torsdag 2 februari 2012

Avanzas styrka och kraftfulla kassaflödet

Tänkte skriva lite kort om Avanzas senaste KF misstag och övriga tankar om Avanza som möjligt investeringsobjekt och dessutom om det starka kassaflödet som bolaget generar. Slutligen ett filmklipp från Svt där Avanza Zero jämförs med bankernas fonder.

Avanza visar sin starka sida efter KF misstaget
Avkastningsskatten för kapitalförsäkring har hanterats ganska dåligt av Avanza enligt mig. Allting började med att Herr Claes Hemberg skrev att Avanza kommer att skjuta KF-skatten ett år framåt. Det vill säga de som hade KF under årsskiftet 2011/2012 skulle slippa betala den årliga avgiften under januari och istället betala den i slutet/början av 2012/2013 pga ändrade skatteregler i samband med den nya ISK.

Senare visade sig att Avanza var tvungen att betala skatten löpande (antagligen kvartalsviss) vilket gjorde att de ändrade sig för att ta ut skatten under året. Då gick ut Avanza med informationen:

”Avkastningsskatten kommer liksom tidigare att tas ut som en avgift från din kapitalförsäkring, men en förändring är att avkastningsskatten nu kommer att tas ut löpande under beskattningsåret"

Jag vet inte hur ni tolkade detta info men jag trodde verkligen att hela avgiften skulle delas och betalas under flera omgångar under året. Det kändes ändå trevligt att man inte behövde betala allting på en gång. Fast några uppmärksammade läsare som varnade mig att Avanza skulle som vanligt ta ut hela avgiften under januari och den löpande gällde bara för insättningsskatten. Det visade sig att de hade helt rätt eftersom jag fick meddelandet om att jag skulle betala hela KF-avgiften i slutet av januari:

”Den årliga avkastningsskatten för kapitalförsäkring kommer att från och med 2012 dras vid flera tillfällen under året. Vid detta första tillfälle kommer vi att dra (##) från din kapitalförsäkring den 27 januari (motsvarar 0,495 % år 2012). Detta belopp motsvarar avkastningsskatten baserat på värdet i din försäkring den 1 januari. Avkastningsskatt baserat på eventuella insättningar under året kommer att dras kvartalsvis i efterhand. Avkastningsskatt kan ej dras från annat konto än kapitalförsäkringen.”

Det som är mest irriterade var att Avanza ändrade sig flera gånger och frågan är om deras information var för otydligt eller om det var jag som misstolkade allting? Jag vill så gärna tro att det var flera som tolkade som jag. Det gjorde inte saken lättare när Nordnet istället valde den ”första strategin” att vänta med att ta ut avgiften förrän i slutet av 2012. Jag förstår inte hur Avanza tänkte men självklart skapar det många irriterande kunder pga att kunderna måste ta fram 0,495 % för att betala av avgiften. Det låter inte mycket men ett konto som är värd över 400.000 kan avgiften den lätt överstiga 2 000 kr. Kanske inte det roligaste när man är full investerad. Eftersom:

-1 man måste sälja aktier för att kunna betala skatten vilket genererar onödigt courtage.

-2 eller så måste man sätta in pengar vilket kommer beskattas en gång till.

-3 Det värsta tänkbara kan hända är att vissa kunder inte gör någonting alls eller har den kollen. Det betyder det att Avanza själv måste gå in och säljer för kunderna vilket generera ”straffavgift/högre courtage”.

Men till slut ändrade sig Avanza och skickade nytt info:

”Vi har utifrån respons från våra kunder tagit fram en ännu bättre lösning för hur vi tar ut avgift för kapitalförsäkringens avkastningsskatt. (Du kan därför bortse från tidigare information som vi skickade den 13 januari.) Kort sagt har vi valt att fördela avgiften för avkastningskatten, för ingående värde och insättningar, kvartalsvis över hela året. Vi kommer att dra årets första avgift i april och meddela dig om datum och belopp i förväg.”

Det som är mest intressant är att Avanza ändrade sig så snabbt pga för många ”irriterande” kunder. Snacka om en flexibel bank som verkligen bry sig om vad kunderna vill. Hade det varit en vanlig Storbank så hade det inte hänt så mycket. Å andra sidan Avanzas största målgrupp är deras aktieintresserade kunder som är mer uppmärksammade för dessa avgifter/händelser.

Avanzas hot om utomlandsflytt
Det var inte länge sen Avanza hotade att flytta utomlands i samband med skatteförändringarna för KF. Det handlade om att Avanzas viktigaste kunder traders/daytraders inte länge kunde utnyttja belåning i sin trading eftersom den nya skatteberäkningen gjorde det olönsamt. Men sen dess har det varit ovanligt tyst både från Avanza och Nordnet. Nyligen fick jag veta varför.

