torsdag 27 mars 2014

4020 - Sveriges tråkigaste investerare

Föreställ er att en analytiker eller ett finansbolag som rekommenderar sina kunder att de ska vara passiva så länge kvalitetsaktierna är högt värderade. Hur länge skulle de finnas kvar i branschen? Just därför finns det inga analytiker som erbjuder detta.

Tyvärr så finns det många olika aktörer som är beroende av hög aktivitetsgrad. Mer handel, mer försäljning av dyra hävstångsprodukter, nyemissioner, intresse kring börsbolag, högre aktiekurs, försäljning av reklam, fondförsäljning, analys- och nyhetstjänster osv.

Då är lätt hänt att privata investerare tror att man måste vara aktiv för att lyckas på börsen. Det enkelt att man fastnar i ”intelligenta-fällan” där man tror att man måste analysera, bevaka och vara med i allt som händer kring bolagen, marknaden och omvärlden för lyckas. 

Valmöjlighet - Privata investerarens fördel
Vi behöver inte investera hela tiden och kan vänta tills en utmärkt läge dyker upp. Därför bör privata investerare inte efterlikna finansbranschen som är beroende av aktivitet. Glöm inte att vi har en av de bästa fördelarna där professionella aktörer saknar. Kasta inte bort den fördelen genom att härma branschen.

Det är väldigt enkelt att förlora fokus från det som är viktigt. Så därför tänkte jag skapa en lista på vad jag INTE ska göra i fortsättningen. Lika bra få det på print.

4020:s Don't Do-List!

1-Ingen blankning
Ansträngningen, tiden och räntekostnaderna är inte värd den möjliga avkastningen. Självklart detta handlar om för de som är långsiktiga.

Den här regeln kom i samband med Sanitec där jag har avverkat min blankningspositionen. Blankningen gjordes för att jag trodde att aktiekursen skulle snabb gå under 70 kr och efter bokslutet skulle jag se de faktiska siffrorna. Sen kan man alltid argumentera om min värdering om Sanitec var rätt. Det mest irriterade är att jag kan ha rätt om Sanitec men troligtvis kan nedgången dröja och till och med om det kommer nedgång så kan det vara svårt att se större nedgång än 60 kr närmaste tiden på grund av marknaden styrka. 

Då pratar vi om en avkastningsmöjlighet i bästa fall 25 %. Är det värd den ansträngningen?

Nej! Jag har viktigare saker göra med min tid än att försöka jaga 25 % (engångs) avkastning där jag samtidigt betalar en hög räntekostnad. Jämför detta med bra investering med 10-15 % återkommande årlig avkastning + ränta-på-ränta effekt. (+ betydligt lägre risk)     


2-Undvik derivat och hävstångsprodukter
I samband med mitt inlägg om hur man ska skydda sig mot Bear så fick jag många bra synpunkter. En mycket duktig läsa tipsade om avancerade optionsstrategier med låg risk genom att kombinationer av olika optioner. Jag har funderat på det en hel del. Min egen slutsats är att det är för mycket ansträngning och för lite avkastning. Det vill säga man är mycket beroende av att kunna gissa rätt om aktiekursens utveckling på kortsiktig oavsett om det handlar om Optioner, Warranter eller Bull/Bear instrument. Sen måste man upprepa process om och om igen vilket borde passa mer för de som är kortsiktiga eller sysslar med trading. Problemet är att det blir lite samma problem som blankning. För mycket fokus på kortsiktighet oavsett om man vill eller inte.

3-Undvik fonder
Där jag måste välja fonder t.ex. som PPM och Tjänstpension så har jag valt 100 % Avanza Zero. Annars kommer jag aldrig satsa på varken någon indexfond eller andra typer av fonder. Varför ska jag köpa en samling av bolag som jag inte känner när jag själv är enbart intresserat av att köp/äga enskilda bolag? Ärligt talat så bry jag mig inte heller ett dugg om det är Skagen fonder, Didner & Gerge eller Blecher i Carnegie.

