söndag 31 juli 2011

USA:s skuldtak, Inflationsskydd och Guld!

Svårt att fokusera på något annat när nästan all uppmärksamhet är riktad mot förhandlingarna mellan republikanerna och demokraterna i USA om förslaget på höjning av budgettaket. På grund av allt politiskt tjafs så har USA dåligt med tid. Risken är stor att det blir en kortsiktig lösning som inte hanterar det långsiktiga problemet med USA:s växande skulder. Men nyligen har det kommit nyheter om att man är nära avtal om takhöjning med ett sparpaket på 3 000 miljarder dollar.

Tidigare pratades det om att det skulle kunna bli nedskärningar med mellan 917 till 2 200 miljarder dollar under en tioårsperiod. Långsiktig är detta inte tillräckligt. Det stora problemet är att USA:s totala statsskuld är på 14 300 miljarder dollar och ett budgetunderskott på 1 500 miljarder dollar under 2011.


Man ser tydligt att det gäller att minska skulderna kraftigt för att USA överhuvudtaget ska kunna komma tillbaka. Det pratas om en sänkning på 4 000 miljarder dollar för att det ska tillräckligt. Så oavsett om man kommer överrens om att lyfta skuldtaket eller inte så kommer USA fortfarande ha samma problem som tidigare fast med ännu större skuldsättning än tidigare. Om man kollar 20 år tillbaka i USA så har väldigt lite som har förändrats - Kul filmklipp - America´s debt 20 years back - CNN

Framtida konsekvenser!
Det finns olika framtidsscenarier avseende den ekonomiska utvecklingen fast det flesta är eniga om att USA kommer få hög inflation och försvagad dollar. Warren Buffett pratar om olika alternativ som kan lösa USA:s höga skulsättning där inflationen kan bli det sista alternativet.

Hur ska man inflationsskydda sig?
De två alternativen som jag tänker på är:
1-Aktier
2-Guld
(sen finns det också andra investeringar som jag inte tänker pratar om som tex: fastigheter, mark, skog och liknande reala tillgångar)

1-Aktier
Själv föredrar jag investeringar i aktier som ett långsiktigt skydd mot inflationen. Historiskt har detta varit ett utmärkt sätt (kanske inte de senaste 10 åren men det beror också vilka aktier man har haft). Jag ser ingen anledning till varför det inte kommer bli en liknande utveckling om man äger stabila bolag med lönsam tillväxt.

Den större delen av den långsiktiga avkastningen på börsen kommer från inflationen. Jämför man den historiska inflationen och börsen så ser man att det finns ett tydligt samband mellan högre inflation och börsindex. Fast när man kollar närmare så ser man ett glapp på ca 5 år. Exempelvis påverkade inte den högre inflationen i början av 1970 - 1975 börsen förrän i början av 1980. (tänkt att börsindex visas som logaritmisk skala vilket gör att förändringarna inte syns lika tydliga)
Pricing Power - Bättre inflationsskydd
Speciellt bolag som kan höja sina priser till samma nivå eller högre än inflationen kommer på sikt att dra nytta av denna. Dessa bolag har oftast utmärkt varumärke eller någon slags monopol som gör att de kan prissätta utan att ta hänsyn till konkurrenterna.

The single most important decision in evaluating a business is pricing power. If you’ve got the power to raise prices without losing business to a competitor, you’ve got a very good business. And if you have to have a prayer session before raising the price by 10 percent, then you’ve got a terrible business.” - Warren Buffett

Man brukar saga att det finns två typer av Pricing Power:

1-Samma nivå som Inflationen:
De företag som enkelt kan överföra de högre produktionskostnaderna på grund av inflationen till kunderna.

