Skatteberäkningen för KF
-100 % av portföljvärdet (1/1)
-100 % av Insättningar (1/1 - 30/6)
-50 % av insättningarna (1/7 – 31/12)
Skatteberäkningen för ISK
-25 % av portföljvärdet (1/1)
-25 % av portföljvärdet (1/4)
-25 % av portföljvärdet (1/7)
-25 % av portföljvärdet (1/10)
-25 % av Insättningarna (1/1 - 31/12)
När man ser de olika beräkningarna för portföljvärdet och insättningarna så kommer man få olika slutskatt beroende på:
-NÄR
-HUR OFTA
-HUR STORT
de insättningarna/uttagen man gör från ISK och KF.
Från Vanligt konto till ISK
Det enklaste är för de som ska flytta från ett vanligt konto till ISK. Detta eftersom man enkelt kan överföra till en ISK utan behöva sälja, även om det kommer att räknas ändå som försäljning skattemässigt och vinsten ska deklareras som vanligt. Det som kan vara viktig att tänka på är:
1-Om man ska vänta tills man har en stor förlust i portföljen eller om man tror att man befinner sig nära botten innan man flyttar över till ISK
2-Det andra är att det kan vara klokt att vänta till efter nästa ISK beräkning (efter 1/4-2012). Det borde minimera den totala skatten med nästan 50 %. Nu har jag inte gjort någon exakt beräkning men eftersom både kvartal 1 och 2 inte är med beräkningen så borde den nästan halveras.
Samtidigt kan det vara smart att inte vänta för länge så att man inte behöver betala utdelningsskatten på ett vanligt konto. Beroende på vilken direktavkastning man har på kontot så kan det vara en fördel att flytta långt innan utdelningsdatum så att man slipper förlora utdelningsskatten. Tänk också att skatten kommer betalas i samband med deklarationen nästa år 2013. Nu när vi vet att ISK-skatten blir 0,495 % för 2012 så är det lönsamt om man har en direktavkastning som är över 1,65 %. Det betyder att portfölj som har en direktkastning på 3 % tjänar 0,41 % att ha ISK.
Dir.avk.…...Förtjänst
3 %................0,41 %
4 %................0,71 %
5 %................1,01 %
6 %................1,31 %
Nu när börsen går ner så är det inte ovanligt att man har en direktavkastning på 5 % och det innebär att man tjänar dryg 1 % att ha ISK än vanlig konto.
Från KF till ISK (OSB! Kräver Planering)
Det är det som är svårast eftersom man kommer att betala full skatt om man har innehavet på KF i början av nästa år. (Skatten kommer att betalas i början av 2013 eftersom den är framskjuten pga de nya reglerna) Väljer man att flytta i början av januari så kommer man tyvärr betala skatt både för KF och ISK vilket är det sämsta man kan göra. Jag tror inte heller att man kan öppna/flytta innehavet till ISK före 1/Jan-2012.
Därför är det klokt att först öppna en ISK men vänta med att flytta över till ISK från KF förmodligen tills i slutet av 2012. Men tyvärr så kommer man ändå behöva betala för 25 % av insättningen till ISK när man gör det under 2012. Det finns två lösningar om man vill slippa 25 % av ISK skatten:
1-Flytta till vanligt konto först och sen överföra till ISK. Men tyvärr så kommer det skapa nya problem som extra courtage kostnader + deklaration för det vanliga kontot för 2013.
2-Att bara sälja KF innan 31/12 och vänta med att flytta likvida medel till ISK i början av 2113. Nackdelen är att man är utanför börsen 1-2 dagar vilket gör att man riskerar kursrörelser.
Med andra ord man ska göra noggrannare beräkningar för vilket alternativ som är bäst. Det klokaste valet är ändå att avvakta med ISK oavsett om man har ett vanligt konto eller KF. Fast det är ännu smartare att vänta tills skatteeffekten blir minimal för en KF. Nu vet jag inte hur ”korrekt” mina beräkningar är men jag kan tänka mig att fler och fler kommer göra liknande flyttberäkningar när vi får ISK. Samtidigt får man veta om det kommer fram fler nackdelar med ISK som tex: minicourtaget och om det finns extra avgifter.
