fredag 27 maj 2011

Claes Hemberg är kritiks mot HM - och?

Claes Hemberg som också kallar sig för ”sparekonom som bevakar spararnas intresse” är kritisk mot Stefan Perssons och de övriga i styrelsens aktieköp innan försäljningsstatiktiken för april månad. Han tycker att finansinspektionen borde kolla närmare på transaktionerna. Så här säger han i di artikeln:

"Han är uppvuxen i den här klädkammaren och känner förstås doften av en sådan här vändning. Han ska inte gå ut och handla tio dagar före sådana här siffror. Det är inte snyggt", säger Claes Hemberg”.

Det verkar som Claes har för lite att skriva om och dessutom så verkar som han ha missat att H&M presenterar försäljningsstatiktik varje månad och för det andra så har Stefan Persson gjort många fler köp tidigare. Samt att det inte verkar som om Claes bryr sig något som heter utdelningar eller återinvestering.

Se Stefans tidigare köp!

Sen tycker han också att det är synd att han inte fick höra talas om den goda statistiken för april månad. Men han verkar i alla fall missat att H&M nästan alltid haft en positiv våreffekt och aprilförsäljningen21% är i själva verket inte så ovanlig om man kollar på historiken. Vi kan konstatera att Claes inte köper sina kläder hos H&M i alla fall :)

De tidigare åren med liknande försäljningsutveckling:
Apr-2011: 21%
Mar-2010: 21%
Apr-2009: 19 %
Feb-2008: 24%

Det mest konstiga med den hela mediala cirkusen att:

1-Claes Hembergs blogginlägg
finns nu i nästan alla stora tidningar, DI - E24 - VA - SvD. Vad än man tycker om Claes åsikter om Perssons köp så måste man ändå förundras över hur han lyckas så bra med att synas i media. Kanske inte så konstigt med tanke på att han är en tidigare journalist.

2-Dessutom hör en investeringschef av sig till Claes Hemberg för tala om att det beror på bonusar som går till aktieköp. Då är min spontana fråga:

Har inte H&Ms investeringschef nåt bättre att göra med sin tid än svara på en meningslös kritik?

Det är mycket tveksamt om Claes läser min ”amatör” blogg men om du gör det så kan jag säga en sak till dig:

Håll dig på det du är bra på - FONDER, där du kan fortsätta att lura fler småsparare!


Eller så kan du alltid hålla på med att spekulera på de mindre listorna - i Guldfeber!15 kommentarer:

 1. Ja vilken tramspelle det där är.

  Som aktieägare i Avanza blir man ju hur less som helst.

  SvaraRadera
 2. http://www.e24.se/business/hemberg-ute-och-cyklar_2839481.e24

  Bra svar på tal, Billy Degerfeldt är riktigt vass, grattis E24! Har kollat upp honom, han är bara 21 bast, imponerande. Oerhört bra sågning av skojarbolaget Karolinska för nån vecka sen också, såna där skämtarbolag borde fan inte finnas.

  Hemberg skrev ju nåt skit om rollen också, det är nästan den enda vdn på börsen kan ha nån form av heder eller ens förtjäna lönen

  SvaraRadera
 3. Anonym - Avanza
  Hmmm! Ska de komma med kritik så kan de åtminstone göra det seriösare än så här.

  Men, men.. nu pratar vi om en blandning av finansbranschen & Marknadsföring. Syns man inte så finns man inte och då genererar man inga fondintäkter :)

  SvaraRadera
 4. Anonym - Billy Degerfeldt
  Det var en bra artikel och har har rätt.

  "Redan i slutet på januari och i början på februari köpte Stefan Persson cirka 3,5 miljoner aktier i det egna bolaget. Att han fortsätter att handla aktier i början på maj då utdelningen dessutom dimper in är allt annat än förvånande. Man bör också väga in Stefan Perssons totala direktägande i bolaget som kan summeras till 386 miljoner aktier i ekvationen, således blir årets köp ytterst marginella."

