onsdag 26 september 2012

BörsData - Beräkning av OMX-index?


Den nya BörsData är i princip färdig fast det är mycket justeringsdetaljer som är kvar. En av dem är beräkningen av OMX-index och börsvärdet. Vi försöker gärna visa både OMXS30s och branschens värdering för alla nyckeltal. T.ex. Om vi tar ett vanligt nyckeltal som direktavkastning så ska man kunna se:

Assa Abloys: 2,1 %
Bransch (Industri/Byggprodukter): 3,5 %*
OMXS30: 3,7 %*

*bara exempel ej riktiga värden.

Detta ska vara standard för alla nyckeltal. För att det ska vara ”helt rätt” och jämförbar så måste man visa dessa bransch/OMX snitten viktat på börsvärdet. Det är bara att vi får helt annorlunda börsvärden än det presenteras i de traditionella informationskällorna.  Om vi kollar på de största informationskällorna som:
-Nasdaq-OMX
-SIX
-Di, Svd, Aktiespararna
-Avanza, Nordnet

Så presensteras OMX-viktningen (för de största bolagen):
-H&M:  13.3 %
-Nordea: 9,8 %
-TeliaSonera: 7,6 %
-Ericsson: 6,8 %
-SHB: 5,6 %

Problemet uppstår när vi får större börsvärde för bolag som:
-AstraZeneca: 2 % (53 428 Mkr)
-ABB: 2,4 % (65 250 Mkr)

Enligt våra beräkningar (källa årsredovisningar) så borde dessa bolag ha:
-AstraZeneca: 11,9 % (430 076 Mkr)
-ABB: 7,9 % (285 771 Mkr)

Det som är gemensamt för både AZN och ABB är att dessa är baserad utomlands och har annat redovisningsvaluta (i dessa fall valutan ”Dollar”) som vi själva konverterar till SEK. Den enda skillnaden mellan våra beräkningar och finansbranschen är att vi har helt annorlunda antalet utstående aktier som bolaget har. Enligt finansbranschen så är antalet aktier:
AZN: 169 Miljoner
ABB: 522 Miljoner

Enligt årsredovisningarna är:
 AZN: 1361 Miljoner
ABB:  2288 Miljoner

Så med andra ord OMX-Viktningen borde se ut så här (om man räknar efter totala börsvärdet för varje bolag)
-AstraZeneca: 11,9 %
-H&M:  11,3 %
-ABB: 7,9 %
-Nordea: 7,3 %
-TeliaSonera: 5,8 %

Så frågan är:

Finns det någon logisk förklaring till varför börsvärdet för vissa bolag som ABB och AZN är mycket lägre än det faktiska värdet? Jag kan inte tänka mig att det är slarv fel tanke på att Sverige fonder som t.ex. Avanza Zero har fördelningen enligt dessa beräkningar och har i andelar i:
-H&M B: 13,17 %
-ABB LTD: 2,66 %
-ASTRA ZENECA: 2,56 %

19 kommentarer:

 1. Kan det vara så att det har med dessa företags notering på andra börser att göra?
  Bara en tanke..

  SvaraRadera
 2. David
  Det är något som jag har tänkt på fast jag förstår ändå inte logiken?

  Jag misstänker att OMX-index baserad mer på "justeringar" av börsvärden än verkligheten för alla index bolagen.

  SvaraRadera
 3. Re: David
  Sen tycker jag också att det blir ändå konstig om du tex: vill bara se börsvärdet just för ABB eller AZN fast det du får en bråkdel av den verkliga summan.

  Personligen trodde jag att H&M var den största bolaget på Stockholmsbörsen men AZN är större :)

  SvaraRadera
 4. OMXS30 är inte vägt utifrån market cap. Det vägs istället utifrån marknadsvärdet på de antal aktier som ingår i indexet.

  SvaraRadera
 5. Anonym
  Jo! Det har upptäckt nu. Man ser att tex. Scania så har OMX valt att ta med bara B aktier (400 milj B-Aktier och 400 milj. A-Aktier)Vilket innebär halva börsvärdet räknas in i OMX-viktningen.

  Men det förklarar ändå inte varför i tex: bolagspresentationen för SCANIA visas totala börsvärdet medan inte för ABB o AZN? Funderar om den lägre börsvärdet har någon koppling till Stockholmsbörsen? eller kanske gör de enkelt för sig själva och använder bara OMX-siffror?

  Här har du exakt vad jag menar:

  Hos tex: Avanza så är ABB börsvärde är: 66 388 Mkr (troligtviss SIX som leverantör )

  https://www.avanza.se/aza/aktieroptioner/kurslistor/aktie.jsp?orderbookId=183834


  Medan hos tex: Redeye (millistream som leverantör) så får man den totala börsvärdet: 285 646 Mkr.

  http://www.redeye.se/bolag/abb

  SvaraRadera
 6. Alltså omx viktningen bestäms väl av handelsvolymen på aktierna noterade på omx. DVS den mest omsatta aktien får högst viktning, börsvärdet har då ingen betydelse?

  mvh

  SvaraRadera
 7. OMX Stockholm 30 (OMXS30) omfattar de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

  Exakt hur viktningen går till vet jag inte, men jag har hört talas om att det hänsyn tas till dels omsättning, dels börsvärde och revideras två gånger per år.

