lördag 29 januari 2011

H&M fortfarande kassako & Börsdata-Screener!

Vad ska man säga om H&M:s rapport? Jag ska nog inte prata så mycket om det med tanke på att det finns redan ett dussinstal inlägg om H&M. Det är ovanligt många som verkar köpa H&M i dessa nivåer och det tycker jag är jättekul. Själv har jag också lyckats öka på en hel del under nedgången och självklart kommer jag öka om det fortsätter ner.

Många blev överraskade av den låga vinsten på 3,32 kr där SME förväntningarna var ca 3,63 kr och själv, som många andra, hoppades jag på 3,8-4 kr. Så med andra ord, H&M har gjort vad de har tidigare sagt och satsat på kunderbjudanden och andra höga kostnader som dålig kapacitetsutrymme, administrationskostnader och transportkostnader. Det som var oväntat var den låga rörelsemarginalen. Det roliga är att det regnar sänkta riktkurser från analyshusen, allt ifrån 190 till 250 kr. Samtidigt har H&M lagt ut försäljningsutvecklingen för december och januari vilken inte var så hög och lägger man också till marknadens osäkerhet om H&Ms vinst/kostnadsutveckling under 2011 så finns det fortfarande möjlighet att aktien kan fortsätta nedåt. Jag tror att det finns en del som tror på en negativ vinstutveckling för 2011.

Prognosleken = aldrig mer!
Tanken var en rolig grej men nu inser jag att det var slöseri med min tid när det gäller rapporter. När man kollar analytikernas, läsarnas och mina egna prognoser så hade vi nästan fel i allting förutom utdelningen. Det visar ändå att det är betydligt lättare att räkna på hur utdelningen kan bli än omsättning, vinst och marginaler.

Det finns några positiva saker att hitta i rapporten!

-Bra bruttomarginal på ca 63 %

-250 nya butiker nästa år ( motsvarar ca 11 % av dagens 2200 butiker )

-Satsning på ny hemsidan för Online-shop och USA planeras under 2011/2012, där Norden, Tyskland, England är redan är med.

-Kassan ökar med ca 3 Mkr till 25 Mkr.

Är H&M billigt eller dyrt?
Det beror mycket på vad du tror om H&M:s tillväxtmöjligheter. Om de lyckas växa som planerat med bra kostnadskontroll så är det självklart köpvärd på dessa nivåer. Men samtidigt är det ännu bättre om man lyckas köpa till lägre nivåer med tanke på att ”Mr Market” har fått H&M-skräck som kan hålla i sig ett tag.

2 olika sätt att se på H&M!
Om man kollar på kursdiagrammet för 2010 så kan man tycka att aktien är lågt värderad när kursen närmar sig bottennivåerna 195-205 kr.Samtidigt kan det tyckas att aktien är högt värderad om man kollar på historiken. Tyvärr är det många som tror att aktien ska gå ner pga att den har haft en kraftig uppgång från 120 kr till 260.


Det är det som är dillemmat med teknisk analys som inte tar hänsyn till bolagets fundamenta. Som mest hade H&M ca 6% direktavkastning under förra finanskris 2008/2009. (aktiekurs 120-125) Men tack vare den totala utdelningstillväxten på 23 % så är nuvarande direktavkastning 4,5 %. Så hur realistisk är det att kursen går ner till 170-180 kr? (vilket motsvarar 5,5%). Sen måste man också ta hänsyn till tiden och tillväxten. Om redan 2 år kan utdelningen öka till 11-13 kr. Då hamnar direktavkastningen på mellan 5-6 %. Då spelar det liten roll vad analytikerna tror utan det den höga direktavkastningen som kommer att driva aktiekursen uppåt.

H&M – Unikt kassaflöde
Ett bolag kan beskrivas som en verksamhet som:
-tar in kapital- (nyemission, aktiekaptial),
-bildar kapital- (tillgångar, skulder, Eget kapital)
-ger ut kapital – (vinst, kassaflöde, utdelning)

Som långsiktig investerare vill man ha en verksamhet som:
- inte kräver ”mer pengar”(nyemissioner)
-binder så lite kapital så möjligt i verksamheten
-genererar bra med kassaflöde
-växer med så lite medel så möjligt (tack vare att bolaget är inte kapitalintensivt + stark konkurrenskraft)
-allokering av kapitalet på ett klokt sätt.(vilket kan det vara svårt att hitta. Bra företagsledare är sällan duktiga på att allokera kapital på ett klokt sätt )

Dessa egenskaper skulle också kallas för en typisk Warren Buffett - aktie. Det som gör H&M så intressant är att bolaget är stabilt, ganska säkert, en trygg aktie men samtidigt så passar den in i definitionen ovanför.