  Dessutom skriver han om ledamöternas transaktioner:

  Vad det gäller de andra ledamöternas transaktioner så är dessa inte heller speciellt anmärkningsvärda. H&Ms IR-avdelning fick följande fråga:

  ”Som ni kan se på finansinspektionens insider-register genomfördes det flera transaktioner bara veckorna innan de väldigt positiva försäljningsiffrorna som presenterades senast. Förvisso presenterar ni försäljningssiffrorna månadsvis, har ni kanske någon veckoregel för transaktioner innan dessa? Eller hur ser policyn ut?”

  H&Ms presskontakt Håcan Anderssons svar: ”De transaktioner du hänvisar till nedan är de som sker när befattningshavare som har möjlighet att få bonus utbetald enligt reglerna återinvesterar denna i H&M-aktier under minst 5 år.”


  Så med ord om övriga befattningshavare ska återinvestera sina bonusar så är självklarhet att Stefan Persson gör samma sak!

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg!

  Claes Hemberg borde kolla och analysera varför Stefan Persson hade tre gånger stora köp(2000, 2008 och 2011)! Jag undrar bara varför Claes Hemberg inte skrev nånting när Stefan Persson köpte 30 jan 3,450,000, 31 jan 2,075,500 och 1 feb 1,474,500 H&M B. Var det inte en bra tidpunkt? Eller han hade svårighet att hitta nånting att skvalla då?

  chliu

  SvaraRadera
 6. Att du inte har koll på vem Nils Vinberg är och vad hans uppgift gör din sågning lite pinsam

  SvaraRadera
 7. Anonym
  Kanske... men först och främst..

  Nils Vinberg? Sitter i styrelsen i bl.a Björn Borg, Odd Molly osv!

  Menar du inte Nils Vinge? som är ansvarig för Investor Relations för H&M!

  Om det är H&Ms IR ansvarig, Nils Vinge, som har hört av sig till Claes så är det självklart helt annat! Det är hans huvuduppgift att hålla på med sånt.

  Men Hemberg säger att det var H&M "investerarchef">. Frågan är då vad som är det mest pinsamt? Att Claes blandar ihop IR-Chef med Investerarchef eller att jag inte förstår skillnaden :)

  Hur som helst vad jag menade är att man inte borde lägga så mycket ansträngning för en artikel. Om jag ska vara självkritisk så borde jag inte ens skrivet detta inlägg.
  Varför ger mer uppmärksamhet till Hemberg?

  SvaraRadera
 8. Oj vad jag vill att Claes Hemberg skall läsa detta inlägg...

  Vilken mupp!

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet! Bravo!

  Claes Hemberg har förlorat all min förtroende och respekt efter den fjantiga kritiken som saknar all logik, han visade bara sitt sanna ansikte, att han är en värdelös fjant som söker publicitet oavsett vad, och försöker lura till sig flera småsparare bara för att han attackerar en rik företagare.

  Claes Hemberg är en tönt, påminner en hel del om Thomas Östros som kritiserade Borg förra året oavsett vad det gällde. Dessa losers ska man aldrig mer ta på allvar!

  SvaraRadera
 10. Som tur är lever vi i ett fritt land dära lla har rätt att ha sin egen åsikt.

  SvaraRadera
 11. PS Det är ingen kritik till ditt inlägg.Jag gillar bara inte folk som kallar andra av annan åsikt för tönt!

  SvaraRadera
 12. Att använda Claes insats i programmet guldfeber emot honom blir väll ändå lite fel? Erik och Mackan tog ju hans tips och gick plus nästan 10% på en vecka. Och även nu ett år efter att programmet sändes så ligger tre av fyra aktier han tipsade om bättre än index, två stycken t.o.m mycket bättre...

  SvaraRadera
 13. Anders
  Han får gärna kritisera H&M om har har något bra att komma. Men i detta fall känns han kritik helt fel.  Nisse
  Då har både Claes och Jag tur att vi får säga vad vi vill :)  Anonym
  Det är därför jag kallade det för:

  "Håll dig på det du är bra på" :)

  SvaraRadera
 14. nisse du är bara för naiv, och detta är bara min åsikt, vad bra att det är fritt med åsikter i detta fina land. :)

  SvaraRadera