JA el. NEJ till ISK?
När man kollar på resultatet för ISK undersökningen för bloggens läsare så är det:
44 % som kommer avvakta eller som inte vet om de ska välja ISK av totalt 302 st. svar.
24 % kan tänka sig flytta till en ISK oavsett om man har KF eller inte.
32 % kommer inte öppna ett ISK och 18 % av dessa är redan nöjda med KF
Skattesatsen - Det får man inte heller glömma
En annan viktig sak att ta hänsyn till är vad den slutliga skattesatsen för KF och ISK blir? Med andra ord kommer dessa två alternativ beräknas på samma statslåneränta (samma datum)? eller kommer det blir två olika datum beroende på om det är ISK eller KF?
(Rev.) Tack vare kommentarer från läsare så kan jag säga att tidpunkten för ISK och KF detsamma. Statslåneräntan fastställdes ”30 november 2011” och den slutliga skatten blir 0,495 %. (30 % av 1,65 % statslåneränta vid 30/11-11)
.
KF-skatten skjuts inte upp till 2013?
Nu har jag försökt att ta reda om KF-skatten skjut ett år framåt tanke på diskussioner i detta inlägg. Avanza har tidigare sagt att KF-skatten kommer att skjutas upp ett år framåt pga. de nya skattereglerna. Det vill säga istället att Avanza tar ut skatten under Jan-2012 så skulle de vänta med till och med början av 2013.
.
Men när jag ringer och frågar Avanza så säger att de har nu ändrats sig pga de måste betala in skatten under året och därför vill de inte så ut med pengarna under tiden(typiskt). Det verkar inte som de har exakt bestämd än hur ofta och hur mycket varje gång man kommer att betala men det låter som de kommer att dra pengarna kvartalsviss från kontot. Det blir alltså en lösning mittemellan; varken Jan-2012 eller i början av 2013.
.
När jag däremot kollar hos Nordnet så står det exakt likadant som tidigare:
"Tidpunkten då avkastningsskatten dras skjuts upp - Fortsättningsvis kommer du att betala avkastningsskatt för din Kapitalförsäkring i slutet av året, med undantag för när uttag begärs. Tidigare betalades hela avkastningsskatten i början av året. "
Snacka om att det blir lätt förvirrande. När det gäller Nordnet så vet jag inte exakt vad de kommer att göra eftersom det kan skilja på hur och när försäkringsbolagen tar ut skatten från kunderna.
Liknande Inlägg!
-ISK- Varför säger ni inte hela sannigen?
-ISK- Vem ska man lynna på?
-Ingen dubbelbeskattning för ISK
-ISK ger mig huvudvärk
-Hur lönsamt är ISK?
-Den Överdrivna kritiken för ISK
Tack för dina inlägg om ISK som är intressanta!
SvaraRaderaDu kanske har skrivit om det tidigare, men är det möjligt att på ett enkelt sätt flytta enskilda aktier från sin portfölj till ISK samtidigt som man låter andra aktier vara kvar på vanligt konto? Eller måste man sälja aktierna och föra över pengar till ISK?
Jag tycker att man borde kunna välja vilka aktier man vill överföra. Men jag är inte säker.
SvaraRaderaDet kan man göra idag om man ska överföra mellan olika aktiekonton. Däremot så betalar man en avgift per/aktie och därför är det oftast billigare att flytta hela portföljen.
Så den andra frågan borde vara om mäklaren kommer att ta en avgift för flytten?
Man kan flytta in aktier direkt i ISK, men du skall deklarera det som en vanlig aktieförsälning till det dagspris som gällde vid flytten. Sen räknas aktievärdet som insättning i ISK som vanligt.
SvaraRaderaÄr det någon som förresten vet om och hur man flyttar UT innehav från ISK till vanlig depå? En vacker dag kanske villkoren inte är så gynnsamma längre, eller man vill av olika anledningar flytta till annan depå. Vad gäller då?
SvaraRadera4020, jag har svårt att tro att det skulle vara olika år för skatteberäkning för de två kontona, de skulle ju vara skatteneutrala (så gott som). Är det inte så att skatten på KF för 2012 också beräknas på 11-nov-30 räntan?
