Det som var lite överraskande var att Clas Ohlson väljer att sänka det långsiktiga tillväxtmålet på 15 % till 10 % årligen och dessutom lägre tillväxttakt i England. Det går kanske inte lika bra i England ?
Den totala försäljningen har ökat med 8 % medan vinsten blev 0,1 Mkr vilket är ett mycket dåligt resultat i jämförelse med föregående års som var 12,4 Mkr (vilket också i sin tur var ett dåligt resultat då vinsten hade gått ner från 29 Mkr till 12,4)
Samtidigt blev utdelningen oförändrade 3,75 kr. Nu tänkte jag på ett riktigt bra inlägg av blogg-grannen Defensiven – Är utdelningen hållbar? Defensiven jämför kassaflödet med vinsten. Det är lite det jag hade tänkt göra med Clas Ohlson för att se om utdelningen kommer från bolagets kassaflöde eller om Clas Ohlson har tagit lån för att kunna genomföra utdelningen.
Men först Clas Ohlsons omsättning och vinstutveckling!
Omsättningen fortsätter att växa i mindre takt än tidigare men Clas Ohlson har fortfarande stora problem med rörelsemarginalen.
”Vi fortsätter att växa och ökar vår försäljning med 12 procent i kvartalet i lokala valutor men påverkas starkt av valutaeffekter som slår mot både tillväxt och resultat. Årets resultat är lägre än föregående år, främst som en följd av våra investeringar i nya marknader och negativa valutaeffekter. ”
Visst! Clas Ohlson växer i antal butiker och omsättning men utvecklingen på lönsamheten tar en annan riktning. Om man kollar på olika marginaler så ser man en tydlig skillnad på bruttomarginalen och de övriga.
Det kan vara så att det är inte bara de höga investeringskostnader som påverkar rörelse- och vinstmarginal negativ. Det kan också bero på sämre/dyrare produkter som leder till lägre omsättningstillväxt som i dagsläget inte syns lika tydligt på grund Clas Ohlson butikstillväxt. Jag tror att vi kommer kunna se tydligare vad exakt som ligger bakom marginalfallet när Clas Ohlson växer i långsammare takt.
Nu till den viktiga frågan - Kommer utdelningen från Kassaflödet?
Utdelningen blev 3,75 kr vilket är som jag trodde i den tidigare inlägg om Clas Ohlsons utdelningstillväxt. Bolag vill ogärna sänka utdelningen till och med om bolagets vinst har gått ner. I tidigare inlägget så hade jag kommit fram till:
Senaste 5 åren hade Clas Ohlson ett fritt kassaflöde på snitt: 2,5 kr och en vinst per aktie, 6 kr. Med andra ord har Clas Ohlson delat ut mer än Fritt Kassaflödet de senaste 5 åren. Vilket också har gjort att Clas Ohlson har ökat på lånet och det kan man faktiskt se på att soliditeten på 70 % har minskat till ca 55 %.
Därför har jag nu tittat lite närmare på om Clas Ohlson har lyckas bryta den negativa trenden men tyvärr så fortsätter den. Om man kollar på fritt kassaflöde så är det ca 0,8 kr / aktie. Det har gjort att under 2010/2011 har bolaget:
- lånat 290 Mkr för att dela ut 3,75 kr.
-Soliditeten har gått ner från 55 % till 51 %
- Räntebärande skulder ökat med 250 Mkr.
Det gör att räntebärande skulderna motsvarar nästan 50 % av totala skulden. I sin tur kommer detta också leda till högre räntekostnader och lägre vinst.
Det är sådant som borde vara ett varningstecken för investerare:
1-Bolagets fria kassaflöde räcker inte till utdelningarna och belåningen ökar
2-Hur kommer det sig att ledningen fortsätter att dela ut lika mycket fast det saknas medel?
Om man bara jämför med tex: H&M så ser man stora skillnader:
- En utdelning på nästan samma nivå som vinsten.
- Kassan ökar med ca 5 Mkr
- Investering/ökning av butiker på 13%.
Fritt Kassflöde ett av de viktigaste nyckeltalen – Glöm inte kolla på det!
När man kollar på vinsten i relation till utdelningen så ser man inte tydligt att utdelningen finansieras via lån
Visst, han kanske har rätt om man kollar på historiken på PE:
Det största problem jag tänker på är minskad försäljning (där Omsättningen växer mindre än butikstillväxten) som också i sin tur påverkar rörelse- och vinstmarginalen. Om nu Clas Ohlson väljer att växa långsammare så kan denna negativa försäljningstrend slå marginalerna ännu hårdare.
Hur än man vrider och vänder på nyckeltalen så har Clas Ohlson produkter med en sämre kvalité, högre pris och för dåligt sortiment jämfört med sina konkurrenter. Då har jag väldigt svårt att se hur Clas Ohlson ska minska den negativa trenden med billiga produkter från Kina (hur mycket än man lägger pengar på renovering/uppfräschning av lokalerna är det fortfaraden samma dåliga produkter som man erbjuder till kunderna).
Innan du analyserar P/E-tal, vinst och andra nyckeltal så gör som Peter Lynch och jämför Clas Ohlsons produkter, pris, kvalité och utbud med konkurrenter.
