onsdag 1 december 2010

Warren Buffett var ekonomisk oberoende redan 25

Många känner till redan att Warren Buffett startade sin förmögenhet i samband med partnerskapet och senare Berkshire Hathaway. Men det är inte många som vet att han redan var ekonomisk oberoende innan han började med Partnerskapet 1956 när han var 25 år.

Nu när jag har läst klart boken The Snowball Warren Buffett and the business of life av Alice Schroeder så börjar jag få bättre insikt både i Warren Buffetts investeringsstrategi och hans privata liv. Det som är mest fascinerade är att han redan som barn, 6-7 år gammal, var intresserat av börsen.
.
Så här ser hans tidiga karriär ut när han blev ekonomisk oberoende redan som 25 åring.

År 6-7
-Tidigt var han intresserat av att samla, räkna och memorera. Han samlade frimärken, läskkapsyler och han gillade också att läsa mycket.

-Som 6 åring köpte han tuggummi från sin farfars butik och sålde i grannområdet genom att knacka dörr. För varje bunt tuggummi han sålde så tjänade han ”2 Cent”.

-På samma sätt började han också sälja 6-pack Coca-cola och sålde vidare för att tjäna 20 % på affären. Dessutom sålde han också tidningar och magasin. Vid den tiden började han också bära en pengaväxlare på bältet. Det gjorde att han kände sig som en professionell försäljare.

- Han önskade sig boken, ”Townsend´s Bond Salesmanship ” till julklapp. Det var hans favoritbok om obligationer.

År 8
-Fick han följa med till sin fars kontor. Hans far var börsmäklare och att följa med till hans arbete gav Warren Buffett en tidig kunskap om börsen. Där fick han läsa böcker om aktieinvesteringar och affärstidningar. Han fick också prova på att skriva senaste aktiekurserna på tavlan.

År 10
-På hans födelsedagspresent valde han att besöka:
*Scott Stamp And Coin Company (Sålde Frimärken)
*Lionel Trian Company ( Tillverkade modelltåg)
*New York Stock Exchange

-En dag lyckades han hitta boken ”One Thousand Ways to Make $1.000” med olika idéer om hur man skulle kunna tjäna pengar på ett enkelt sätt. Där upptäckte han också entreprenörskap och ränta-på-ränta effekten som han förstod skulle innebära att hans pengar kunde arbeta för honom.

År 11
-Förmögenhet = 120 dollar ( ca 11 000 kronor, dagens värde )

-Vid 11 deklarerade han att han kommer att bli miljonär vid 30.

År 12
-Han köpte aktier för första gången tillsammans med sin syster, 3 aktier i Cities Service Preferred för $ 38. Senare gick kursen ner till $ 27 och när aktien gick upp till $ 40 så sålde han och tjänade $ 5 dollar på affären. Till slut gick aktiekursen upp till $ 202. Warren lärde sig från sitt första misstag på börsen.

-Han jobbade bland annat som Caddie och Tidningsbud. Till största delen jobbade han som tidningsbud där han också tjänade mest.

År 14
-Förmögenhet = 1 000 dollar ( ca 90 000 kronor, dagens värde )

-Han skickade in sin första skattedeklaration och betalade 7 dollar i skatt.

År 15
-Förmögenhet = 2 000 dollar. ( ca 180 000 kronor, dagens värde )

-Buffett köpte 40 hektar gård för 1200 dollar och arrenderade marken till en bonde som han sen delade vinsten. Detta var något som han gillade eftersom det var någon annan som fick göra det grova jobbet och han använde bara sitt kapital. Senare sålde han farmen mycket dyrare när han började med aktieinvesteringar.
.
-Under samma tid startade han flera olika verksamheter.

År 17
-Tillsammans med en kompis köpte han ett gammalt flipperspel för 25 dollar och placerade detta i en frisörsalong. Vinsterna delades med frisören och den första vinsten blev 25 dollar och de köpte ett nytt flipperspel. Till slut lyckas de investera i 7 olika flippermaskiner och tjänade upp till 40 dollar i veckan.
.
-På samma sätt köpte han en gammal Rolls Royce för 350 dollar och hyrde sedan ut den för 35 dollar per dag.

År 19
Förmögenhet = 5000 dollar ( ca 360 000 kronor, dagens värde )

År 20
-Han började läsa i Columbia under Benjamin Graham, och där kom han också i kontakt med GEICO. Han sålde hela aktieportföljen och köpte Geico för allting, efter att han träffat bolagets vice ordförande.

