fredag 8 mars 2013

Apple - FA, TA, Mr Robot!


Nu har jag ännu en gång underskattat marknadskrafterna och hur länge känslomässiga trender brukar hålla i sig fast när det gäller Apple så finns det inget tecken på aktiekursen kommer gå över $500 närmaste tiden. Däremot om man kollar på Apples värdering så verkar inte vara så logisk att aktiekursen befinner sig under 500 överhuvudtaget.

Om man nu tar tradernas ordspråk ”marknaden har alltid rätt” på allvar så värderar Mr Market:

1-Som om det inte finns någon kassa

2-Att vinsten kommer att halveras med tiden.

Värderingen i olika lägen, med/utan kassa och nuvarande/halverad vinst:


Till och med en halverad vinst ger ett P/E 13 om man nu räknar med den enorma kassan på 137 000 miljoner USD. Då har jag inte ens räknat med en växande kassa tack vare den starka kassaflödet. Att värdera Apple till en av värdens största bolag genom att kolla på börsvärdet blir lite missvisande när man samtidigt inte tar hänsyn till kassan som över 30 % av börsvärdet.


FA, TA och Mr Robot!
Att Apple stannar kvar under 450 strecket visar att FA-analyser kan nästan aldrig påverka den kortsiktiga trenden. Vilket många redan känner till. Hade man istället valt att lyssna på trenden och TA så hade man kanske gjort en bättre affär. Det jag försöker säga är att TA kommer alltid vara det dominerande analysverktyget i vår kortsiktiga tradingvärld. Det är också därför många är fortfarande skeptiska till att ENBART använda fundamental analys.

Man ska också ta hänsyn till tradingrobotarna som påverkar handeln med sina enorma volymer som troligtvis ökar upp- och nedgångarna. Kanske det är dags på allvar ändra namnet Mr Market till Mr Robot som nu förstärker trenderna allt snabbare. Det finns de som säger att robothandel ger en lugnare börs kanske men den ger också längre trender vilket genererar över- och undervärdering.

Avkastningsportföljen!

Själv har jag ökat mer vid varje ny nedgång och köpsnittet har nu gått ner till:

Köp….Kurs....diff-%

Apple  445433….-2,7%


Övriga bloggare?
Nu måste jag ställa frågan - Varför skrivs inte lika mycket om Apple nu när aktiekursen gått ner så kraftigt?

Jag kan förstå för er som redan skeptiska till Apple och om bolaget överhuvudtaget kan klarar bibehålla denna vinstnivå. Men Apple har varit med en del bloggarnas köplista under 2012 och nu är det ovanligt tyst nu när det är ännu billigare?

Risken!
Som jag ser det så finns det bara en påtaglig risk och det handlar mest om bolaget kan klarar av att hålla denna vinstnivå (vi behöver inte ens räkna med tillväxt i den låga värderingen. Det räcker långt om vinsten är kvar samma nivå). Jag tror inte att den risken så stor på kortsiktig dvs närmaste året eller två. I värsta tänkbara sceneriet är då självklart att aktiekursen är kvar under 450-500 under en längre tid och vinsten hinner gå ner om 2-3 år? Det är det som är den ”långsiktiga” risken med apple - mycket svårt att säga hur vinsten kan hamna om 3-5 år.


26 kommentarer:

 1. Anonym

  Nu kollar du på:

  EV/EBITDA: 4,02

  Medan P/E är: 8,22 och EV/E lite lägre.

  (Om nu yahoo-finance har rätt?)

  http://finance.yahoo.com/q/ks?s=005930.KS+Key+Statistics

  Men ändå intressant att bolag är så lågvärderat!

  SvaraRadera
 2. Enligt Skagen.
  Samsung electronics p/e E13 4,1

  SvaraRadera
 3. Nu såg det också! Mycket konstigt :) Ser också att Samsung har tidigare varit lika lågvärderat tex: under 2010/2011 - P/E på 5.

  SvaraRadera
 4. Det är hårt att va nallekrängare.

  SvaraRadera
 5. Visst är det kul att se hur alla negativa nyheter nu avlöser varandra på löpande band. Det är nästan som om det vore en inofficiell tävling i att vara mest negativ till Apple nu. Har själv 423 i snitt på mina aktier. Köper mer vid dipparna. "Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful"

  SvaraRadera
 6. Här har du en bloggare som kommer att öka ytterligare vid nästa löning.

  SvaraRadera
 7. Kassan räknas i miljarder, inte miljoner som du skrev.

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Du har fått bra snittkurs! Det genereras rätt många nyheter varje dag om Apple. Det gör nästan omöjligt att försöka få en bra uppfattning om bolaget genom att följa nyhetsflödet. Det finns tom. trading algoritmer som bevakar "nyckelord" (positiva/negativa) i nyhetsflöden och på så sätt skapar trend i aktiekursen.

