torsdag 19 januari 2012

H&M - Inför bokslut, Omsättning och Skvaller

Nästa vecka 26/1 är det dags för ett bokslut som jag har väntat länge på. Det kommer bli extra intressant att se hur lönsamheten har utvecklats nu när vi vet hur omsättningstillväxten har varit. Samtidigt är det spännande att se om H&M-utdelningen höjs. (troligtvis inte)

H&M har nu haft sin sämsta omsättningstillväxt under senaste 12 åren fast butiksökningen procentuellt har varit lika stabil som tidigare. Jag misstänker att 2011 kan vara H&Ms sämsta år någonsin när det gäller både omsättnings- och vinstutveckling men jag inte säker på det. Om inte sämsta så är klart bland de värsta. Som ni redan vet så var det många saker som gick fel. Valutor, produktionskostnader, råvarukostnader, svag handel och dåligt väder osv.

Fast när man jämför H&M:s utveckling med mindre konkurrenter som Björn Borg, KappAhl, WeSC och Odd Molly så inser man hur stabil H&M är och H&M:s förmåga att dra nytta av dåliga tider.

Men ZARA/Inditex då?
Inditex har haft både bättre omsättnings och vinsttillväxt än H&M. Det jag kan säga är; om H&M hade EURO som valuta istället för SEK så hade H&M förmodligen haft nästan lika bra utveckling. Därför går det inte att säga att ZARA är mycket bättre och att H&M är övervärderat pga att det inte finns någon tillväxt. Om vi kollar på de senaste två årens snitt på omsättningstillväxten före- och efter valutaförändringarna:

H&M omsättningstillväxt senaste 2 åren
-Före valutaförändringarna: 12 %
-Efter valutaförändringarna: 4 %

Då inser man att den svaga EURON påverkar omsättningen negativt eftersom 70 % av H&M:s totala försäljning sker inom EU. Sen ska man heller inte glömma att Inditex har haft aggressivare tillväxt med större skuldsättning än H&M.

H&M högvärderat? P/E = < 20!?

När man tar hänsyn till H&M:s tillväxt så har jag lite svårt att förstå att man tycker att H&M är högvärderat genom att bara kolla på ett enkelt nyckeltal som P/E. Nyckeltalet säger ingenting om framtiden och inte heller att VPA har gått ner kraftigt med ca 20 % senaste året pga omvärldsfaktorer och om vi antar att det är ovanligt svagt så borde vinstsnitt ligga över 10 - 10,50 kr.
.
”Övervärderat” brukar vara den vanligaste kommentaren man får höra när det gäller H&M och P/E-talet. Jag förstår verkligen inte hur man kan säga att H&M är högvärderat i jämförelse med andra aktier som har ett mycket lägre P/E. Det är tyvärr en för enkel jämförelse för att man överhuvudtaget ska kunna dra några meningsfulla slutsatser. Man måste ta hänsyn till lönsamhet, tillväxt, skuldsättning, direktavkastning och m.m.
.
Ställ er två frågor innan ni tycker H&M är alldeles för högt värderat!
.
1-Kan H&M fortsätta växa avseende butiker med 12-13 % i fortsättningen?
.
2-Kommer H&M lyckas bibehålla samma lönsamhet, marginaler och den låga investeringsbehovet i framtiden?
.
Om ni tycker att det är JA för både frågorna så är inte så svårt att förstå att H&M kommer dubbla antalet butiker om 5-6 år. Dubbla antalet butiker kommer också innebära dubbelt så stor omsättning och vinst om H&M lyckas bibehålla samma marginaler. Det kommer också innebära (om 5-6 år):
-20 vinst per aktie
-18 kr utdelning
-P/E 11
-Direktavkastning 8 %
.
Samtidigt kan jag självklart förstå de som vill köpa H&M lägre än nuvarande kurser. Själv skulle jag till och med rekommendera att väntar till 180-190 kr eller lägre innan köp. Det är inte så enkelt att få en bättre avkastning än index om man köper till ”rätta” priser. Därför gäller det att köpa när det är riktigt billigt. Samtidigt fungerar det som en utmärkt säkerhet om jag nu har fel i mina prognoser.
.
H&M:s Omsättning 2011

Omsättningen för kvartal 4 och helåret före- och efter valutaförändringar blev:

Kvartal 4
Omsättningstillväxt lokala valutor: 6 %
Omsättningstillväxt efter valutaförändringar: 4 %

Helår -2011:
Omsättningstillväxt lokala valutor: 8 %
Omsättningstillväxt efter valutaförändringar: 1,4 %
Nya butiker 2011: 12 %

Här är den historiska utvecklingen för omsättnings- och försäljningsutveckling.