SvaraRaderaSå om man vill byta från KF till ISK och göra det med alternativ 2, ska/måste man då ha dom likvida medel som blir efter försäljning kvar i sin KF över årsskiftet?
SvaraRaderaOscar: nej, du ska snabbt ut med cashen från KF, annars räknas ju värdet på det ändå.
SvaraRaderaJag tror att du har fel rörande att vänta till efter 1/4 (vanligt konto->ISK). Om man öppnar en ISK den 2:e januari är ju värdet vid avstämningspunkt ett 0kr, således minskar man ju bara skatteunderlaget med 25% (vilket väl är helt rimligt). Däremot värderas väl insättningar efter 1/8 bara till hälften - där kan det ju finnas en vits att vänta med månadssparande juni/juni eller så.
SvaraRaderaDu har säkert skrivit om det i något inlägg men vad händer med skatten på utdelningar i ISK?
SvaraRaderaKommer den fortfarande att vara 30% som i vanliga depåer?
Georg
SvaraRaderaJag tror inte inte att det är möjligt. Det går bara flytta från vanligt konto till ISK och från ISK till ett annat ISK.
Annars skulle man lätt överföra fram och tillbaka från VP till ISK beroende på hur stort förlust eller vinst man har.
Georg/Skatteberäkningen
SvaraRaderaJo! Det är samma fast det skiljer bara i år pga att KF beräkningen har försjuts ett år framåt. 2012 kommer det blir detsamma.
Oskar
SvaraRaderaHåller med "Georg" och man måste man ha pengarna i tex: ett vanlig konto under tiden. Jag var nog inte så tydligt.
Anonym
SvaraRaderaNu blandar du KF med ISK. Det är i en KF som insättningar värderas bara till hälften efter 1/7. För ISK värderas det 100 % hela året.
Anders
Du har ingen skatt på utdelningarna i en ISK. Det fungerar som KF. Annars hade det inte varit lika lönsamt.
Min strategi kommer vara att göra alla nyinvesteringar i ISK och sälja av min Kf över lång tid. Skillnaden är såpass liten i skatt att de vanliga 'exits' man gör kan räcka, kombinerat med konjunkturmässiga försäljningar när vi börjar toppa nästa gång. Redan nu kan man ju se till att lägga all likvid på vanliga sparkonton så bör man ha för ett antal månaders inköp. Ser ingen anledning att göra det mer komplicerat än det är. Man kan ju ha bägge parallellt flera år..
SvaraRaderaSjälvklart blir det svårare om man är fullt investerad. Då kanske man ska vänta med ISK tills det är dags att gallra.
Anonym
SvaraRaderaJag tror också att många kommer att ha ett liknande i början där man har minst 3 olika konton, VP, KF och ISK.
Hej! KF skatten skjuts inte upp ett år. Skattesatsen på KF beräknas på samma sätt som för ett ISK, 30% av SLR den 30 nov året innan. 2012 års skatt för KF beräknas alltså efter SLR den 30 nov 2011 (1,65%). Skatten måste betalas in löpande under året av försäkringsbolagen, sedan kan det i sin tur skilja hur/när försäkringsbolagen i sin tur debiterar kunderna.
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaOk! Tack för det! Jag tror att du kan ha rätt angående om det kan vara samma skattesats för KF dvs, 30/11-2011(eftersom det låter mer realistisk).
Jag har antagligen blandat ihop "ett års förskjutning" (när det dras pengarna från kontot) med beräkningstidpunkten för Statslåneräntan.
Hur som helst avanza har valt att inte ta ut pengar från kundernas konton förrän 1/1-2013. (antagligen kommer avanza att "låsa in skatten" (så att kunden inte kan ta ut skatten men däremot kan investera den som vanligt). Så här står det hos Avanza:
"Det dras ingen skatt på dina pengar i kapitalförsäkring vid detta årsskifte. Skatten som staten skulle ta ut första januari 2012, dras ett år senare. Och i fortsättningen kommer den nya skatten tas ut först vid nästa årsskifte, nu tidigast 1 januari 2013. Du får alltså betala skatten först i efterhand."
