torsdag 10 november 2011

SCA – FA-Översikt

Nu är det dags för SCA som är populär bland många långsiktiga utdelningsinvesterare pga den stabila verksamheten inom hygienprodukter och mjukpapper samt det stora skogsinnehavet som gör SCA till Europas största privata skogsägare.

Omsättningen har varit så gott som stillastående med en uppgång på 2,6 % och sista åren har den gått ner stabilt med 1,3 % årligen. SCA ett typiskt bolag med låg omsättningstillväxt och låg lönsamhet men som har stora anläggningstillgångar. Historiskt har utdelningen växt stabilt men nedgången under 2008 gör att utdelningstillväxten hamnar på 3,2 % medan har vinsten har stått helt still.

Fast man ser en tydlig svag trend mot högre lönsamhet och vinsttillväxt under 2009 och 2011. Som bäst kunde man få 7 % direktavkastning och ett P/E på 6,2 under 2008.

Det höga egna kapitalet har också gjort att många tycker att SCA är attraktivt vid kurser kring 80-90 kr. Rullande Eget kapital per Aktie ligger just nu på 93,60 kr och det känns säkert att köpa SCA när aktiekursen ligger under eget kapital. Men vad man inte ska glömma är att räkna bort är den stora goodwillposten 17 600 Mkr vilket motsvarar ca 14 % av totala tillgångar.
EK per aktie före Goodwill: 93 krEK per aktie efter Goodwill: 71 kr
Kassaflödet är kanske det viktigaste för SCA eftersom bolaget har kapitalintensiv verksamhet som behöver kontinuerliga investeringar och underhåll. Om man kollar på Capex-% (dvs den andel av Operativ kassaflöde som går direkt till Investeringar) under de senaste 10 åren så är den lika med 82 % för SCA. Det är enorma pengar som går till investeringar. Om man jämför med tidigare bolag:
H&M:……..…. 25 %
Beijer Alma:…..56 %
SCA:……..…....82 %

Så inser man att det inte är billigt att vara en av de största skogsägarna i Europa. Det är också därför SCA inte kan dela mer än 50 % av vinsten. Fast de senaste 3 åren har Capex-% gått ner till mellan 40-50% vilket är den lägsta på 10 år. Fritt kassaflödet under 2009 och 2010 har varit rekordhögt. Så högt att SCA kunde dela ut mer än 10 kr 2 år i rad utan ta till belåning. Fast det är en tillfällig uppgång som beror mer på:
-Kraftigt minskat varulager under 2009
-Större kassaflöde från tidigare fordringar-Försäljningar av verksamheter under 2009
-Förskjutning av rörelseskulder under 2010

Därför ska man försöka undvika att kolla på fritt kassaflöde för kortare perioder som 1-2 år eftersom det är mycket enkelt att påverka kassaflödet än kortsiktigt.

Däremot den långsiktiga utvecklingen av fritt kassflöde och utdelningar ljuger aldrig.
Vilket kan betyda att under de närmaste 2-3 åren ska man kanske inte förvänta sig alltför högt fritt kassaflöde och höjning av utdelningen oavsett om vinsten per aktie går upp kraftigt eller inte. Fast om företaget vill ändå öka utdelningen med hjälp av högre belåning så är det en annan sak. Det är lite vad SCA har gjort historiskt där utdelningen under de senaste 10 åren totalt varit 33 % högre än fritt kassaflöde.

Nu i fortsättningen kanske SCA kan öka utdelningen/fritt kassaflöde när investeringstakten börjar minska kombination med stigande lönsamhet? SCA är alltid ett spännande bolag att bevaka i fortsättningen och framför allt när direktavkastningen börjar närmare sig 6 %.

FA-Översikt SCA Q3-2011

3 kommentarer:

 1. tackar o bockar! Bra att ni tar upp det fria kassaflödet som jag ser som SCAs största svaghet.

  SvaraRadera
 2. Detta är vad jag kallar analys, bra jobbat 4020 !

  Jag har ägt SCA till och från, framförallt är det den stabila verksamheten kring hygienprodukter som lockat (hur nu skethuspapper mm, kan intressera en...). Jag har alltid sett SCA som oehört stabil och i viss mån en tråkaktie, men god utdelning och en aktiekurs i nivå med eget kapital lockar alltid.

  Det du belyser om vikten av kassaflödet och det enorma behov av kapital som går till investeringar, får iallafall mig att haja till.

  SCA är definift ett papper för en värdeinvesterare, men personligen väljer jag hellre Billerud inom skogssektorn i dagsläget. Visst - en högre risk - men också större möjligheter, där ett närtida förvärv är kryddan.

  Tack 4020.

  Mvh
  Indianen

  SvaraRadera
 3. Defensiven
  Detsamma! Nu har jag fått ögonen för goodwill poster vid beräkning av avkastning på totalkapital och investerad kapital tack vare dig :)  Indians
  SCA:s senaste köp av hygienföretag är intressant och det gör att lönsamheten förmodligen ökar lite mer fast det är intressant att kolla på finansieringen. SCA har redan en del stor skuldsättning som kostar ganska mycket i ränta.

  Hur som helst så är SCA alltid ganska säker investering vid kraftiga nedgångar och när direktavkastningen blir 6 % eller högre så är det en bra investering.

  SvaraRadera