måndag 11 februari 2013

Förändringarna i Avkastningsportföljen

Det är snabba förändringar i avkastningsportföljen lite motsatsen till utdelningsstrategin.

1-Jag har ökat lite mer i Apple.

2-Medan sålde Svedbergs när bokslutet för 2012 släpptes.


1-Apple köpet
Jag tror inte jag behöver säga så mycket om det. Ökade lite mer när kursen var under $ 450 - känns lite som no-brainer. Det är lite kul dock hur snabbt aktiekursen kan återhämta sig när börsen blir påmind om att bolaget har för mycket ”Cash” borde göra någonting smart för aktieägarna och direkt efter det kommer det också rykten om Apple 6. Och nu pratas det om iWatch. Återigen visar Mr Market sina bästa sidor på några veckor från - totalt skeptiker till svag troende - beroende på vilka nyheter som kommer. Lite bättre värdering från mer seriös värdeinvesterare!2-Svedbergs
Jag gillade inte bolagets senaste bokslut som kom fredags. Nu känns det mer osäker för 2013 och skapar mer utrymme för nedgång. Svedbergs valde att sänka utdelningen från 2 till 0,5 fast bolaget skulle utan några problem klara av att dela ut 1 kr. För mig låter det mer som att ledningen tror att det kommer bli tufft framöver. Svedbergs nuvarande värdering blir inte direkt billigt om inte vinsten går tillbaka till 2 kr/aktie. 

Nuvarande vinst/FCF nivån ligger på mellan 1 - 1,20 kr/aktie. Det ger så där 17-20x värdering.

Svedbergs historiska Vinstutveckling

Svedbergs historiska FCF

Men samtidigt gillar jag när Svedbergs som ändå klarar av att ha relativ hög lönsamhet, kostnadskontroll och bra kassaflöde under tuffa tider. Därför kommer jag försöka köpa billigare om det nu går. Det som ser oroande ut på sikt är den tydliga trenden på minskat omsättning. Klart tecken på att Svedbers tappar marknadsandelar eller också att säljer sina produkter för längre pris. I värsta fall både och. 

Vad handlar Avkastningsportföljen om?
Som sagt tidigare denna portfölj är mer för testa olika idéer och lära sig mer och förbättra investeringsprocessen. Det är små ”test pengar” som knappast påverkar den totala utdelningsportföljen. Avkastningsportföljen handlar mer om att riskera/förlora så lite så möjligt och samtidigt försöka få så bra totalt avkastning så möjligt. Det handlar heller inte om långsiktighet. Annars hade jag aldrig köp Svedbergs eller Apple pga den stora osäkerheten om vad som kan hända om 5 år och framåt.  


Nuvarande portfölj 
Bolag - Köp - Aktiekurs - diff%

Apple:...........464....482.....+4 %


Avslutade affärer 
Bolag - Köp - Sälj - diff%

Svedbergs....22,50...221,60...-4 %

21 kommentarer:

 1. Grattis till ett bra köp. Jag har själv passat på att öka, men känner att jag är relativt nöjd med min position vid nuvarande nivåer. Skulle mr market få för sig att trycka ner kursen till nivåer kring 430 igen kommer jag att öka på mitt befintliga innehav. Lycka till

  SvaraRadera
 2. Det som grämer mig mest är att jag missade att köpa apple på ca $440-450 pga ett fel på mitt Avanzakonto - väntade på bättre läge, men den har ju stigit flera dagar i rad, tyvärr.

  SvaraRadera
 3. GrazingLady
  Tack! Första köpet på ca 500 gör att hela snittet ökar till 464 fast resten av köpen har skett runt 440-450. Samtidigt ännu en gång är det bra att inte köpa allting på engång och vänta på nedgångar. Det är också därför jag har inte vågat köpa mer pga om marknaden kör Apple ner till $400.

  Frågan är om Apple går ner till 230 igen nu när positiva nyheter kommer :)

  SvaraRadera
 4. Anonym
  Synd! Jag trodde inte heller att det skulle gå upp så snabbt när kursen knappast orkade gå upp över 460 för några dagar sen. Einhorn effekten var starkare än jag trodde.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är den stora frågan :) Jag har lyckats få ett bra knippe Apple till ett gav på 470 som motsvarar 17% av min portfölj. Ett antal som jag är bekväm med. Det skall till ett löjligt lågt pris för mig att köpa fler, därav har jag satt ett mål för nya köp till 430.

  SvaraRadera
 6. Daniel
  Nää! Den verkar fungera utmärkt. Vilken/vilka sidor har du problem med?

  Sen brukar inte webbläsaren IE 8 eller äldre versioner fungera så bra. Det bästa är Chrome, firefox eller Safari.

  SvaraRadera
 7. Hur ser din utdelningsportfölj ut just nu ? Börjar få svårt att hitta kandidater att öka i nu när börsen har trampat på bra i 1 1/2 år

  Framtidsinvesteraren.