4-Strunta i Index
Jag kommer inte jämföra mig med Index oavsett om det är OMXS30 eller SIX Return Index som räknar in utdelningarna. Personligen tycker jag att det är för mycket fokus på Indexutveckling och behovet av att jämföra sig mot index. Kortsiktig (1-2 år) så är det svårt att jämföra sig rättvis mot index just för oss som är mer värdeorienterad som gärna köper vid börsnedgångar. Vissa korta perioder är det helt naturligt att vi inte kan slå index. Annars hade alla varit värdeinvesterare. Men på långsikt (3-5 år) så kommer vi med största sannolikhet få en bättre avkastning.

5-No Entertainment
Igen tid ska läggas på allt som är allmänt roligt och spännande. Det ska vara ”dötråkigt” att investera långsiktigt. Det blir inget fokus på:
-Spännande kryddor
-Riskabla småbolag
-TA-analyser
-MA200/MA50
-Omvärldsfaktorer
-Investeringsklockan
-Makro
-Aktietävlingar
-DCF
-EBITDA
-BETA
-Derivat, Optioner, EFT:er
-Bull/Bear och andra exotiska produkter.
-osv.


4020:s Do List!

1- Fokusering på att hitta utmärkta bolag oavsett om dessa har bra tillväxt eller inte. Tillväxten kan kompenseras genom att du eller bolaget återinvesterar vinsterna på ett klokt sätt.

2- Hitta bra värdering med eget högavkastningskrav. Ingen hänsyn ska tas till marknadens avkastningskrav eller annat meningslöst risk mått som t.ex. beta.

3- Kunna disciplinerad vänta länge på rätta inköpskurser och ha stort andel av kassa i vissa perioder där börsen är generellt högvärderat eller när man inte hittar bra värderingar. Till och med om ta kan ta flera år innan det kan ske köpaffär.

Just här kommer FinBas-listan in. Att hitta utmärkta bolag till utmärkta priser är så lönsamt i relation till den låga risken så är bredd att fokusera mesta tiden på detta projekt. Därför kommer jag också vara beredd att vänta länge…. Väldigt länge på de förutbestämda köpkurserna i finbas.


Om lundaluppen är Sveriges FEGASTE investerare så kommer 4020 garanterad vara Sveriges TRÅKIGASTE. Ni kommer varken se några spännande bolag eller återkommande köp på grund av mina krav på kvalitén och inköpskurser.  

54 kommentarer:

 1. Upp kommer siffrorna om betyget på detta inlägg. Viftar med en spatel som det står 10 på .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var högt för att vara tråkigast :)

   Radera
 2. 4020
  Du ska inte tro att jag skänker bort titeln utan kamp!
  Må tråkigaste investeraren vinna.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som inte köper något under ett år vinner :)

   Radera
  2. Är du fortfarande helt likvid Kalle56 (eller hade du bara slutat köpa)?

   Mvh LL

   Radera
  3. LL
   Inte är jag helt likvid inte. Det är bara att jag inte tillåter mig att köpa när jag inte får dom 15% jag kräver. Mitt sista rejäla köp började i April 2012 och slutade September samma år. Sen har det blivit lite Skagen global när det börjar vara för mycket i korta räntefonder. Som tur är börjar jag vara så gammal att jag väljer att vända kapitalströmmen för att äga min tid.
   Kalle56

   Radera
  4. Tack Kalle56 för svaret, intressant med Skagen Global-inslaget. Är det någon "mekanisk" gräns för när du väljer att stoppa in medel där?

   Radera
  5. LL
   När det finns likvider så jag klarar mig fram till Statliga pensionen kommer, får det vara nog. Sen blir det så ibland att man utför något avlönat jobb ändå. Då får det åka över lite till Skagen. Gladast skulle jag vara om jag skulle hitta bolag själv till allt kapital. Då skulle jag nog kunna tänka mig att jobba ett tag till.
   Kalle56

   Radera
  6. Tack för svaret Kalle56, låter som du hittat en bra metod där.

