Tycker att det är dags för en noggrannare bevakning på kvartalsbasis för att förstå hur bra/dåligt H&M utvecklas. Jag vet att det finns många läsare som tycker att det är borde räcka med bevakning av årsresultaten och att det här känns lite mer kortsiktigt. Det kan tyckas så men ärligt talat så har jag börjat trötta på alla dåliga prognoser och tolkningar av H&Ms utveckling. Hur kan så kallade seriösa analytiker komma fram till att man borde blanka H&M och samtidigt lägger en riktkurs på 165 kr medan andra samtidigt lyckas hitta en värdering på 400 kr.
Därför vill jag göra en egen tolkning och se hur kvartalsresultaten varit tidigare och lättare kunna tolka nuvarande och kommande resultat. Undersökningen kommer vara mest värdefull för de nyckeltal som varierar ganska mycket beroende på vilken kvartal som tex: Vinst och Marginaler. Samtidigt blir det också lättare att jämföra med de sämsta/bästa kvartalen senaste 11åren.
Målsättningen är att ha en omfattande historik över många nyckeltal som:
Omsättning
Tillväxt
Marginaler
Varulager
Tillgångar
Soliditet
Antal butiker
Länder
Osv.
Fritt Kassaflöde kommer vara det enda viktiga nyckeltalet som inte kommer vara med eftersom jag tycker att det passar bättre för 3-5 års snitt.
Undersökningen ska göras med hjälp av:
-Kvartalsdata
-Tillväxt & Snitt-beräkningar
-Rullande 12mån utveckling
-Total genomsnittsberäkning
Tanken är också att dessa ska uppdateras kvartalsvis för att lättare kunna bevaka H&Ms utveckling.
H&M:s Omsättningsutveckling!
Den första frågan jag har funderat på är ”EXAKT” hur stor andel av H&M tillväxt eller rättare sagt omsättningsutveckling som kommer från butiksutvecklingen?
Som alla vet så kommer den största andelen av H&Ms nuvarande tillväxt direkt från nya butiker vilket också gör det intressant att undersöka hur utvecklingen av antalet butiker har påverkat omsättningen.
Jag har tittat på Omsättningsutveckling och antalet butiker rullande under 12-mån för att få en jämnare utvecklingskurva. När jag sammanställde resultatet så blev jag förvånad över hur utvecklingen av antalet butiker var nästan identisk med omsättningen. Under 11 år så har både antal butiker och omsättning har växt med ca 13 % årligen.
Det finns bara en kraftig avvikelse. Kan ni se det?
Sista året har tillväxten på omsättningen varit 6,7 % medan antalet butiker växte med 11 %.
För att kunna kolla närmare på varför sista året har varit sämre så har jag försökt se närmare på omsättningstillväxten kvartalsvis.
H&M:s Omsättningstillväxt!
Jag har tagit med fyra nyckeltal för att få en bättre totalbild över utvecklingen:
1-Omsättningstillväxt-% (föregående kvartal)
2-Omsättningstillväxt snitt 11 år (totalt snitt)
3-Omsättningstillväxt 12-mån (rullande 12-mån)
4-Försäljningstillväxt 12-mån (rullande 12 mån)
1-Omsättningstillväxt-% (Stapeldiagram)
Här kan man se omsättningstillväxten varje enskild kvartal mellan 2000 - 2011. Beräkningen är baserad på föregåendekvartal för att det ska vara ett mer rättvist resultat.
2-Omsättningstillväxt snitt 11 år (Gröna Arean)
Visar den årliga tillväxten (13 %) mellan 2000 - 2011, vilket gör att det blir lättare att se när tillväxten har varit högre/lägre än genomsnittet.
3-Omsättningstillväxt 12-mån (Röda linjen)
Visar en jämnare utveckling över omsättningstillväxten.
4-Försäljningstillväxt 12-mån (Gröna linjen)
Var är skillnaden mellan försäljningstillväxt och omsättningstillväxt? Jo! Den största skillnaden är att försäljningstillväxten är baserad på lokala valutor vilket gör att man lättare kan jämföra före och efter valutaförändringarna.