Hej 40%!
SvaraRaderaDet du skriver stämmer tyvärr inte. Anonym ovan har helt rätt. Skatten för KF KOMMER att dras som vanligt i början av 2012. Det kommer därefter tas ut skatt kvartalsvis beroende på om man gjort ytterligare insättningar under året. Avanza meddelade först att de kommer ta ut skatten i efterhand, dvs 2013 men detta var felaktigt och de har nu gått ut med ny korrekt information.
Skatten 2012 för både ISK och KF baseras på statslåneräntan den 30:e Nov 2011 som var 1,65%. Den blir alltså 0,495% för bägge kontotyper.
Kolla gärna själv med exempelvis Avanza.
Tillägg: Precis som Anonym skrev så kan det givetvis skilja på hur/när försäkringsbolagen i sin tur debiterar kunderna. Men i fallet med Avanza (och de flesta andra aktörer skulle jag tro) så kommer skatten alltså att tas ut löpande under 2012.
SvaraRaderaFrån Avanza - "Avkastningsskatten kommer liksom tidigare att tas ut som en avgift från din kapitalförsäkring, men en förändring är att avkastningsskatten nu kommer att tas ut löpande under beskattningsåret"
Sheldon
SvaraRaderaSkulle vara intressant att veta vart du har hittat den informationen hos avanza.
När jag kollar på Avanzas hemsidan så står det:
De nya reglerna kommer även medföra att avkastningsskatten skjuts upp ett år, dvs att skatten för 2012 ska betalas 2013.
När jag kollar hos Nordnet så står det exakt likadant!
Tidpunkten då avkastningsskatten dras skjuts upp
Fortsättningsvis kommer du att betala avkastningsskatt för din Kapitalförsäkring i slutet av året, med undantag för när uttag begärs. Tidigare betalades hela avkastningsskatten i början av året.
Vid uttag kapitaliseras en del av avkastningsskatten
I samband med uttag betalar du av en andel av din upplupna avkastningsskatt.
Det verkar som att det inte kommer dras pengar från kontot förrän 1/1-2013 men både Nordnet och Avanza kommer att "låsa skatten" så att det inte går att ta ut den.
40% - Nej det där är felaktig information. Jag vet iofs inte hur Nordnet gör, men det där är gammal information hos Avanza. (Ligger denna gamla info fortf ute på hemsidan? Jag trodde de hade ändrat detta)
SvaraRaderaDe gick ut med denna inkorrekta information från början men har sedan skickat ut ett nytt korrigerat meddelande till alla kunder som idag har en kapitalförsäkring och meddelar då bla:
"Avkastningsskatten kommer liksom tidigare att tas ut som en avgift från din kapitalförsäkring, men en förändring är att avkastningsskatten nu kommer att tas ut löpande under beskattningsåret"
Jag är kund hos Avanza och fick detta mail den 2:a decemeber.
Jag har därefter talat med dem direkt och de bekräftar då att eftersom skatten måste betalas in löpande under året av försäkringsbolagen så kommer de också att ta ut skatten från kunderna löpande under året. De gick tyvärr ut med felaktig info från början.
Jag föreslår att du hör med dem direkt om du är osäker och samtidigt passar på att be dem ändra den felaktiga infon på hemsidan om den nu fortfarande ligger uppe.
(Får passa på att tacka dig för en mycket bra blogg! )
Sheldon
SvaraRaderaJapp! Den infomationen står både hos Avanza och Nordnet och då antar jag att det rätt :)
Du har delvis rätt när det gäller att Avanza kommer att "ta ut" avgiften löpande men tänk att den reseveras i kontot och detta kan inte tas ut från kontot av kunderna fast man kan ändå investerade som vanligt. Nu är jag inte 100% men jag hoppas att det gäller fram till 1/1-2013. Dvs det jag menade tidigare.
Den informationen från Avanza som du nämner:
Avkastningsskatten kommer liksom tidigare att tas ut som en avgift från din kapitalförsäkring, men en förändring är att avkastningsskatten nu kommer att tas ut löpande under beskattningsåret. Avanza Pension kommer också löpande att reservera ett belopp motsvarande den avkastningsskatt som ännu inte tagits ut. Detta belopp kan inte tas ut (återköpas), det är dock möjligt att placera detta belopp som vanligt.