  SvaraRadera
 9. GrazingLayd
  Det låter bra :)  Mama
  Tack för det! Har blivit så van att använda Mkr/MUSD-formatet. Det jag tänkte på var 137 000 MUSD men skrev 137 lite snabbt :)

  SvaraRadera
 10. Tror att marknaden är lite skeptisk till om Apple kan leverera på längre sikt. Att släppa rätt lika telefoner en gång per år kommer inte funka för evigt. Iphone 5 var en riktig besvikelse och jag såg ingen anledning att uppgradera från 4s. Känns att man kan lägga ut 6000kr på något bättre.

  SvaraRadera
 11. Anonym
  Jo! Det är lite samma effekt både för Ipad och Iphone. Lite otacksam bransch där konkurrenterna kan kopiera idéerna helt fritt och konkurrera med lägre priser :)

  SvaraRadera
 12. Viktiga frågor8 mars 2013 kl. 10:37

  Apple är ett superbolag med superhistorik. De verkar i en föränderlig marknad. Men de har en stark hemmamarknad, de har överraskat gång på gång i historien, många kritiserar dem för minsta lilla. Tror inte du behöver vara orolig. Oavsett om det tar ett tag för Apple att resa sig så kommer det ske.

  Det är min näst största aktiepost och mitt snittpris ligger väl på 300 eller lite lägre. Skulle de pusha ut någon ny supergrej till marknaden är det snart värt cirka 700 igen. Med ett s.k. Peter Lynch-value värderas Apple till över 1000 dollar idag. Problemet är dock att värden från gurus alltid baseras på gamla fakta eller rena siffror eller komb av båda som inte säger något om framtiden.

  Så jag hoppas verkligen för både din och min skull att vi får rätt. Om inte så är det bara att ta nya tag.
  Som du säger så vågar inte folk prata när det går dåligt. Men det är inget katastrofalt som skett i Apple förutom att Samsung blivit så jävla bra. Men precis som i fotboll så kommer pendeln snart kunna komma tillbaka. Några av mina främsta förebilder har dessutom handlat hårt i Apple och behållt trots de har inköpspris på 500-550.

  Daniel Loeb var lite fegare. Men när man tittar på gurus är det väldigt viktigt att titta på snittider som de håller innehaven. Soros t.ex. gör ju av sig med massa innehav varje kvartal så vissa hedgefonder är mer som J Green... och hans magic formula. SEB har ju t.ex. gått över mer och mer till dataförvaltning. Jävligt trist.

  Apple har trogna konsumenter vilket är ett företags viktigaste tillgång.

  mvh Viktiga frågor

  SvaraRadera
 13. Apple ser onekligen billigt ut enligt sedvanliga nyckeltal. Jag funderade dock på om det finns något annat historisk exempel där ett bolag handlats så billigt under så pass relativ lång tid. Om man nu undantar plötsliga börskrascher, naturkatastrofer (BP) och value traps? Eller är Apple´s utveckling unikt?

  SvaraRadera
 14. Viktiga frågor
  Jag tror att "Peter Lynch-value" är baserad på nyckeltalet PEG (eller kanske delar av det) vilket gör att de räknar med den enorma vinsttillväxten som bolaget har haft. Då är det lätt att motivera $1000 :) Som du säger det säger inte så mycket om framtiden.

  Sen ärligt talat så är 1000 inte så hög vädering heller "OM" nu Apple kan fortsätta växa 15-20% vilket är mycket svårt. Jag skulle vara imponerad om Apple klarar av behålla vinst- & kassaflödesnivån under 3-5 år.

  Vi får hoppas att den återhämtar sig och att aktiekursen hamnar över 500 ganska snart!

  SvaraRadera
 15. Spartacus
  Jag tror att Apples utveckling är unik jämförelse med andra börsbolag vilket är också därför det är så stort osäkerhet hur vinsten kan utvecklas i framtiden.

  Om du tex: kollar på vinst utvecklingen senaste 5 åren:
  2008: 5,48
  2009: 9,22
  2010: 15,14
  2011: 28,05
  2012: 44,64

  Hur kan vi vara säkra på att vinstnivån på 44 kan vara stabil vinstgrund? Inte undra att många blir rädda när de ser att vinsten har ökat med nästan 10ggr senaste 5 åren.

  SvaraRadera
 16. Har du någon målkurs för apple då du tycker det är fullvärderat på kort sikt (1-3 år) och säljer av?

