torsdag 29 maj 2014

Avanza till bevakningslistan

Jag tänker inte säga så mycket om Avanza när de flesta redan känner till deras verksamhet. Ska man sammanfatta kort så handlar det om ett bolag som har oerhört bra lönsamhet. Det är inte många bolag som har ett vinstmarginal på 34%. (förutom storbankerna SEB 37%, SHB 39% och Swedbank 36 % som har ett högre marginal). Skillnaden är självklart ett betydligt lägre kreditrisk med Avanza.

Den andra delen är det starka kassaflödet och den låga investeringsbehovet. Det gör att Avanza kan dela stora delar av kassaflödet utan några problem. Avanza har haft i snitt 5 % direktavkastning med lite över 100% utdelningsandel.  

Fritt kassaflöde - Avanza
Eftersom jag skrivet mycket FCF och kassaflödesanalysen så tycker att Avanza en bra exempel på att man måste tyvärr vara flexibelt med kassaflödesanalyser. Just i Avanzas del så tror jag att man måste ta Operativa kassaflödet (OP) FÖRE förändringar på rörelsekapital. Annars är oftast bättre att använda OP efter rörelsekapitalet.

För Avanza så påverkas rörelsekapitalet mesta dels av förändringarna i utlåning, inlåning, värdepapper osv. Just dessa poster säger inte så mycket om själva Avanzas kassaflöde. Det är mer branschspecifika poster. Liknande poster förekommer också i investmentbolag och till en viss del byggbolag. Om man bortser dessa poster och fokuserar bara på löpande verksamhet på 204 Mkr (2013) och i jämförelse med total investering på 4 Mkr så inser man att större del av kassaflödet går till utdelningarna som betalats ut under 2013 (231 Mkr = 8 kr/aktie). 

Sen kommer Moat och andra mjuka parametrar men jag kommer inte att fördjupa mig i det. Det är allmänt känd att både Avanza och Nordnet har stark fördel mot tex: storbankerna genom snabbare anpassning av nya tjänster och produkter som jag tror att kommer gynna de små internetbankerna på sikt. Sen är det svårt att skriva mer om Avanza om man inte tar upp unika tjänster som Avanza Zero, Superlånet, nya IT plattformen, Nya bolånet.

Intäktsfördelning och Historik
Det pratas också mycket om Avanzas och andra aktörernas minskning på courtageintäkter. Därför har jag kollat lite snabbt på historiken och hur intäktsfördelning har utvecklats.  Courtage utgör fortfarande en viktig del av omsättningen. Motsvarar 41% och i jämförelse med 66 % under 2001. Till och med andelen har gått ner så är courtaget tillsammans med räntenetto är de två viktigaste inkomstkällorna.


Samtidigt har transaktionerna ökat så pass mycket att courtageintäketerna har totalt ökat från 61,7 Mkr (2011) till 244,8 Mkr (2013).  Det kan förklaras med att Avanza Bank hade störst andel av avslut Stockholmsbörsen NasdaqOmx. Kanske inte så konstigt att Avanza har tagit marknadsandelar med sina lägre priser. FinBas Värdering på 150-170
Historisk har Avanzas värdering varit attraktivt enligt FinBas. Men sista tiden varit tvärtom (som allt annat). Aktiekursen har gått upp medan vinsterna och kassaflödet gått andra hållet. Oavsett hur bra är aktien så kommer jag inte köpa förrän 180 kr eller lägre. (Eller om inte vinsterna börjar gå upp kraftigt.) Det innebär en nedgång på ca 30% från dagens nivå. Med andra ord det lär inte hända närmaste tiden. 11 kommentarer:

 1. Har du några planer på att analysera Nordnet också?

  Jag är imponerad av deras uppryckning i Sverige och Nordnet har dessutom en starkare position i Norge/Danmark om jag förstått det rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte funderat på det men jag borde kolla närmare på de också. Det kan fungera som ett bra komplettering till Avanza som saknar de övriga nordiska länderna.

   För tillfälligt har jag inga funderingar på att kolla närmare på några banker men Nordnet och Avanza är mer lockande.

   Radera
 2. En analys av Nordnet också hade varit kul att läsa. I dagsläget känns de som ett fräschare alternativ än Avanza. Nya Shareville som byggts ihop med egna plattformen är fantastiskt revolutionerande! Jag är beta-testare så jag har fått en försmak, och jag tror det kommer locka många nya kunder. Här har Nordnet ett stort försprång, och en klar konkurrensfördel mot Avanza. Dessutom har de i dagarna lanserat avgiftsfria indexfonder som följer storbolagsindex för Norge, Danmark och Finland. En svensk motsvarighet kommer lite senare i år, och då är inte Avanza längre unika med Zero, tvärtom har de blivit omsprungna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har både NordNet och Avanza, tycker att Avanza är vassare på i princip allt; mycket modernare, renare och lättare att göra fond- och aktieaffärer. Gillar dock starkt NordNets superfonder och kommer med stor sannolikhet att investera i dem.

   Radera
  2. Måste erkänna att det är spännande utveckling kring nya tjänster från både Avanza och Nordnet.

   Det Nordnet satsar på Shareville är ganska vågad måste säga. Det lär säkert bli populär men frågan om den ska ge något värde för användarna? Jag tror fortfarande att det kan bli svårt att använda själv avgöra vem/vilka de kan lita och följa på sikt.

   Den som borde få cred för Shareville är grundaren Fabian - smart tjänst men viktigaste är att han har verkligen lyckats sälja vidare sin idé :)

   Radera
 3. Avanza har alltid varit en av mina favoritaktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också Avanza kan bli ett bra köp. Om inte som en tillväxt aktie kan den alltid fungera som kassaflödes/utdelningsaktie. Det är inte det enklaste att konkurrera med etablerade banker.

   Radera
 4. Det Avanza gör väldigt bra är just all data och alla funktioner på deras hemsida. Min erfarenhet är att det finns som kund möjlighet att påverka vilket ni är kunder märkt av utskicket idag. Personligen skulle jag inte ha emot ifall Avanza köpte och integrerade börsdata för att sedan utöka med nyckeltal för hela norden samt USA. Nåja drömma får man i alla fall : ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste säga att det är intressant att se hur både Avanza och Nordnet har valt att satsa på olika områden. Just Avanza har valt att satsat mycket på informationsdelen och hemsidan. De har faktiskt många unika tjänster som är idag svårt att hitta någon annanstans.

   Förresten drömma får man göra. :)

   Radera
 5. Fenix har gått ner ganska mycket. Kanske dags att applicera Finbas på den här näst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller faktiskt på att analysera bolaget just nu. Så Fenix blir det nästa. Vinstvärderingen ligger ganska nära aktiekursen men som vanligt så FCF säger något annat. Just i detta fall så har jag justerad FCF ganska mycket för att ta hänsyn till den kraftiga expansionen.

   Radera