Jämförelse NyckeltalFA-data kan man presentera på olika sätt. Tex: Bruttoresultatet kan presenteras som:
1-Bruttoresultat Mkr
2-Bruttoresutlat Per Aktie
3-Bruttomarginal-%
För den här mallen så har jag valt att enbart visa bruttomarginalen som jag tycker är ett bra nyckeltal för lönsamheten. Det vill säga denna mall ska inte fungera som endast faktablad där man hämtar information utan syftet är att kunna se de viktigaste nyckeltalen som ger bra uppfattning om bolagets tillväxt, lönsamhet, kassaflöde osv. Däremot så finns det möjligheter att utveckla andra format där man kan se historiken för resultat- och balansräkningen och kassaflödesanalysen med hjälp av denna mall.
PDF-FilJag tror inte jag har varit tydlig tidigare med vilket format mallen ska visas. Jag har valt att visa som en PDF-fil pga många fördelar som tex: anpassningsbar för ett större format och snabbt att ladda och läsa utan krav på flash eller andra tekniska hinder. Tyvärr så är dessa idéer för tillfället inte tänkt för börsdata pga. det är riktigt svårt att göra liknande lösningar för hemsidor.
Vad syftet med mallen?Det första syftet är att kunna se den historiska utvecklingen mer i detalj för de allra viktigaste nyckeltalen för en FA-analys. Detta kommer spara tid eftersom det är tidskrävande att göra egna jämförelser för 10 år tillbaka och senaste kvartalen samt rullande 12 månader. Sen finns det jämförelser som är svårt att hitta. Tex:
-Fritt Kassaflöde
-Owner Earnings
-Nettoskuldsättning
-ROIC
-ROA
-Enterprise Value
Den andra delen är att det ska fungera som ett bevakningsverktyg efter varje kvartalsrapport. Där ska man lätt kunna följa utveckling för varje kvartal i jämförelse med tidigare kvartal/år och samtidigt kunna följa utvecklingen för rullande 12 månader för alla nyckeltal.
Vilka Bolag?Jag kommer jag enbart fokusera på "de bästa" bolagen som tex: stabila utdelningsbolag och då kommer jag inte lägga några begränsningar på någon lista eller länder. Det kan lika gärna vara Axfood, Swedol, Skåne-Möllan, Fortum eller Coca-Cola.
Här kommer PDF-filen som går ladda ner från box.net!
Tjusigt! En tanke bara, indikerar färgerna "bästa till sämsta" i högerkanten eller "högsta till lägsta" siffra? Om det är "bästa till sämsta" så borde det kanske vara omvänt på varulager. Det är väl negativt med ett stort lager?
SvaraRaderaTack!
SvaraRaderaTanken var att man ska lättare se den "högsta & lägsta" siffran, vilket också skulle indirekt tolkas som "bästa & sämsta".
Men som du nämner för Varulager blir det tvärttom :). Du har tänkt rätt. Hög varulager är negativ. Det är många andra nykeltal som får samma problem som tex: P/E, Goodwill, Nettoskuldsättning, osv.
Jag får nog tänka lite extra om jag vill att det ska tolka som: Högsta & Lägsta eller Bästa & Sämsta?
Tack för tipset!
Ballarna i gruset vad bra. Gillar att du inkluderar FCF och capex%.
SvaraRaderaHatten av för ett grymt bra jobb.
SvaraRaderaJa - vad ska man säga - mycket bra. Lycka till med fortsättningen.
SvaraRaderaSer ju fruktansvärt bra ut. Jag blir riktigt nyfiken vart du hämtar all informationen ifrån?
SvaraRaderaDefensiven, Roger & Anonym
SvaraRaderaTackar :)
David
All info kommer ifrån H&M årsredovisningar, delårsrapporter och bokslut. Totalt handlar det om 11 årsredovisningar + 16 delårsrapporter och där hämtar jag så där ca 650 st FA-data för ett enskilt bolag. Så det är en tidskrävande fritidssyssla. Däremot så kan jag i princip räkna fram vilken nyckeltal som helst eller så kan jag skapa mina egna nyckeltal.
