Men samtidigt är det inte många som känner till eller verkligen kan räkna fram vad bolaget har för så kallad intrincis value. Det finns fortfarande för få böcker som handlar om:
-Intrinsic Value
-Free Cash Flow
-Owner Earnings
Dessa koncept är fortfarande några av de viktigaste av de som Warren Buffett har använt sig av vid bolagsvärdering. Det som saknas är en bok med mer enkla tips på hur man ska använda dessa principer när man ska värdera utan att man är redovisningsekonom.
Jag har faktiskt börjat läsa en mycket bra bok med dålig titel. Den beskriver metoderna Fritt kassaflöde och Owner Earnings på ett enkelt sätt fast den är på engelska. Bokens titel känns inte lika seriös när den börjar med ett stort ”F” före Wall Street. Det är en av anledningarna till att jag inte köpt boken tidigare fast jag har hört talas om den. Boken heter: FWallstreet – Joe Ponzio´s no-nonsense approach to value investing for the rest of us.
Det är faktiskt en bloggare som har skrivit boken och enligt honom så var han mäklare på en stor Wall Street bank och han valde att lämna 2002 för att starta eget. Anledningen till han lämnade Wall Street var, enligt honom själv, att han tröttnade på hur finansbranschen är präglad av girighet och deras fokus på försäljning snarare än på att identifiera goda investeringsmöjligheter för bättre avkastning. Så med andra ord, han väljer att starta eget och marknadsför sin egen firma genom sin blogg och boken. Det låter inte direkt trovärdigt när han väljer att göra det under IT-Kraschen.
Fritt Kassaflöde & Owner Earnings
Men hur som helst, om jag ska vara ärlig så tycker att han ändå har försökt förklara begreppen så enkelt så möjligt. Det gör att boken är bra för nybörjare som inte kan så mycket om de olika begreppen, eftersom det inte är lätt när man inte läst om dem tidigare. Samtidigt har han en del bra exempel med beräkningar i boken som är en fördel. Sen har han också lyckats förklara den stora skillnaden mellan vinst och fritt kassaflöde. Jag tror fortfarande att kassaflödesanalyser brukar vara det sista många investerare kollar på, eller förmodligen aldrig
Enronskandalen
Ett roligt exempel som han ger i boken är Enron som var ett amerikanskt energibolag (En av de största i världen på sin tid ) som gick i konkurs 2001.
Enronskandalen är en känd bokförings- och korruptionshärva. I hans exempel i boken ser man verkligen skillnaden mellan redovisad vinst och Owner Earnings under 1997 och 2000 precis innan konkursen.
Man ser tydligt hur aktiekursen följer den kraftiga vinsttillväxten under 1998-2000. Det beror förmodligen också på IT-yran när nästan allting gick upp. Men man ser också hur bolaget kapitalinvesteringar i form av Capex är högre än redovisade vinsten och den verkliga ”Ägarvinsten” Owner Earnings som inte följer utvecklingen.
Jag skulle säga att dessa koncept är några av de mest viktigaste för långsiktiga investerare. Men ni måste inte köpa boken utan räcker med en enkel google-sökning på ordet Fritt kassaflöde, Free Cash flow eller Owner Earnings skulle ni ha tillgång mycket information helt gratis men det är mer tidkrävande och mestadels på engelska.
Det enklaste sättet lära sig konceptet Owner Earnings är att först känna till vad Fritt Kassaflöde betyder och hur man räknar fram det: Några tidigare artiklar om FCF och Owner Earnings!
-10års fritt kassaflöde & Owner Earnings
-Utdelningen kommer ifrån kassaflödet!
-Owner Earnings – Värdeinvesterarens ryggrad?
-Owner Earnings
-Företagsvärdering – Begreppen Owner Earnings
Free Cash Flow – Filmklipp!
Kanske inte den mest pedagogiska filmen men man får liten uppfattning hur man ska räkna fram fritt kassaflöde!
FCFF = Fritt kassaflöde för företaget
FCFE = Fritt kassaflöde för Aktieägare
Upplägget kommer ifrån en Kassaflödesanalys i en vanlig årsredovisning fast den en GAAP-redovining, - Generally Accepted Accounting Principles och i sverige använder vi IFRS - International Financial Reporting Standards. Så det är lite skillnad på upplägget men det är fortfarande samma koncept.