   Mvh LL

   Radera
 3. Detta är spännande, inte tråkigt. Att kunna bygga något principiellt bra som FinBas, sedan lägga till bolag för bolag med hög kvalité och sätta sin inköpskurs - det är ju grymt tidseffektivt. Jag tror att om man kan hitta en portfölj om ca 50 bolag som man skulle vilja äga, har ett 'FinBas' system (eller LundaLuppens bevakningslista med motiverat värde), så blir det sedan ganska enkelt att vänta in rätt köptillfälle. Just nu ligger jag och ackumulerar all min cash, då jag inte kan hitta något billigt kvalitetsbolag i Sverige.

  För mig har du blivit ännu mer spännande att följa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är någonting som jag brinner för. Senaste 2 åren har jag fokuserat mer kvalité och pris och då känns hela FinBas så naturligt i utvecklingen.

   I äntligen så gör jag det för mig själv men sen är det alltid roligt att kunna att kunna erbjuda det till alla som är intresserade. Det är också en för den när branschen inte kan/vill erbjuda just denna lösning :)

   Min målsättning är förhoppningsvis ha 20-30 bolag. Men visst 50 bolag hade varit ännu bättre, tanke på min ganska tuffa krav på inköpspriset.

   Nästa bolag blir Getinge....

   Radera
 4. Haha, skön kamp och slagord! Ska bli kul att se om vi kan hålla fast vid dem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär inte vara så svårt!

   Radera
  2. En annan sak som jag måste fråga!... Varför har du lagt till namnet (Blogg) efter Lundluppen? Jag tycker din gamla nick - Lundaluppen var bättre.

   Radera
  3. Google+ krävde ett efternamn, så det blev Blogg... Jag hade också föredragit att behålla den renare formen. Jag har såklart kvar det kontot också men eftersom det är knutet till ett privat e-postkonto känns det säkrare att använda Blogg-kontot.

   Radera
  4. Aha! Det förklarar en hel del :)

   Radera
 5. Bravo! Vilket klokt inlägg!

  SvaraRadera
 6. före detta Analysera Mera27 mars 2014 kl. 12:45

  Superbra inlägg. Ville ju inte kritisera min "mentor" men var nästan så att jag blev galen när jag läste om att du börjat med blankning. Vill ju inte att lärljungen ska ge rektorn direktiv men jag tänkte direkt att detta är som gjort att misslyckas. Jag är ju väldigt insatt i amerikansk börshandel säkert mer än 99% av alla som någonsin jobbat på svenska affärstidningar och jag vet att det passar för sådana som inte vill tappa ansiktet (Icahn/Loeb och några till), där pengar inte har betydelse (man är redan topp 500 rikaste i USA, det är bara ära på spel.) Mitt främsta område inom finans är Inside Trading USA och är det något jag vet är det att man inte ska blanka eller satsa på negång på något bolag på Nasdaq enligt mina interna undersökningar)

  /mvh D (tusen tack för allt du lärt mig och det vet du. Har du tur kommer belöningen någon gång hehe)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe! Jag förstår att många var kritiska. I Bästa fall så har många lärt sig av mitt misstag.

   Antagligen så blev jag "känslomässigt" pga just Sanitec som jag fortfarande tycker att den dumpades av riskbolaget EQT.

   Sen sakta men säker insåg jag hur dålig det är med blakningsaffärer ur placeringsalternativ för långsiktiga. Både ur matematisk och risk/avkastning.

   Tänker man vidare i samma tema så är nästan liknande dilemma för optioner, Derivat och hävstångsprodukter för att just skydda portföljen.

   Radera
 7. Hej 4020!

  Bra inlägg och jag håller med hela vägen. Men jag har en fråga angående punkt nr 3, fonder.
  Förutom att jag lägger ett belopp till aktier varje månad så går en del av mitt sparande till Spiltans räntefond därför jag vill ha cash tillgängligt när det dyker upp någon större börsnedgång eller liknande tillfälle.
  Anledningen till att jag valt en fond för detta är att jag inte hittat något alternativ med bättre ränta där pengarna samtidigt är snabbt tillgängliga.
  Jag har även konto hos Hoist där en tredjedel av mitt månadsspar går in men räntan är cirka 1% lägre än i Spiltans räntefond.

