fredag 6 maj 2011

H&M + GAP? Tveksamt!

Nu ser man fördelen med utdelningarna ännu en gång fast på kort sikt. Aktiekursen behöver inte alltid gå ner lika mycket som utdelningen. Ni som köpte H&M runt 200 kr har gjort en bra affär. Nuvarande aktiekurs är på 229 kr och lägger man på utdelningen 9,5 kr så får man en effektiv avkastning på 36,5 kr (19 %) för inköpskurs på ca 200 kr. Helt ok avkastning med tanke på den låga risken.

Visst kan aktiekursen lika gärna gå ner senare men man har ändå fått sin utdelning på 9,5 kr som nu kan återinvesteras. Jag kommer inte använda utdelningen just nu utan den kommer att läggas på hög för nästa köptillfälle.

GAP - Köpryktet? Men det har hänt tidigare!
I torsdags fick jag höra ryktet om att H&M vill lägga bud på GAP, vilket kändes riktigt konstigt med tanke på GAPs storlek och den dåliga lönsamheten. Sen tror jag inte heller att H&M kommer att köpa GAP eftersom det skulle innebära stora risker.

Fast det kan finnas lite misstankar när H&M tidigare har tagit över GAPs butiker bl.a i Tyskland i mindre skala. Det handlar om 10 GAP- butiker som omvandlades till H&M under 2004 när GAP lämnade flera europeiska länder pga dålig lönsamhet. Kanske kan det också ske liknande köp i USA där H&M lyckas ta över bra centrala lägen genom att ta över GAPs lokaler? eller också vill GAP ännu en gång vill sälja sina butiker i Europa? (motsvarar ca 200 butiker )

Liknande spekulation om H&M/GAP har också funnits tidigare under tex: 2007.

Men att H&M ska köpa hela GAP känns helt fel. Om man kollar närmare på GAP så inser man att det inte är något litet företag. I vissa avseende är GAP större än H&M. GAP har både fler antal butiker och anställda. Å andra sidan så är omsättningen nästan lika stor men GAPs marknadsvärde är mindre än 1/3 del av H&Ms.
Ett köp av GAP skulle innebära ett pris på mellan 90 000-100 000 Mkr, vilket motsvarar 4 ggr mer än H&Ms nuvarande kassa. Det skulle också innebära lönsamhetsproblem för H&M under en längre tid och mycket tveksamt om det skulle bli ett bra köp.

När man jämför affärsområden så ser man klart och tydligt att GAP dominerar i USA.


GAP har däremot mycket sämre nyckeltal och marginaler vilket förklarar den låga värderingen. Dessutom har GAP haft minskande försäljningstrend senaste 5 åren.


Jag tycker att H&M ska fortsätta som de har gjort tidigare genom att öppna nya butiker. Men självklart kan det vara intressant med ett mindre köp av GAPs butikslägen dvs liknande förvärv som gjordes under 2004 fast kanske i större skala. Här är ett bra filmklipp om H&M attraktion och starka varumärke:

Första butiksöppningen i Kroatien, Zagreb - 8 April 2011!Bomullpriset
Som alla vet så har det varit mycket fokus på bomull senaste tiden och det är självklart att priset för bomull har börjat gå ner kraftigt igen. Från toppen $ 200 så har priset gått ner till nuvarande $ 146 en nedgång på 26 % men det är mycket kvar innan det börjar närma sig mer historiskt normala nivåerna.

Bomull - 40 års historik!


Bomull - idag!


Dollar!
Samtidigt har dollarn också gått ner ganska mycket senaste året, vilket också påverkar ganska mycket både för inköp & försäljning.


Så här ser branschens senaste 12-mån vinster för senaste Q1-2011 ut!

H&M

KappAhl

MQ
Björn Borg

Odd Molly.
4020s framtida fokus?

H&M - det har varit för lite inlägg senaste tiden men hur som helst så kommer bloggen i fortsättningen handla mer om H&M eftersom det är mitt största innehav. Jag kommer därför försöka bevaka H&Ms utveckling mer detaljerat än vad jag har gjort tidigare och kommer visa mer intensiv statistik över bolagets historik. Mer info kommer senare!