  OMX Stockholm PI (OMXSPI). Detta index väger samman värdet på alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen.

  Om jag förstått detta index rätt viktas det helt efter börsvärde.

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Nää! Tvärtom är det. Val av vilka aktier som ska vara med i OMXS30 bestäms av handelsvolymen men viktningen är baserad på börsvärdet.

  Här har du en text från Nasdaq-OMX om Indexet:


  OMXS30-index består av de 30 mest omsatta aktierna på NASDAQ OMX Stockholm...//..Beslut om vilka aktier som ska ingå baseras på omsättningen under en halvårsperiod med början sju månader före de ovan nämnda datumen....//...OMXS30 är ett marknadsviktat index. Det innebär att de aktier som ingår påverkar indexets värde med en vikt som är proportionell mot aktiens totala börsvärde.

  SvaraRadera
 9. AnotherValueInvestor
  Du har rätt om att aktierna välj efter omsättning och revideras 2 ggr/år. Det är faktiskt både indexen viktad efter börsvärde.

  SvaraRadera
 10. Ser fram emot lanseringen av nya börsdaga! :)

  SvaraRadera
 11. Anonym
  Jag med! - Jag vill så gärna lansera den så fort så möjligt :)

  SvaraRadera
 12. Tanken är väl att vikta ned de aktier som är noterade på andra börser så att börsindexet visar hur respektive börs utvecklas, och inte tar med aktier som är noterade på andra börser. Finns ett jättebolag som AZN på flera börser och tas upp till sin fulla storlek på alla börserna skulle dess sammanlagda indexpåverkan överdrivas.

  /Mattias

  SvaraRadera
 13. Mattias
  Det låter faktiskt logiskt när du säger så. Tack för det!

  Frågan är om vi på börsdata ska räkna på samma sätt eller om vi ska försöka ta med den totala börsvärdet oavsett om bolaget är noterad på börser eller inte. Troligtvis blir det det andra alternativet.

  SvaraRadera
 14. Tycker att ni borde räkna på samma sätt som indexet så att det inte blir missvisande. :)

  Ser fram emot lanseringen!

  SvaraRadera
 15. 40/20

  Jag tror det beror på vad du vill att indexet ska visa. Vill du att det ska visa utvecklingen som om du ägde de bolagen fullt ut ska du räkna med alla aktier. Vill du återspegla hur svenska börsaktieportföljen går ska du vikta som OMX gör. Vill du å andra sidan att indexet ska visa hur aktierna utvecklats i snitt ska du köra med equal weighting. Vill du att indexet ska visa hur portföljen utvecklas om du äger lika många aktier i varje bolag ska du ha ett prisindex.

  Det är som i Alice i Underlandet. Vet du inte vart du vill gå spelar det ingen roll vilken väg du väljer.

  Mvh
  Mattias

  SvaraRadera
 16. Som några har varit inne på ovan handlar det om att de olika informationsleverantörerna, samt OMX, enbart räknar med de aktier som finns registrerade i Sverige. (Dvs depåbevisen för ABB och AZN.)

  Om man räknade med totalt antal aktier skulle det kunna uppstå problem för fonder etc att följa index. Säg att bara 10% av aktierna finns i Sverige, men att bolagets indexvikt baseras på samtliga aktier i bolaget, då skulle en situation kunna uppstå där det blir ont om aktier i Sverige enbart för att fonderna måste nå upp till en viss nivå.

  Av samma anledning finns index som enbart räknar med en akties "free float", dvs aktier som kontrolleras av storägare (t ex Persson i H&M) räknas inte med. Genom att enbart räkna med aktier som omsätts någorlunda regelbundet på en marknad får man index som går att replikera.

  SvaraRadera
 17. Anonym
  Tyvärr så blir det inte lättare när man måste ha två typer "börsvärde", men det är inte omöjligt uppgift.

  SvaraRadera
 18. Mattias
  Jo! Det är det som är så svårt med aktier och visa olika nyckeltal. Det blir ännu svårare när det handlar om historiska snitt för 5 till 10 år tillbaka. Finns inget rätt eller fel och det går visa på många olika sätt.

  Det bästa hade varit att lämna valmöjligheten vad man vill se till besökarna. Dvs att det skulle kunna finnas sorteringsmöjlighet hur man vill tex. vikta snittberäkningar för OMX eller bransch beroende på hur man vill se. Det går att bygga in i systemet men det är mycket jobb!

  SvaraRadera
 19. TopCow
  Grymt! Tack för det svaret. Det var vad jag behövde veta. "Dvs depåbevisen för ABB o AZN"

  Det är också därför räknar man med bara 1 460 Milj aktier för H&M i beräkningen fast den totala antalet aktier är 1 655 Milj.

  SvaraRadera