2-Högre än Inflationen:
De företag som har möjlighet att öka sina priser mer än inflationen. Det är mer ovanligt med dessa bolag. Det blir automatisk mycket lönsammare på grund av att en ökning med tex: 1 % av omsättningen kan generellt påverka bruttomarginalen mer och i sin tur ännu mer för rörelse- och vinstmarginalen. Påverkan blir större ju längre ner i resultaträkningen. Det har att göra med att den högre omsättningen täcker större delen av både fasta- och rörliga kostnaderna och det blir mer kvar till vinsten.

Ett mycket bra exempel är från verkligheten är mellan den minskade tobak/snusbranschen i jämförelse med växande hemelektronikbranschen. Swedish Match, det ledande snusföretaget i Sverige, har lyckats öka sina priser så pass mycket under så lång tid. Däremot när det gäller växande försäljning av platt-TV och datorer har inte varit lika lönsamt på grund av den tuffa konkurrensen. Det kan man se genom att jämföra priset på Platt-TV idag och för 3-5 år sedan. Det är liknande utveckling för datorer och hemelektronik. Kanske inte så konstigt att ”On-Off” gick konkurs.

Den största anledningen är att hemelektronikkedjor säljer liknande produkter/märken vilket gör att det enda konkurrensmedlet blir priset. Det är också en av anledningen till att jag inte längre tror på Clas Ohlson som har svårt att konkurrera med lika etablerade kedjor som Biltema, Jula, Bauhaus, Kjell osv.

2-Guld
Den har varit ett mycket populärt alternativ för de som vill skydda sin portfölj mot inflationen och framför allt mot ekonomiska kriser som vi har haft under 2008/2009. Jag tycker att det låter lite fel när man säger ”investering” i guld. Utan det är snarare värdebevarande i förhållande till risker/osäkerhet. Historiskt har guld varit dålig investering men ju mer guldpriset går upp desto svårare att argumentera mot ovanstående tes.

Den nuvarande ATH 1635 USD/oz gör att den historiska avkastningen plötsligt ser bättre ut än inflationen. (Annars har guldpriset haft liknande avkastning som inflationen). Så här ser det historiska guldpriset och världshändelser ut under samma tid.

Med det nuvarande guldpriset så får vi en årlig avkastning på:
10 år: 13,6 %
20 år: 6,9 %
30 år: 2,8 %
40 år: 7 %

Här är också en jämförelse mellan guldpriset och inflationen under samma tid. Här är sambandet är inte lika tydligt som börsindex.

Guldbubbla?
Jag tänker inte börja spekulera i om jag tror att guldpriset är för högt eller inte. Vill heller inte spekulera i hur kraftig börsnedgång vi kommer få och i så fall när det kommer hända. Tänker på mitt senaste inlägg om ”market prediction”, ett citat från Peter Lynch:

"Far more money has been lost by investors in preparing for corrections, or anticipating, than has been lost in the corrections themselves." - Peter Lynch

Guld har varit ett bra skydd mot den ekonomiska osäkerheten de senaste 10 åren. Men jag är fortfarande lite oroad över att guld har blivit den självklara ”investeringen” som kommer skydda mot den kommande ekonomiska kollapsen. Nästan en liknande övertygelse som precis före IT-kraschen. Man blir skrämd när det diskuteras strategier som att sälja huset och köpa guld med pengarna.

Om någon börjar argumentera mot guld så blir den personen nästan idiotförklarad vilket hände med Warren Buffett när han föredrog aktier. Samtidigt är det lite roligt eftersom Warren Buffett missade den stora uppgången när han sålde för tidigt (nu är jag lite osäker på om det var guld eller silver som han hade köpt före den kraftiga uppgången)

I have no views as to where it will be, but the one thing I can tell you is it won’t do anything between now and then except look at you. Whereas, you know, Coca-Cola will be making money, and I think Wells Fargo will be making a lot of money…..//…. You could take all the gold that’s ever been mined, and it would fill a cube 67 feet in each direction. For what that’s worth at current gold prices, you could buy all — not some — all of the farmland in the United States. Plus, you could buy 10 Exxon Mobils, plus have $1 trillion of walking-around money. Or you could have a big cube of metal. Which would you take? Which is going to produce more value? – Warren Buffett

Om vi säger att man har rätt om den ekonomiska krisen och guldprisets uppgång. Hur ska man då veta när man ska sälja guldet? Eftersom du inte får någonting förrän du har säljer. Är inte risken stor att man fastnar vid framtida nedgång/bubbla? Guldterminer handlas med hävstång som alla andra terminer vilket kan göra att nedgången kan bli kraftigare/snabbare än uppgången.