Har du någon åsikt om Hatteras Financial Corp?
SvaraRaderaDet är en REIT, hög belåning och hög direktavkastning.
Tjena 4020!
SvaraRaderaJag har själv inte läst boken, däremot har jag läst igenom nästan alla inlägg på hans blogg och man får en hel del bra info om ownear earnings där som jag inte tycker att man får i de flesta böcker om Warren Buffet.
Kan hålla med dig. Tillsammans med det han skrivit i boken och en mängd googlesökningar kan den vetgirige hitta tillräckligt med information för att förstå grunderna till owner earnings och dess grund för att beräkna intrinsic value.
Dock har jag märkt att det ändå blir svårt i vissa fall att göra bra beräkningar, det är nästan som om företaget måste ha bra kassaflöde över en längre tid för att det skall gå att göra bra beräkningar vilket i sig är intressant..!
Anonym
SvaraRaderaKan ingeting om den! Men hittat en del intressanta artiklar som kanske kan vara hjälp:
<
http://www.fool.com/investing/general/2010/10/30/motley-fool-battle-royale-round-1-nordic-american-.aspx
>
<
http://www.dividendgrowthinvestor.com/2010/11/how-much-money-do-you-really-need-to.htmlhttp://www.dividendgrowthinvestor.com/2010/11/how-much-money-do-you-really-need-to.html
>
<
http://www.thediv-net.com/2010/11/reit-with-double-digit-yield.html
>
Mot Miljonen
SvaraRaderaTja!
Javisst! Man märker snabbt hur mycket ett bolag genererar för kassaflöde. För att man ska kunna få en bra översitk så gäller att man räknar för minst över 5 år.
Det som är intressant med boken är att ger faktiskt några stycken exempel och förklaringar till begreppen, vilket är inte så enkelt att hitta.
Hur ser du på Clas Ohlsons utveckling 2010?
SvaraRaderaAng.Buffet
SvaraRaderaDet ser ut som han har stor likviditet för tillfället.Berkshire
har en kassa på 150miljarder dollar.Han väntar nog på rätt köptillfälle.
NISSE
Clas Ohlson
SvaraRaderaJag vill helst avvakta efter "Jul-handel" som brukar vara bolagets starka kvartal, innan jag säger något.
Men om jag ska vara ärligt så tror jag att Clas kommer ha det tuffare några år till innan tillväxten i England börjar kommma igång och samtidigt är det förhoppningsvis inte lika stora investeringar som tidigare.
NISSE
SvaraRaderaJapp! Det tror jag också. Det mycket pengar tanke på att Burlington affären kostade närmare 44 Miljarder dollar och den var största affären för Berkshire hittils.
Sen om jag inte har fel så är det snarare $ 32 Billion som Berkshire har idag! ( jag antar du menar 150 Miljarder SEK )
<
http://www.fool.com/community/pod/2010/101021.htm
>
Sen har du Warren Buffett om Kassan!
http://www.youtube.com/watch?v=bxhJVKsIwwA
Appropå något helt annat tänkte jag bara nämna om 2 böcker om svenska storföretag, Holmen har släppt en bok till deras 400års firande och en bok om Industrivärdens 65års firande. Holmens bok finns att beställa på holmens hemsida(http://holmen.com/Main.aspx?ID=427bf96b-a182-4f3f-91d3-d510e640713f) och industrivärdens finns att köpa på industrivärdens hemsida/adlibris/Ginza m.m.. Du vet säkert om dessa böcker men om du inte gör det så vet du om det nu iaf!
SvaraRaderaDu får gärna skriva om det finns mer liknande böcker om olika företags historia!
.. och tack igen för en bra blogg!
/ joel
Joel!
SvaraRaderaTack för tipset om Holmen intressant! Visste inte att den fanns!
När det gäller Industrivärden 65 år, så finns den gratis att ladda på hemsidan (om du nu inte visste )
<
http://www.industrivarden.se/Bolaget/Industrivarden-65-ar/
>
Sen jag har också fått tips om en annan bok!Jacobs Stege: triumfer och nederlag som handlar om Svenska banker, Wallenberg, Erik Penser, H&M:s Erling Persson. Intressant bok!
<
http://cristofferstockman.blogspot.com/2010/07/bokrecension-av-jacobs-stege.html
>