"Visiting stores and testing products is one of the critical elements of the analyst’s job – Peter Lynch"
bra inlägg! Jag inser allt mer betydelsen av fritt kassaflöde. Jag bytte också ut clas mot H&M för några kvartal sedan vilket jag inte ångrar. COs trend med stagnerade vinster och ökad belåning verkar fortsätta.
SvaraRaderaMycket bra analyserat! Jag skulle gärna se en liknande redogörelse för Mekonomen som jag följer med intresse.
SvaraRaderaHar annars en reviderad syn på placeringar än den du håller. Önskar jag kunde vara långsiktig men du undertecknad varit med om de 2 senaste "börsrasen" har jag blivit mer riskavert och vägrar således att tappa en större del av kapitalet för att ägna de följande 2-3 åren för att hamna på +-0 igen. Steg själv av för 2-3 veckor sedan och väntar på att marknaden visar stabilitet och tillförsikt igen. Är beredd att vänta 18 månader för ett sådant scenario. Så Mekonomen åkte ut, med alla andra aktieinnehav till förmån för ränteplaceringar. Allt för att skydda kapitalet. Men mitt intresse av nyss nämnda bolag ligger kvar.
Aktier har inga känslor.
ps. efter visit på DI-börssnack känns din blogg som ett svalkande och uppfriskande bad. ds.
Mycket bra inlägg som vanligt :)
SvaraRaderaTack för en superblogg! Jag som får erkänna mig okunnig lär mig en massa!!!!
SvaraRaderaChristina
www.takeachanceonme.se
Defensiven
SvaraRaderaBra gjort :)
Johanthn
Jag hoppas att jag hinner göra liknande analyser liknande bolag som Mekonomen, Kabe, Nibe, Outdoor Fenix. Skåne Möllan osv.
Anonym
SvaraRaderaTack!
Christina
SvaraRaderaRoligt att höra! Lycka till med din utmaning fast jag tycker att du har alltför kort tid. Många bra strategier fungerar oftast bättre under minst 2-3 år men på kortsikt kan de ha sämre utveckling än index.
Om man vill slå index på sikt så tycker jag att man bör fokusera på:
1: Grahams Risk/Reward
http://40procent20ar.blogspot.com/2010/10/sla-index-del-1-grahams-riskavkastning.html
2: Tålamod & Disciplin
http://40procent20ar.blogspot.com/2010/10/sla-index-del-2-talamod-disciplin.html
Dessutom krävs det att man är duktig på hitta lågvärderade bolag:
http://40procent20ar.blogspot.com/2011/01/intrinsic-value-narmare-fordjupning-i.html
Men tyvärr så fungerar inte dessa strategier med alltför kortsiktiga affärer och stopp-o-loss.
Hej!
SvaraRaderaBra analys igen.
Det vore ytterst intressant att få en analys av de tre preferensaktierna i Sagax, Corem & Balder. Dessutom att få höra din syn på vilken av dessa pref aktier som anses bäst och vad du i allmänhet anser om pref aktier idag mht ränteläge/börsläge/framtid.
Hej! Tack för tipsen! Jag har personligen ett mycket längre perspektiv än ett år - jag kommer hålla på länge! Utmaningen är dock ett år - men vem vet, vi kanske kan fortsätta utmana!
SvaraRaderaTack igen!
Christina
www.takeachanceonme.se
Anonym
SvaraRaderaHej! Lunddaluppen skrivet ett bra inlägg om preferensaktier.
http://www.lundaluppen.se/2011/06/svenska-preferensaktier.html
Ja, Lundaluppens inlägg är ganska bra. Men han tar inte riktigt ställning till vilken av de tre pref aktierna som är mest köpvärd eller om ens någon av de tre är köpvärd.
SvaraRaderaDessutom så känns hans analys lite tunn. Vore därför intressant om du gjorde en ansats, eftersom dina analyser är mer grundliga.
Varför äger inte du några preferensaktier?
Anonym
SvaraRaderaVet faktiskt inte vaför jag inte äger preferensaktier. Jag har nog inte kollat närmare på dessa papper.
Om jag ska vara ärlig så har inte heller kollat så mycket på Swedbank, Sagax, Corem eller Balder. (fast bank & fastighetsaktier brukar vara stabila utdelningsaktier )
Nu efterhand kan man tycka att Pref. aktierna i Swedbank hade varit bra investering. En annan kul grej är Sagax pref. under 2009/2010 där de förslog utdelnings på kvartalsviss.
Få se om jag hinner kolla närmare på pref. aktier. Grundliga analyser är tyvärr tidskrävande :)
@Anonym: min slutsats var att även om alla preferenserna har bra avkastning möter de inte kravet på säkerhet. Om de haft en större pris-uppsida så kanske.
SvaraRaderaOm jag skulle ranka dem skulle jag säga 1. Balder 2. Corem 3. Sagax. Men själv skulle jag alltså inte köpa någon av dem.
@Lundaluppen: Tack för dina ytterligare synpunkter på preferensaktierna.
SvaraRaderaMin tanke var inte att hacka på din analys, utan snarare att få en ännu djupare analys från 4020. Keep up the good work!