Här är lite kloka tankar kring guld som placering av Ken Fisher:

23 kommentarer:

 1. Jag var nyss i USA på semester. Minst tre olika guldföretag annonserade minst en gång i timmen vardera för att "medelsvensson" i USA skulle köpa guld som investering - med främsta motiveringarna FUD kring dollarn, hittillsvarande uppgång, samt att "guld har aldrig blivit helt värdelöst".

  Så hårt som det pushas i konsumentled kan man inte se det som något annat än ohållbart i längden. Ungefär som aktietips i Aftonbladet.

  SvaraRadera
 2. Låter som att USA går från tidigare finans- och fastighesbubbla till framtida guldbubbla :)

  Men vänta nu..."guldpriset" kan aldrig gå ner??? Så det kan aldrig bli en bubbla????

  Det är exakt vad man hört om fastigheter också :) Alla behöver någonstans att bo!

  Om man borde vara "rationell investerare" så skulle i så fall sälja guld och börja köpa fastigheter i USA???

  Men tyvärr det är aldrig så enkelt fast det ser enkelt ut i efterhand att man skulle ha köpt guld för 10 år sedan :)

  SvaraRadera
 3. Bra och balanserat inlägg om guld, 4020! Min främsta orsak att inte "investera" i guld är just långa perioder med avkastning runt noll tex 1982-2002.

  Minns att jag för något år sedan hävdade att dagen prisstegring liknar 1980. Jag fick givetvis mothugg med referens till en youtube-video som visade att ett guldpris idag jämförbart med toppen 1980 skulle ligga en bra bit över 10 000 dollar!

  /Magnus

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg. Jag gillar också aktier mycket bättre än guld (särskilt med tanke på hur "heta" råvaror är just nu).

  SvaraRadera
 5. Magnus
  lol.... Jag har också hört 10 000 dollar argumenteringen :)

  Helt sjukt! Peter Schiff - Gold it could go to $10 000/oz

  http://www.youtube.com/watch?v=XW3jFfVtYSs

  SvaraRadera
 6. Defensiven
  Jag med! Jag får dessutom mina fina utdelningar :)

  SvaraRadera
 7. Fråga: har du läst ERE och vad är i såfall dina reflektioner kring upplägget?

  Early Retirement Extreme — the fast track towards financial independence

  http://earlyretirementextreme.com/

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Nej! Den har jag inte läst den tidigare!

  Jag brukar inte läsa bloggar som handlar om ekonomisk oberoende utan någon direkt koppling till aktier/investeringar.

  Det finns många liknande bloggar fast jag har inte varit intresserat av att spara och leva snålt :)

  Jag tror den mest kända är:

  http://www.getrichslowly.org/blog/

  SvaraRadera
 9. Det finns många sätt att tjäna pengar på. En del är kanske lättare, en del svårare. Antagligen har man mest framgång med det som man tycker är intressant och har en del kunskap om. Det som är rätt och bäst sätt för mig behöver inte nödvändigtvis vara rätt och bäst för någon annan. Själv köper jag inte guld när det står All-Time-High, men visst. Det kanske är det rätta och bästa sättet för någon annan...

  SvaraRadera
 10. Sparacus
  Håller med att man ska fokusera på det man är intesserat och kan väldigt mycket om. Samtidigt tror jag att det finns många som inte exakt vet vilka risker de tar när de investerar i Guld och liknande tillgångar.