  Har du, eller någon annan för den delen, något bättre förslag på alternativ för hamstring av likvider?

  För övrigt, tackar för bra blogg som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fråga som jag har funderat på men ärligt talat så har jag inte kollat närmare. Jag vet att Lundaluppen kör också via Spiltans räntefond.

   Tyvärr så har jag ingen bättre förslag. Jag borde nog kolla närmare på detta.

   Radera
  2. ConflictedInvestmet28 mars 2014 kl. 01:30

   De enda två alternativen jag sett är Catella avkastning och Atlant Stability. De har båda högre avgift än spiltan, men de ligger något högre i avkastning sett över en längre period.

   Radera
 8. Jag håller med om det mesta.

  Men det är två områden där jag tycker att du kanske kastar ut barnet med badvattnet.

  1) Fonder. Bra fonder kan mycket väl vara motiverat om du får ont om tid. Har du tid håller jag med dig.

  2) -EBITDA, jag tycker att EBITDA har ett visst värde, åtminstone för att studera utvecklingen i bolag som består av flera affärssegment.

  Sedan tycker jag även att du ibland kanske borde lägga dig till med ett mer kundorienterat perspektiv ibland. Nyckeltal är bra men ibland bör man ställa sig frågan "varför köper folk deras produkt och kommer de att fortsätta göra det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar gärna emot bra synpunkter. Det händer säker att jag drar gränsen hård. Verkligheten är självklar inte svart eller vitt utan mer komplex.

   Kvalitetsanalysen finns alltid med i bakgrunden men jag väljer att inte skriva så mycket om det i just FinBas pga tidsbrist.

   Tex: Det kan upplevas att jag har köpt Mekonomen bara för den starka kassaflöde. Men i själva verket så gillar jag bolagets koncept, ledning och den starka ställningen inom branschen.

   Om man ska vidareutveckla det du nämner så är ABSOLUT viktigt att först analysera utifrån kvalité som tex. ledning, produkter, framtidsmöjligheter osv. Sen i andra hand fokusera på nyckeltal.

   Radera
 9. Du räds inte för att börsen ska fortsätta gå upp eller i sidleds och att du ska gå miste om utdelningar? Igen ränta att tala om för den som står vid sidlinjen. Tänk om det dröjer 5-6år innan nästa nedgång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den risken finns alltid. Ta bara senaste 2-3 åren. Jag hade nog haft ett bättre avkastning om jag bara köpte vissa bra bolag på ok priser. Men jag tror fortfarande på högre total avkastning om man kan vara mer disciplinerad för vilket pris man betalar. Dessutom gillar jag idén att jag får ett lägre risknivå samtidigt.

   Men självklart det du nämner är viktigt. Det finns en smart sätt att minimera risken att man inte missar en kraftigt uppgående trend som kanske varar 3-5 år. Genom att försöka alltid ha stor del av portföljen långsiktigt. Dvs att försöka ha maximal tex: 30-40% likvida medel av totala portföljen när det är högt värderat som det är nu. Då blir det inte lika jobbigt att missa en uppgång.

   Fast det är inte så enkelt om man precis har börjat spara och ska investera första gången.

   Radera
 10. Jag brukar läsa dina artiklar och analyser och anser att de är bland det bästa som skrivs på nätet om aktier och aktiehandel.
  Jag håller kurser och föredrag och brukar rekommendera deltagarna att gå in på 40procent 20år för att läsa bloggen och hitta mycket annat för att bli bättre investerare.
  Nu har du överträffat dig själv - Tack för en mycket bra och välformulerad text!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt! Tack för det!

