måndag 14 februari 2011

Miljonärsuppsvinget – En optimistisk bubbla?

Det känns som att det är aktuell tid för några gamla inlägg som jag skrev för länge sen.
Fick tips från finanstankar om en artikel som handlar om ränta-på-ränta - effekten. Det är i sin tur tips från bloggaren Scandivavian Spruce.

Jag har skrivit en del liknande inlägg om ämnet och dessutom försökt visa fördelen med att börja tidigt och sen försöka minska ner sparandet successivt. Men jag måste erkänna att den här artikeln är mycket bättre på att visa att det är effektivare att man börjar tidigt oavsett hur lite det är och låter pengarna växa.

Att spara i 7 år (7 år * $ 2000 = $ 14 000) är lättare än att spara i 40 år. (40 år * $ 2000 = $ 80 000). Den enda skillnaden är att man börjar tidigare och låter ränta-på-ränta göra jobbet.


Det är det som är fördelen med Utdelningarna!
Det är kanske därför jag argumenterar så mycket för utdelningsinvestering där utdelningarna ska fungera som kassaflöde och ska i sin tur investeras i andra bra bolag. Nackdelen är att det tar sin tid men när portföljvärdet och Cost On Yield börjar växa så börjar man inse att de årliga utdelningarna kan börja motsvara lika mycket det man redan sparar årligen.

Många kan tycka att 20 år är mycket tid men tänk om man redan efter tex: 5 års sparande kan sluta och låta utdelningarna fungera som nytt sparande varje år. Sen kommer det växa automatisk utan att man behöver göra något, tack vare återinvesteringarna och utdelningstillväxten. Man behöver inte göra något efter 5år förutom att återinvestera utdelningarna.

20 års investeringstid = 5års tufft sparande + 15 år passiv tillväxt

Många säger att de inte kan vänta 20 år.

.
Visst!
Men du kommer ditt oavsett om du vill eller inte. Förmodligen kommer du vara tacksam att du har kommit så långt och dessutom kommer du ha en fördel att ha investerade kapital som jobbar för dig. Men det handlar om kapital som du inte behöver på kortsikt. Det är kanske därför det är klokare att spara "hård" några år och sen låta utdelningarna jobba vidare utan att du behöver lägga in mer pengar. Sen kan du göra annat viktigt med din inkomst fast du har ändå ”planterat” ditt eget ”penga-träd”.

Jag tänkte på ett gammalt filmklipp!
Pipeline story
- Här är en grundläggande film om själva idén med passiv inkomst. Man skulle kunna jämföra utdelningarna med en form av passiv inkomst. I början fungerar det som ett litet extra sparkapital men tack vare tillväxten så kan det i bästa fall bli lika stort som en vanlig inkomst. (Men tyvärr så tar det tid och beror självklart också på storleken på det sparade kapitalet och hur pass bra man lyckas hitta utdelningstillväxt utan stora risker.)


Miljonärsuppsvinget – En optimistisk bubbla?
Måste säga att det kommit många böcker om hur man ska bli miljonär/rik/ekonomisk oberoende i Sverige. Tidigare har det varit ett mer amerikanskt fenomen. Men kanske vi kommer se fler liknande böcker pga sämre pensioner och högre pensionsålder. Det pratas redan om 69 år och fler måste ha privat pensionssparande om det ska gå ihop.

Ibland kan man också tycka att en del ”hur man blir miljonär -författare” är duktiga försäljare och skriver det som låter bra och häftigt. Det kan upplevas som en positiv uppmuntran med liknande böcker men tyvärr finns ingen enkel genväg och jag tycker att många av dessa böcker redan skriver om saker som är ganska självklara och finns i många gamla klassiker.

Oavsett hur mycket dessa böcker lovar och hur avancerade tips eller strategier så handlar det fortfarande om: 1-hård arbete eller 2-tid.

1. Jobba riktigt hårt (tex: Företagande, entreprenörskap)
2. Långsiktighet med beräknat risktagande (tex: Investering)

Richest Man in Babylon – Kvalitet istället för Kvantitet!
Richest Man in Babylon är förmodligen en av de bästa böckerna som har skrivet om handlar om hur man skapa förmögenhet. Den är mer filosofiskberättelse som ger grundläggande råd och tips hur man ska gå tillväga. De viktigaste tipsen är:

1-Först; betala dig själv!


"A Part Of All You Earn Is Yours To Keep…//…Each time I was paid I took one from each ten pieces of copper and hid it away. And strange as it may seem, I was no shorter of funds than before"


En del av allt du tjänar är ditt att behålla. I detta fall 10 % av det du tjänar. Sanningen är att vi måste lära oss att spara pengar innan vi konsumerar allting, eftersom det är grunden till ekonomisk framgång.

2-Pengar genererar mer pengar!