Nyckeltal & Strategier – det kommer också självklart handla om nya idéer och beräkningar som jag gärna vill kolla närmare på.

Värdeinvestering – efter att säkerställa att H&M tillväxt fortsätter med bra lönsamhet så ska jag verkligen försöka hitta mer intressanta köp objekt vilket jag har varit ganska dålig på tidigare. Här kommer fokusering vara mer värdeinvestering och kanske också leta mer i små listorna för mindre bolag.

Skönt att vara tillbaka igen!
/4020

19 kommentarer:

 1. Gott att ha dig tillbaks :) Ser med spänning fram emot fler inlägg om HM.

  SvaraRadera
 2. nonhosonno
  Tack! Det kommer bli många bra inlägg om H&M i fortsättningen, det kan jag lova :)

  SvaraRadera
 3. Ser fram emot mer läsning om H&M:) Trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Hej 4020! Skönt att ha dig tillbaks igen. Jag är också stor fan av H&M, så det är intressant att läsa vad du skriver. En liten kommentar till GAP-ryktena: H&M köpte ett gäng Marks&Spencer butiker i Tyskland för ett antal år sedan (eller var det Holland/Belgien?). Minns inte exakt, men det handlade också om att M&S ville lämna en marknad pga dålig lönsamhet. Då passade H&M på. Sen har jag för mig att för ännu längre sedan köpte H&M upp en klädkedja i Österrike, läste jag om i nån gammal årsredovisning. Men även där handlade det om en mindre firma, ej lika stor som H&M själva. De kommer nog fortsätta göra så ibland för att komma åt bra lägen snabbt. Känns bra att H&M har så starka finanser så de kan köra på i sin egen takt, nästan oavsett konjunktur eller räntenivåer etc. Jag återinvesterar gärna utdelningen i nya aktier (fast inte på den här nivån, gärna lite billigare).

  SvaraRadera
 5. GT
  Hej! Tack!
  Letade faktiskt info. kring Marks&Spencer förvärvet men hittar inget. Verkar som det är mindre antal butiker?

  Som du nämner det känns bra att H&M kan betala lite "extra" för de bästa lokalerna när konkurrenterna måste minska ner. Det är också det som är H&M styrka, stark finansiell ställning men ändå tillväxt där lönsamhet ligger i fokus, vilket är en ovanlig kombination på börsen. En av förklaring är nog stark ägare som tänker långsiktigt.

  Det har vi fått ett bra exempel på senaste kunderbjudanden & förstärka varumärket genom att inte höja priserna (som har påverkat vinsten negativt kortsiktigt).

  Förresten om du inte har sett senaste butiksöppningen i Zagreb - Kroatien?

  http://www.youtube.com/watch?v=q2uQpj99bK0&feature=related

  SvaraRadera
 6. Roligt att ha dig tillbaka, har alltid varit lika roligt att läsa om dina åsikter när det kommer till värdeinvestering.

  SvaraRadera
 7. Jo man är glad som tankade H&M!
  Jag som tankade en hel del vid 250kr har fått ner min GAV till 215kr :-)

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Tack!


  Magnus
  Ganska bra "GAV". När jag kollar på H&Ms utdelningar 3 år tillbaka så har jag fått en total utdelning på 25,25 kr :) Helt nöjd!

  SvaraRadera
 9. Härligt vårtecken att du 4020 har börjat blogga lite mer! Särskilt när det ska handla om HM!
  Då kommer nog HM-topplistan på Blogginläggstoppen fyllas på av dina bra HM-inlägg!

  SvaraRadera
 10. Välkommen åter! Har saknat Dina inlägg! Bra idé att lägga fokus på HM!/G

  SvaraRadera
 11. Pengar/livet
  Trevligt! Det kommer bli en bra samling :)


  Anonym
  Tack! Det tycker jag också fast det kommer också handla om mycket annat som är intressant!

  SvaraRadera
 12. Fint med en comeback! Jag har kvar sidan i mina bokmärken jag öppnar varje dag men hade börjat tänka på att ta bort den då det sällan hände något. Jag ligger med ca 40% av kapitalet i HM så nya ämnesinriktningen kommer uppskattas :)

  SvaraRadera
 13. Tomas
  Bra att du hade länken kvar så länge! Du vet att du kan alltid bevaka senaste inläggen via Email om du vill!

