Jag har inte hunnit kolla på varken börsen eller på intressanta aktier men nu när H&Ms utdelning trillar in på kontot nästa vecka så har jag ändå funderat på vilka aktier man skulle köpa i fall om vi får en ny nedgång. Det som är intressant med att gå igenom alla årsredovisningar väldigt detaljerat är att man upptäcker intressanta saker som man inte har tänkt på tidigare för vissa typer av aktier och hur återköp av egna aktier har påverkat vinstutvecklingen positivt. Självklart blir det ännu intressantare att kolla vilka bolag som har haft stora återköpsprogram.
Antal aktier & Återköp
Detta är en viktig egenskap som inte räknas lika mycket när man letar efter bra bolag som kan växa i framtiden. En anledning kan vara att den bästa informationskällan för att kunna se om bolaget gör återköp finns i kassaflödesanalysen som inte används lika mycket som resultat- och balansräkning.
Tidigare har jag skrivit ett inlägg avseende hur ett bolag kan växa på olika sätt utan att behöva öka försäljningsvolymen ” Tillväxt utan tillväxt – Möjligt?”, det vill säga exakt samma volym tillverkning/försäljning av produkter/tjänster fast omsättningen och vinsten ökat på olika sätt. Där var återköp av egna aktier ett alternativ för många bolag som kanske har svårt att växa på mer traditionellt sätt.
Wallenstam
Ett fastighetsbolag som har haft en riktigt bra historisk avkastning och som också är med bland utdelningseliten som har inte sänkt sin utdelning någon gång under de senaste 12 åren.
Jag blev lite förvånad när jag såg bolagets historiska återköp som också är en av anledningarna till den fantastiska utvecklingen. Annars brukar fastighetsbolag som har en större andel av hyresbostäder var rätt så tråkiga. Kollar man hur mycket återköp Wallenstam har gjort i relation till utdelningar de senaste 12 åren så ser man att bolaget har gjort ett större återköp i Mkr än totala utdelningar till aktieägare.
Totalt återköp: 1 664 Mkr
Totalt utdelning: 1 559 Mkr
De stora återköpen har gjort att Wallenstam har minskat det totala antalet aktier med 30 % och varje 1 kr i vinst per aktie har ökat till 2,4 kr tack vare återköpen. Det vill säga, bolagets vinst per aktie har ökat totalt med 140 %. Det gör en årlig ökning på 3,3 %.
Andra intressanta aktier!
Swedish Match
Ännu ett stabilt bolag som har haft ännu aggressivare återköpsprogram de senaste 12 åren.
Det har resulterat i att antal aktier nästan har halverats och vinsten per aktie ökat med ca 200 %. En årlig tillväxt på ca 6,3 %. Men den mycket dåliga balansräkningen (som är under all kritik) gör att jag har aldrig varit särskild intresserad av bolaget.
AstraZeneca
Ännu ett stort och stabilt bolag som har satsat på återköp och egna aktier. Återköpen har varit större än totala utdelningarna de senaste 12 åren.
Antalet aktier har minskat med totalt 23 % och vinsten per aktie har ökat med 130 %, vilket blir en årlig tillväxt på 2,4 %.
Sen finns det många andra aktiebolag som har gjort större återköp vid kortare perioder som tex: Handelsbanken, Atlas Copco, Skanska, Peab, Ratos, Stora Enso osv. Men dessa har aldrig haft lika omfattande återköp under längre tid. Dessa perioder har också varit när bolaget har gått som bäst vilket kanske inte är den bästa tiden att göra återköp vid eftersom aktiekursen då redan är högt värderad. Sen finns det också tyvärr gott om mindre återköp som förmodligen går till ledningens bonusar snarare än att försöka öka värdet för aktieägarna.
Nokia - Framtidsutsikterna är kanske ännu viktigare?
Jag har länge försökt förstå varför Nokia har varit favoritaktie bland värdeinvesterare, men nu när jag har kollat på historiken så kan jag se det lättare. Kollar man perioden mellan 2004-2007 så ser man att Nokia hade mycket lite goodwill, lågt varulager, Nettoskulden var minus (dvs kassa och räntebärande tillgångar var större än räntebärandeskulder), väldigt låg capex och bra fritt kassaflöde samt bra marginaler och avkastning. Samtidigt gjorde Nokia stora återköp under samma tid.
Men alla vet vad som hände med Nokia efter 2008 och bolaget har tappat mer än 90 % från toppen 2007.
Återköp, fritt kassaflöde, lönsamhet, Capex och avkastning all ära men till slut handlar det ändå om framtiden och man måste alltid ta hänsyn till bolagets produkter/tjänster, framtidsutsikter och konkurrenskraft. Till och med om det handlar om en av värdens största mobiltillverkare (på sin tid) så är det tufft att konkurrera i en miljö av ständig utveckling. Nokia är ett perfekt exempel på ett utmärkt kvalitetsbolag som är i fel bransch. Det finns gott om liknande exempel inom flygbranschen, bilbranschen, IT, försäljning/tillverkning av hemelektronik osv. Att välja bolag i stabila/tråkiga branscher kan oftast vara bättre än att försöka välja de bästa bolagen i spännande tillväxtbranscher.