Underbart bra! för mig som amatör måste jag nog erkänna att höger rutan förstod jag inte riktigt.
SvaraRaderaTobbe
Tobbe
SvaraRaderaDe rutorna visar nyckeltalets genomsnittliga utveckling eller värde.
Tex: Om vi tar nr 3 Omsättningstillväxt, så har omsättningen gått upp med 10,6 % årligen under 10 år medan sista året har tillväxten varit bara 1,8 %.
Hej 40-20,
SvaraRaderaDet jag undrar är vilket program du använder för att samla all information? Är det excel eller något mer avancerat? mao var stoppar du alla siffror du plockar från årsredovisningarna?
Tack igen för att du delar med dig filen.
Tokatli
Mycket hedervärt! Jag sitter själv och plinkar in siffror i databaser, det är tålamodskrävande. Men när verket är klart så är det värt det.
SvaraRaderaOj vad bra!
SvaraRaderaSom amatör är jag lite osäker på skillnaden mellan ROIC, ROE och ROA? Investerat kapital, eget kapital och totalt kapital? Vad är skillnaden och vilket av dessa ger bäst bild av hur lönsamt H6M är?
När ekonomer pratar om ett bolags räntabilitet, vilket av dessa 3 syftar de på?
/ Linda
Tokatli
SvaraRaderaDet är en vanlig excel fast man ska inte glömma att det är ändå ganska avancerade program pga att den är så flexibel verktyg.
Däremot passar det inte lika bra som en databas vektyg om man ska koppla informationen till en hemsida eller ett program.
Hans
SvaraRaderaDet kan man säga fast jag har tyvärr ändå en del manuellt arbete kvar efter databas hanteringen för att få diagrammen se korrekt ut!
linda
SvaraRaderaBra fråga! Jag hade faktiskt tänkt att skriva inlägg om dessa nyckeltal. Kanske det blir längre fram!
När ekonomer pratar om ett bolags räntabilitet, vilket av dessa 3 syftar de på?
Antaligen Avkastning på Eget Kapital som är mest vanligt. Teoretisk brukar man säga att det är avkastning för aktieägarnas kapital.
Skillnaden mellan dessa nyckeltal är:
ROE-(Avkastning på Eget Kapital)
Här ser man avkastningen på bolagets eget kapital och ett viktigt nyckeltal som visar aktieägarnas avkastning. Nackdelen är att den tar inte hänsyn till belåning & risken. Ju högre belåning desto högre avkastning på Eget Kapital.
ROA-(Avkastning på Total Kapital)
Den här avkastningsmåttet tar hänsyn till alla tillgångar, dvs både eget kapital + alla skulder. Här får man bättre mått på bolagets verkliga avkastning.
ROIC-(Avkastning på Investerat kapital)
Här vill man räkna på bolagets verkliga kapital som behövs för att driva bolaget. Med andra ord vad bolaget har investerat i tillgångar som "arbetar". Det man räknar med är "rörelsekapital" och tar bort kassa och andra likvida placeringar som inte behövs för att driva bolaget.
ROIC är extra viktig för tillväxt bolag där man kollar om bolaget klarar av att växa lönsamt. Dvs om bolagets investeringar kan få lika bra avkastning som tidigare.
OSB! Detta nyckeltal har ingenting att göra med Avkastning på Sysselsatt kapital (som tar hänsyn till räntebärande skulder)
Du kan läsa mer om dessa nyckeltal och hur man räknar fram:
http://40procent20ar.blogspot.com/2010/05/avkastning-pa-kapital-aktievardering.html
Grym översikt! Jag kan tänka mig att det är en hel del pyssel att få till det på en websida, men det borde inte vara omöjligt, med lite web-GUI-programmeringskunskaper, och givet att datat finns i en databas såklart.
SvaraRaderaDet tyngsta jobbet är snarare datainmatningen, som jag antar måste göras rätt mycket för hand... Är det inte konstigt egentligen att företagen själva inte publicerar data från sina års/kvartalsredovisningar i mer maskinell form?