  SvaraRadera
 17. jonas
  Svårt att säga (beror lite vad som händer med vinsten och vad Apple kan göra med kassan) men om ingenting händer så är tycker jag över 600 borde det inte vara lika intressant att köpa Apple.

  SvaraRadera
 18. Apple följer mina förväntningar till fullo.

  De är förvisso oerhört duktiga och kompetenta. Men de är i mina ögon i första hand ett modebolag, har alltid varit. Då gäller det att leverera det senaste, hela tiden. Det har dom inte gjort på ett bra tag nu. Iphonen är inte alls cool att äga längre, så inget motiverar deras priser. Bra teknik i all ära, men inte till dessa priser.

  Att de är knäpptysta om vad komma skall är katastrof för dem eftersom ALLT hänger på att de ska vara först med det senaste. Och det är de inte nu, inte förrän de leverar något i samma mått som iphonen var när den var ny. De har extremt mycket att leva upp till.

  Var de inte "the shit" på 90-talet också? Vad hände då?

  SvaraRadera
 19. Perra
  Det går snabbt nu när Samsung har lite "häftigare" telefon. Det är också var i äntligen marknaden är rädd för att Apple håller på förlora sin starka ställning. Sen ska man fundera på hur mycket av det är redan inprisat och vad kan vi förvänta oss för produktutveckling från Apple?

  SvaraRadera
 20. När du skriver att Apples kassa uppgår till 30% av börsvärdet och p/e-talet 6,5. Använder du inte bruttokassan då?

  Det finns säkert olika skolor på det där också men jag skulle hävda att det är nettokassan som är det intressanta och korrekta.

  SvaraRadera
 21. Anonym
  Jag tycker också att man ska främst kolla på nettokassa(-)/nettoskuld(+.

  När det gäller Apple så skanar de räntebärande skulder vilket innebär att nettokassan blir lika med totala kassan. (Dvs kassa + placeringar + räntebärande tilgångar)

  SvaraRadera
 22. JAg förstår hur du tänker men som jag ser det så är en skuld en skuld oavsett om det är räntebärande eller inte. Själv minskar jag kassan med de TOTALA skulderna, inte bara de långfristiga.

  Och då ser Apple inte ut att vara den munsbit som man först skulle kunna tro.

  SvaraRadera
 23. Anonym
  Nu är jag med hur du tänker men jag vet inte exakt om det är rätt. Anledningen till man kollar på nettoskuldsättning är att om man nu teoretisk köpa hela bolaget så kan man ändå få ut 137 000 MUSD ur bolaget (minus skatteeffekter) vilket är mer än 25-30% av vad man betalar i börsvärde. Ändå skulle bolaget klara att driva verksamheten som vanligt tack vare den starka fritt kassaflöde.

  När du kollar på skulderna så täcks större delen av dessa via kundfordringar och andra omsättningstillgångar (då tänker jag på kortsiktiga skulder och leverantörskulder). Lika så finns det en del anläggningstillgångar - materiella tillgångar som tänker en del av skulderna.

  SvaraRadera
 24. I alla FA analyser jag läser om Apple så står det hur fint bolaget är och vilken stor kassa de har etc. Det är få som skriver om framtiden eller Apple i förhållande till sina konkurrenter på marknaden. Apple var i absolut framkant när de släppte sin första iPhone. Idag ligger deras produkter långt efter. Som ex. så hade jag haft min telefon Google Nexus (tillverkad av Samsung) i nästan 1 år när iPhone 5 släpptes och 5:an hade i princip inget nytt att komma med. 1 år är lång tid i denna bransch. På dessa grunder håller jag mig ifrån bolaget. De är helt enkelt inte så innovativa som de en gång varit. Förstår inte varför ingen tar upp dessa aspekter i sina analyser. Apple har verkligen lyckats skapa ett varumärke som förblindat alla i sin väg.

  SvaraRadera
 25. Footstomp
  Visst är det en stor osäkerhet om Samsung, Google eller en annan mobil-, dator-, eller "Padtillverkare" tar ledningen och Apple tappar kunder pga brist på innovation. Tanke på hur snabb det förändras inom IT/Telekom/Teknik så är det svårt att rekommendera Apple på lång sikt.

  Det är också därför det har gått ner så kraftigt. Men jag tycker ändå att nedgången har varit för kraftigt och bolagets nuvarande värdering ger en säkerhet - vilket skapar en kortsiktig avkastningsmöjlighet där den stora kassan + fina kassaflödet (jag antar att närmaste året eller två kunde vi förvänta oss samma fina kassaflöde) borde få upp aktiekursen över 500-550.

  Men då gäller det att man inte sitter med aktien mer än 1 år och hoppas på uppgång medan försäljningen och vinstnivån förändras kraftigt!

  SvaraRadera