AstraZeneca - Intressant värdering
Hur som helst så måste jag erkänna att AstraZeneca känns väldigt attraktivt på dessa nivåer nu när bolaget har höjt sin vinst och utdelning samt gjort ett stor återköp på nästan 6 % av totala aktierna. Om man skulle tex: jämföra AstraZeneca med Swedish Match så har AZN en mycket kraftigare balansräkning och bolaget kan fortsätta med återköpen och samtidigt dela ut lika mycket. Man ska inte glömma att AstraZeneca har en direktavkastning på ca 7 % och utdelningsandelen är på ca 40 %.
Frågan är om AZNs framtidsutsikter är så dåliga att det ska motivera en så löjligt låg värdering? Hur mycket kommer förlusten av framtida läkemedelspatent och hårdare konkurrens inom generiska läkemedel påverka vinsten? Men man kan knappast prata om ”Nokia-effekten”? Eller?
Jag använder börsdata varje dag och hoppas att det blir bättre och bättre. Tack så mycket för era flitiga arbete.
SvaraRaderaWarren Buffett sade en gång att företags vinster som gynnar aktieägarna finnas tre sätt:
1) Företaget behåller dem och återinvesterar samt skapar ännu större vinster.
2) Delar till aktieägarna.
3) Återköp.
Tack för din artikel som tar upp temat!
chliu
Stort tack för arbetet med börsdata! :)
SvaraRaderaOvärderligt jobb du gör på börsdata!!! Det som fick mig att få upp mitt aktieintresse.
SvaraRaderaLycka till i framtiden och tack för allt inklusive dina inlägg som är klockrena gång på gång och jag går oftast i samma tankebanor som dig turligt nog(för mig) :).
mvh!
Det här var ett extremt bra inlägg, som vanligt.
SvaraRaderaAtt Astra känns billigt är klart och deras utdelningsandel av vinsten är liten. Jag har sålt Astra och istället omplacerat i vad jag anser vara tryggare.
För oavsett om Astra är lågt värderat eller ej, så finns det trots allt risk för att det låga priset är motiverat och att vi kommer se fortsatta vinstras.
Tiden får utvisa
// Joacim
Chliu
SvaraRaderaBättre kommer den definitivt bli :) Målsättningen att det ska blir bättre/snabbare/lättare och mer information.
När det gäller hur företagen gynnar akiteägarna så är Warren Buffett praktiskt exempel på hur han har verkligen används sig att alla tre metoderna :) De första två har används sig av länge och det sista "återköp" visade sig nyligen i hans senaste letter to shareholders vid köpet av IBM som har gjort stora återköp av egna aktier samt när Berkshire gjorde återköp när bolaget hade lågvärdering.
Anonym
SvaraRaderaRoligt att höra!
Joacim
SvaraRaderaVisst är AstraZeneca billigt om man kollar på bolaget vinstnivå idag. Fast osäkerheten om framtiden gör det svårt att sia om återköpen kan till en viss del "rädda" framtida försäljningstappet? Det man inte ska glömma är att Astras senaste återköp gör vinsten växer nästan med 6%.
Ibland känns lite att den höga osäkerheten gör att bolaget värderas för låg tanke på den fantastiska vinst- och utdelningstillväxten senaste 12 åren.
Jag håller med dig! Det är också helt sjukt att 6% av vinsttillväxten utgörs av återköp, häftigt
SvaraRaderaAstra ut och sa i samband med kvartalsrapporten att de kanske inte skulle uppnå tvåsiffrig tillväxt, om jag inte minns fel!
Lycka till och ser fram emot nya uppdateringarna på börsdata!
//Joacim
Hos mig funkar inte borsdata.se
SvaraRaderahar faktiskt trott den "legat nere"..
får felmeddelande " Error Loading file http://borsdata.se/intraDay/106.csv " ...när den laddar kursutvecklingen..
Anonym
SvaraRaderaJag antar att du har firefox som inte fungerar längre för börsdata. Prova med webbläsare som Chrome eller Explorer.
Anledningen är nog "flashdiagrammet" som vi ska försöka avveckla och gå över javascript istället.
Samma sak här. Har försökt med både IE och Mozilla, men vill sig inte riktigt längre.
SvaraRaderaAngående AZN. Återköpen har varit ok då det har en relativ förutsägbar inverkan. Blir lite lurigare nu då man verkar ändra strategi och fokusera på att köpa bolag istället för återköp av aktier framöver. Svårt att veta vad man får för pengarna, men naturligtvis kan det bli riktigt bra också.
Spartacus
SvaraRaderaDå ska du prova Chrome men när vi byter platform så hoppas att det kommer fungera som det ska.
