lördag 14 maj 2011

Blogger problem, historiska P/E-tal & H&M!

Som ni har märkt så har blogger haft problem under några dagar nu. Själv kallar de det för underhållstopp/uppdatering. Tyvärr är de senaste kommentarerna borta och likaså enkäten om börsdata. Senaste gången jag kollade så hade 40 röster kommit in och en stor andel av rösterna gillade den nya layouten på Börsdata vilket känns roligt.

Historiska P/E
En liten kort demonstrationsfilm om hur man på bästa sätt kan använda diagrammet till historiska P/E .

H&M – Det händer ganska mycket just nu!
Stefan Persson köper nu igen. 5 maj köpte han ca 1,5 miljoner aktier och några dagar tidigare har han också köpt 2,5 Miljoner. Total 4 Miljoner aktier precis före utdelningsdatum. Jag tror att det kan komma ännu flera nyheter från Finansinspektionens insynslista.

Om man går 10 år tillbaka och kollar Perssons tidigare köp så inser man att han verkligen har börjat köpa större antal aktier och dessutom sker köpintervallen mycket tätare än tidigare. Det spekuleras självklart mycket just nu kring H&M. Allt ifrån att H&M förbereder sig för ett förvärv till att Stefan vill stärka kontrollen över H&M eller kanske också att han vill köpa ut H&M från börsen!

Stefans tidigare köp! Detaljerad lista över Stefans Köp!Samtidigt har antalet insiderköp ökat kraftigt de senaste veckorna från de övriga befattningshavarna i H&M. Kanske har det något att göra med att H&M kommer leverera ett bra kvartalsresultat? Eller också återinvesterar de sina utdelningar. Det återstår att se den 22/Juni. Till dess kommer vi få statistik över månadsförsäljningar och på måndag är det dags för april månads försäljningsutveckling.


Enligt SMEs prognoser så ligger förväntningar på 17 % för april och 9 % för jämförbara enheter. Inga små förväntningar direkt. Det kan bero på att Tyskland hade en ökning på 12 % under samma månad.

En intressant sak är att förra året hade H&M 21 % i försäljningsutveckling för mars. I år hade den siffran gått ner till 2 %. Med andra ord, det kan hända att konsumenterna har väntat med sina köp och april månad kan bli en bra försäljningsmånad!


8 kommentarer:

 1. Tack så mycket en gång till! Jag tänker faktiskt fråga någon att Stefan Perssons storköp under 2008 Lehmans krisen(du nämnde en gång i ditt inlägg), och i ditt underbara inlägg finnas precis vad jag behöver!

  chliu

  SvaraRadera
 2. "persson köpa ut hm från börsen"

  vad händer med oss små då...får vi ett bra pris då? hehe...

  förklara! ;)

  SvaraRadera
 3. Mycket bra funktion! Den tackar vi för :)

  SvaraRadera
 4. Chliu
  Trevligt att höra :)  Anonym
  Vi får hoppas att det inte sker men i värsta fall så tror jag att vi kommer få ganska bra betalt!  Arbetande pengar
  Tack!

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Stefan Perssons tre gånger storköp var ett sätt att stoppa spekulationen och ett stöd till VD. Jonas Bernhardsson i hans Analysskolan del 4 sade,"Vad händer om tillväxten försvinner? ...Detta var just vad Hennes & Mauritz råkade ut för i mars 2000 då bolagets marknadsvärde (aktiekurs multiplicerat med antalet utestående aktier) rasade med över 30 procent på en enda dag. Anledningen var att ledningen varnade för ”en något lägre tillväxt” och plötsligt såg slutraden i alla Excel-blad helt annorlunda ut."
  Jag har kollat att det var 2000-03-22(339,50 kr)och 2000-03-23(238,50 kr),föll 101 kr på en enda dag! Året 2008 var en stor finanskris. Och året 2011 fem storköp var en stöd till sönen. Aktieägarna har stor förtroende för ledningen är en mycket viktigt sak. JP Morgan Chase & Co. sade en gång att H&Ms värde var bara 160 kr, men de ägar 10.85% av en andra modebolag som heter ESPRIT HOLDINGS! Vilken spekulation de ville skapa!

  chliu

  SvaraRadera
 6. Hur blir det vid splittar. Lundbergs har ju splittat och då har PE sjunkit från 18 till 12. eller är det jag som ser fel?

  SvaraRadera
 7. Anonym
  Vi får inte glömma att H&M nästan hade ett P/E på 100 under 200, dvs extrem övervärderat som allt annat. Här har du ett bra historisk överblick!

  http://4.bp.blogspot.com/-JIcvaqtbk0A/TXVvWo2W5jI/AAAAAAAADUc/SXPwKxhoYW8/s1600/hm-tillvaxt.PNG

  Det kan stämma att Persson köper för att stödja sonen men är mycket tveksam över om de överhuvutaget tänker vad aktieägarna tänker eftersom det i princip de som kontrollerar H&M!

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Du ser rätt. Vi ska försöka justera det så fort så möjligt!

  SvaraRadera