torsdag 21 november 2013

Alliance Oil & Stockholmsbörsen

Idag fick man veta att Alliance Oil hade "märkliga" kostnadsposter i bokföringen. Tydligen gick det en del till "välgörenhet" (posten som finns i bland notorna till resultaträkningen) till familjen som ligger bakom budet på bolaget.


Nu har både media och aktiespararna har vaknat pga senaste kvartalsrapporten. Det ironiska är att det är inte första gången just den unika posten finns med. Den förekom också mellan 2013 - 2007. Men det är bara det senaste årsredovisningen och delårsrapporten som det finns en tydlig förklaring till posten. Räknar man bara de senaste siffrorna (2011 till idag)  så handlar det om ca 250 Mkr i välgörenhet.

Men jag ska inte fördjupa mig i budet, dessa välgörenhets poster och vad som är rätt eller fel. Utan det jag undrar över är:

1.Utspädningen?  
Varför skriv det ingenting om AOILs enorma vilseledande (redovisade) vinster? och de stora investeringarna, negativa kassaflödet och alla nyemissionerna?  

De senaste 12 åren har Alliance Oil har gjort:

10,6  Miljarder kr  i "redovisad" Vinst

-17,6  Miljarder kr i negativt fritt Kassaflöde

33,9  Miljarder kr i nettoinvesteringar

18,1 Miljarder kr i nettofinansiering (Nyemissioner)  

Bara dessa riktade- och företrädesemissionerna kan ha gjort att vissa få personer fått mer ägande och makt än de övriga aktieägarna över tiden. Mer om detta kan du läsa i gamla inlägg:

2-Large Cap - Stockholmsbörsen
Sen undrar jag över är HUR kan ett bolag som Alliance Oil kan hamna på Large Cap listan? För att kunna svara på dessa frågor så tror jag att man måste kolla närmare på:

Vad är den absolut grundläggande syftet med Stockholmsbörsen?
Innan jag ska försöka svara på den frågan så vill jag ta upp lite fakta:

Kursmanipulation?
Nyligen en daytrader/aktiebloggare i Stockholm åtalades för kursmanipulation pga att han har handlat med fem olika aktier och gjort "några tusen lappar i vinst".  Medan det pågår mer omfattande "manipulation" av miljonklass dagligen via så kallade börsrobotar. Personligen har jag inget emot "börsrobotar" eftersom vi som är långsiktiga påverkas inte av det. Kanske också en viss fördel vid nedgångar. Men anledningen till att detta får ske på Stockholmsbörsen är att det genererar vinst för just marknadsplatsen.    

Nyemissioner?
I början av 2013 ville Investor göra det enklare för börsbolag att göra nyemissioner utan företrädesrätt av befintliga aktieägare. Detta handlar främst om att kunna göra enklare/snabbare riktade- eller företrädesemissioner. I princip innebär det att alla aktieägarna som inte deltar i emissionen är förlorare.   

Slopa Kvartalsrapporter?
Majoriteten av börsbolagen vill slippa redovisa kvartalsrapporter. Det är självklart bra för börsbolagen men knappast en fördel för aktieägare. Det innebär att ännu mindre viktigt information till mindre aktieägare.

Fler köpte analyser?
Ta tex: Aktiespararna som är kanske den viktigaste "fristående" organisationen för små aktieägare ska börja ta betalt av börsbolag för göra analyser. Oavsett vad man tycker om det - så ser den tuffa verkligheten för organisationen. Problemet är att det blir mindre "oberoende och kritiska" analyser.

Stockholmsbörsens Åtgärder - 2014!
Nyligen har Nasdaq OMX presenterat handlingsplan för att underlätta för fler bolag ska notera sig på börsen. Några av dessa åtgärder är:
-Ta bort kravet på kvartalsrapportering
-Ta fram analystjänster för börsbolagen.
-Förenkla noteringskraven/reglerna.
Det finns ingenting om hur man ska förbättra/underlätta för små aktieägare. Utan det handlar bara hur man ska förenkla för börsbolagen. Med stor sannolikhet blir detta bekostnad av sämre information/skydd för små aktieägare.

Så nu till frågan:

Vad är den absolut grundläggande syftet med Stockholmsbörsen?

För aktiebolag (=kan också betyda majoritetsägare):
Att börsbolagen ska lättare få tillgäng till riskkapital.