Här ser man tydligare utvecklingen för enskilda kvartal och samtidigt ser man också att under 2003 och 2009 har H&M haft sämre tillväxt än genomsnittet.
Jo! Svaret finns delvis i skillnaden mellan försäljningstillväxten (Gröna linjen) och omsättningstillväxten (Röda linjen). Försäljningstillväxten som beräknas på lokala valutor hade en högre tillväxt än snittet på 13 %. Medan omsättningstillväxten var 5 % vilket beror på den negativa effekten av nuvarande valutakurser. Detta har också hänt under 2003 då omsättningstillväxten hade liknande utveckling under några kvartal. Samtidigt kan man också se den omvända positiva effekten under 2001 då omsättningen var mycket högre än försäljning.
Så med andra ord, den senaste dåliga omsättningstillväxten beror ganska mycket på negativ valutaeffekt. Annars hade inte senaste försäljningstillväxten på 12-mån varit över 13 %. Historiskt har denna negativa effekt påverkat kortvarigt. Frågan är om den negativa valutaeffekten kommer att börja avta? Det kommer vi kunna se i nästa rapport 22 juni.
Nästa undersökning!
Kommer nog handlar mer om omsättningstillväxten och om det finns andra faktorer än butiksutvecklingen som påverkar. Exempel på frågor som jag funderar på:
-Hur mycket av den historiska tillväxten har kommit från ”försäljningsökningen” och hur mycket ifrån nya antalet butiker?
-På liknande sätt undrar jag också över hur mycket av tillväxten som kommer från prisökningen av H&Ms varor?
Inga lätta frågor men förhoppningsvis kan jag få en bättre övergripande bild av H&Ms historiska och nuvarande utveckling.
Härligt att du hårdbevakar HM, även ett av mina största innehav.
SvaraRaderaKeep up the good work!
Tack!
Håller med. Kanonbevakning. H&M är även mitt största innehav.
SvaraRaderaPengar/Livet
SvaraRaderaKommer bli en del inlägg om H&M som hamna i din utmärkta samling :)
<
http://blogginlaggstoppen.blogspot.com/2011/04/h-topplista-over-bra-artiklar.html
>
Växjöinvesteraren
SvaraRaderaDet kommer bli mycket intressant att kolla på överiga nyckeltal!
Trevligt med djupdykningar in i lite längre historik - helt i min smak!
SvaraRaderaSom du så korrekt påpekar beror denna chockerande nyhet att H&M hade negativ tillväxt Q1 på att kronan stärkts enormt. Man ska komma ihåg den enkla matematiken här: för att samma negativa effekt ska ske i kommande kvartal måste kronan fortsätta att stärkas - det räcker alltså inte med att den är fortsatt stark. Dvs om försäljningen i lokala valutor ökar 10% och kronan står still så ökar den även i kronor i 10%. Valutor är ju notoriskt volatila, särskilt i dessa tider av skuldkriser, och ingen kan förutspå vad som sker från kvartal till kvartal. Men det behövs inte en doktorsexamen i makroekonomi för att förstå att kronan inte kan fortsätta stärkas i all evighet.
Med stor glädje att läsa ditt fantastiska inlägg! Tack!
SvaraRaderaStefan Persson fortsätter att tanka 140.647 B-aktier den 16 maj och idag 16:35 har köp/sälj antal är 5999232 nu. Jag tror att blankare försöker att pressa ner priset!
chliu
Tack för ett jättebra inlägg! En annan fråga som jag skulle tycka vara intressant men som säkert är mycket svårt att svara på är: Om man man skulle dela upp HM, hur olika delar av företaget påverkas av olika valutor. HM är ju exponerat mot många valutor, men kronan har väl störst betydelse då man redovisar i kronor.
SvaraRaderaVill bara tacka för en fantastisk blogg och passa på och fråga om du har något bra tipsa på bok som tar upp och förklarar kassaflöden och kassaflödesanalys?
SvaraRaderaTack 4020 för en härlig historisk analys, också helt i min smak. Vad gäller de sista frågorna om historiska tillväxten uppdelat på gamla och nya butiker (eller prishöjningar) så anger H&M en försäljningsökning för jämförbara enheter, dvs butiker som varit öppna minst ett år. Där kan du snabbt se hur ökningen varit i gamla butikerna.