Analystikernas förväntningar

Förväntningarna är blandade inför bokslutet och kollar man analytikernas förväntningar så är det:

-Försäljningstillväxt - December: 9,9 % (8 %)
-Försäljningstillväxt - Januari: 11,9 % (9 %)
-Bruttoresultat Q4: 62,5 % (63,2 %)
-Resultat före skatt Q4: 7 136 Mkr (7 178 Mkr)

Sen kommer fokus vara på bruttomarginalen, hur mycket reorna har påverkat H&M och hur varulagret har utvecklats. Kollar man på förväntningarna på resultatet Q4 så är det inga höga förväntningar precis. Vinst per aktie väntas vara lite lägre än tidigare kvartal som var 3,32. Sen ska man inte glömma att 3,32 i sin tur var en nedgång med -11 % gentemot föregående kvartal Q4-2010. Frågan är om vinsten kommer gå ner två gånger i rad? Det är tyvärr möjligt eftersom omsättningen har växt med 1,4 % senaste året. Det enda som krävs är lite lägre marginaler. Däremot så börjar man se att förväntningarna ökar för nästa års utveckling med nästan 10 % förväntad försäljningsutveckling för december och januari.

Risken för Utdelningssänkning? Däremot 10 kr?
För ett tag sen fick jag frågan om det fanns en risk att H&M skulle sänka utdelningen pga senaste vinstnedgången. Personligen har jag mycket svårt att se den risken utan det kommer nog bli en oförändrad utdelning. Om vi antar att helårs vinst hamnar som väntat på 9,60 kr så kommer en oförändrad utdelning motsvara nästan hela vinsten. Däremot tror jag inte att fritt kassaflöde kommer räcka fast det ser jag som ett kortsiktigt eller engångsproblem.

Dessutom kan H&M öka utdelningen till 10 kr utan att det påverkar balansräkningen märkvärt. Låt mig visa ett överdrivet exempel på vad jag menar genom att säga H&M:s både VPA och fritt kassaflöde hamnar på 9 kr pga mycket dålig Q4. (osannolikt men se det som ett exempel) och samtidigt väljer H&M att höja utdelningen till 10 kr.

Frågan är hur mycket skulle det påverka balansräkningen?
-VPA: 9 kr
-Utdelning: 10 kr
-Kassa: 24 858 Mkr
-Antal aktier: 1 655 Miljoner

En utdelning på 10 kr skulle påverka balansräkningen negativt med 1 655 Mkr fast H&M skulle aldrig behöva låna eftersom bolaget redan har en total kassa på 24 858 Mkr. En utdelning som överskrider VPA/FCF med 1 kr skulle minska den totala kassan med knappt 7 % till 23 203 Mkr.

En annan sak som också talar för utdelningsökning kan vara belöningsprogrammet för anställda som infördes 2010. Den är baserad på 10 % av utdelningsökningen. En 0,5 kr utdelningsökning ger en totalbonus på 83 Mkr till alla anställda = nästan 1 100 kr för varje anställd. Med andra ord en utdelningsökning skulle också vara betydelsefull för alla anställda. Fast personligen tror jag inte på höjd utdelning med tanke på H&M:s försiktiga historik. Förra året var den totala belöningen för varje anställd ca 17 500 kr och största delen kom från Stefans Persson gåva på närmare 1 Miljard kronor.

Bomullpriset ligger där det ligger, varken dyrt eller billigt.

Däremot kan den svaga Euron ha fortsatt negativ påverkan på omsättningen.


Lite H&M skvaller!

Expansionsplaner
Nyligen skrev affärsvärden

”H&M byter fokus i sina expansionsplaner för att möta en växande efterfrågan i Kina - även utanför de största städerna - under en tilltagande konkurrens”

Visst låter det bra men det man inte ska glömma är att H&M redan har börjat satsa stort i Kina tidigare och jag förstår inte hur man tolkar det som att H&M har ändrat expansionsplaner. Kina haft den högsta tillväxten i antalet butiker och under senaste tiden har H&M öppnat 26 stycken i Kina och det kommer förmodligen vara så i fortsättningen. De andra länder där det öppnas flest butiker är:
-Storbritannien
-USA
-Frankrike
-Tyskland


Ökningen i Grekland
Det var intressant att höra att H&M kommer att öka antalet till 30 butiker, en ökning på närmare 30 % och tidigare var ökningen 18 %. Man kan konstatera att H&M kan dra viss nytta av krisen utan att överdriva.

Marni - nästa designersamarbete
Nästa samarbete blir med italienska Marni. Kollektionen säljs från 8 mars 2012 i cirka 260 butiker världen över och online. Hoppas att H&M förbättrar sin hemsideskapacitet den här gången. PS: Närmaste bilden till vänster är en Marniklänning som kostar nästa 8 000 kr.