Det står det tydligt att beloppet reserveras men det står inte hur länge?
40% -
SvaraRaderaNej den informationen är inte korrekt och du misstolkar tyvärr meddelandet från Avanza.
Så här är det: Avkastningskatten kommer att tas ut i Januari precis som vanligt. Dvs en summa kommer att dras från ditt konto (inte bara resreveras) De kommer sedan även att ta ut skatt kvartalsvis om du gör insättningar under året.
När det gäller reservering av belopp så menas följande: Om du gör en insättning säg i Februari och sedan vill ta ut pengarna i Mars så kommer du inte kunna ta ut hela beloppet eftersom en viss del då reserveras till nästa kvartal då skatten för insättningen kommer att dras. Denna del kommer man dock kunna investera fram tills det datum då skatten dras vilket kommer vara Jan - April - Jul - Okt. Men beloppet ligger alltså reserverat för uttag.
Om du läser meddelandet lite mer noggrant kan du även se detta "avkastningsskatten kommer liksom tidigare att TAS UT som en avgift från din kapitalförsäkring, men en förändring är att avkastningsskatten nu kommer att TAS UT löpande under beskattningsåret. Avanza Pension kommer OCKSÅ löpande att reservera ett belopp motsvarande den avkastningsskatt som ÄNNU INTE TAGITS UT. Detta belopp kan inte tas ut (återköpas), det är dock möjligt att placera detta belopp som vanligt"
Jag ser på avanzas hemsida under vanliga frågor att det står felaktig info. Jag förmodar att det är denna du hänvisar till? Men i samma stycke står också "Regeringen har under 2011 lämnat ett förslag.." dvs denna info lades upp på hemsidan då detta fortfarande var ett förslag. Med andra ord gammal info och inkorrekt.
Så ligger det alltså till.. = ) Återigen, jag rekommenderar att du vänder dig direkt till Avanza om du nu inte tror mig. Posta gärna en korrigering i din blogg sen så att alla andra lär sig samtidigt då det verkar råda osäkerhet kring detta.
Blir källskatten på utdelning densamma i ISK som den är i KF?
SvaraRaderaCarl
SvaraRaderaJag tror att det blir detsamma. Skillnaden är att du kan själv dra av utländsk källskatt från ISK:s schablonskatt vid deklarationen och inte behöver ta hänsyn till försäkringsbolaget som i KF.
Sheldon
SvaraRaderaNu ger jag upp :)
Nu är jag inte lika säkert längre och du kan ha rätt!
Det du säger låter totalt motsatsen vad både Avanza och Nordnet säger. Framför allt när det gäller "att KF-skatten kommer dras i början av januari".
Om du har rätt så är mycket dåligt av mäklarna att de inte ens kan uppdaterar informationen på hemsidan.
Nu har jag kollat på Nordnet och där står det tydligt att:
"Från och med 1 januari 2012 kommer du i inloggat läge under Depå/Försäkringsbesked att se din upplupna avkastningsskatt. Det är den avkastningsskatt du kommer att debiteras i slutet av året, förutsatt att inga uttag sker under året.
Man skulle kunna anta att det är gammal information men det som säger emot är det att det står 0,495 % för skatten vilket borde ha uppdaterats i början av December.
https://www.nordnet.se/mux/page/hjalp/hjalp.html?id=198
Samtidigt står det att:
"Tidpunkten då avkastningsskatten dras skjuts upp
Fortsättningsvis kommer du att betala avkastningsskatt för din Kapitalförsäkring i slutet av året, med undantag för när uttag begärs. Tidigare betalades hela avkastningsskatten i början av året.
https://www.nordnet.se/mux/web/nordnet/inforarskiftet7.html?cmpi=startnyhet_KF_beskattning
40% - Jo i fallet med Avanza har jag helt rätt = )
SvaraRaderaMen jag kanske var otydlig när jag sa att informationen på hemsidan var gammal. Jag menade då endast informationen hos Avanza. När det gäller Nordnet så har jag ingen aning om hur de planerar att ta ut skatten för sina kunder. Det kan som sagt skilja på hur/när försäkringsbolagen debiterar kunderna så om de säger att de drar skatten först i slutet av året så kan det mycket väl vara så.
