torsdag 18 september 2014

Inwido - Ratos Investeringshistorik

Av någon anledning så är det alltid fascinerade med storlek och framför allt omsättning och börsvärde. Ingen har missat att Alibaba ska noteras snart. Som vanligt "hajp" i högsta nivå. Men jag tycker att det är mer intressant att fokusera på ett betydligt mindre bolag som ska noteras nästa vecka.

Det är Ratos som kommer att göra exit i Inwido genom att notera bolaget i NasdaqOMX. Eftersom jag har tidigare skrivet ett inlägg om just Ratos och Arne Karlssons avkastningsstrategi så tänkte jag kolla närmare på:

-Hur Ratos lyckats med Inwido som investering
-Värderingen vid köpet
-Företagsutvecklingen och nu slutligen försäljning genom börsexit

Ni kan läsa tidigare inlägget om Ratos Arne Karlsson -Avkastnings Magikern. Det finns också en bra föreläsning av självaste Arne där han i detalj förklarar hur han försöker maximera den totala avkastningen vid företagsförvärv.  


Ratos utvecklingsåtgärderna:
1-Köpa bolag billigt
2-Omsättningstillväxt
3-Marginalförbättringar
4-Kapitaleffektivisering/Kassaflöde
5-Belåning
5-Exit

Inwidos investering och värdering vid köp.
Ratos förvärvade den svenska Elitfönstergruppen 2004 som sen fick namnet Inwido. Då betala Ratos totalt 477 Mkr för hela förvärvet.

Då kan man jämföra 477 Mkr under 2004 med:
Omsättning: 1 235
Vinst: 69
EK: 500
Goodwill: 863
Nettoskuld: 688

Vid första blick så ser ut som Ratos fick fullständigt utmärkt pris för Elitfönstergruppen. Ett P/E-tal närmare 7 för ett bolag har tidigare haft 19 % årlig tillväxt mellan åren 1998-2004. Förvärvspriset på 477 faktiskt längre än bolagets EK på 500 Mkr. Men då ska man också räkna med goodwill på 863 + nettoskuld på 688 Mkr som följde med på köpet. Det gjorde att EV mer än fördubblades till  1 165 Mkr. Nedan kan ni se detaljerna kring värderingen vid köpet 2004 och nu vid försäljning (aktiekurs räknat som 70kr) 

Man kan säga att Ratos har betalt ett ganska bra pris vid köpet. Värderingsmultiplarna (P/*) och (EV/*) hamnar allt ifrån 7 - 10. Medan idag ligger dessa i snitt 16 - 25 på börsen. Då kan man verkligen fråga sig om Ratos framtida möjlighet att kunna göra liknande förvärv till så låga värderingar?

Inwidos företagsutveckling
Det man ser väldigt tydligt (direkt efter Ratos förvärv) den kraftiga omsättningstillväxten 4 år framåt (2004 - 2008). Det är närmare 356 % total tillväxt eller rättare sagt 46 % årlig omsättningstillväxt. Här har Ratos lyckas kraftig öka omsättningen genom ett 30-tal aggressiv förvärv och kraftigt expansion utomlands.   Däremot så har Ratos inte lyckats med de andra delarna enligt Arnes strategi. Lönsamheten har gått betydligt sämre, ingen direkt kapitaleffektiviseringar eller starkare kassaflöde samt ingen vidare belåningskapacitet. Det man har åstadkommit är princip kraftigt tillväxt genom förvärv. Jämför man nyckeltalen förutom omsättningstillväxt så är det inte lika imponerande:

2014 (vs 2004)
Omsättning: 4 510 (1 235)
Omsättningstillväxt 14 % årligen
Vinst: 84 (69)
Vinstmarginal:  2% (6%)
Soliditet: 48% (28%)
Goodwill: 3 200 (863)
Eget Kapital: 2 528 (500)
Totala tillgångar: 5 221 (1 536)

Hur är det med Ratos avkastning på Inwido?
Ratos betalade totalt 477 Mkr 2004 och under tiden Ratos som huvudägare har gått in med ca 600 Mkr för finansieringsdelen. Däremot har Inwido inte behövd få in nytt kapital för själva investeringsbiten. I princip har Inwidos operativ kassaflödet täckt större delen av både förvärv- och investeringsbehovet. Totala Operativa kassaflödet hamnade på 3 100 Mkr medan totala investeringar 3 145. Vid börsintroduktion på 67 kr betyder det att Ratos kommer totalt få en avkastning på ca 1015 Mkr på investeringen. Det ger en årlig avkastning på 15,1%. (Om vi sen antar att Ratos lyckas sälja all sin innehav vid 67 kr så kommer den totala avkastning hamna på 2630 mkr = 18 % årligen. 


Inwidos avkastning kan faktiskt sammanställas enkelt genom att säga:

Ratos köper Inwido för ca 16 kr 2004.

Säljer Inwido för 68 kr 10 år senare.

Under tiden får Ratos gå in med 11 kr i form av nyemission.

= En avkastning på 41 kr för en investering på totalt 27 kr.

