söndag 21 april 2013

The Magic Formula - portföljen


För mer än 1 månad sen valde vi att satsa på The MagicFormulas topplista på börsdata genom att satsa med verkliga pengar. Det är spännande att följa en strategi som baserad på två ganska avancerade nyckeltal. Hitta bra bolag med hög lönsamhet på sysselsatt kapital där samtidigt hitta de lägst värderade bolagen inom första kategorin.

Hittills har det gått nästan som index fast lite…lite bättre. Inga stora överraskningar än. 


Kollar man på fortföljen så är det inte många bolag som är plus efter courtage.  Men räknar man med totala utdelningarna som kommer i år så blir det ändå plus. Portföljens genomsnittliga direktavkastning hamnar på ca 4,4 %. Eftersom det är ett ISK-konto kan utdelningarna användas för återinvestering vid nästa köp utan att beskattas. Det ruttna äpplet som ingen vill ha!
När det gäller avkastningsportföljen så är går det sämre. Apples aktiekurs var inte lika säkert som jag trodde. Jag har överskattat kassans möjligheter att ge kursen stabilitet. Just nu ligger kursen på $ 390 vilket känns riktigt billigt.


Så billigt att marknaden räknar med en nästan halverad vinst och dessutom bortser från den stora kassan. (kanske inte så konstigt när ledningen inte gör någonting vettigt med pengarna). På tisdag är rapport och ska bli spännande att se vad som händer och om ledningen ger utdelningsökning eller framför allt återköpsprogram tanke på värderingen.  

Inköpskursen i snitt ligger just nu på ca 426 (ett lägre snitt från tidigare) tack vare köp vid 403 och 391. Men det ger ändå en total förlust på -8,4 %.  I vanligt fall så hade jag säkert varit glad vid den låga värderingen men när det gäller Apple så vill jag inte vara långsiktigt pga. den osäkra vinstutvecklingen i fortsättningen. Den främsta anledningen till köpet var den enorma kassan som verkar vara helt bortglömt när osäkerheten för vinsten har ökat. P/E efter kassan ligger på 5. Men som sagt bry sig inte marknaden om kassan så spelar ingen roll hur mycket pengar det finns och hur mycket den växer. 

Teoretisk - Apple skulle kunna köpa ut sig från från börsen med nuvarande kassa + ett lån på 50-60% av totala tillgångarna. Lika så skulle Apple kunna köpa hela Coca-Cola utan några problem men frågan om Warren Buffett skulle kunna tänka sig sälja sina 9 %?  

14 kommentarer:

 1. Just nu verkar formeln gynna konsultbolag men trenden för det har inte alls varit lika tydlig när jag tittar på den historiska utvecklingen på börsdata.se

  Personligen tolkar jag det som att börsen har satt en stor riskpremie på just den typen av bolag.

  SvaraRadera
 2. Aktieingenjören
  Det verkar vara så. Både för bemanningsföretag och IT-konsulter verkar marknaden vara ganska negativ till. Tex: HIQ är fin bolag som har genererat ganska högt direktavkastning men någon anledningen ser man inte det i värderingen. Kanske beror på att den växande omsättningen påverkas negativ av sämre lönsamhet.

  Medan de klassiska konsultbolagen som Sweco och ÅF går betydligt bättre som är i en bredare bransch som infrastruktur och byggnation.

  SvaraRadera
 3. En buffett-aktie som har gått ner i pris nu är IBM. Vad tror du om denna 4020? Kan det vara något?

  Mvh, Daniel

  SvaraRadera
 4. Daniel
  IBM gör i alla fall helt rätt för sig! Sen är självklart bolagets vinstutvecklingen är säkrare än Apple. Annars hade inte Warren B köpt bolaget.

  Jag kommer ihåg från förra årets Letter to shareholders där han pratade just om IBM och hur IBM gjorde stora återköp vilket gynnade bolagets vinst på långsikt. Det är också vad Apple borde göra.

  Lite siffror för IBM 2012:

  -FCF: 11 730 MUSD
  -Utdelning: 3770 MUSD
  -Återköp: 12 000 MUSD
  har varit tydligt trend närmarste 5 åren.

  Här har du detaljerad nyckeltal:

  http://www3.valueline.com/dow30/f4786.pdf

  SvaraRadera
 5. Tack för informationen!

  Mvh, Daniel

  SvaraRadera
 6. Hur är det att köpa utländska aktier med beskattning och courtage?

  SvaraRadera
 7. Har för mig du tidigare frågade om screening siter?

  Hur som helst kom jag tänka på det efter läst denne artikeln idag http://seekingalpha.com/article/1379531-creating-a-dividend-portfolio-that-can-outperform-the-market-by-a-big-margin?source=email_investing_income&ifp=0

  I artikeln hänvisar han till www.portfolio123.com

  Verkar inte vara en gratis sida men kanske finns där något uppslag till ideer som går att använda?

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Courtage är dyrare beroende på vilken mäklare. Fast du kan ändå räkna med ett minicourtage på ca 90 kr vilket är inte så farligt.

  Skatt?

  Vinstskatt - Detsamma som ett vanlig konto. För ISK o KF behöver du inte göra något.

  Utdelningsskatt - För ISK o KF måste du själv eller din försäkringsbolag begära kvittning i samband med deklaration.

  SvaraRadera
 9. Anonym
  Tack för länken. Idag lanserade vi Grahams screener och tar gärna emot nya idéer.

  SvaraRadera
 10. Anonym
  Nu jag läst artikeln så kan jag säga att vi har faktiskt funderingar på många bra lösningar längre fram.

  Däremot det som är intressant med just denna är själva "backtestet" de har gjort för FA. Påminner mig mycket om Tekniska analys vid olika systemutveckling på historisk data.

  Mycket intressant.

  SvaraRadera
 11. Hur har det gått med portföljen? Skulle vara intressant att se lite statistik ett år senare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick plus-minus-noll i princip. Det har främst och göra med att vi startade för sent precis innan utdelningsperioden och samt valde att satsa på de mindre listorna också. Magic Formula passar bättre för de större bolagen.

   Idag har jag gått över till FinBas projektet :)

   http://finbas.blogspot.se/p/finbas-portfoljen.html

   Radera
 12. Om ni skulle börja om, när är en lämplig period att gå in med sitt kapitel med lärdom taget från er start?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Listan som vi redovisar "de bästa aktierna just nu" är baserad på rullande 12 månader och därför inte lika viktigt när man börjar med strategin. Däremot så påverkas det självklart av utdelningsperioden något. Om jag själv skulle välja då skulle det bli i början av året långt innan utdelningsperioden.

   Radera