  Lite som att man sparar på bankkonto för att inte riskera förlora pengarna på tex: börsen men inte tar hänsyn till inflationen.

  Det är inte lätt att skriva nackdelarna om guld när den har haft en sån kraftigt uppgång senaste 10 åren och kan fortsätta gå upp. Den allmäna uppfattningen är att guld är säkrare investering än tex: börsen! Så jag tycker att den kan vara bra att försöka ta upp nackdelarna med Guld som placering.

  SvaraRadera
 11. ERE handlar om aktier/investeringar för att bli ekonomiskt oberoende. Du kanske ska ta en titt till?

  SvaraRadera
 12. Anonym
  Ok! Mitt fel! läste några inlägg lite snabbt och fick uppfattningen om privat ekonomi och sparande!

  Ska kolla igen! Tack för tispet!

  mvh
  4020

  SvaraRadera
 13. Guld bör ses främst som en katastrof-försäkring. Blir det låg inflation, sanerade finanser och ansvarstagande politiker så kommer guldpris-utvecklingen troligen bli mycket tråkig. Följaktligen så kan man hedge:a sin portfölj med guld omvänt proportionerligt mot sannolikheten man gissar för ovan scenario.

  Vad gäller aktier så är det iallafall bättre än amerikanska statsobligationer. Dock bör man vara medveten om att under vissa inflationära perioder har aktier överlag gått förbaskat dåligt. Det gäller nog att hitta en eller flera relativt inflationssäkra sektorer, som klarar sig bra även under massiv inflation.

  Disclaimer : Jag är en ganska dedikerad goldbug, och ser inga problem med guld mot $5000-10000. Anledningen för min del är dock ganska enkel - jag är övertygad om att politiker och centralbanker kommer total-massakrera ekonomin. Gör man inte det så finns det naturligtvis ingen som helst rimlig anledning att tro på så höga guldpriser.

  Oavsett vad man tror om guldpriset bör man dessutom vara medveten om volatiliteten i ädelmetaller. Var nog många i silver-hejarklacken som fick en riktigt ryslig näsbränna tidigare i år :D

  SvaraRadera
 14. Varför skulle de "totalmassakrera" ekonomin?

  SvaraRadera
 15. Savecapitalism
  Jag har ingen uppfattning vad guldpriset borde vara värd men om jag ska vara ärligt så låter lite för mycket med 5000-10000! (men jag har lärt mig att en stark trend kan fortsätta länge :)

  Däremot något som jag tänker på är tex: börsen brukar reflektera 6 mån - 1år framåt och då undrar jag: Är det samma sak med guldet? Största anledningen att guldpriset har gått upp så mycket är den framtida ekonomiska kriser som börjar bli faktum. Det jag undrar är hur mycket av krisen är redan inprisat i dagens guldkurs?

  och om börserna nu går ner kraftigt tex: 30-40% som många befarar skulle inte en stor del av kapitalet söka sig från guld till aktier och liknande finansiella instrument?

  SvaraRadera
 16. Det finns inga säkra placeringar. Guldbaggarna har ett väldigt selektivt synsätt för att motivera att guld ska fortsätta upp. De flesta är helt felaktiga. Det vanligaste misstaget är att tro att centralbankerna kommer att förstöra valutorna pga keynesianska idéer. I stort sett alla centralbanker är väldigt konservativa. Att guldbaggarna inte inser det beror på deras undermåliga förståelse av penningteori.

  SvaraRadera
 17. Väldigt trevlig blogg du har! Jag har tagit en del inspiration!

  Läs gärna min blogg om intresse finns!

  Mvh
  ägamintid
  http://agamintid.blogspot.com/

  SvaraRadera
 18. För att guldet ska vara lika värderat som det var förut, den där toppen du har, så måste vi upp till 3500 "dollares"/ounce!

  USA's valuta, dollarn är en skit valuta och det vet alla! Det dock inte många vet är att USA ej kan gå i konkurs eller bankrutt.

