torsdag 9 augusti 2012

Moneyball - Filmtips!

Film som kommer så nära ämnet ”värdeinvestering” - finns det? Ett alternativ skulle kunna vara Moneyball - 2011 som är baserad på boken ”Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game” grundad på en verklig historia och har fått sex Oscarsnomineringar samt Herr Brad Pitt med i huvudrollen.

Det som gör att filmen intressant ur värdeinvesterings perspektiv är att det handlar om en baseball-coach som bestämmer sig att rekrytera spelare efter statistiska analyser som grundar sig på spelarnas historiska värden eller rättare sagt olika varianter av nyckeltal. Vilket gör man fick undervärderade och mycket billiga spelare som inte passade in i det traditionella baseball stilen. På det sättet kunde laget vara konkurrenskraftig fast med betydligt mindre budget. Vilket gjorde att man hittade duktiga spelare som ingen annan ville ha pga. spelarens utseende, speltyp eller annat sportslig bias inom baseball.Moneyball skulle ”nästan”(kanske inte - men ändå) kunna jämföras med när Benjamin Graham började analysera bolagens årsredovisningar och balansräkning i början av 1900-talet när nästan ingen annan gjorde. Men den bästa scenen som verkligen fångar Grahams klassiska Net/Nets eller så kallade "Margin Of Safety" där man köper 1 kr för 50 öre är förmodligen en scen från filmen ”Ohter People´s Money - Danny Devito.
Bevaka BörsData via facebook!
Jag har aldrig försökt använda varken facebook eller twitter för bloggen. Varför vet jag inte - kanske jag är för tråkig för sånt. Jag har inte ens försökt snygga till bloggen och har fortfarande en gammal layout. Men hur som helst nu finns det en officiell facebook sida för Börsdata där ni kan bevaka utveckling om ni vill. Det kommer hända mycket spännande med börsdata närmaste tiden!,

6 kommentarer:

 1. När jag såg filmen en månad sedan tänkte jag samma sak! Konstant överbetalas det för stjärnorna, även om dessa är bra, gör den höga prislappen att avkastningen är dålig. Bolag som anses för tråkiga, för osexiga, för små, för impopulära, för dåligt genomlysta, vars framtid inte är ljus som en sommardag: det är dem som man ska äga. Man ska köpa det som är impopulärt och bra. Inte bara impopulärt (tänker på Weintraubs svenska innehav) niscayah, eniro etc. Eftersom de billigaste aktierna konstant underpresterat är det konstigt att ingen fundamentalanalys-fond som går på nyckeltal startats. Kanske kan kostymnissarna inte ta ut ett lika högt arvode då.

  Marwin

  SvaraRadera
 2. Marwin
  Jag tänkte också direkt på värdeinvestering när jag såg den. Det som är unik är att ingen annan använde samma metod inom sporten och att vara först har sina fördelar när te.x. Graham och Buffett var bland de första inom värdeinvestering.

  Idag är det lite annorlunda när mer och mer som kan dessa strategier.

  Filip Weintraub är duktig men jag undrar om Eniro är nästan gränsen till "Value Trap"? Det är inte så enkelt när man har Google som sin främsta konkurrent inom kartsystem och annonser :)

  SvaraRadera
 3. En bra historia om värdet på rätt nyckeltal är Alex Fergusons försäljning av Jaap Stam som såldes från Manchester United till Lazio eftersom hans tacklingsfrekvens började sjunka efter en hälseneskada.


  Stam spelade 7 år till på toppnivå efter försäljningen och nu i efterhand tolkas den lägre tacklingsfrekvensen snarare som att Stams positionsspel hade förbättrats än att han blivit långsam.

  När jag först läste ett inlägg här på bloggen om hur experter kritiserade H&Ms svaga balansräkning när de börsintroducerades var det den här historien om Jaap Stam som jag först drog paralleller till.

  SvaraRadera
 4. Järnvargen


  När Stam lämnat klubben utbröt det stora bekymmer i försvarslinjen. Ersättaren Laurent Blanc hade en svår första säsong, Fabien Barthez ägnade sin tid åt att signera tavlor samtidigt som Ronny Johnsen och Wes Brown hade sina sedvanliga skadebekymmer. Och Arsenal tog välförtjänt hem ligan, hur bitter eftersmak det än må ge att erkänna något sådant.

  http://www.svenskafans.com/england/190468.aspx

  SvaraRadera
 5. Nå att graham var den första att titta på värde kan ju diskuteras. Den första läraren/författaren kanske...

  SvaraRadera
 6. Anonym
  Kanske det. Han måste ha lärt sig värdeinvestering på något sätt. Fast antagligen är han bland de första som har fokuserad mest på balansräkningen och rörelsekapital på ett sätt som gör att man kan knappast förlora på att köpa ett bolag som har ett högre rörelsekapital än totala skulder och som värderas mycket längre än slaktvärdet. Det gör ett enormt vinst/förlust relation och det var en självklar vinnarstrategi på sin tid.

  SvaraRadera