År 21
-Förmögenhet = 9804 dollar ( ca 700 000 kronor, dagens värde )

-Återvände till Omaha och jobbade som mäklare hos sin far. Där lyckades han öka pengarna från $ 9804 till $ 19 738.

-Han lånade också 5 000 dollar från Omaha Nationalbank när han insåg att det fanns många fler affärsmöjligheter.

År 23
-Förmögenhet = 19 000 dollar ( ca 1,4 miljoner kronor, dagens värde )

-Började jobba hos Graham och investerade samtidigt sina egna pengar. Där gjorde han en del mycket lönsamma affärer när han fick bra idéer från jobbet. Samtidigt använde han sig av ”Modeys Manuell” ett stort slags uppslagsverk för bolagsinfo för att hitta lågvärderade bolag, dvs Grahams klassiska Net/Nets där bolagets Intrinsic Value var mycket högre än försäljningspriset. I bara två smarta aktieaffärer lyckades han generera 33 000 dollar. Några exempel på undervärderade bolag han lyckades hitta är:
*En investering på 15 dollar som han senare lyckades sälja för 85 dollar.
* Ett annat exempel är att han köpte aktier för ca 30 dollar och sedan fick en utdelning på 50 dollar.

År 25
-Förmögenhet = 174 000 dollar ( ca 10 miljoner kronor, dagens värde )

-Warren återvänder till Omaha när Graham slutar och hans kapital växer till 174 000 dollar. Då tycker han att pengarna räcker för att familjen ska leva på kapitalet. Familjen hade en levnadskostnad på 12 000 dollar, vilket var mindre än 7 % av Buffetts förmögenhet. Samtidigt kunde pengarna fortfarande växa.

Det vill säga, Warren Buffett var ekonomisk oberoende redan när han var 25 år.

Det som är ännu mer intressant är att han själv bara har lade in 100 dollar i hans partnerskap 1956. Resten av pengarna, 105 000 dollar, kom från vänner och bekanta. Med tiden började han få mer och mer kapital att förvalta. Hans arvode var 25 % av den vinst som var över 6 %. Det är alltså tack vare hävstången från andras pengar och hans enorma skicklighet som han kunde få sin ”Snowball”. Under 1956 och 1969 lyckades han generera en årlig avkastning på 29,5 %. 1965 var det totala värdet av portföljen 20 Miljoner dollar.

Några funderingar:

Högavkastning
Om man kollar på de första investeringarna han gjorde under tiden när han var mellan 20-25 år så lyckades han generera en årlig avkastning på över 60 %. Det är en fantastisk prestation.

Få men stora affärer
Det som man märker snabbt i boken är att han har många gånger valt att investera i enskilda bolag med hela sitt kapital. Jag fick också känslan av att han inte gjorde mer än 4-5 affärer/år. Kanske till och med ännu färre och ändå lyckades han generera så hög avkastning utan att förlora så mycket.

Grahams strateg fast ändå inte
En annan sak som är unik är att han lärde sig från Graham att hitta undervärderade bolag men samtidigt följde han ändå sina egna regler när han istället för att diversifiera valde att köpa enstaka aktier åt gången.

Andra kontroversiella saker
I boken får man också reda på att han har lånade 5 000 dollar när han var 21 och det var ändå nästan 50 % av hans förmögenhet på den tiden. Det känns lite konstigt när han idag avråder från belåning.

Det är lite samma sak när det gäller hans affärer i olika derivat och arbitrage. Vi får inte heller glömma att det är tack vare hans tidigare investeringar i försäkringsbolag och framför allt i Geico som genererade bra ”flot” (”kassaflöde”) som han senare förvaltade på ett utmärkt sätt. Så det är inte bara hans långsiktiga investeringar i tex: Cola-Cola och Gillette som gjorde att han lyckades så bra.

Hur som helst så är det ändå roligt att veta att han var ekonomiskt oberoende redan vid 25. Jag tror många investerare skulle önska samma sak! Eller vad säger ni?

16 kommentarer:

 1. Oj, han tog ju verkligen, kalkylerade men ändå, risker!
  Det är nog ändå en sån person som skulle kunna förlora allt ett par gånger men ändå komma ut som miljardär - vilket driv!

  Att han inte förordar belåning är nog att det inte är för alla. Med hög riskvillighet och stort kunnande är det en bra sak, men det ska inte säljas på någon som inte är förberedd.