Där kanske du har en ny affärsidé... :)
Hej 4020!
SvaraRaderaEtt mycket gediget arbete måste jag säga, har inte sett något liknande ens i analytiker rapporter (som aldrig/sällan kollar så långt bakåt i tiden) . Själv har jag orkat med ca 5 år för de flesta objekt jag tittat på, så 10 år är grymt.
Ett par tips/ideer
-12: varför använder du inte EV/EBIT ? ( det är det mått som jag saknar allra mest i alla anaylser av alla företag ). EV täcker ju både aktieägare (E) och långivare (I), och för mig blir EV/ E väldigt skevt, speciellt om I är stort ( gäller förvisso inte HM, men om du ska titta på fler företag i framtiden.
- 18: ROIC per år kontra kvartal verkar inte stämma ( kolla q4 mot årsvärdena, de synkar inte )
-25 o 26: i kvartalsdiagrammen, stämmer verkligen angivelserna om lägsta värdena, speciellt de senaste kvartalen?
PS. Köpte du något på 185 eller lägre? (det tyckte jag var tillräckligt lågt för att ha en rimlig margin of safety) Eller vad har du för nivå som du använder för att avgöra när du ska köpa mera HM?
AAA
Jonas
SvaraRaderaDet blir inte enkelt att publicerade den i webbformat. Det är framtför allt svårt(nästan omöjlighet) att ha så många diagram i en samma sida. Då måste besökaren klicka över 70 ggr för få samma översikt. Men samtidigt skulle man kunna göra en del smarta lösningar.
Det finns företag (oftast Large Cap) som har all sin historik på excel. SCA har det exempelvis.
Sen finns de också företag som samlar och säljer databaser för FA för alla börsbolag. Dessa tar bra betalt.
Så jag tror inte jag kan konkurrera inom datasamling men däremot så kan jag visa informationen på ett helt annat sätt :)
AAA
SvaraRaderaInte liknande format :).. De flesta analytiker har max 3-5 års historik + 5 års meningslösa prognoser.
Mallen är så pass flexibelt att man skulle kunna ha 15 år + 5 års kvartalsdata :)
EV/E?
Anledning till att jag inte använder EV/EBIT är att jag vill gärna ha med finansnetto och skatt. Det är många som tycker att det blir "orättvis jämförelse" när man redan har räknat med nettoskuldsättning men jag tycker inte så. Anledningen är att räntekostnader + Skatt påverkar mycket mer än EV. Dvs värderingen ser mycket bättre ut med EBIT.
ROIC
Du har rätt! Antagligen så har jag tagit med kvartalsdata istället för R-12mån. Det som extra jobbit räkna på kassaflödesnalysen eftersom vissa företag väljer att visa ackumulerade beräkningar på Kassaflödesanalysen medan andra visar bara senaste kvartalet.
P/B
Tack för det ska kolla närmare på det!
Hej igen och tack för att du svarar så flitigt.
SvaraRaderaDet verkar finnas ganska mycket entusiasm kring detta och då får jag idén att man kanske kan slå ihop krafterna på något sätt.
Har du tänkt på någon sådan lösning? Något i stil med Wikipedia - dvs ha olika (pålitliga) personer som samlar ihop informationen i, t.ex. sådan FA-mall...
Bara en tanke.
Tokatli
Det är ett fantastiskt arbete! Jag önskade mig till början att det skulle finnas 5 årliga ROE,men nu har vi få 10 år! Och 10 årliga högsta och lägsta P/B är också med samt många andra önskande nyckeltal! Tusen Tack!
SvaraRaderaFörresten, kan jag få fråga dig hur ska man använda E/P tal i Börsdata? Tack så mycket en gång till!
chliu
Oj! E/P är Earning´s Power. Jag förstorar PDF filen till 150% och hittar det i nyckeltal nr 15!
