Jag har tidigare skrivet ett inlägg om boken och om hans magiska formel och där skrev jag också att jag hade ambitioner att försöka skapa en screener för the magic formula i börsdata.se men tyvärr så finns det inte idag eftersom det behövs information från balansräkningen för alla bolag vilket är enormt tidskrävande. Däremot så har jag nu försökt göra ett enkelt försök baserat delvis på formeln. Resultat finns i slutet av artikeln.
Om jag ska vara ärligt så förstår jag inte varför det har blivit så populärt med ”the magic formula” eftersom den i grunden baserad på två enkla nyckeltal. Jag skulle inte heller rekommendera boken eftersom det inte finns så mycket nyttig information förutom formeln. Men däremot så är idén mycket kraftfull om den används på rätt sätt. Greenblatt själv säger att den är baserad på:
1-Benjamin Graham: Hitta billigare aktier.
2-Warren Buffett: Hitta utmärkta bolag med hög avkastning på kapital.
Det som är jag tycker är viktigt är att Nr 2 - hitta utmärkta bolag bör ALLTID vara det första målet och att man sedan kollar på värderingen och hittar billiga aktier bland de utmärkta bolagen. Risken är stor att man köper sämre bolag när man söker efter billiga aktier först. Med andra ord man borde lägga stor ansträngning på att leta bland de bästa bolagen med högre avkastning och lönsamhet. Sen ha tålamodet att vänta länge på rätt pris.
.Det är också lite vad the magic formula gör i sin sortering. Främst kollar Grenblatt på bolagen med högsta avkastningen och sen sorterar han dessa med lägsta P/E-tal fast han använder lite andra nyckeltal.
Du kan också läsa privataffärers intervju med Greenblatt. Den exakta formeln är:
Tanken är att räkna fram det kapital företaget använder eller snarare behöver för att driva verksamheten. Nyckeltalet kan också kallas för ROIC eller CROIC men där används lite andra beräkningar. Tänk också på att detta nyckeltal har ingenting att göra med Avkastning på Sysselsatt kapital eftersom vi inte tar hänsyn till räntebärande skulder. Detta nyckeltal har jag faktiskt tagit med i den nya FA-Översikten men då kollar jag på fritt kassaflöde istället för EBIT.
Det som är intressant är att man tar bort kassa och andra kortsiktiga placeringar som inte har något att göra med verksamheten. Dessutom kan jag också tycka att man bör ta bort goodwill vilket Grenblatt tagit hänsyn till.
Om man inte har tillgång till all data för att beräkna fram ”Return on Capital” så tycker jag att man kan göra det lite enklare genom att man räknar på totalt kapital eftersom man ändå får fram liknande avkastning.
2-Earnings Yield:Grenblatt har valt det mycket populära nyckeltalet EV/EBIT och förvandlat det till procentform genom att ändra placeringen. Det är exakt likadant för P/E och EP-%.
Om man kollar på de aktier som jag har gjort hittills för FA-översikten så ser man en tydlig skillnad:
H&M dominerar klart med sin högre ”Return on Capital” med tanke på att H&M har stor andel kassa och likvida placeringar. Däremot så är aktien betydlig högre värderat när man kollar på ”Earnings yield”.
Nackdelen med The Magic Formula:Personligen tycker jag att det är intressant att kunna formeln och göra jämförelser mellan olika bolag men man ska komma ihåg att det är finns många nackdelar med en så enkel formel som är baserad till största delen på nyckeltalet EBIT(rörelseresultat) för enskilt år. Det gör att det lätt kan variera mycket från ett år till ett annat. Fast det hade varit ännu större variation om man räknade på vinst per aktie. Man skulle också kunna förbättra formeln genom att kolla på fritt kassaflöde eller också varför inte på Owner Earnings. Ännu bättre om man gör 5-10 års snitt så får man en bättre översikt över den historiska utvecklingen.
Det andra är att det finns andra aspekter som man inte tar hänsyn till som tex: företagets framtid, varumärke, konkurrens osv. All subjektiv bedömning som det inte går att göra beräkningar på är också viktig ta hänsyn till.
Det tredje och mest irriterade är att man ska hålla på att byta hela portföljen varje år till de bolagen som hamnar högt i listan för magiska formeln. Samtidigt rekommenderar Greenblatt att man ska ha 20-30 bolag i portföljen. Har han överhuvudtaget tänkt på courtagekostnader?