"Men Of Action Are Favored By The Goddess Of Good Luck…//….Every gold piece you save is a slave to work for you. Every copper it earns is its child that also can earn for you"
.
Om du Investerar dina pengar på ett klokt sätt så kommer dem att generera mer pengar. Samtidigt är viktigt att du återinvesterar vinsterna. Om du tycker att det låter nedlåtande med ”SLAV” så kan du fråga dig själv - Hur länge kan du leva utan att ha jobb/inkomst? Det vill säga att vi är alla någon slags ”slav” för våra egna räkningar/utgifter. Istället för att du ska jobba för att leva så kan du börja låta dina pengar jobbar för dig.

3- Lita på rätt person!

"Better A Little Caution Than A Great Regret…….//……Seek advice from those who were competent through their own experiences to give it. Advice is one thing that is freely given away, but watch that you take only what is worth having"

Försök att få ekonomiska- och finansiellaråd från rätt personer. Lär dig från personer som redan är rika och har lyckats. Därför är det alltid bättre att lära sig ifråntex: Warren Buffett eller till och med Aktiestinsen än någon annan som inte investerar själv eller har lyckats tjäna pengar.

Om man är ute efter att bygga en bättre ekonomisk framtid på längre sikt så innehåller den här boken de grundläggande idéerna. Jag lägger ut den 30 min långa ljudklippet igen! Det handlar om ”Arkad” som berättar till sina vänner hur han har lyckats bli rik och hur han lärt sig ifrån den rika ”Algamish”.


21 kommentarer:

 1. Hej!

  Hur tycker du man skall tackla allt snack om Peak Oil? Jag blir mer och mer övertygad över att oljan kommer bli en bristvara inom en snar framtid och då faller hela utdelningstrategin.

  Jag kör tillsvidare på med Utdelningsbolag men börjar bli mer och mer tveksam till framtida tillväxt på börsen/världen pga oljan.

  Mvh //Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
 2. Ränta-på-räntaeffekten är fantastisk! Om man räknar på tidserier längre än 100 år...

  Annars blir de där 5% inflationsjusterat som man som bäst kan få ingen förmögenhet.

  SvaraRadera
 3. Ekonomisk trygghet - intressant fråga. En del tillbaka visar detta med att a) det kommer ersättas av annan energi eller b) det är överdrivet. Visst kan det vara så, men är det inte så sitter man lite i skiten om man inte har sparat kapital.

  Oavsett kommer efterfrågan (iom befolkningsökningen (6-9 miljarder 2050)) öka markant vilket gör att efterfrågan kommer gå upp oavsett hur utbudet ligger till. Om utbudet dessutom skulle börja minska/sina så kan man räkna ut vad som händer med priset.

  Tycker det sätter viss press på konsumtionsaktier över långa perspektivet om det skulle vara så att den budget man har måste omfördelas mot mat/energi. (mindre överkonsumtion, mao)

  Gillar Energisektorn där du borde kunna hitta långsiktiga vinnare som Eon/Fortum etc

  Financial sense hade något avsnitt där de behandlar det i den formen att man bör ta kostnader nu för att säkra energiförsörjning till sig själv om det är möjligt. Det ligger väl något i det som en investering om inte annat (om det är kostnadsmässigt rimligt ) men givetvis over the top hur som helst kan det ge någon typ av input för peak oil: http://www.netcastdaily.com/broadcast/fsn2011-0208-1.asx

  SvaraRadera
 4. Also "Richest man in Babylon" är en riktig klassiker! Det är en simpel och enkel lärdom men ändå så viktig.

  "Every copper it earns is its child that also can earn for you".

  Barnarbete i ny form ;)

  SvaraRadera
 5. Hej 20-40

  Tack för ditt föregående inlägg om clas olson, det fick mej att göra slag i saken och göra mig av med mina aktier i detta företag. Det känns ganska skönt i dag när aktien faller kraftigt

  mvh/Hemmansägaren

  SvaraRadera
 6. I The Richest man in Babylon står visa råd som gällt i tusentals år.
  Tycker att det är bra att du lägger ut dom på nätet då varje generation måste lära dom på nytt.
  Hälsningar
  NISSE

  SvaraRadera
 7. Underbara klassiska råd!
  Tack för din strålande blogg/hemsida!

  MVH svenskmillionaire

  SvaraRadera
 8. John
  Hej!

  Det är ingen lätt frågan :),, jag har försökt skriva om det tidigare och jag är fortfarande osäker om framtiden. Men jag tror fortfarande att "omvärldsfaktorer" och "framtidsprognoser" är svårt att förutse och därför är det bättre att vara försiktigt med.(jag vet att olja kommer att ta slut men frågan är om vi kommer att lyckas övergå till el-drift?, sen är det andra stora problem som ekonomin, råvaror osv)

  Jag tror att det bästa är en balansgång mellan:

  1-Oljabrist, finanskrasch, världensundergång...osv..

  2-Att tillväxten kommer fortsätta med 15-20% årligen som ingentin som har hänt!

  Av erfarenhet så jag börjat inse att antigen är man 100% positivt eller heltmotsatsen. Men verkligen är en bladning av dessa beroende på vad man fokuserar på!

