söndag 18 september 2011

H&M:s Omsättning Q3 och Vinstutvecklingen

I torsdags gjorde H&M succé med en oväntat kraftig försäljningsutveckling för augusti månad. Det är inte alltid man ser att aktien går upp med 7 % på grund av en enskild månads försäljningsutveckling. Men den kraftiga uppgången är ändå befogad eftersom:

-Förväntningarna på försäljningsutvecklingen var låga.

-Föregående år var tillväxten 24 % för augusti månad och att H&M lyckas fortsätta växa med 8 % i år visar styrka.

-Samtidigt får vi veta att H&Ms taktik fungerar, att försäljningen ökar när H&M inte ökar priserna i samma takt som konkurrenterna.

Man skulle kunna sammanfatta det som att det går mycket bättre för H&M medan konkurrenterna och hela branschen har svårare att sälja sina kläder. Dessutom fortsätter H&M med tillväxten av nya butiker och H&M hade 2 325 butiker den siste augusti. 247 fler butiker än föregående år.

Valutaeffekten
Den totala försäljningen för Q3 ökade med 5 % i lokala valutor medan försäljningen efter valutaeffekten blev 1,1 %. Med andra ord påverkas omsättningen fortfarande av valutaeffekten men inte lika starkt som föregående kvartal Q2 där omsättningen påverkades negativt med 9 %.

Ingen tillväxt för Q3
Omsättningstillväxten exklusive moms för Q3 blev bara 0,07 %. Om det är negativt eller positivt får du avgöra men glöm inte att ta hänsyn till att försäljningen för Q3 föregående år ökade med ca 22 % och pga valutaeffekten hamnade den siffran på 14 %.

Omsättningsutvecklingen - Q3 uppdaterad!

Lönsamheten
Den ”positiva” försäljningsutvecklingen kan komma på bekostnad av lägre marginaler nu när H&M valde att inte föra vidare de ökade kostnaderna till kunderna. Kanske inte så konstigt att vinsten kommer att utvecklas sämre än omsättningen när kostnaderna ökar i takt med tillväxten. Antalet butiker och personal ökar, varulager ökar och övriga försäljningskostnader ökar medan H&M fortfarande säljer lika mycket i kronor som tidigare. Så i kvartalsrapporten den 29 september blir det viktig att kolla närmare på lönsamheten och vinsten.

Bomullspriset och EURO
Bomullpriset har fallit kraftigt men samtidigt är priset fortfarande högt i jämförelse med det historiska snittet. Idag ligger bomullpriset på $ 109 och det historiska intervallet ligger på 50-80 dollar.

Europa är H&M:s största försäljningsområde och därför är det viktigt att den svenska kronan inte förstärk för mycket mot EURO. Fast tyvärr så finns det inget tecken på att vi kommer uppleva de höga nivåerna under 2009 igen då H&M hade den högsta lönsamheten under 2009. En positiv valutaeffekt på nästan 10 % och en försäljningstillväxt på 8-13 % gav en total omsättningstillväxt mellan 18 - 23 % under en kort period.

Vinsten för Q3?
Nu när vi vet vad omsättningen för Q3 blev kan vi försöka gissa vinsten för Q3 på ett enkelt sätt. Om vi antar samma marginaler som föregående kvartal, 15 % och dessutom vet vi att höstens marginaler nästan alltid har varit lägre än sommarens så kan vi minska ner dem till 14 %.

Omsättning 26 912 Mkr * 0,14 = 3 768 Mkr

3 768 Mkr / Antal Aktier (1 655) = 2,28 VPA

VPA för Q3-2010 var 2,56 och det betyder att vinsten kan minska med ca 11 % för Q3. Den rullande 12mån blir 9,75 VPA.

Om du tycker att 11 % nedgång är mycket för H&M så komihåg att vinsten gick ner mycket kraftigare under:

Q4-2010: -11%
Q1-2011: -30%
Q2-2011: -18%

Och som jag har sagt tidigare blir det här blir det sista kvartalet där vi förhoppningsvis upplever vinstnedgång och samtidigt kan vinsten gå upp kraftigare än genomsnitt när vi har så negativa jämförelse tal som -18% och -30%.

Hur som helst så kan vi vänta oss en vinst på 10,10 kr för 2011 och vem vet kanske också utdelningen ökar till 10 kr?


10 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig blogg!!
  Vågar man ligga kvar i hm med 1½vecka till rapport? kortsiktig tänkande..eller kan man plocka in den på 180 igen på rapportdagen?Faller vi imorgon eller dyker på tisdag?

  SvaraRadera
 2. Defensiven
  Tack! Det kommer en större uppdatering efter rapporten!

  SvaraRadera
 3. Anonym
  Svåra frågor som tyvärr ingen vet. Själv trodde jag (eller snarare hoppades) på dålig försäljningsutveckling för augusti och att aktiekursen skulle ner till 170-175 men det blev inte så.

  Om H&M kan gå ner till 180 beror på om hur allmänt börsen är (oroligheter för Grekland och överiga faktorer) och dessutom hur kraftig vinstnedgången blir.

  Frågan är också om investerare börjar fokusera på nästa årsvinst vilket kan blir mellan 11 - 11,50 kr och det ger ett P/E på 15 - 16 vid 180 kr.

  Det som är mest intressanta är om aktiekursen kommer överhuvudtaget gå ner till 180 kr igen?

  Kanske en snabb nedgång till 190 kr men jag tror att det krävs mycket mer (tex: en mycket dålig raport) om vi ska gå ner till 180!

  SvaraRadera
 4. Följer upp min kommentar från "ner till 180".Jag tänker mest på att det kommer gå ner i allmänhet och då följer hm med, med tanke på hur omx har svängt under börsfrossan som varit. För dom riktigt katastoferna har väl inte infunnit sig ännu..Nu tänker jag inte på hm rapporter utan på grekoron
  Jag önskar jag kunde tänka i banorna köp och behåll går det ner till 180 köp mer.

  SvaraRadera
 5. Anonym
  Har också haft liknande tankar och det är också därför hoppades jag att köpa H&M ännu billigare.

  SvaraRadera
 6. 1. vinsten för 2011 spås väl bli 9.79
  iallafall om man ska tro http://www.4-traders.com/H-M-HENNES-MAURITZ-AB-6491104/financials/

  (väldigt bra sida f.ö)

  2. Det ryktas ju om att Bernanke ska komma med nya löften på onsdag, och att det ska få börserna å rusa, men vi får väl se hur det blir med det.


  / Anders L

  SvaraRadera
 7. Anders
  Det är kanske därför man ska göra egna analyser :)

  9,79 låter väldigt lite men visst det är möjligt om Q3 faller kraftigare än jag misstänker.

  Samtidigt har jag räknat med att vinsten för Q4 går upp. Men om vinsten uteblir så hamnar VPA på 9,8!

  Hur som helst intressant hemsida där de har bild av diagrammen och fårs står-flash i nästa sida. Smart!

  SvaraRadera
 8. Just bankerna verkar ha tagit extra med stryk på sistone, vad är din syn på köpvärde inom finanssektorn för tillfället?

  SEB?

  SvaraRadera
 9. Anonym
  Tyvärr jag har ingen bra uppfattning om SEB eller andra banker när det gäller värdering eller risker allmänt.

  Kanske dags för en uppdatering av tidigare inlägg om banker?

  http://40procent20ar.blogspot.com/2009/09/svenska-banker-del-1.html

  http://40procent20ar.blogspot.com/2009/09/svenska-banker-del-2.html

  http://40procent20ar.blogspot.com/2009/09/svenska-banker-del-3.html

  SvaraRadera