Nu till det roliga - Magic formula screener för Stocholmsbörsen!Nu har jag använt Avkastning på Totalt Kapital som också rekommenderas av Grenblatt själv om man saknar de viktiga uppgifterna för att räkna fram ”Return on Capital”. Dessutom jag har jag enbart kollat på avkastningen och inte tagit hänsyn till värderingen. Så frågan är vilka är de bästa bolagen på Stockholmsbörsen som har den högsta avkastningen. (siffrorna är lite gamla, antagligen från tidigare bokslut)
De 10 bästa bolagen med högsta avkastning på Total Kapital är:
1-G5 Entertainment: 49,6 %
2-Net Entertainment: 47,3%
3-H&M: 44,1%
4-DIBS: 36,8%
5-Axis: 34,4%
6-BioGaia: 34,2%
7-Insplanet: 33,6%
8-Lovisagruvan: 32,8%
9-Millicom 32,1%
10-Fenix Outdoor 31,4%
Här är hela Topp-50 listan:
-Axis
-Lovisagruvan
-Avega
-Mekonomen
-Betsson
-Homemaid
Om man kollar på snittet för de olika branscherna så är det Telekommunikation och Sällanköpsvaror har den högsta avkastningen i snitt medan Fastighet och Energi är lägsta.
Det man inte ska glömma är att resultatet hade säkert sett annorlunda ut om vi hade använt det riktiga nyckeltalet, Return on Capital istället för avkastning på totala tillgångar.
De bolagen med låg kassa och goodwill hade fått ett liknande resultat som avkastning på totalt kapital medan bolag med hög goodwill eller kassa hade fått ett högre ”Return on Capital”. På liknande sätt hade rörelsekapital påverkat resultatet lika mycket. Hur som helst så är det ändå en enkel formel som kan användas att hitta intressanta aktier som man inte har tänkt på tidigare.
Jag undrar om det inte blivit fel i bilden "1- Return on Capital". Ska väl stå rörelseRESULTAT i täljaren?
SvaraRaderaJag tycker också att boken är överskattad! Men bra med nya aktier med hög lönsamhet att spana vidare på:)
Greenblatt har en gratis stock screener på www.magicformulainvesting.com/stock_screener.html
SvaraRaderaNågra exempel:
Apple
Coca-Cola
Exxon Mobil
Microsoft
Wal-Mart
Defensiven
SvaraRaderaJapp! Det ska vara rörelseresultat. Slarv fel :) Tack för det!
Greenblatt screener, intressant!
Hej igen,
SvaraRaderaHåller med om att boken är rätt så simpel och metoden skulle i alla fall jag aldrig följa bokstavligen ( vill i utgångsläget behålla mina aktier "för evigt", undantag givetvis om de blir galet dyra och andra sparformer ger bättre förräntning på kapitalet). Däremot så är det precis de nyckeltal som jag skulle vilja ha genomlysta för alla företag för att få en första sållning av bolag att titta närmare på. (hög ROIC => bra bolag ; låg EV / EBIT => billigt bolag , och så lägger jag till min eget filter låg/ingen nettoskuldsättning => låg risk). Då gör man sällan bort sig ordentligt.
Sen kommer man till det som jag tycker är svårast och som jag oftast brister i själv, t ex att börja kolla på om man fattar affärsmodellen och branschen ("min circle of competence") och har bolaget "moat", samt är ledningen trovärdig. Jag brukar också föredra en/ fåtal tydliga ägare av kött och blod som har majoritet / betydande andel av ägandet (t ex HM, Ratos, Betsson, Homemaid, Kabe m fl)
Intressant att se att avk på tot kap gav ett resultat som på topp 50 innehåller alla de svenska aktier som jag har.
Tack för en grym blogg
AAA
AAA
SvaraRaderaBra sammanfattning. Det är också vad jag funderar på i fortsättningen dvs att försöka identifiera de bästa bolagen som hamnar någorlunda i min lilla "circle of competence" och sen bevaka dessa papper tills jag tycker att jag får ett bra pris.
Intressant att du just tar upp denna formel, eftersom jag just läst ut boken och fann den intressant i just den aspekten som tidigare kommenterare påpekat, som en screener för att se vilka bolag man ska titta närmare på! Tack för ditt bidrag till formeln för svenska bolag!
SvaraRaderaÄven jag reagerade på den korta innehavstiden och de många courtagen! Men avkastningen lockade helt klart!
Jag tror jag fortsätter med dividend investing ändå, med lite hjälp av formeln inför köpen av dessa bolag.
Om du får in den screeningfunktionen för Stockholmsbörsen på Börsdata skulle det underlätta oerhört!
Tack för ytterligare ett bra inlägg, som var väldigt vältajmat denna gång för min del ;)
Pengar/livet
SvaraRaderaJag tror inte heller jag skulle kunna följa formeln men däremot så tror jag att den kan fungera som en bra screener där man kan hitta intressanta aktier. Några aktier i listan är väldigt intressanta som tex:
-Feniz Outdoor
-Lovisagruvan
-Mekonomen
-Swedol
-Skåne-Möllan
Magic formula i börsdata? Visst allt är möjligt men då måste man satsa heltid på hemsidan och då kan man inte ha ett helt gratis webbtjänst.