lördag 9 augusti 2014

Piotroskis F-Score - Börsdata

I slutet av 2013 hade vi 4 viktiga målsättningar med börsdata:

1- Resultat-, Balansräkning och Kassaflödesanalys.
2- 3 års Kvartals och R12mån historik
3- Piotroski F-Score
4- Aktietorget och NGM.

Med dagens lanseringen av F-Score så har vi uppnått 3 av 4 målen. Sista målet - Aktietorget och NGM har vi faktiskt jobbat med under hela året genom att bygga ett nytt system som möjliggör ett mycket snabbare uppdatering av rapporter. Det har tagit tid men det börjar bli klar. Det nya upplägget är viktig för att vi ska kunna erbjuda från dagens 350 till över 550 bolag och uppåt. Detta skapar också möjligheten att kunna erbjuda hela den Nordiska marknaden.

Piotroski F-Score
Strategin är lika känd så som Magic Formula och Net-Nets främst bland värdeinvesterare utomlands. Ett läsvärt inlägg om strategin finns hos Värdebyrån - Piotroskis F-Score

Strategin är publicerad 2000 av en amerikansk redovisningsprofessorn Jospeh Piotroski vid University of Chicago. Original uppsatsen finns här att ladda:
Strategin bygger på 9 kriterier där man antigen får 1 eller 0 poäng beroende på om kriteriet uppfylls eller inte. De bolagen som har haft en högre än 6 poäng (mellan 7-9) har historisk utvecklats mycket bättre än de företag som har haft lägre. De olika kriterierna är indelat i:      

Lönsamhet
1- Senaste avkastning
2- Senaste kassaflöde
3- Utvecklingen av avkastning
4- Vinstkvalitet
Soliditet
5- Utvecklingen av skuldsättning
6- Utvecklingen av likviditet
7- Utvecklingen av antalet aktier
Effektivitet
8- Utvecklingen av rörelsemarginal
9- Utvecklingen av omsättningshastighet

På samma sätt som tidigare strategier så kan ni se detaljerna för de 9 kriterierna för strategin och dessutom ändra genom att välja bort de regler som ni inte vill ha med. 


Det finns också många oberoende studier kring strategin. Bland annat Svenska kandidat- och magisteruppsatser om ämnet. Här är några:

14 kommentarer:

 1. Kul att du fortsätter utveckla Börsdata med att täcka de mindre listorna!

  Angående F-score, det som jag ställer mig frågande till är att Pitroskis kriterier endast tar hänsyn till årets vs föregående års lönsamhet/likviditet/skuldsättning. Tankar kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara både för- och nackdel. Lite sämre bolag (eller bolag med kortsiktig positiv FA-trend) kan teoretisk hamna högre upp. Men samtidigt så kan det också vara en fördel genom att man kan upptäcka intressanta bolag tidigare än de övriga strategierna.

   Många bolag som ligger högst upp i F-Score ligger inte lika högt i de övriga (tex: Graham och Utdelningsstrategin som har liknande poäng-system).

   Ta tex bara några enkla regler som att bara välja bolag som har positiv vinst, kassaflöde och ger utdelning - ökar chansen till överavkastning rejält.

   Radera
  2. Jo! En annan som kan vara märkligt med F-Score är att det finns ingen värderingsnyckeltal (beroende av aktiekurs). Allting är baserad på hur bra det går för bolaget. Det är ändå ganska bra historisk avkastning utan att ta hänsyn till värderingen. Fast samtidigt det har funnits många lågvärderingar under 2000-2002 och 2008-2009 :)

   Radera
  3. Sen togs ju F-Score inte fram för att vara ett ensam sorteringsmodell. F-Score togs fram för att användas tillsammans med P/B-talet. För att skilja vinnarna från förlorarna i en population som totalt sett överavkastade index.

   Radera
  4. Så det är därför F-Score har blivit populär verktyg för just sortering av Net-Nets tillsammans med A-Score :)

   Radera
 2. Så är det ju. Jag har för mig att Piotroski använda F-Score kriterierna tillsammans med lågt Price to book. Om man skulle använda F-score kriterierna på 3-y average etc. bör man knappats hitta några P/BV bargains. Att endast titta 1 år tillbaka är kanske därför det enda som är lämpligt i det fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer - Värdebyrån har skrivet just om det:

   http://vardebyran.wordpress.com/2014/07/09/piotroskis-f-score/

   Jag har också för mig att F-Score är ett användbar verktyg för att sortera bland Net-Nets som är en "extremare" variant av P/B-strategi.

   PS: Vi har faktiskt ännu en sortering på just de bolagen som har samma poäng. Tex: Om 10 bolag har totalt 8 poäng så sorteras dessa en variant av P/B - dvs den lägsta värderingen ska hamna högre upp.

   Radera
 3. 40procent, jag loggade precis in på Borsdata och testade screeenern. I listan hittar jag endast ett bolag, Beijer, som jag spontant tycker är köpvärt idag. Vore fint att även kunna justera in något nyckeltal (P/BV som jag har för mig att Piotroski anänder) när listan har skapats.

  Jag har nämligen för mig att Piotoriskis studie grundar sig på att just gallra ut lågt värderade bolag på substansbasis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns lite idéer där vi skulle kunna lägga in de olika strategierna i Screener. Då kan man själv välja hur man vill justera de olika strategier och nyckeltal.

   Radera
 4. Det tycker jag låter som en mycket bra idé! Om ni tycker det riskerar att bli för rörigt och utanför den egentlige F-score screenern kan ni alltid lägga till en flik som inte är ifylld i default läge där nyckeltal även inkluderas vid sortering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bra tips. Du menar någonting liknade - skissen nedan? Nu tog jag en nyckeltal från Screener.


   http://2.bp.blogspot.com/-a0BhfXL64FY/U-dxBH-vWeI/AAAAAAAAGaY/cMGzN7Ag_8s/s1600/strateginyckeltal.png


   Kanske ha detta i alla strategier kanske - där man kan välja fritt vilken nyckeltal man vill ha - som Screener.

   Radera
  2. Precis så jag menar! Välkomnas under alla strategier - med passande nyckeltal eller att man (helst) får möjligheten att välja fritt.

   Radera