   Om jag ska vara ärligt så tycker personligen att det finns andra bloggare som skriver faktiskt mycket bättre analyser (dvs mer kvalitetsanalys än bara nyckeltal). Anledningen till att jag håller mig mesta dels på nyckeltalsnivå är pga tidsbrist :)

   Radera
  2. Jag tycker att du har en bra inställning till investering på lång sikt och hur man använder nyckeltalen behöver vi alla lära oss mer av.
   Hoppas du inte har något emot att jag länkade till denna sidan från min blogg på aktierea.se

   Radera
  3. Visst! Du får göra vad du vill!

   Radera
 11. Tack för detta inlägg. La en utmärkt sorti på min bipolära och spattiga hållning till börsen. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att hjälpa till med flera förvirrande idéer.

   Radera
 12. Elekta har ju backat en hel del sista halvåret. Värderingen känns spontant ganska intressant i nuläget. Är det något du kan tänka dig att titta på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst! Om bolaget är tillräckligt intressant och stabil.

   Då skulle man också kolla på andra historiska kursvinnare som tex. Axis och Hexagon.

   Radera
 13. Fundamenta är viktigt men det är inte fundamenta som styr aktiekurserna på kort sikt. Så varför inte väga in andra faktorer?

  Det du säger att du ska göra är att tajma marknaden, det klarar du inte. Och inte blanka? Bara för att du misslyckades betyder det ju inte att blanka är dåligt, är ju snarast en hedge i portföljen.

  Är du överhuvudtaget intresserad av att tjäna pengar? Känns ju mer som att du har ett teoretiskt intresse kring investeringar. Doktorera inom ekonomi är nog din grej..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror främst på att jag inte särskild intresserat av kortsiktighet och timing och därför fokuserar enbart på företagsfundamenta. Men då gäller det självklart att man har gjort rätt analys. Sen vill jag göra det så enkelt så möjligt genom att ta bort andra faktorer som marknadsrörelser, TA och annat som har direkt och göra med aktiekursutvecklingen.

   Jag tycker inte att FinBas har något att göra med timing biten. Utan det som är mest intressant är när kurserna gå ner till mina köpnivåer. Då finns det ingen tidsaspekt i det hela. Allt annat är ointressant.

   Just blankning, derivat och andra produkter passar inte min egen strategi. Men självklart viktigt för de som har ett annat eller främst för de som är mer kortsiktiga.

   Tjäna pengar? Självklart men gärna till så låg risk och så låg ansträngning så möjligt :) Jag vill hellre lägga tid på att analysera och lära mig mer om bolag än försöka gissa hur marknaden ska utveckla sig.

   Radera
  2. Till Anonym - jag tror 4020 har ett större intresse av att tjäna pengar än vad du har. För dig ter den sig oförklarlig, men det är för att du förmodligen inte riktigt har erfarenheten, alternativt du är en av de få som lyckats medan den stora massan som gjort samma saker som du har och misslyckats då det handlar till stor del om tur.

   Ungefär som alla "pokerproffs" i början av seklet.

   Den som haft bäst utväxling på kapital över 30 år vinner ;)

   Radera
 14. Ja man skall inte glömma leva samtidigt

  Optioner verkar dock vara ett intressant instrument man kan dra nytta av om man går i köp eller säljtankar när det gäller ett bolag och här tänker jag mig att göra en slant på att utfärda det man tänkt köpa ger en slant extra för besväret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är intressanta produkter. Fast som allt annat så finns det både för- och nackdelar. Ta tex. om du har bestämd dig att köpa till viss kurs. Ska du köpa direkt eller utfärda option för att kunna ta del av en extra premie? Det finns alltid en liten risk att du får inte din utfärdade optionsnivå och då kan det i värsta fall missa en bra köpkurs för en liten premie. Nu var jag lite extrem men jag hoppas du förstår vad jag menar.