  SvaraRadera
 2. "Ekonomiskt oberoende" är ett relativt begrepp. Jag kan leva på avkastningen av mitt kapital och känner mig oberoende men jag tror inte Jesper Parnevik skulle uppfatta situtationen lika med samma förmögenhet.

  Näsa för affärer har definitivt Buffett. Berättelserna från uppväxten liknar mycket dem som man hör från Kamprad, Ullareds-Karlsson, Big Bengt o.s.v.. Den skiljer sig lite från Aktiestinsen. Han nöjde sig med att jobba på SJ och lät i stället tiden verka.

  Johan

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg! Inte läst om Buffets tidiga liv förut.

  SvaraRadera
 4. Bra sammanfattning! Jag tyckte själv the Snowball var otroligt intressant och slukade den på några kvällar så fort den kom ut. Nu var det ett tag sedan jag läste boken, men var det inte så att Buffett även delade potentiella förluster med investerarna i partnerskapet eftersom han tyckte att det inte var mer än rättvist då han ju fick en del av vinsten?

  SvaraRadera
 5. Läste boken för några år sedan.Man kan konstatera att han redan som barn var unik.Jag varken känner eller har känt någon med hans driv att käna pengar.
  Hälsningar
  NISSE

  SvaraRadera
 6. Jobb och Firma
  Det är intressant det du säger:...

  "Det är nog ändå en sån person som skulle kunna förlora allt ett par gånger men ändå komma ut som miljardär - vilket driv!"

  Man skulle också kunna säga att det krävs kunskap, erfarenhet och brinnande intresse. Och pengar är kanske inte lika viktigt :)

  Tänkte på en amerikansk citat som jag nu översätter på min egen sätt:

  "Han som med pengar utan erfarenhet kommer förlora sina pengar till den som har erfarenhet"!

  Så det är inte så biligt att lära sig :)

  SvaraRadera
 7. Anonym
  "Förmögenhet" och "ekonomisk oberoende" är två olika saker. Man kan vara ekonomisk oberoende utan att vara förmögen och tvärttom.

  För mig betyder att man har så mycket "kassaflöde el. passiv inkomst" så det täcker levnadskostnaderna utan att man behöver jobba!

  Sen som du säger det är relativt beroende på vilka kostnader man har! Men det är ändå ett bra utgångspunkt! Många skulle drömma om det!

  SvaraRadera
 8. Finanstankar
  Du har rätt!

  Citat från boken sista raden sid. 201!

  He divesed a formula to charge his new partners:

  "I got half the upside above a four percent threshold, and I took a quarter of the downside myself. So if I broke even I lost money. And my obligation to pay back losses was not limited to my capital. It was unlimited".


  Snacka om vilken stor självförtroende han hade :)

  SvaraRadera
 9. Defensiven & Magnus
  Det är rätt så inspirerande!


  NISSE
  Jag är inte psykolog men det känns som att han haft en ovanlig, till och med Inpulsiv drivkraft till gränsen till besatthet att samla saker, både information, statistik, och annat som frimärken, golfbollar osv! Samma sak med pengar :)

  SvaraRadera
 10. Det börjar bli lite tröttsamt med idoldyrkan om Buffet imo. Han har tillämpat intressant filosofi osv men det börjar gå lite långt

  SvaraRadera
 11. tror du fortfarande på clas?

  SvaraRadera
 12. haha, jag är 20 och har ungefär lika mycket som Buffet hade när han var 20.

  Man kanske skulle ta och bli miljardär.

  SvaraRadera
 13. Kalle
  Det börjar gå för långt???
  Näää! Det tycker jag inte. Det var ett kul inlägg!  Clas
  Jag har börjat inse att det kommer bli tuffare för Clas Ohlson pga:

  -Tillväxten har inte kommit igång

  -Mycket talar för att Clas tappar sina kunder till konkurrenter

  -Englands etableringen kostar för mycket

  -Vilket gör att det påverkar marginalerna och samtidigt dålig tillväxt

  -Jag tror också att det kommer ta längre tid innan England-tillväxten lyfter vinsten.

  Men jag vill fortfarande avvakta till nästa kvartals innan jag säger för mycket och se hur december och julhandel har gått för Clas som brukar vara den bästa perioden för året.

  SvaraRadera
 14. Anonym
  Varför inte!

  Men då gäller det att lyckas med en 60 % - årlig avkastningen under 5 år :)

  SvaraRadera
 15. Tack för intressant mini-biografi!

  SvaraRadera