Det vill säga, H&M är en klassik kassako och ökar värdet för aktieägarna årligen. Det finns inte många aktier som har liknande egenskaper på börsen. Visst, det finns bolag som har hög lönsamhet och kräver lite kapital. Men dessa saknar oftast tillväxtmöjligheten som H&M har. Det är en av de största anledningarna till att jag har så mycket H&M och är inte heller rädd att öka den andelen när jag får den billigt.

Stark Kassaflöde är viktigt!
Jag tror att det är viktigt med ett starkt bolag som genererar bra kassaflöde i form av utdelningar i portföljen. Dessutom är det ännu bättre när den är säker och har en stabil tillväxt. För H&M tror jag att kan räkna med en direktavkastning på ca 10% (Cost On Yield) om 5-7 år. Vilket skulle vara en utmärkt investering och där utdelningarna investeras i andra bra bolag.

H&M:s kassaflöde & Owner Earnings
Vinsten för 2010 blev 11,29 kr men det säger väldigt lite om vad som händer med vinsten. Vi vet att utdelningen är 9,5 kr så det skulle kunna betyda att 1,79 kr är kvar i bolaget. Däremot om man kollar på H&Ms Kassaflödesanalys, Fritt kassaflöde och Owner Earnings så ser man att H&Ms kassaflöde hamnar på ca 14 kr och Owner Earning på 12 kr.


H&M drar in nästan 14 kr från verksamheten och 2 kr hamnar i verksamheten och 12 kr blir då en ren ägarvinst (Owner Earnings) som används till investeringar för tillväxt, utdelning och mer pengar i kassan.

Här är en flödesanalys av H&M:s kassaflöde från verksamhetsåret 2010.


Om man kollar på 10 år historik så ser man att H&M har haft liknande kassaflödesöverskott som har återinvesteras för tillväxt på ett klokt sätt. Jag skulle rekommendera att ni gör liknande analyser på era aktier och ser dels hur mycket bolaget får in i kassaflöde (dvs vinsten säger väldigt lite om vad som händer med pengarna. Tex: bolag som har stora tillgångar har oftast krävande utdelningskostnader som inte syns i resultaträkningen) och dels hur företaget allokerar sitt kassflöde. Går det till att betala lånen, utdelningar, investeringar(och i så fall, hur bra är lönsamheten för investeringarna?)


Screener i Börsdata!
Jag kan säga att snart kommer vi att lansera en enkel screener, dvs, nyckeltalsorterare i börsdata för de vanliga nyckeltalen som, P/E, direktavkastning osv. Fördelen kommer att vara att det är aktuella värden.

Uppdatering av databasen!
Jag har också fått en del frågor om hur vi kommer göra med uppdateringen av värden och framför allt om kvartalsvinsterna eftersom delårsrapporterna kommer vid olika tider under året. Målet är att vi ska försöka uppdatera rapporterna så fort så möjligt eftersom tanken med framför allt kvartalsvinster & 12mån rullande värden är att besökaren ska kunna analysera och jämföra bolag i samband med nya delårsrapporter. I början kan det vara svårt att kunna hinna med uppdatering när samtidigt fler bolag och nya nyckeltal ska göras klart.

Senaste kvartalsrapporten!
Bokslutsperioden har börjat och några intressanta bolag har lämnat sista delårsrapporten för 2010. Hittills ser det ut som ökande utdelningar för 2011.

Utdelning……….2010……….2009………föränd. %
Avanza……………9,5…………8………….18,8%
Investor……..……..5………..…4………….25%
Castellum……..…..3,6……..….3,5………….2,9%
AstraZeneca……...17,35……..16,59…....…..4,6%
HM………………9,5……….....8…………..18,8%
SCA………………4………….3,7………....8,1%
Öresund………….4,5………….6………….-33%

*Klicka respektive bolag för att se mer detaljerad info.

16 kommentarer:

 1. Går den ner till 170 kr så är det nästan jag överväger att sälja bilen för att köpa fler och istället börja cykla till jobbet... ^^

  SvaraRadera
 2. 170kr? Jag har kolla,det var 2004-01-23(170,34 )!
  http://www.nasdaqomxnordic.com/shares/historicalprices/

  SvaraRadera
 3. Spartacus
  Hehhe!..Då är det nästan 6 % direktavkastning!

  170....Det kommer att krävas mycket!

  SvaraRadera
 4. Anonym
  Du kollar på historisk kurs utan justering till senaste split 2:1!

  Dvs kuren 170 =(170/2) är idag 85.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Håller med om att H&M är ett fantastiskt bolag som kommer ge oss aktieägare mellan 10-15% avkastning inkl. utdelning varje år under lång tid som det ser ut nu, trots en liten besvikelse i senaste rapporten.