Versace cruise collection
Det verkar som om H&M fortsätter sälja nya plagg för Versace. Idag 19/1 lanserades cruise collection som är mer av en sommarkollektion. De flesta plagg och accessoarer ligger på mellan 199 och 799 kr. Det finns även en lite dyrare väska för 1 499 kr. Det går bara handla på nätet vilket är ett utmärkt sätt för H&M att locka kunder till internethandel.

Går man in på Youtube så går det inte missa att H&M har köpt en enormt annonsplats högst upp på hemsidan.

Satsningen verkar ha varit lyckad i Storbritannien eftersom hemsidan tydligen hade kraschat pga det stora trycket. Går man på svenska hemsidan så ser man att de flesta plagg är slutsålda redan. Fast för de som har missat finns det redan att köpa på eBay och tradera.

David Beckham & Super Bowl
H&M kommer storsatsa på David Beckhams Bodywear-kollektion under Super Bowl, den årliga titelmatchen i amerikansk fotboll, genom att visa en reklamsnutt med Beckham i H&M-kallingar.

”Superbowl är det mest sedda evenemanget på amerikansk tv och ses av cirka 100 miljoner tittare. Reklamspottarna brukar även kosta därefter. Att få sända en 30-sekundersfilm kostar kring 3 miljoner dollar, motsvarande 20,7 Mkr”

Vet inte om det är rätt grupp? Men det skapar garanterat uppmärksamhet kring varumärket och den framtida onlinesatsningen i USA. Det är bara lite synd att H&M tänker öppna Online handel i höst-2012. Kollektionen kommer att finnas i 1800 H&M-butiker över hela världen och online från 2 februari 2012.

Slutligen ett citat ur boken ”handelsmännen” passar utmärkt H&M:s stora satsningar oavsett om det handlar om nya butiker, samarbeten eller marknadsföring.

”Persson & Co struntade också högaktningsfullt i alla invändningar mot H&M:s jättelika kassa och abnormt höga soliditet - över 70 procent. Den enkla skomakarfilosofin som följts i decennier vara att hålla en rejäl buffert med egna pengar för att kunna slå till hård och snabbt, och utan att behöva fråga någon om lov”

13 kommentarer:

 1. Intressant och läsvärt som vanligt!

  SvaraRadera
 2. Vad tror du kan vi se en lägre kurs innan utdelningen?

  SvaraRadera
 3. FK & Hans
  Tack!  Anonym
  Innan jag säger något så måste jag säga att jag har nästan aldrig haft rätt när det gäller kursrörelser :)

  Visst finns det möjlighet att aktiekursen kan gå ner igen. Oavsett om det kommer pga dålig rapport, försäljningsstat.., eller allmänt dålig börsutveckling.

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för din väsentlig och fantastisk analys om H&M. Det hjälper mig mycket att ha en bättre koll för H&M och det ökar mitt "Circle of Competence" om H&M drastiskt!

  Underbar artikeln!

  chliu

  SvaraRadera
 5. Inte för att vara sån , men det är inte bara 1 kr (ökade utdelningen) som kommer från kassan, även de andra 9 kronorna kommer från kassan därav haltar resonemanget något (beroende på när o vilka kvartalsiffror som används men om det är senaste så finns redan delar av vpa i kassan osv)

  SvaraRadera
 6. Du är grym på att skriva intressanta artiklar! Hoppas du inte får någon anställning som sådan så vi får behålla dig här på din blogg! ;-)

  Själv är jag inte nämnvärt orolig för H&M. Behåller och tankar vid tillfälle!

  SvaraRadera
 7. Tack så mycket för ett som vanligt bra inlägg! Inte orolig för H&M.
  / Johan

  SvaraRadera
 8. chliu
  Det är alltid rolig att skriva om H&M :)..

  SvaraRadera
 9. Kalle kr
  Visst! Allt kommer från kassan :) Fast i detta fall var meningen att visa H&M kan dela ut mer än fritt kassaflöde oavsett om utdelningen blir 9,5 eller 10 kr och samtidigt finns det en stor risk att fritt kassaflöde inte skulle räcka för utdelning.

  SvaraRadera
 10. Magnus
  Tack! Den risken är liten :)  Johan
  Detsamma - det känns trygg!

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Har en fråga som egentligen inte rör detta inlägg. Tänkte höra om du är insatt i räntederivat och vet vad man bör tänka på när man (som rådgivare på en investmentbank) ger råd till kunder (framförallt bolag inom fastighetsbranschen)? Du får jättegärna göra ett inlägg om räntederivat (ränteswapar) i så fall eller om du vet några bra sidor där jag kan hitta information om det (ur en rådgivare/experts/analytikers synvinkel helst).

  Tack på förhand!

  Isabella

  SvaraRadera
 12. Isabella
  Nopp! Tyvärr ingen vidare koll på derivat och kan inte heller seriösa länkar inom ämnet. Har varit för fokuserat på företagsvärdering.

  SvaraRadera