   Radera
  2. jodå jag förstår det svider bara lite i skinnet att jag avstod öppna kontot för möjlighet utfärda Lupe när den för några år var nere runt 20 kronor, hade alla papperna klara för att skicka in *suck* och sedan gick det upp upp, splitt upp upp osv.. :)

   Man måste ha lite kassa för att kunna dra nytta av optioner som jag menar det. Om du vill köpa låt oss säga Mekonomen för 140 kronor då kunde du utfärda säljoptioner på den nivån få en slant för besväret under tiden du väntar på att kursen skall nå dit .(vet inte om bolaget i exemplet har optioner) :)

   Lika dant om du bestämt dig sälja en aktie för 100 kronor, då utfärdar du en köpoption på det priser får lite slantar för besväret och eventuella utdelningar tills aktien når den nivån?

   Skall man specka via optioner krävs det mer intresse och tid.

   Handlade naket med optioner när jag var yngre inget jag håller på med numera.

   Radera
 15. Mycket kloka ord som vanligt.....!
  Kanske beroende på att jag själv investerar efter samma regler. (eller försöker åtminstone)
  Du slår huvudet på spiken med att skriva (och publicera) ner dina regler. Då är det enklare att veta vad man skall göra nästa gång det kliar i fingrarna.

  En kommentar dock. Punkt 4, man skall inte jämföra sig med index, men man måste hela tiden hålla koll på index.
  Annars vet man ju inte hur börsen utvecklar sig och kan därmed inte veta om börsen är undervärderad. Det är då det blir daga att köpa kvalitébolag

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå det har jag börjat göra jämförelser med 5 års rullande medelvärden i mina egna portföljrapporter. Det ger en "reality check". Om man tror på att aktiepriser över lång tid konvergerar mot intrinsic value bör man jämföra med index över tid, imho.

   Radera
  2. #Besser
   Exakt - och här kommer bra citat från Benjamin Graham som tar upp just det du skriver om - hå koll på utvecklingen främst vid nedgångar :)

   Basically, price fluctuations have only one significant meaning for the true investor. They provide him with an opportunity to buy wisely when prices fall sharply and to sell wisely when they advance a great deal. At other times he will do better if he forgets about the stock market and pays attention to his dividend returns and to the operating results of his companies.   #LL
   Intressant idé! Hela portföljens intrinsic value i snitt jämförelse med börsutvecklingen historisk :)

   Radera
 16. Svar till anonym. Jag är definitivt ingen "pokerspelare". Och jag har sysslat med aktier sedan början av 90 talet. Fakta är att marknaden på kort sikt (flera år) inte styrs av fundamenta. Vad som sägs här i tråden är ju i princip att man ska köpa och sälja baserat på fundamenta. Om ni skulle klara av att leva efter era metoder så skulle det troligen ge att ni köper för tidigt i nedgång och säljer för tidigt i uppgång. Erfarenheten är att aktierna pendlar kring sitt "sanna" värde men tendrerar att skjuta över både på upp- och nedsidan. Ni har bergis suttit likvida senaste två åren och väntat på kraschen? Nyckeln historiskt har varit att ha exponering mot aktier, sedan kan bra stockpicking förbättra utfallet något men att tro att man baserat på några nyckeltal kan hoppa in och ut ur marknaden...

  Förövrigt är index intressant då (1) marknadsriktningen i hög grad styr utvecklingen för enskilda aktier och (2) man bör slå index om man sitter med en mindre icke fullt diversifierad portfölj..annars kan man lika gärna köpa en indexfond..

  SvaraRadera
 17. Före detta Analysera Mera28 mars 2014 kl. 05:24

  Tycker du ska länka till ditt gamla och kanske bästa inlägg som du har skrivit som jag faktiskt har utskrivet i min pärm och som har hjälpt mig en hel del. På det viset visar du att du återgår till det du egentligen tror på och ingen kortsiktig spekulation.

  7 olika sätt att få tillväxt (Axfood=marginal, Pris=S Match, Inflation försäljpris = S Candy, Inflation tillgångar = Holmen, Förvärv = A Abloy, återköp = Astra Z, återinvestering av utdelningar exempel med Axfood

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker på inlägget: Tillväxt utan tillväxt. Bra inlägg :)


   http://40procent20ar.blogspot.se/2012/03/tillvaxt-utan-tillvaxt-mojligt.html

   Radera
 18. Bra inlägg!