SvaraRaderaTack så mycket i alla fall!
chliu
Tillykke med det færdige resultat -det ser jättebra ud og jeg glæder mig til at følge den videre udvikling. Mvh Ole
SvaraRaderaHmm, tråkigt att höra din kommentar om EV/E, du har ju P/E redan, villken jämförande info ytterligare ger EV/E då kontra andra investeringar som du skulle kunna göra?Vidhåller att du kan göra mycket mer relevanta analyser med EV/EBIT måttet i förhållande till andra bolag, speciellt som du redan har ögonen på 22. Nettoskuldsättning, och kan avgöra vad du kan tänka dig att tillåta för nivåer där. (jag själv brukar vara konservativ, och då blir det lätt att man tänker som du gör, men det är inte rättvisande att använda E i förhållande till EV.)
SvaraRaderaLycka till i alla fall, för det är bra att man ser på investeringar på olika sätt, det är det som ger möjlighet till att göra bra aktieaffärer, speciellt när t o m en så finansiellt bevandrad person som du har annorlunda uppfattning (än jag) om vad som är relevanta nyckeltal.
Oavsett min kommentar här, så tycker jag att du gör ett fantastiskt arbete och har en av de absolut mest läsvärda bloggarna i Sverige inom området aktievärdering; rimligt kompetent och praktiskt användbart. Tack!
AAA
Oj, ett famtastiskt arbete som vanligt. Din sida är verkligen en av sveriges bästa inom gengren :-)
SvaraRaderaJag vet att HM är din favorit, som du gärna analyserar till minsta molekyl. Du skriver att du tänker gå igenom "de bästa bolagen", Får man önska nästa bolag för genomgång så tycker jag att en analys av Skanska vore trevligt. Dels för att det är mitt absolut största innehav och dels för att jag jobbar inom bolaget. Skanska har ju enligt mig en otroligt stark balansräkning, de delar ut hyggligt och ja vad kan du mer få fram ?
Som sagt, jag önskar Skanska...
Mvh
Indianen
Tokatli
SvaraRaderaDet finns säkert många lösningar. Jag har fått liknande förslag tidigare om att användarna själva skulle mata in informationen. Det svåra är att det är inte så enkelt eftersom informationen presenteras på många olika sätt.
Men det är inte omöjligt och självklart ser jag det som mycket intressant förslag!
Mvh
4020
chliu
SvaraRaderaJapp! Tanken med EP (som är konvertering av P/E till %-form) att jämföra lättare med FCF-marginal-% och direktavkasting.
Ole
Tack!
AAA
SvaraRaderaTack! Tanken var att jämföra P/E direkt med Nettoskulden och eftersom P/E räknas på vinsten så känns det ganska naturligt att välja E istället för EBIT.
Men tanke på att jag har hört fler som tycker Ebit bättre alternativ så kan jag tänka mig att ha en extra digram som visar EV/EBIT :)
men det är inte rättvisande att använda E i förhållande till EV
Skulle vara intressant veta exakt varför det blir missvisande?
Indianen
SvaraRaderaTack! Roligt att höra!
Skanska kommer att vara med tanke på att bolaget finns med de 17 bästa utdelningsaktier :)
http://40procent20ar.blogspot.com/2011/07/uppdatering-av-svenska-utdelningseliten.html
mvh
4020
Hej!
SvaraRaderaDu har angett owner earnings i procent, kan du utveckla resonemanget runt detta? Spontant så skulle jag nog välja att se det som kr/aktie istället för procent.
mvh
Roger
Roger
SvaraRaderaJag tror att anledningen var att kunna jämföra mellan FCF-%, EP-%. Men som du säger så låter "kr/aktie" ännu bättre nu när jag tänker efter lite.
mycket bra! hur har du tid undrar man ibland.. =)
SvaraRaderaMycket bra jobbat! Detta tror jag kan bli ett verktyg jag själv kommer ha stor nytta av. Imponerad - det måste mycket tid att göra detta - knappt man själv hinner uppdatera sin i jämförelse simpla blogg...
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaTack! Det är det jag inte har :)... Nu har det tagit mer än en vecka för nästa inlägg!
Bjursta
Helt klart! Nu kommer man kunna se mer detaljerad över företaget och kunna bättre jämföra med andra bolag men som du säger det är tidskrävande projekt.