SvaraRaderaDet riktigt spännande med H&M är att förutspå hur länge expansionen kan fortsätta. Hur många butiker kan de rulla ut över jordklotet? Nånstans tar det slut, för inga träd växer till himlen, men jag tror att det finns mycket kvar för dem att göra, både i Europa, N-amerika, Asien och inte minst Sydamerika. Säkert Afrika på sikt också. Men sen kommer tillväxttakten avta pga storleken förstås. Imponerande är det onekligen. Avkastning på EK på 30-40% årligen sen massor av år, numera en mycket bra utdelningsnivå och stark balansräkning. Nej, jag ska inte sälja mina H&M, jag ska tanka mer, som det heter på di.se-språk.
PS. Har du varit i nya COS-butiken i Stockholm förresten?
Ser fram emot fler bra inlägg om H&M och investeringar från dig.
Mvh
/GT
Finanstankar
SvaraRaderaHelt Klart! Det är också därför skillanderna mellan omsättnings- och försäljningstillväxten blir kortvarig.
Snart kan vi återse omsättningen över 10 % igen :)
Chliu
SvaraRaderaKanske! men jag tror också att GAPs negativa nyhet har påverkat ganska mycket! En nedgång på 17 %
http://finance.yahoo.com/q?s=GPS
H&Ms Valutor
Den största valutan i storlekordning är:
1-EURO
2-SEK
3-GBP
4-USD
(detta är baserad på försäljningen per land)
Anonym
SvaraRaderaInte så enkelt hitta en heltäckande böcker om kassflödesanalys.
Det enklaste är kolla på gamla inlägg om du inte har gjort det!
http://40procent20ar.blogspot.com/search/label/Kassafl%C3%B6desanalys
Annars har du mer "akademiska/teoretiska" böcker om redovisning. Det finns en bok som heter:
-Kassaflödesanalys av niklas Sandell.
Sen har du en annan bra bok som tar upp mer om Fritt kassaflöde och Owner Earnings vilket jag rekommenderar!
http://40procent20ar.blogspot.com/2010/11/f-wall-street-enkel-guide-till-fritt.html
GT
SvaraRaderaJag har faktiskt använd försäljningsstatistiken (den gröna linjen) för att få fram försäljningstillväxten men inte kollat på jämförbara enheter!
Jag skulle helt vilja veta hur mycket av omsättningstillväxten kommer från försäljningsökning MEN helst för hela perioden i snitt, vilket är inte så enkelt.(1 år känns för lite)
Men nästa gång ska jag kolla närmare på historiska butiksökningen från 1974 till idag! Vilket jag tror kan ge en fingervissning om tillväxten från de övriga delarna.
Jag tror också att den undersökningen kan delvis svara på din fråga (Hur många butiker kan de rulla ut över jordklotet?)
Jag tror att H&M kan ändå fortsätta växa genom andra vertyg än nya butiker som tex: förvärv, nya koncept som COS osv!
COS-butiken i Stockholm?
Nej! Tyvärr jag har inte varit där än men ska försöka kolla på när jag är i Stockholm nästa gång. Annars brukar jag nästan alltid kolla på butikerna runt Sergels Torg som brukar vara fullproppat med folk.
Det går bra för HM nu! Jag var i centrala Linköping igår och såg HM kassar precis överallt! Antar att det vackra vädret sätter fart på försäljningen!
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaLåter bra :)
Tack för intressant analys. Mycket trevligt! / Joel
SvaraRaderaHur mycket av försäljningen sker online? Borde väl vara en stor säljkanal snart.
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaH&M avslöjar inte hur stor andel av försäljningen som är online, ej heller försäljning på olika marknader. Om omsättningen per anställd är ungefär den samma inom onlinedelen som i H&M totalt rör det sig om en omsättning i storleksordning fem miljarder kronor för verksamheten där den operativa ledningen finns i Borås.
Både Ellos och Haléns ligger kring en miljard.
Här har du hela artikeln:
http://www.bt.se/nyheter/naringsliv/hm-anstaller-over-100-pa-hulta(2134465).gm