  SvaraRadera
 8. Framtidsinvesteraren
  Inga nya förändringar där. H&M! Svårt att hitta nya bolag där allting stämmer, värdering och kvalité.

  När det gäller H&M - hittills har inte varit något bra utdelningsväxare men den har varit ganska säker. Det jag hoppas på är att den stillastående vinsten borde ha ett högre ökningstakt närmaste tiden än omsättingstillväxt och antalet butiker om inte nu H&M bränner sina marginaler rejält.

  SvaraRadera
 9. Jag kör chrome, det stod "service unavalible" men varade i en halv minut eller så.

  SvaraRadera
 10. Tack för ett bra inlägg.

  Problemet med AAPL är att deras kassa består utav 2/3 delar "foreign funds". I korta drag betyder detta att dessa 2/3 delar inte kan användas till återköp eller utdelningar.

  Om AAPL vill använda dessa pengar till återköp/utdelningar så behöver de skattas i USA först. Vad det skulle kosta att beskatta dem vet jag inte, tror dock att de skulle ligga i intervallet 10-12 miljarder dollar.

  Tycker dock att AAPL beteende mot aktieägarna är under all kritik. Senaste gången jag kollade var merparten investerade i US treasury bonds, vad tror ni avkastningen är? 0,5%? Med en inflation på runt 2%, så kan ni ju själva räkna ut att de inte är någon superinvestering direkt.

  När de löser detta problem kommer aktiekursen leta sig upp emot 600 dollares, hoppas de köper något bolag för pengarna som öppnar upp en ny marknad för dem.

  Jag är bull AAPL och tror att de är ett bra köp under 500 dollar, ville bara belysa lite negativa saker.


  Mvh

  Investment banker

  SvaraRadera
 11. Investment banker
  Japp! Det är också därför många har inte direkt räknat med deras så kallade "foreign hedgefunds" :)

  Visst men om jag ska var ärligt så är 10-20 Mkr fortfarande mindre än 10% av totala kapitalet. Så förlusten känns inte så stor.

  Den andra delen är deras fantastiska kassaflöde vilket gör att kassan ökar så där 30 % efter enorma investeringar.

  Hur som helst så kommer Apple vara en av de mest spännande inlärningsinvesteringar jag har gjort på länge. Hur länge kan Apple fortsätta generera så hög FCF?

  SvaraRadera
 12. Spännande med Apple :) För övrigt tack för en bra tjänst i BörsData. Favoritstället när man ska jämföra utvecklingen på omsättning, vinst och utdelning.

  SvaraRadera
 13. Spännande läsning!

  Skulle du i framtiden vilja skriva några rader om de många nya börsnoterade produkter som dykt upp på den svenska marknaden? Jag har t ex sett att Societe Generale släppt Bull & Bear certifikat med hela X12 gångers hävstång. Tror du detta är en bra investering?

  SvaraRadera
 14. Det svåra med Apple är att caset faller på en viktig del av värdeinvestering: förutsägbarheten.

  Som bekant präglas elektronikbranschen av en hög förändringsgrad där ständiga innovationer måste göras för att vara konkurrenskraftig. Det i sin tur leder till att stora belopp måste plöjas ned i R&D (även det präglat av stor osäkerhet).

  Apple kan mycket väl vara en valuetrap om bolaget inte lyckas leverera framgångsrika produkter framöver, trots den fördelaktiga finansiella positionen och den till synes låga värderingen.

  För mig ska värdeinvestering göras konsekvent. Hela Apple-caset faller på detta. Men givetvis kan det vara jag som är oerhört konservativ.

  Gillar din blogg i övrigt. Lycka till med investeringarna.

  SvaraRadera
 15. bästa sparränta
  Tack! Det låter bra!

  SvaraRadera
 16. Anonym
  Jag har faktiskt skrivet om liknande produkter tidigare och varför är dessa är dåliga (långsiktiga) investeringar:

  ETF & Xact fonder – Kan bli en långsiktig fälla!

  http://40procent20ar.blogspot.se/search/label/ETF

  SvaraRadera
 17. Christoffer A
  Jo! Det är nästan omöjligt säga vad som kommer att hända med vinsten/kassaflödet om 3-5 år fast min antagande gäller ändå närmaste året. Därför tror jag inte heller att Apple passar som en långsiktig investering. Men just nu är det för billigt ingen tvekan om det!

  Jag tror fortfarande att kassaflödet kan hamna över $40 vilket är mycket bra lönsamhet. Samtidigt på kortsikt så tror jag också att jag tar väldigt liten risk. Jag har svårt att se hur aktiekursen ska gå ner under 400 eller att den stannar under för en längre tid?.

  SvaraRadera
 18. Finns det någon tredje aktie som kanske hägrar för avkastningsportföljen i närtid?

  SvaraRadera
 19. Spartacus
  Har inte börjat kolla på än - Nu handskas jag med de sista uppdateringarna för börsdata.

  Däremot så blev det lite mer Apple vid senaste nedgången!

  SvaraRadera