söndag 15 maj 2011

Unik utdelningsstatistik – Hur ser utdelningarna ut på börsen!

Jag tror att den allmänna uppfattningen är att det är bättre att börja med att titta på Large Cap först om man är ute efter stabila utdelningsaktier. Detta låter ganska klokt. Självklart finns det alltid undantag på de mindre listorna. Hur som helst så ville jag gärna föra en enkel statik över Stockholmsbörsen (Large-, Mid- och Small Cap) för att tydligare kunna se vilka listor och branscher som är bäst/sämst på utdelningar. Jag delade upp undersökningen i 3 delar:

1-Bolag som ALLTID har haft utdelningar
2-Bolag som ALDRIG haft utdelningar
3-Bolagens GENOMSNITTLIGA utdelningar

Det är lite fel att kalla det för ”unik utdelningsstatistik” eftersom det är en väldigt enkelt undersökning, men den är nog unikt på så sätt att jag är tveksam till om någon annan har gjort något liknande. Undersökningen har gjorts på samtliga 260 bolag i Large-, Mid- och Small Cap

Det handlar om ifall enskilda bolag har haft utdelning eller inte under 2000 - 2011. Det vill säga 11 års historik. Alltså handlar det enbart om utdelningar utan att ta hänsyn till kvalitén som tex:
-Direktavkastning
-Utdelningstillväxt
-Utdelningsandel
-Kassaflöde
ect.

En annan sak som jag INTE har tagit hänsyn till är bolagsvärdet. Generellt när man gör börs-, lista-, eller branschjämförelser så tar man hänsyn till bolagens börsvärde. Ju högre börsvärde desto mer påverkar det resultatet, men så är det inte i det här fallet.

1-Bolag som ALLTID har haft utdelningar
Här är fokus på bolag som alltid har haft utdelningar (oavsett vad det är för utdelningstillväxt eller direktavkastning. )

Man ser tydligt att Large Cap har högre andel (57 %) i jämförelse Small Cap som har haft (9,7 %) av bolag som har haft utdelningar konstant under senaste 11 åren. Det finns bra grund för den allmänna uppfattningen.
.


Branschfördelningen över bolag som alltid haft utdelningar.
Oväntat så är det fastigheter (67 %) och investmentbolag (57 %) som toppar listan. Jag hade förväntat mig att banker skulle vara bland de bästa men tydligen så ligger branschen bara lite högre än börssnitt på (33 %). Det har att göra med att under 2008/2009 hade 2 av de stora bankerna utebliven utdelning och både Avanza och Nordnet hade inga utdelningar i början. De sämsta branscherna är Energi (0 %) som till största delen består av Oljebolag och IT (6,4 % ) och Hälsovård (7 %) som domineras av Biotech och små forskningsbolag.2-Bolag som ALDRIG haft utdelningar
När man kollar efter bolag som aldrig haft utdelningar så toppar Small Cap (25 %) och den minsta är Large Cap (5 %).Branschfördelning över bolag som aldrig haft utdelningar.
Den högsta andel som aldrig har haft utdelningar var Energi (83 %) och Hälsovård (48 %) medan de tre branscher som alltid haft utdelningar på minst ett enskilt år är Bank (0 %), Fastighet (0 %) och Telekommunikation (0 %).3-Bolagens GENOMSNITTLIGA utdelningar
Här har jag försökt kolla på samtliga utdelningar under de senaste 11 åren. Den här jämförelsen blir rättvisare eftersom många bolag som har haft bra utdelningar fast missat att dela ut ett enskilt år inte kommer med i de tidigare jämförelserna .

Ett exempel beräkningen:
Om ett bolag har haft utdelningar under 4 år av de totalt 11 åren:
2010 - 0
2009 - 0
2008 - 4,0
2007 - 2,5
2006 - 3,0
2005 - 2,0
2004 - 0
2003 - 0
2002 - 0
2001 - 0
2000 - 0

Så blir bolagets genomsnittliga utdelningar 36 %. (=4/11). Resultatet är då baserat på snittet för samtliga bolag i börslistor och branscher. Här har samtliga börslistor ett högre och jämnare resultat.Branschfördelning över bolags genomsnittliga utdelningar.
Här blir Banker (83 %) den bästa branschen och Fastighet (79 %), Investmentbolag (73 %) och Industri (68 %) följer efter. De sämsta branscher är som väntat Energi (15 %) och Hälsovård (24 %)Slutsats:
Först måste jag säga att jag inte har tagit hänsyn till enskilda bolag eftersom det alltid finns utmärkta utdelningsaktier till och med i de sämre branscherna som tex: Astrazeneca – Hälsovård. Men anledningen till den här undersökningen var att få en övergripande bild av de bästa listorna/branscherna när det gäller utdelningar.