För ett tag sen fick jag en meddelande där Avanza skapat ny kreditlösning för Kapitalförsäkring. Där belåningen skulle vara kvar i kreditkontot och inte skulle regleras automatisk efter handelsdagens slut. Det gör att belåningen blir som en enda insättning oavsett hur länge man har lånet eller hur ofta man utnyttjar den. Nackdelen blir att man ändå måste betala för lånet oavsett om man använder den eller inte. Detta är ändå en mycket bättre lösning än tidigare och jag tror många kommer att använda det. I sin tur kommer det skapa bättre ränteintäkter för Avanza.

Detta visar ännu en gång att finansbranschen är duktiga på att hitta lönsamma lösningar för olika regler .

Avanzas varumärke
Avanza är den främsta banken för privata aktiesparare och en del kunderbjudanden som Super lånet och Avanza Zero har gjort den ännu attraktivare. Fast andra sidan det skiljer sig inte så mycket från huvudkonkurrenten Nordnet när det gäller internet tjänster och aktiehandel. Det finns vissa detaljer och specialprodukter där någon brukar vara bättre på. Jag tycker att Avanza har skapat ett starkt varumärke kring aktiehandel och jag skulle förmodligen tänka mig att äga själva aktien fast jag gillar inte finansiella företag som placering. Däremot skiljer sig Avanzas risk mot de mer traditionella bankerna.

Avanzas intressanta kassaflödet
Nu har jag inte hunnit kolla så mycket på Avanza eller gjort en större analys men det som är mest intressant när jag kollade lite snabbt är att Avanzas starka kassaflöde pga att bolaget har ett så liten investeringsbehov i relation till operativt kassaflöde.

Jag brukar räkna med förändringarna i rörelsekapital fast det finns dem som inte räknar det i ett fritt kassaflöde eller Owner Earnings beräkning. I det här fallet så handlade om ovanliga ”rörelsekapital poster” eftersom det är en bankverksamhet vilket gör att jag inte väljer att ta med förändringarna i rörelsekapital för den här gången.

När man kollar på fritt kassaflöde så ser man direkt relationen mellan kassaflöde från löpande verksamhet och Investeringsverksamheten:

Med andra ord Avanza har fått in 298 Mkr från löpande verksamheten medan dem har investerat bara 21 Mkr. Det ger en Capex 7 % (CAPEX/OP). Den är mycket låg. Det som är ännu intressant är att det ser likadant ut för 2010. Kollar man på 5 års historik så är det:

2011: 7 %
2010: 7 %
2009: 3 %
2008: 5 %
2007: 5 %

Det ger ett snitt på 5 %. Det händer att vissa bolag lyckas komma ner till 10-20 % i vissa enstaka år men det är mycket ovanligt att det är så låg Capex under en längre tid. Kanske är det inte så ovanligt för Bank/Internetverksamhet?. Kollar man på de tidigare bolagen som jag har analyserat så är stor skillnad:

Capex 5 års snitt!

Avanza:….….5 %
H&M: ……...27 %
Beijer Alma....42%
Axfood:: …....56 %
SCA:….….....71%
Assa Abloy:....87 %

Man ser tydligt hur låg investeringsbehov Avanza har och det är också därför Avanza kan dela ut hela vinsten. För tex: SCA och Assa Abloy skulle det vara otänkbar och deras snitt på utdelningsandel är lägre än 50%. När det gäller SCA och Assa Abloy så påverkas capex också av betydligt större förvärv men jag tror att Capex-% förmodligen ändå ligger nära 40-50 % om man räknar bort förvärv för dessa bolag. Kanske man ska ställa sig en mycket viktig fråga.

Investerar Avanza för lite i verksamheten?

Svår fråga men tanke på att Avanza har haft en del återkommande driftstörningar så är kanske inte alltid bra med så låga investeringar på sikt.

Hemberg & Avanza Zero
Lite roligt om Avanza Zero som jämfördes med storbankerna i SVT - programmet om Sverkers stora strid med bankerna. Hur kan man argumentera mot något som både är gratis och som också är mycket bättre? (till och med om man argumenterar mot Hemberg)

20 kommentarer:

 1. Om man har lyckats tvinga matvaruaffärer att redovisa jämförpriser så borde det väl gå att göra med fonder också. Det enda som krävs är lite politisk vilja.
  Ett förslag är varningstexter likt dem på cigarettpaketen.
  Ett grundläggande problem som man inte hanterar med jämförpriser är allmän obegåvning. Om du inte förstår att banken vill ta dina pengar så är du kanske inte heller lämpad att välja form av investering. Avgiften är viktig, men det finns andra viktiga faktorer att ta hänsyn till också.