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Kanonbra blogg!

  Analytikerna nämner ju hela tiden bomullspriset som en orsak till att H&M och övriga klädbolag har det tufft. Men de säger sällan VARFÖR priset är så högt. Efter lite googlande i ämnet så vågar jag säga att det förmodligen är en "onaturlig" peak som vi ser.

  De största producenterna är:

  Top ten cotton producers — 2009
  (480-pound bales)
  People's Republic of China 32.0 million bales
  India 23.5 million bales
  United States 12.4 million bales
  Pakistan 10.8 million bales
  Brazil 5.5 million bales
  Uzbekistan 4.4 million bales
  Australia 1.8 million bales
  Turkey 1.7 million bales
  Turkmenistan 1.1 million bales
  Syria 1.0 million bales

  Förra året så drabbades Pakistan av extrema översvämningar (som vissa hävdar var en effekt av enorma skogsbränder i Ryssland som ändrade monsunens riktning). Inte mycket bomull därifrån kan man anta... Tydligen så har Uzbekistan tydligen fått sämre skördar än väntat och Indien införde exportstopp. Slutligen så ökade Kinas import med 86%(!) under 2010. Det beror nog dels på inhemsk efterfrågan men en hel del går ju på export också (till H&M).
  Lägg till det en del spekulation så kan det förklara varför priset har stigit så kraftigt.

  Oavsett vad folket på Stureplan tror så är bönder inga idioter utan högst rationella affärsmän. Om priset på bomull stiger kommer de att växla till bomull om det är lönsamt.

  Det skall samtidigt vägas mot att många spinnerier och grossister tydligen sitter på stora lager:

  "COTTON Highlights from 15-30, Apr 2011
  Cotton prices were falling during the first half of this last fortnight, as the global textile industry is now experiencing panic selling on a very large scale. Spinners are stuck with large yarn inventories and demand for cotton fibres remained slack. Domestic cotton prices in Pakistan and India were also decreasing. Raw cotton prices which had reached historic highs in India have slipped during the first half of this last fortnight. Cotton prices went down sharply in New York during the second half of this last fortnight. Uzbekistan currently ranks sixth globally in cotton production and third in exports of cotton."
  http://www.fibre2fashion.com/textile-market-watch/cotton-price-trends-cotton-industry-reports.asp

  Jag tycker inte att det är rimligt att anta att de höga bomullspriserna kommer att bestå under någon längre tid. Bomull är inte som gruvor där det tar flera år att anpassa sig till efterfrågan utan bomullsproduktionen kan anpassa sig relativt snabbt.
  Så låt oss hoppas på att monsunen blir god och att inga ryssar slänger brinnande cigarettfimpar i naturen. :)

  SvaraRadera
 15. Wizman
  Tack! Det var bra info. om bomull.

  Håller med! Bomullpriset kommer gå ner. Som du säger utbudet kommer att öka kraftigt på dessa priser (jag tror att jag skulle kunna säga det utan att veta mycket om hur produktionen går till. Bomull är inte begränsad på samma sätt som olja/Råvaror)

  Sen tycker jag också att det har varit lite överdriven fokus på bomullpriset. H&M svaga vinst på senaste kvartalen beror också på högre kostnader i form av transport, marknadsföring och övriga kunderbjudanden. Dessutom har valutan påverkat ganska negativt!

  SvaraRadera
 16. Det är lätt att glömma att det finns en del fina bolag även på de mindra listorna. Titta tex på Vitec på aktietorget (small cap senare i år) som både är ett snabbväxande och utdelande bolag. Drillcon är ett annat exempel på First North... listan blir inte jättelång men bolagen finns och de är oftast lägre värderade än bolagen på OMX. Lycka till i letandet!

  SvaraRadera
 17. Peter
  Tack! Om vitec ska in Small Cap så kommer den hamna på Börsdata.se :)

  Det finns många intressanta bolag i de smålistorna men samtidigt ökar risken till ett "Diamyd" liknande bakslag som kan bli jobbit. Men självklart det är skilland på bolag och bolag och risker!

  SvaraRadera