onsdag 6 mars 2013

Graham Screener på Börsdata


Äntligen nu är nyckeltalen, värderingar, screener och strategi är baserad på senaste kvartalsrapport i börsdata och som kommer uppdateras direkt när nya kvartalsrapporter kommer in. Det gör att nyckeltalen kommer alltid vara baserade på rullande 12mån eller rättare sagt senaste 4 kvartalen. 

Nu till Graham strategi
Vi vill öka antalet strategier i börsdata och då har vi tänkt fortsätta med Grahams kriterier - ur boken The Intelligent Investor om hur man hittar defensiva bolag.  Då har vi hämtat idéer från bloggrannen Aktiefokus. The Intelligent Investor 14 -Stock Selection for the Defensive Investor. 

Det som vi tror att vi kan underlätta för många med börsdata när det gäller Graham Screener är:

1-Den stora mängd av kvalitetsdata och nyckeltal

2-Avancerad programmering som möjlig gör effektivare lösningar

Tanken är också att på ett enkelt och snabbt sett få olika topplistor av bolag som passar Grahams kriterier där varje användare ska kunna skapa/ändra kriterierna beroende på vad som är viktigt för just den användaren.

Tex: Om man tycker att omsättningen eller börsvärdet är inte det viktigaste så ska man kunna minska ner kravet så att fler bolag skulle passa in i listan. Eller till och med ta bort det kravet helt och hållet. Lika så om man tycker att vinst- eller utdelningskrav för senaste 10-20 åren är för tuffa så ska man tex: kunna dels välja antal år och dels hur många av dessa år är det ok om vinsten eller utdelningen är lika med noll/minus. Med andra ord Grahams originala kriterier fast användaren själva kan välja/ändra efter sin strategi. Det ger en flexibel sök möjlighet.

Önskemål!
Om du tycker att det låter intressant och har egna idéer och önskemål hur du skulle vilja ha så får du gärna tycka till.

Här kommer en exempel på screen-bild på hur det skulle kunna se ut när man justerar kraven för Grahams screener. Fortfarande under utveckling.    
12 kommentarer:

 1. ser lovande ut! Ser att ni lanserat flera års PE i screenern, bra nyckeltal.

  SvaraRadera
 2. gillar verklige börsdata, har bara en fråga kring grahamscreenern: Om man nu implementerar en sådan, är det inte extremt få bolag som dyker upp då? Typ SHB och H&M nästan bara? :P

  SvaraRadera
 3. hej, kommer ni lägga till fler bolag inom snar framtid? Tänker på Norska, finska och danska börserna! :)

  SvaraRadera
 4. Hej,
  ber om ursäkt om det redan finns,men en sak som jag skulle tycka vore intressant är om man skulle kunna få fram data och grafer för totalavkasningen under längre tidsperioder. Typ 10+ år

  SvaraRadera
 5. Defensiven
  Jag antar att du gärna vill ha den nyckeltalet i Graham Screener :) Frågan är om det ska finnas möjlighet att välja om det ska vara vanlig P/E eller P/(Ex) med olika års möjligheter?

  SvaraRadera
 6. Anonym
  Jo! Om man ska sortera "bort" de bolag som inte passar in för de 7 kraven så skulle nästan inga bolag finnas kvar i listan.

  Vi ska istället försöka göra poänglista där bolag som har 7 av 7 eller 6 av 7 ska hamna högre osv. Det gör att man får alltid en lista rankad efter de bolag som har högsta poängen. Sen dessutom en detaljerad lista för att se vad de olika bolagen klarar/klarar inte av.

  SvaraRadera
 7. FinansStudenten
  Visst! Vi har tänkt börja med Large Cap från de länderna du nämner. Fast just nu kommer tyvärr fokusera på kvartals- och R12mån historik vilket kommer ta sin tid.

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Totalavkastning ska vi försöka lägga in som nytt nyckeltal. Det är faktiskt flera som har önskat sig den. Den kommer!

  SvaraRadera
 9. Kenny
  Jag tror idén kom tack vare dig :)

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt! Känns bra att hemsidan fortsätter utvecklas.

  SvaraRadera