these three rules, you may have a chance.

Jag har fått tips om ett långt filmklipp om Paul Tudor Jones, vilket var rätt så coolt när man har läst en del om honom tidigare. Det roligaste är att han försöker tjäna stort med hjälp av Elliott Waves strategi vilket visar sig vara helt fel. Men hans styrka är att kunna sälja alla sina positioner när han inser att han har fel vilket inte är så lätt. Filmen finns på en hemsida som heter tudou.com som verkar vara japans motsvarighet till youtube.

2 kommentarer:

 1. Hej 40p20år!

  Allt väl? =)

  Angående ditt förra inlägg så håller jag inte riktigt med dig vad gäller investeringspsykologi som jag själv tycker är riktigt intressant!=)

  Jag min åsikt i ämnet ligger helt och hållet i att p.ga människans natur så är fundamental investering (valueinvesting) mycket bättre lämpat för människan än trading.

  Våran hjärna är helt enkelt inte gjord för att ta beslut i situationer som tradingen sätter oss i. Den fundamentala investeringen gör att man får andra problem än vad som uppstår vid tradingen. Och dessa problem i längden är lättare att hantera än tradingens psykologiska fallgropar.

  Men givetvis kommer man i grunden ha samma problem, girighet.

  Sedan ser jag att du nämner "Market Wizard". Har hört om den tidigare, men då är det oftast traders som rekommenderat den. Jag undrar ifall man kommer finna boken intressant även ifall man inte tradar själv?

  Kört hårt!

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jo! allt är bra fast har för lite tid just nu :)

  Du har rätt angående att det är psykologisk svårare att trada när det är involverad fler antal beslut.

  Fast den i vissa fall kan det också vara tufft att vara värde- och långsiktig investerare där man inte ska göra något under en längre tid. Både att hitta lågvärderade bolag och kunna äga aktierna på långsikt utan att sälja. För traders behöver de inte vänta och vara lika disciplinerad i den biten. Samtidigt är självklart trading är mycket tuffare och svårare verksamhet.

  Oavsett om det är trading och investering så är det mycket viktigt med psykologi ( då pratar jag inte om markandspsykologi eller teknisk analys ) eftersom det är det som avgör hur och när man köper och säljer.

  Market Wizards
  Mycket bra bok men är tveksam om det ger nåt om man är ute efter värde- och utdelningsinvestering. Måste också nämna att det finns många bra historier och berättelser där traders har förlorar mycket pengar, vilket kan vara bra hur svårt och riskflytt trading kan vara!

  SvaraRadera