.
Vill du ha större sannolikhet för utdelningar baserat på historiken så är gäller det:
-Large Cap - Fastighetsbolag
-Large Cap – Investmentbolag
-Large Cap – Banker
-Large Cap - Industri
-Large Cap – Material (Skog)

Största sannolikheten inga utdelningar finns:
-Samtliga listor – Energi
-Mid- & Small Cap – Hälsovård
-Small Cap – IT (beror på dålig historik 2000-2005)

12 kommentarer:

 1. Givetvis läsvärt som vanligt!

  SvaraRadera
 2. Finns det planer på att få in utdelningsdatum på börsdata.se?

  SvaraRadera
 3. Jag skulle gärna se en analys av Höganäs. Sugen?

  SvaraRadera
 4. Således borde väl alla utdelningsinvesterare äga aktier i något fastighetsbolag, men gör du det?

  Vore för övrigt intressant att se dina innehav!

  SvaraRadera
 5. Vackert.

  Son nämndes ovan. Vore bra om man kunde få in utdelningsdatum på börsdata också.

  Keep up the good work!

  SvaraRadera
 6. Defensiven & Anonym
  Tack! Själv tycker jag det är intressant undersökning fast det inget nyhet att Large Cap, Banker, Investmentsbolag och Fastighetsbolag är det bästa när det gäller utdelningar.

  SvaraRadera
 7. Utdelningsdatum - Börsdata
  Japp! Det finns planer att försöka ha utdelningsdatum för varje bolag. Men tyvärr så är det lite svårare eftersom utdelningsdatum bestäms efter årstämma vilket innebär mer arbete att hålla reda på fler info!

  Hur som helst så finns det också ideér för att ha rapportsdatum.

  SvaraRadera
 8. Ungdomsmiljonären
  Helt klart intressant bolag när vinsten har ökat med nästan nästan det dubbla senaste åren. Fin direktavkastning till en så låg utdelningsandel. Helt ok soliditet och samtidgt bra avkastning på kapital.

  Men jag funderar varför (utan att veta så mycket om bolaget) värderingen är så låg (P/E 11) för en sån kraftig tillväxt på senaste åren? Med andra ord marknaden förväntar sig inte att bolaget fortsätter att växa?

  Det skulle vara både kul och intressant att analysera "höganäs" liknande bolag fast tyvärr så kommer jag inte hinna med närmaste tiden.

  SvaraRadera
 9. Kenneth
  Jag har haft fastighetsbolag som:
  -Wallenstam
  -Kungsleden

  och har också indirektägande i hufvudstaden och fabege via lundbergs och öresund!

  Hur som helst så har H&M tagit över ganska mycket av den totala portföljen just nu men jag kommer definitivt återinvesterar utdelningarna i fastighetsbolag när jag hittar intressanta värderingar!

  SvaraRadera
 10. Lite offtopic men nu med de nya investersparkontot och förändrad skatt för kapitalförsäkring så hade det varit intressant att räkna lite på långsiktiga investeringar med utdelning. Är det kanske mer lönande att ha ett vanligt konto nu istället för oss som sparar på 10 - 30 års tid?

  SvaraRadera
 11. Jörgen
  Jag tror att "ökningen av KF avgiften" på några procentenheter kanske överdrivs lite!

  Man måste också se fördelarna med den nya alternativet.

  Men åter på din frågan så kan den vara lönsamt beroende på:
  -Räntorna
  -Direktavkastningen
  -Utvecklingen på portföljen

  Det krävs inte så mycket för att kunna täcka den högre %-avgiften! Du måste själv räkna på om det är lönsamt baserad på vad du tror om framtiden!

  SvaraRadera