  Detta är pga att statsskuldebrev som USA har utfärdat är i Dollar! Och har man inte pengar så trycker man mer, som de herrarna alltid har gjort (Greenspan och Bernanke)
  USA kommer alltid att överleva på ett eller annat sätt!

  Värsta fallet är att man gör en valutareform, typ 100 dollar blir 10 dollar! Liksom Japan har gjort många gånger! (mest skulder i hela världen)!

  Hyperinflation kommer ej ske i USA heller, om det nu inte utbryter krig vill säga, men ej pga finanskrisen!

  Kineserna är mest illa ut, i och med de äger flest amerikanska statsskuldebrev och får betalt i dollar, de behöver bli av med så mycket pengar i dollar! Dessutom närmar sig en recession i Kina, vilken nog kommer vara synligt nästa år (redan nu har Kina en inflation på nästan 7%)

  Tänk er om USA gör en valutareform 10:1!

  Hörde någonstans att delstaten Kalifornien hade lika mycket skulder som Grekland, bra jobbat Arnold, en till skådis som försökt sig på!

  Europa är dock illa ut de med! Dock tydligen är det INGEN Euro-kris utan en europeisk skuldkris där EURON är betalningsmedlet!

  Italien är väldigt skuldsatt, dock inte privatpersonerna utan bara staten. (Italienarna har lägst privata skulder inom hela EU). Spanien har en fastighetskris som går över till att bli en bankkris och vem ska rädda de bankerna!

  Jag ser dock ett bra scenario där vi kan köpa mycket fina företag till låga priser! I USA är lagrarna fulla av varor och det är väldigt oklokt att producera när lagrarna är fulla! Inköpsindexet är även det på väldigt låga nivåer vilket visar att produktion är behöver gå på max mera!

  Tyskland och Frankrike är de enda stora länder som det går att lita på för tillfället, dock även de med högre belåning men med ett utlandsöverskott! Norge och Schweiz står väldigt starka, Norge men nästa obefintligt skuld och Schweiz med hårdvalutan "Franken", som nu står under tryck och för att inte behöver devalvera måste riksbanken även där trycka mera pengar!

  Schweiz strategi är att binda "Franken" till guldet så småningom!

  Som sagt, ligg på lur och köp på er när läget kommer!

  SvaraRadera
 19. Mr market är - som vanligt - irrationell.

  Min fråga är, kan du lite snabbt beskriva hur jag använder dina utmärkta grafer för att få fram företag att investera i nu när priset på aktierna sjunker, dvs hur drar jag nytta av att marknaden har rea på företagens aktier, mer på vissa än andra?
  Om jag förstår dig rätt har jag möjlighet att "kraftigt" förbättra mitt Yield on cost (är det det begreppet du använder?)

  SvaraRadera
 20. Hur gör ni långsiktiga? Sitter ni kvar i era possitioner nu eller säljer ni? Det borde väl vara läge att köpa mer men varje gång detta händer så tvekar jag.

  SvaraRadera
 21. ägamintid
  Tack det samma! Intessant blogg & målsättning!  Alexfree
  3500 låter mer troligt än 10000! Jag antar att du tar hänsynt till inflationen när du menar guldet ska värderas upp historisk!

  Hur som helst så har möjlighter till köp har kommit och jag tror det kommer fler tillfällen på måndag :)

  SvaraRadera
 22. Adam
  Vilka grafer menar du? börsdata?

  Det enklaste/snabbaste sättet är att hitta bolag som har historisk bra utdelningstillväxt och sen kolla på bolagets kassaflöde och se hur ser skillanden mellan vinst och fritt kassaflöde och dessutom hur bolaget finanser och lönsamhet har utvecklats under tiden.

  Du kan alltid börja med UtdelningsEliten - lista över bolag som har haft bra utdelningstillväxt under senaste 11 åren.

  http://40procent20ar.blogspot.com/2011/07/uppdatering-av-svenska-utdelningseliten.html

  SvaraRadera