  SvaraRadera
 2. Finansiell folkbildning? Hade det funnits nån sån bland folket så hade Swedbank och de andra jättarna konkat för länge sedan...

  Herregud vilken rabiat tokkärring Åsa Romson är förresten "Bankerna använder pengarna till miljöförstöring..."

  Avanza - och andra "internetbolag" kan väl skala upp användarantalet väldigt billigt, snudd på gratis skulle man kunna säga.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Jag tolkade också Avanzas information som du gjorde, och blev därför förvånad. Att Avanza ändrar sig är dock starkt och deras kunder är verkligen nöjda. Se mätningar av kundnöjdhet här: http://www.kvalitetsindex.se/images/stories/Results/2010/SKI_om_lan_sparande_fmaklare_11.pdf

  Tydligen så ska Avanza betala in skatten månadsvis, så de ligger ute med pengar till Skatteverket med den nya lösningen, se svar på min fråga till Avanza:

  "Orsaken till att vi har ändrat är för att vi har fått önskemål om det från våra kunder. Vi har därför gjort en förändring nu som vi anser är den mest optimala lösningen utifrån de skatteregler som finns.

  När det gäller avkastningsskatten så är det vi som pensionsbolag som varit skatteskyldiga gentemot Skatteverket. Då vi betalar in skatten löpande under året varje månad så hade vi först tänkt att dra hela beloppet i början på året. Efter kritik från våra kunder som hellre ville använda dessa pengar beslutade vi oss för att dra den kvartalsvis istället. Detta betyder att vi som bolag ligger ute med skatten tills dess att den dras från depåerna."

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Vi beklagar om avkastningsaktten har skapat förvirring för dig och våra kunder. Då vi som bolag behöver skatta månatligen så var vi tvungna att ändra dragningen för skatt eftersom vi tyvärr inte har möjlighet att lägga ut skatt för våra kunder under hela året. Det är inte optimalt att vi ändrar vår tidigare information men då det skulle vara mest fördelaktigt för våra kunder att dra skatten löpande och kvartalsvis så valde vi att ändra oss ytterligare en gång.

  Nu kommer vi lägga ut för skatten för våra kunder kvartalsvis vilket gör att man som kund har chans att få avkastning på dessa likvider som annars skulle dragits för skatt i slutet av januari.

  När det gäller vår kreditlösning så stämmer det att skulden inte längre regleras automatiskt som tidigare. Däremot så betalar du ingen ränta på den kredit du inte använder. Vi tillämpar nämligen samma inlåningsränta på de likvider du har på din kapitalförsäkring som du betalar i utlåningsränta för din kredit vilket gör att dessa tar ut varandra. Du kan alltså idag ha ett saldo på ditt konto och även en belåning men du betalar då endast ränta för mellanskillnaden mellan ditt eget saldo och den belåning du utnyttjar.

  Jag beklagar och ursäktar återigen att vi gick ut med felaktig information i första skedet och att detta skapade förvirring.

  Vänligen
  Sanna Knutsson, Avanza Bank

  SvaraRadera
 5. Och som vanligt så får ingen prata klart. Jag har verkligen tröttnat på sådana här så kallade "debattprogram". Det handlar ju bara om vem som lyckas säga något över huvud taget innan denne blir avbruten.

  Intressant ämne som jag tyvärr ändå inte blir så mycket klokare på. Dom enda två som lyckades säga något bra var ju Hemberg och Romson. Hemberg är ju helt ärlig och berättar att det inte är särskilt svårt att driva en fond. Och Romson belyser att banken gärna vill ha dina pengar för att göra andra saker med, miljöförstöring eller ej.

  /J

  SvaraRadera
 6. Pff.. Hemberg vill ju bara smutskasta bankerna och få dem att framstå som giriga. 100'000/år låter extremt billigt. Det är trots allt en hel del datorkraft, rapportskrivande, utveckling samt kundservice inblandat. 100'000 räcker ju bara till en månadslön för en bankanställd.

  Kudos till Avanza som svarar t.om. till bloggen. Informationen har dock varit lite väl förvirrande fram tills nu då det verkar ha bestämts. Den stora frågan för avanza är om handelsvolymerna (courtage) kommer hållas uppe, så värst många andra intäkter har de ju inte..

  SvaraRadera
 7. Avanza Zero är väl relativt automatiserad, och därför väldigt billig att hantera för dem.

  SvaraRadera
 8. Clas Hemberg, vilken pajas!