  SvaraRadera
 9. Kalle, Nisse & Svenskmill..
  Det är alltid lika roligt att lyssna på historien och de kända citaten :)

  En klassiker helt enkelt!

  SvaraRadera
 10. Anonym - Clas Ohlson
  Japp! Det känns bra att man har gjort ett rätt val.

  Lite tur ska man också ha med timingen :),, vilket jag brukar sälla ha!

  SvaraRadera
 11. - Har läst dina sidor några år och amerikanska artiklar ,börjar bli riktigt bra förstå effekten i compuding.
  - Har aktier för 800,000 kr och under 10 år i Norge kunde arbeta och spara mycket.1999 köpte jag på rent tur Ratos aktier,billigt 60-120 kr .i år på grund av stor del i tele 2 (20%)av totalkapitalet ,kommer få mycket höga utdelningar.Det intressanta är att min placeringar är största delen vardagsprodukter ,sanitetsprodukter,telekom,kläder,medicin ,först i början hade jag försiktigt flera investmentbolag och kunde sälja och sprida senare olika bolag som jag har läst mig in med starka balansräkningar o.s.v.
  -Jag koncentrerar 5-6 bolag,och känner ganska väl dessa .Compouding kommer öka utdelningar veligt fint kommande 5 till 10 år.
  -Har sparat 65% av kapitalet i IPS och 35% KPF , som ger fin pension,plus mål med att köpa ett boende. Som jag tänker köpa när ränta rensar marknaden och i följande ner gången i bo priser.
  -Tycker i dag att var värt åka i Norge och slita 10 år ,man få lön livet ut som utdelningsinvesterare
  från dessa år i Norge,som pendlare.
  - Övrigt är jag fått finska skolutbildningen och tackar min naturliga intresse i matematik och logiska tänkandet som har hjälpt mig när jag har läst dina artiklar och andra om Dividens investing !
  - Tackar dig på en fin arbete med din sida 40procent20år !

  SvaraRadera
 12. Nåja, det finns ett par problem med den där exemplet, han glömmer bort att 2000 dollar när man är 65 inte är riktigt lika mycket som när man är 20...

  Sen får väl personen som börjar senare helt enkelt spara mer till å börja med, för att komma ifatt.

  Men visst, ränta-på-ränta är en mäktig kraft!

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Fick ett mail om att Buffets Hathaway sålt åtta bolag.Bank of America,Comcast,Nike,Fiserv,Nalco Holding,Laws Companies och Dickinson.Tror du att det beror på att dom skall skänka bort pengarna till välgörande ändamål.
  Hälsningar.
  NISSE

  SvaraRadera
 14. Hej allihopa!

  Vi är en Digital Byrå som just nu letar efter folk som vill testa en Ipad app som vi har
  producerat. Vi letar efter personer som använder Ipad och som har ett intresse för aktier. Vi kommer samla ihop en grupp där man kommer få testa och ge feedback på applikationen. Som tack får alla som deltar ett presentkort på Itunes.

  Vi finns centralt Stockholm och är testen kommer äga rum mellan 2-9 Mars.
  Intresserad av att delta?

  Hör av dig till
  Mail: Marie.lundgren@syrupsthlm.com
  Telefon: 0709-411006

  SvaraRadera
 15. Tänkte tipsa om att det finns en översättning av "Richest man in babylon" på svenska :)

  SvaraRadera
 16. Anonym
  Roligt att höra! Det är alltid värd att bygga ett eget utdelningsportfölj som man drar nytta av resten av livet!


  Anders
  Det stämmer! Efter 20-30 år så är sparandet inte lika jobbit pga inflationen men det är ändå rätt häftigt att se att ju tidigare man börjar desto lättare längre fram (förutsätter att det växer årligen)

  SvaraRadera
 17. Nisse
  Tack för tispet!

  Här har du nåt:

  http://www.gurufocus.com/news.php?id=122439  Arvika
  Där ser man :) Tack för tispet!

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186077392

  SvaraRadera
 18. Jag har nu sett min depå sjunka i värde nästan varje dag... det börjar bli lite tärande att jag inte lyckats få någon riktig fart det här året. Vilken bransch skall man snegla på i sånna här tider?

  SvaraRadera
 19. Nina
  Hej!

  Varför är det så jobbigt att depåvärdet går ner?

  Är det inte bra att börsen går ner och därmed skapar lägre värderingar?


  Läkemedel som tex: AstraZeneca brukar vara stabil vid oroliga tider! Men fråga om det det kommer fungera med Astrazeneca den här gången när bolagets viktiga patent räknas att gå ut närmaste tiden!

  Annars när en stabil direktavkastning (där man vet att risken för framtida utdelningen sänks är liten) blir högre pga börsnedgång är ganska bra investering!

  SvaraRadera
 20. http://www.berkshirehathaway.com/letters/2010ltr.pdf
  Buffets brev till aktieägarna.

  SvaraRadera
 21. Nisse
  Tack för tispet! Det var som vanligt lika intressant :)

  SvaraRadera