När det gäller Avanza så gäller dock det som jag skrivit i tidigare inlägg. Från början gick de mycket riktigt ut med information om att de skulle dra skatten först 2013 men detta visade sig vara förhastade slutsatser från deras sida och de har nu skickat ut ny info till sina kunder. Det som gäller nu är alltså att avkastningsskatten kommer att tas ut löpande under året (med start i Januari). Tyvärr får jag säga, då den första lösningen hade varit betydligt enklare för oss kunder..
Jag håller med dig till fullo om att det är mycket dåligt av mäklarna ( i detta fall Avanza) att de har inaktuell och missvisande information. Jag har nu skickat ett mail till dem och bett dem se över detta så förhoppningsvis kan vi se ett förtydligande inom kort = )
Keep up the good work!
Jag kommenterade ovan ang. insättningar till en ISK efter 1/7. Enligt finansdepartementets pressmeddelande 10 sep (http://www.regeringen.se/sb/d/15075/a/174697) skrivs att "Premiebetalning som görs under andra halvåret av beskattningsåret ska dock bara öka kapitalunderlaget med hälften.
SvaraRadera".
Är det detta som gäller eller har det ändrats efter detta meddelande?
Tack för bra inlägg om ISK!
SvaraRaderaHade varit intressant med en genomgång angående utländska aktier och källskatten.
/ Dave
Sheldon
SvaraRaderaDu hade rätt! Skatten kommer att tas ut löpande under året.
Tack för hjälpen!
Mvh
4020
Stajlo
SvaraRaderaJapp! Fast jag hoppas att du har sett att detta gäller bara för KF och inte för ISK. (det står tydligt också i din länk)
Dave
SvaraRaderaJag vet inte om det finns så mycket att säga om källskatten?
Det jag vet att skillnaden med ISK blir att du själv kan begära i samband med deklarationen. Med andra ord du minskar din skatt automatisk.
Slutsatsen är att du har mer pengar "kvar" på kontot att investera under tiden tills du ska betala skatten vid samband med deklarationen nästa år.
Tack för hjälpen - trots att jag läst stycket flera gånger fattade jag inte att det bara rörde KF. Nu ramlade äntligen poletten ner.
SvaraRaderaTack dessutom för ett jäkla bra inlägg!
Jag undrar om du gjort en uträkning för om/när det är lönsamt att ha sin Avanza Zero i ISK? Är det vid någon nivå lönsamt när det kommer till utdelningarna utan skatt i ISK kontra den avgift som läggs på den summan man har i ZERO? Tack på förhand! /K
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaIngen direkt beräkning men det borde vara samma läge som en aktie som betalar ut en direktavkastning mellan 3-5%. Tanke på den låga ränteläget just nu är det lönsamt.
Sen tror också att det kan fortsätta att vara lönsamt eftersom Avanza Zeros kommer ha relativ hög direktavkastning (så länge börsen är ganska lågvärderat) och återinvesteras automatisk in i fonden.
Här kan du se Avanza Zeros historiska utdelningar och direktavkastning:
https://www.avanza.se/aza/avanzafonder/fondfakta.jsp
Hej,
SvaraRaderaEn sak jag tycker saknas i alla beräkningar om ISK vs Depå är att Schablonskatten på ISK måste betalas varje år, och är således en reell utgiftspost som minskar värdet på besparingarna årligen (och minskar värdet på tillväxten). Även tidsperioden är avgörande
Nu är jag varken finansiell expert eller professor i matematik, så min uträkning kan vara åt helvete fel.
Värdet av ISK med tillväxten räknad på årsbasis = ((Värde av ISK - schablonskatten) + (månadsinsättning * 12)) * tillväxt
Just schablonskatten
Fast du slipper betala utdelningsskatten på 30% vilket oftast (i dagsläget går det plus pga den långa ränta) lika mycket som du betalar som ISK-avgiften. Det blir alltså minus/plus noll. Om du ska direkt jämföra mot ett vanlig konto.
Radera