  En tanke som slår mig kring att du bara köper ibland, och kan missa uppgångar. Har du testat Finbas-strategin bakåt i tiden och jämfört med hur det varit med "buy and hold"?

  Tänker helt enkelt så här:
  1. Köpa kvalitetsbolag vid ett givet tillfälle och sedan behålla och återinvestera utdelningen.
  2. Bara köpa eller fylla på när FinBas säger att aktien är undervärderad. Eventuellt sälja när den är övervärderad (vet inte om det ingår i strategin).

  Hur står sig alternativ 1 och 2 om du går igenom historiska siffror och några olika köptidpunkter? Du om någon borde ha uppgifter för att testa det tänker jag.

  Tack för en bra blogg - kanske lever du upp till epitetet Sveriges tråkigaste investerare, men du har nog Sveriges mest nyttiga investeringsblogg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du har helt rätt att jag kommer missa många uppgångar som tex: senaste 2 åren. Men eftersom stor andel av portföljen var i H&M så känns det inte lika jobbigt efter att H&M gick upp kraftigt sista tiden :) Just det är en fördel att försöka fortfarande ha ganska stor andel av portföljen i aktier så att man inte missar stora uppgångar.

   Då är fråga hur stor andel ska ha försöka ha i kassa? Tex: Max 30% när det hög värderat som nu borde vara en bra nivå.

   Då kommer nästa fråga - ska man sälja när det går upp? Helst inte. Annars är man helt beroende på att det ska komma en ny nedgång vilket är ett svårt dilemma. (som jag upplever just nu)

   Kanske skulle man kunna sälja max 10-20% av de aktierna som börjar bli högt värderade för att kunna ha kassa vid eventuell nedgång?

   Då blir man också beroende av att investera i bolag som man ska kunna äga långsiktigt. Då är det svårt att applicera klassisk värdeinvestering som tex: Net-Nets.

   I jämförelsen mellan 1 & 2:
   Så föredrar 2. Köpa när genom FinBas och undervärdering. Men helst inte sälja alls utan dra nytta av utdelningarna - då måste man ha kvalitetsbolag.

   Om man skulle teoretisk jämföra de två alternativen 10-14 år tillbaka så tror jag att nr 2 skulle antagligen ge ett bättre avkastning. Dock det väldigt svårt att jämföra rättvis pga de kraftiga nedgångar under 2001 och 2008.

   Radera
 19. Ja om man vill vara framgångsrik långsiktigt så ska man göra så lite som möjligt. Inte byta aktier hela tiden. Om det är lika spännande att kolla sina aktieplaceringar varje dag, som att man tittar på när gräs växer, ja då är man faktiskt på rätt väg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just vid kraftiga nedgångar som de blir MEST intressant. Då kan jag faktiskt kolla på aktiekursen flera gånger under dagen för att se om jag kan få bra inköpskurser. Annars är det mesta dels tråkigt att ens kolla på bolaget. Just nu när vi har relativ höga värderingar så känns det ens kul att följa börsen :)

   Radera
 20. Riktigt bra och tråkigt inlägg och jag instämmer i kören - Det bästa inlägget jag läst på länge.

  Just att inte vara för aktiv, i ordets alla bemärkelser, måste vara det jobbigaste som finns för oss som brinner för aktier. Det ska vara tråkigt, man bör inte logga in på avanza dagligen, bortse från sin bevakningslista i hopp om att hitta något som eventuellt kan bli köpvärt eller ägna en massa tid till att fundera på om något av ens innehav är övervärderat.

  Jag är övertygad om att jag är på tok för intresserad av aktier för mitt egna bästa. Jag hade nått bättre resultat om jag varit hälften så intresserad och riktigt tråkig. Det enda argumentet jag har mot ditt inlägg är att det just skulle bli tråkigt.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Det finns fortfarande mycket kul man kan göra i analysdelen utan att behöva blanda in aktiekurser.

   Radera