Håller med att AZN borde också fokusera tillväxt/förvärv när de har så stark kassaflöde idag. Men troligtvis så är inte så enkelt att växa lönsamt i läkemedelsbranschen som övriga branscher :)...
AstraZeneca utveckling 5 år, %: Utd. 54, Vinst 65, EK 52, oms 27.
SvaraRaderaMed tanke på den fina historiken och stabiliteten tycker jag 2012 fortsatt blir ett bra år att fylla på med aktier. Tror vi kan få fler bra tillfällen att köpa då både patent och vinsten minskar just nu.
Alliance Oil ser mycket undervärderat ut också. Men kanske ser det ut att vara för bra för att vara sant angående den aktien. Köpte inte Buffet China Petroleum när det såg illa ut?
I övrigt så ska du ha ett stort tack för att du lägger ner din tid på högkvalitativa inlägg. Tack!
Anonym
SvaraRaderaDet som är intressant med Alliance Oil är att bolaget ser väldigt lågvärderad ut om man kollar på vinsten och vinst per aktie. Kollar man närmare på tex: P/E eller EV/EBITDA liknande värderingsmått så ser det köpvärd ut.
Däremot så har Alliance Oil haft negativt fritt kassaflöde 9 ggr under senaste 10 åren och det har gjort att bolaget har gjort omfattande nyemissioner där antalet aktier gått upp rejält.
Med andra ord bolaget har aldrig genererat något kassaflöde och snarare har mer än allting bolag har tjänat gått till stora investeringar inom:
"Investeringar i olje- och gastillgångar och Investeringar i raffineringstillgångar"
frågan är om dessa investeringar kommer att skapa något värde för aktieägaran???
Det är ingen som jag vill spekulera på när jag inte kan så mycket om oljebranschen?
För mig låter det som hög risk när bolagets eget kassaflöde aldrig har räckt till bolagets egna investeringar. Det är också därför de har aldrig delat ut något :)
Hur som helst så hoppas jag verkligen att man ska lättare kunna se sånt i börsdata när den blir klar!
Re: Alliance Oil
SvaraRaderaLite roligt när det kommer sånt nyhet :)
https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=220628
alliance oil och africa oil, helt skilda typer av bolag och mycket lite gemsamt
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaSorry! Det blev slavar fel :) Siffrorna handlar fortfarande om Alliance Oil.
Det här är ett bättre exempel på vad jag menar.
https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=219935
I artikeln står det att Alliance Oil har ett låg p/e på 4,6 men vad den inte säger är att Alliance Oil har aldrig gått med "vinst" (dvs kassaflöde) och man ser också tydligt att antalet aktier har gått upp med 3 ggr senaste 5 åren. Idag bränner Alliance Oil ännu mer pengar än tidigare.
Skulle det vara möjligt att lägga in så att alla lägstanoteringar på aktier som är 0kr filtreras bort?
SvaraRaderaVad jag menar.. Om man tex kollar på HMs aktiegraf och väljer 1års intervall så står det att den lägsta kursen är 0kr.. Detta inträffar alltid när det varit helgdag på en vardag så börsen varit stängd har jag märkt..
Anonym
SvaraRaderaDu har helt rätt om orsaken till felet :) Bra uppmärksamhet måste jag säga!
Visst är det möjligt. Det kommer vi att göra fortsättningen annars blir diagrammen oläsliga. Vi kommer att ändra om så att jag hoppas att vi inte får samma problem oavsett om det är stängd eller inte.
Sen tror jag inte vi kommer att visa samma information som idag. (högsta/Lägsta/osv) utan en dagskurs bara.
Ok.. Det vore tråkigt för mig om högsta,lägsta noteringarna försvann men det går ju inte att klaga på en sida som är helt gratis och annars har bäst information samlat på ett ställe..
SvaraRaderaNi har inte funderat på att göra en börsdata mobilapp så att ni på så vis kunnat få in lite kosing via reklam eller att folk vill betala för att slippa reklam..
Bra initiativ med nytt Börsdata! Det jag anser är viktigast för mig som användare sen är att den är uppdaterad och korrekt. Helst att den uppdateras timmarna efter ny information, om det inte går att göra på idiell basis tycker jag ni ska överväga att ta betalt för tjänsten.
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaHögsta,lägsta, osv, kommer vi förmodligen erbjuda senare men det nog det viktigaste i början. Utan tanke är att visa historiken är ett enkelt sätt.
App?
Nopp! Inte direkt fast den här gången ska hemsidan fungera både i Iphone och Ipad och tanken med hemsidan är att det ska vara så pass enkelt att det kommer inte behövas när man kan hitta det man behöver lika snabbt i webbläsaren :)
Hans
SvaraRaderaJag håller med! Det ska vara korrekt och uppdaterad fast det finns fortfarande funderingar kring uppdateringar och hur ofta osv :)
Med andra ord vi måste prioritera på vad vi måste lägga mest tid på i början för att ge bästa möjliga info för besökarna. Tyvärr så är det inte lätt och samtidigt finns mycket utvecklingsmöjligheter med den nya hemsidan!