söndag 6 januari 2013

Tidigare lärdomar


Innan jag börjar med nya texter för året så har jag tänkt sammanfatta några gamla inlägg som jag tycker är extra intressanta. Många av dessa inlägg har tagit lång tid att skriva och ännu längre tid att lära sig.


Värdering 
-En härlig sammanfattning över Grahams teorier kring Intrinsic Value och hur man skulle kunna använda det i verkligheten.  Intrinsic Value – Närmare fördjupning


För nybörjare 
-En 4 timmar lång sammanställning av videoklipp över många kända värdeinvesterare och deras syns på värdering, metoder och strategier.(kommer längst ner i inlägget)  Bästa Investeringstips

-Grundläggande teorier om nyckeltal och bolagsvärdering. Aktieskolan

-Investerings Psykologi är alltid viktigt. Mind OverMoney


 Tillväxt och lönsamhet! 
-Det pratas mycket om tillväxt men många bolag har faktiskt växt utan att växa omsättningen eller försäljningsvolymen. Tillväxtutan tillväxt – Möjligt?

-Alltid bra att ta hänsyn till om bolaget kan växa lönsamt innan man kollar på tillväxtmöjligheten. Tillväxt = Värde? Men bolaget växerju!

-Sen är det också viktigt att ta hänsyn till lönsamhet och värdering innan man kollar på tillväxt. Pris - Värdering och Teori ochVerklighet.  


Avkastning och Risk 
-Dags att skrota akademiska teorier kring högre avkastning = högre risk. Slå Index: del 1 – Grahams Risk/Avkastning


Långsiktig avkastning
-Oavsett hur bra bolaget är så kommer inköpspriset alltid spela en stor roll vilket avkastning man kommer att få både på kort- och långsikt. Detta gäller både för H&M. Långsiktig avkastning menutdelningarna. Också för mindre bolag som Skåne-möllan.Skåne-Möllan - Den verliga avkastningen.

-Sen gäller det alltid vara kritisk till historiska börsutveckling. Unga aktiesparare och Historisk Börsutveckling.  


Återköp 
-Bra exempel på bolag som har haft riktigt bra vinstutvecklig tack vare återköp av egna aktier. Återköpseffektens styrka.

 -men som allt annat så är det inte alltid positiv med återköp. Återköp? Det är aldrig såenkelt!


Kassaflöde
-Riktigt exempel på bolag med stabila kassflöde. StabiltKassaflöde - Verklig exempel

-Lite mer teoretiskt definition över vad man ska kolla på när man letar efter bra bolag. Kassaflödesschema för Wonderful Businesses


Utdelning 
-Här är förmodligen det bästa/säkraste målsättningen för en utdelningsinvesterare som söker hög Yield On Cost. Utdelningstillväxt & 10%Yield on Cost!

-Lite om utdelningar och sammanställning över gamla inlägg. Återigen – Varför Utdelningar?


Vinst 
-Man ska vara försiktigt med att direkt jämföra resultat och vinst per aktie för olika branscher -  Resultat och Vinst per aktie – Opålitligt koncept.

-Lika så bör man vara ännu försiktigare att enbart kolla på den historiska utvecklingen av omsättningen och resultat utan att ta hänsyn till antalet aktier, utspädning och vinst per aktie.  Rekordresultat men ej för aktieägarna.


Index 
-Glöm inte att index säger väldigt lite om hur enskilda bolag utvecklas. Oviktat slår viktat index med 12 % årligen. 

6 kommentarer:

 1. Gott Nytt och tack för en riktigt bra värdeinvesteringsblogg; så där härligt djupanalyserande som man själv önskade att man hade sin egen. Och på det är detta en av två som verkligen fick mig intresserad av utdelningsinvesterande.

  Keep up the good work.

  / E

  SvaraRadera
 2. Erik
  Tack desamma! Försiktig bara med vad du önskar dig! Du kanske skapar en egen investeringsblogg :)

  SvaraRadera
 3. Ja, det är bara att tacka för ytterligare ett bra år.

  SvaraRadera
 4. Aktieingenjören
  Tack själv! Vi hoppas på många nya spännande kassaflödesbolag :)

  SvaraRadera
 5. God fortsättning och tack för alla intressanta inlägg, både nya som gamla!

  SvaraRadera
 6. Spartacus
  Tack själv och god fortsättningen!

  SvaraRadera