  Min fråga är hur du kan få ut alla nyckeltal från alla bolagsrapporter på ett snabbt och smidigt sätt?
  Lästa rapporterna i sig tar ju evigheter för att kunna få ut siffrorna som räknas! :)

  Finns det möjlighet från börsdata (som är ett fantastiskt initiativ, grattis) att tanka ut rådata?

  Och lite beröm: en fantastiskt inspirerande och intressant blogg! :)

  mvh
  tlwc

  SvaraRadera
 6. Anonym
  Tack! Det har tagit mycket tid att lära mig om nyckel, årsredovisningar och kunna effektivisera för att få ut all-data!

  Tro mig det är inte så enkelt och dessutom tidskrävande!

  Export av FA-data?
  Vi har fått liknande önskemål men tyvärr inget som vi har funderat på. Tanke är att informationen ska presenteras i hemsidan.

  Om du har något särskild önskemål om beräkningsmetod eller något speciellt nyckeltal så får du gärna komma med förslag:


  http://kundo.se/org/borsdata/

  SvaraRadera
 7. Oj, jisses.
  Men intressant.

  SvaraRadera
 8. Magnus
  Kommer bli en bra utdelningskassa framöver!

  Good Luck! :)

  SvaraRadera
 9. Jag saknar möjligheten att se historiska P/E-värderingar under olika år på börsdata. Finns det någon möjlighet att gamla börsdata kommer upp så länge?

  Vad tycker du förresten om SKF, som handlas till P/E 12 på visnten för 2011?

  SvaraRadera
 10. Anonym
  Gamla börsdata? Tyvärr! Nu är det nya hemsidan som gäller!

  Vi ska försöka lansera historiska P/E-tal och annat i den nya hemsidan fast jag vet inte exakt när!

  Men du kan få historisk-snitt P/E för SKF: (justerad till heltal)

  1999: 20
  2000: 7
  2001: 8
  2002: 9
  2003: 11
  2004: 10
  2005: 9
  2006: 10
  2007: 11
  2008: 6
  2009: 17
  2010: 18

  SvaraRadera
 11. Wow, välgjord blogg!

  Skall kolla in din blogg oftare!

  All lycka till dig (kolla gärna in min blogg med!)

  SvaraRadera
 12. Ungdomsmiljonären
  Tack! Ser att du är intresserat av The Magic Formula. Förhoppningsviss skulle man kunna få fram det i sorteraren i börsdata längre fram :)

  SvaraRadera
 13. Hej
  Först skulle jag vilja tacka för en riktigt bra blogg. Har lärt mig mycket om analys från denna blog samt fått lite läs tips. Men det är en sak som jag har lite svårt att få fram i dom olika redovisningarna och det är Underhålls kostnaderna. Om jag förstår F Wall Street och det som Buffet skriver samt som du också har refererat till så ska man dra bort denna kostnad ifrån kassaflödes analysen för att få Owner Earnings. Så för att exemplifirea det hela så är min fråga: Vart i redovisningen får du tag i denna kostnad som du har i din beräkning för Underhåll.

  Tack på förhand

  Från en nybörjare

  SvaraRadera
 14. Anonym
  Underhållskostnaderna: som jag kallar (den brukar också kallas för Capex) finns tyvärr inte angivet i årsredovisningarna. Det vill säga bolagen är inte skydiga att lämna den uppgiften. Men det finns vissa bolag som anger det ändå!

  I många fall blir det en gissningsfråga och ju mer man kan om bolaget desto lättare att ha en bra bedömning av underhållskostnader. Det har också Warren Buffett sagt:

  must be a guess - and one sometimes very difficult to make. Despite this problem, we consider the owner earnings figure, not the GAAP figure, to be the relevant item for valuation purposes - both for investors in buying stocks and for managers in buying entire businesses. We agree with Keynes's observation: "I would rather be vaguely right than precisely wrong." – Warren Buffett

  Men man kan ändå få en bra uppfattning vilka investeringar som man tänkas vara underhållskaraktär i kassaflödesanalysen. Sen om man vet att bolaget har gjort stora förvärv eller öppna kontinuerligt flera butiker så kan det också vara lättare att göra en bra gissning.

  Tips: kolla på SCA kassaflödesanalys, där kan du se varför det är så viktigt att kolla på dessa kostnader.

  http://40procent20ar.blogspot.com/2010/07/sca-ar-det-verkligen-ett-bra-kop.html

  SvaraRadera
 15. Ok, tack för hjälpen. Då behöver jag inte leta efter siffrorna något mer i redovisningen utan börja sätta in mig vad dom olika kostnaderna kan härröra till den löpande driften, dvs leasing, avskrivningar och utifrån dessa göra den bästa bedömningen.

  Och som sagt, tack för en väldig bra blogg!!

  SvaraRadera