  SvaraRadera
 9. Låt gå för att 100000 är i lägsta laget, men när fonder som förvaltar miljarder ska ha tiotals och t.o.m. 100-tals miljoner för driften - när de inte ens lyckas slå index - är såklart vansinne. MAX 0.5 % borde de få ta ut (ja, det borde lagstiftas då, precis som Peter Norman säger, de flesta inte förstår hur avgifterna gröper ur kapitalet)

  Bankerna lever som sagt på människors okunnighet o rädsla, att den ena kärringen börjar snacka om finansiell folkbildning är såklart för att hon totalt saknar argument för bankens avgifter, då måste man kollra bort massorna med ord som "folkbildning" "värdegrund" osv.

  SvaraRadera
 10. Anders: varför skulle det lagstiftas att fonder får ta ut max 0,5%?

  Det är väl ingen som tvingar dig att köpa en fond med 2% förvaltningsavgift om du inte vill det?

  Ska vi lagstifta att mjölk inte får kosta mer än 20 kr också så att de giriga bönderna inte ska lura folket?

  SvaraRadera
 11. Anonym & Anders
  Sen gäller det också ha "kunder/sparare" som är intresserade/insatta. Tyvärr men jag tror inte allmänheten har något större intresse för sparande/fonder/aktier.

  SvaraRadera
 12. Gustav
  Intressant raport. Det bekräftar också vad jag trodde tidigare. Som kund har jag aldrig haft problem med Avanza och dessutom fungerar supperten utmärkt. Citat från rapporten:

  Avanza Bank lyckas verkligen leva upp till förväntningarna, främst avseende upplevd produktkvalitet men även avseende servicekvalitet. Intressant att notera i sammanhanget är att för Avanza Banks kunder så är produktkvalitet viktigare än för övriga redovisade banker medan image är mindre viktigt. Avanza Banks kunder sparar i större utsträckning i enskilda aktier och mindre i fonder än övriga bankers kunder. De är också mer aktiva i det att de oftare gör affärer via banken och använder fler tilläggstjänster. Avanza Banks kunder är tydligt engagerande i sitt sparande.

  SvaraRadera
 13. Avanza
  Kul att se att ni anstränger er lite extra genom att kommenterar/informare i div. bloggar/Forum.

  " Däremot så betalar du ingen ränta på den kredit du inte använder. Vi tillämpar nämligen samma inlåningsränta på de likvider du har på din kapitalförsäkring som du betalar i utlåningsränta för din kredit vilket gör att dessa tar ut varandra. Du kan alltså idag ha ett saldo på ditt konto och även en belåning men du betalar då endast ränta för mellanskillnaden mellan ditt eget saldo och den belåning du utnyttjar."

  Intressant! Tack för info.

  SvaraRadera
 14. Anonym
  Visst har minicortagen gått ner men dem tjänar fortfarande ganska bra de själva betalar betydligt lägre avgift till Stockholmsbörsen fast självklart krävs det en viss volym för det ska löna sig.

  SvaraRadera
 15. Anders
  Jag tror inte Didner&Gerner och Skagenfonder skulle gilla 0,5 % gränsen :)

  SvaraRadera
 16. Misstag kan alla göra, och att Avanza gör några misstag med KF och skatteinbetalning är inte så allvarligt.
  Starkt att både rätta till felen och kommentera på bloggen.
  Jag kan berätta att SEB som hanterar mitt ISK depå missar på flera avgörande punkter och inte ens bryr sig om att rätta felen, som naturligtvis är till min nackdel.
  Må vara att jag är påläst, men att behöva undervisa både personalen på bankkontoret och i de i kundtjänst om vad som gäller för ISK tycker jag är ganska dåligt.
  SEB verkar inte bry sig om att informera sin egen personal, antagligen för att ISK inte ger några större intäkter och där med inte kommer att rekommenderas till SEBs kunder...
  Besser

  SvaraRadera
 17. Det är stor skillnad mellan Avanza och Nordnet.
  Tex kostar curtage för aktiehandel min 39:- hos A, men 99:- hos N (i en KF).
  Vid handel med Premieobligationer kostar det 99:- hos A, och 199:-!!! hos N.
  Valet är enkelt....

  SvaraRadera
 18. Trevligt att du uppmärksammar Avanza. Har faktiskt nyligen inlett en mindre position i bolaget och hoppas ha tid att skriva lite själv om det!

  SvaraRadera
 19. Besser
  Nu vet jag inte om du har fortfarande SEB:s ISK kvar? men nu undrar jag varför har du SEB-konto? :)

  SvaraRadera
 20. Anonym
  Jag förstår inte varför Nordnet ska ha 99 kr i minicourtage när huvudkonkurrenten har 39 kr? Det är stark fördel för Avanza!

  SvaraRadera