För handelsplatsen - Nasdaq Omx:
Att det sker handel (genererar courtageintäkter) från olika aktörer och att det finns börsbolag som betalar avgift för att kunna vara listade.

För (minoritets)aktieägare då?
Det är någonting att fundera på!

Personligen tycker att syftet för oss småaktieägare blir handelsplatsen mer likviditetsverktyg när vi behöver sälja/köpa snabbt när vi vill investerar/spekulerar.  Men jag ser inte den grundläggande ambitionen att  börsen eller aktiebolagen ska skydda minoritetsägare. Tvärtom vår intresse kommer alltid sist och därför är det vi själva som har ansvaret. Oavsett om det sker via fonder eller egen handel. Sen kan man alltid ställa sig frågan om det ska vara så enkelt för tex: bolag som Alliance Oil?9 kommentarer:

 1. Jag har följt hela skeendet på avstånd och sitter faktiskt och filar på ett inlägg som handlar om ägare och hur lätt det är att bli lurad.

  Min slutsats är i princip att man endast ska köpa aktier i bolag där ägarens identitet som "god affärsman" är viktig för vederbörande. I Sverige har vi på gott och ont en marknad som bygger på självreglering och där kan det gå mycket illa då en ägare helt enkelt struntar i reglerna (Alliance Oil) eller där det går snett och man helt enkelt vill rädda sitt eget skinn (HQ).

  SvaraRadera
 2. Tycker att du missar lite av det viktigaste med börsen.....
  NASDAQ/OMX är ett vanligt Aktiebolag!
  Det betyder att de skall göra så stora vinster som möjligt och numera också så snabbt och enkelt som möjligt.
  Har man en ledning som prioriterar kortsiktiga vinster, så blir det automatiskt mer robothandel och sämre genomlysning av alla IPOs.
  Jag tycker det är fantastiskt att man hela tiden kämpar för att få in nya (små) bolag till börsen utan att kvalitetskontrollera bolagen.
  Men kortsiktigheten verkar löna sig för NASDAQ/OMX, dock tror jag inte det lönar sig för vanliga privatinvesterare.
  Besser

  SvaraRadera
 3. Aktieingenjören
  Visst! Att hitta bra ledning är A och O. Det är någonting Buffett som har skrivet mycket om.

  Fast jag tycker fortfarande att det känns helt konstigt att det inte nämns om bolagets kassaflöde.

  SvaraRadera
 4. Besser
  Japp! Fast jag tror fortfarande att Nasdaq Omx "måste" oavsett om de vill eller inte börja prioritera det mer långsiktiga. Det är någonting som man också ser på deras åtgärdsförslag för 2014.

  Sen är många börsplatser som OMX är utsatt för ett stort konkurrens från utomlands som tex: Burgundy.

  SvaraRadera
 5. Välgörenhet är tydligen ett kreativt begrepp för att ge aktieutdelning, men bara till vissa utvalda?

  SvaraRadera
 6. Först och främst vill jag tacka för en grym blogg!
  Har en fråga angående börsdata, har ni planer på att lägga in utländska börser? Finns det någon bra motsvarighet till bd där man kan se nordiska/amerikanska företag?

  Mvh
  Ove

  SvaraRadera
 7. PPM-pengar
  Det kan fundera på :).. Men det känns mycket märkligt att ge till välgörenhet på flera hundra miljoner samtidigt som man tar in miljarder via nyemissioner el. pref. aktier med höga kostnader?

  SvaraRadera
 8. Ove
  Förhoppningsvis längre fram. Fast just nu kommer vi försöka fokusera på de övriga listorna i Sverige som Aktietorget och NGM.

  Finns en hel del - testa:
  http://www.morningstar.com/
  http://www.gurufocus.com/

  SvaraRadera
 9. vi vet ju hur det gick för vostok/wsib/alliance.
  jag var med länge och självklart blev man irriterad när de lyckades köpa ut bolaget från börsen. för mig vart det ungefär plus/minus noll.

  men nu med ett oljepris under $30 kanske man får vara glad att det gick som det gick och man tvingades ur bolaget..

  BTW ser fram emot nya inlägg på din blog, typ om svenska storbolag och varför man ska köpa mer :)

  MVH/T

  SvaraRadera