torsdag 4 november 2010

Utdelningsprognoser för nästa år - 2011

Nu är det dag igen för utdelningsprognoser för nästa år. Många bolag har nu lämnat delårsrapporterna för Q3 och det gör att det blir lättare att bedöma hur utdelningen för 2010. Nu är det också lite smidigare att samla information när vinsten för 12-mån finns med i börsdata.

Utdelningsprognosen
Den går ut på att räkna fram genom den nuvarande vinsten, dvs. den rullande 12-månaders vinst/per aktie. Det betyder också att räkningen går ut på att vinsten för Q4 ska hamna på samma nivå som 2009. Jag har nu försökt förbättra min tidigare prognostabell, som jag gjorde förra året, genom att ta med utdelningsandelen. Vilket borde ge en bättre fingervissning hur utdelningsnivån kan bli nästa år.

Men man måste ändå ta hänsyn till:

1-Vad man tror att vinsten för Q4 kommer att bli!

2-Hur ser bolagets utdelningsförmåga, dvs. fritt kassaflöde? Har bolaget gjort stora investeringar under året? Utdelningsandelen kan i vissa fall visa hur mycket bolaget klarar av att dela ut.

3-Man måste också ta hänsyn till hur representativ förra årets vinst och utdelningsandel är. Tex: Sandvik hade en vinst på -2,24 kr/aktie under 2009 och en utdelning på 1 kr. Det gör att det blir helt fel om prognosen baseras på dessa värden. Därför har jag justerad utdelningsandelen (ljus-orangefärg) till 50 % som är bättre nivå på den historiska utdelningsandelen.

Vinst/Utdelning för Sandvik - Klicka för större Bild


Definitioner på prognostabellen:

Klicka för Större bild


Utdelningsprognoser för några utvalda Large Cap!

Direktavkastning – Bolag med högsta direktavkastning baserad på prognosen
-AstraZeneca: 5,1 %
-Axfood: 4,5 %
-TeliaSonera: 4,4 %
-H&M: 4,1 %
-SCA: 3,8 %
-SHB: 3,8%
-Electrolux: 3,7 %
-Boliden: 3,5 %

Utdelningstillväxt Bolag med högsta utdelningstillväxt senaste året baserad på prognosen
-Sandvik: 86 %
-Elextrolux: 53 %
-Husqvarna: 45 %
-Hexagon: 41 %
-SSAB: 39 %
-SKF: 35 %
-Boliden: 35 %

.
Investment- & Fastighetsbolag
För dessa aktier går det inte göra liknande prognoser eftersom:

Investmentbolagen får sina inkomster från bolagets utdelningar. Vinsten per aktie blir därför helt fel när den inkluderar värdeförändringarna i portföljen. Man måste ta hänsyn till utdelningen som investmentbolag får. Samtidigt finns det två varianter av investmentbolag. Renodlat investmentbolag och förvaltningsbolag vilket skiljer lite hur man ska räkna.

Fastighetsbolag har liknande problem dvs, värdeförändringarna påverkar årets vinst. Det är därför man måste ta bort fastighetsprisernas påverkan fast ändå räkna med finansiella poster som räntekostnader.

Ska försöka göra liknande utdelningsprognoser för Investment- och fastighetsbolag nästa gång!


6 kommentarer:

 1. Hej!

  Helt ***** fantastiskt bra tabell. Hoppas verkligen vi får se denna tabell efter nästa Q3. Smart med rullande 12 månader nu. Och i många fall nu ska man nu vara medveten om att vinsten 2010 Q4 mest troligt blir högre än Q4 2009. Så där ligger alltså prognosen mest troligt i underkant.

  Mvh Stocksaver

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt engagemang 4020, du är en inspiration! Keep it up! :)

  SvaraRadera
 3. Oscar
  Hej! Det hoppas jag också tex: för H&M kommer det vara så och man skulle kunna också höja prognosen från 9,5 kr till 10 kr!

  Det finns nu en lättare tabell i inlägget efter!

  SvaraRadera
 4. Hej, vad har du för utdelningsprognoser för Investmentbolagen, och då speciellt Öresund. Tack för bra info!

  /M

  SvaraRadera
 5. Öresund
  Lite svårt att säga när Öresund nu har infört en inlösen variant p 135 kr – 10 % av aktierna. Man skulle kunna säga att Öresund har ”delat” ut genom att sälja för 135 kr. Det motsvarar ca 2,3 % direktavkastning för aktieägarna.

  Samtidigt problemet med HQ gör det ännu svårare att räkna hur utdelningen kan se ut!

  SvaraRadera