Just avkastningen kommer främst av försäljningsdelen och inte i från utdelningarna. I nästa skede kan man fråga sig om Ratos säljer Inwido för just enbart värderingsdelen (dvs om alla bolag är till salu om priset är rätt) eller om Ratos försöker samtidigt bli av med ett bolag som har allvarliga problem?

Inwido - bolagsrisken?
När man kollar närmare på bolaget så inser man att försäljningen är främst inriktad direkt eller indirekt till konsumenter. Dels genom att kunderna köper direkt från återförsäljare för renovering och tillbyggnad och dels mindre byggbolag som använder sig av Inwidos produkter som standard byggmaterial som tex: Elitfönster.


Dessutom den kraftiga expansion har påverkat lönsamheten negativt och frågan är om den negativa trenden försätter. T.ex. Både Norge och Ute i Europa går Inwido kraftigt back.


Den dåliga marginalutvecklingen kan dels bero på olönsam/kostsam tillväxt och högre priskonkurrens från utomlands. Det är lite som Svedbergs med ständigt minskande omsättningstrend. Fast Svedbergs är duktigare på kostnadskontroll och har låga investeringsbehov.

Nu finns Inwido preliminärt på börsdata till kursen 70 kr.

Däremot pga Inwidos höga andel av Goodwill och ned- och avskrivningar så är kassaflödet högre än vinsten. Det är också därför Inwido använder av sig mer av nyckeltalet EBITA istället för EBITDA. Den första tar hänsyn till goodwill-nedskrivningar medan EBITDA gör ingen skillnad på av- eller nedskrivningar. Så här ser kassaflödet vs. vinsten i rullande 12 mån. Det är ganska stor skillnad.


Fast andra sidan så spelar det ingen roll med stark kassaflödet om inte både omsättningen och lönsamheten är stabil. Det har vi redan sett i Eniro. Just det är det som den viktigaste delen om man ska försöka värdera bolaget.  Här kommer en enkel skiss på hur P/E-historiken högsta/lägsta skulle se ut på prisintervallen mellan 63 och 74.  


Stabiliseringstransaktioner
Man ska kanske inte förvänta sig en kraftig nedgång vid introduktionen. När som helst kan bankerna (Joint Lead Managers som nu så fint som det heter - som hjälper med IPO:n) kan genomföra stödköp –”som medför att kursen på aktierna håller sig på en högre nivå än vad som annars skulle ha varit fallet”.  Det så kallade stabiliseringsåtgärden gäller 30 dagar efter notering.

Slutligen: 

Vinnarna:
1-En klassisk exit från en riskkapitalbolag där den största vinnaren är Ratos och Ratos aktieägare som lyckas få en bra avkastning tack vare försäljningspriset.

2-Inwidos Ledning får också en del av försäljningen tack vare syntetiska optioner.  Där ledningen får konvertera dessa till cash vid marknadsnotering. Då handlar det totalt om 68 Mkr.  

Förlorarna:
1-De fondsparare som indirekt får äga oavsett om de vill eller inte.

2-Alla småsparare som köper vid introduktionen.

Fast hur var det nu igen? På grund av den låga avkastningen i räntesparande så är kanske Inwido ändå en bra investeringen oavsett värdering? Eftersom det är nya tider nu med låga räntor....

71 kommentarer:

 1. Jag kommer inte teckna Inwido i alla fall. Som Ratosägare hoppas jag naturligtvis på bästa möjliga affären för Ratos skull.

  Mvh

  //P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde kännas naturligt som ägare i Ratos inte köpa när de säljer :). Fast personligen hade jag gärna sett att Ratos hade sålde Anticimex till börsen än EQT. Kanske också det som gjorde att jag tappade intresset för Ratos?

   Radera
 2. Jag gör som vanligt. Tänker att jag köper 100% av bolaget och avnoterar det från börsen. Vad kommer jag få för avkastning på mitt investerade kapital dom kommande åten då? Köper inte!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Annars hade det varit konstigt - Hoppar man över H&M men köper Inwido?. Funderar man ens köpa Inwido då måste man garanterad köpa i H&M :)

   Radera
 3. Jag ser det här som ett svaghetstecken av Ratos. Tidigare har man sålt bolag där man framgångsrikt har internationaliserat verksamheten.

  Nu är man tvungen att ta en förtroendesmäll i syfte att bli av med ett ineffektivt fönsterkonglomerat och sälja det till människor som dragits med i börshypen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Det en finns en bra anledning till varför Ratos stor satsade i Inwido och investerade all kassaflöde i tillväxt. Annars hade i så fall tagit kassaflödet + skuldsatt bolaget ännu mer. Men som du säger så har de inte lyckats skapa en konkurrenskraftigt fönsterkonglomerat ute i Europa.

   Radera
  2. Förresten när du prata om börshype så jag förvånad hur ett bolag som Alibaba kan värderas till 90-100 $. Vi är verkligen i en farlig utveckling :)

   Radera
 4. Intresset för andra byggleverantörer på börsen är knappast översvallande för tillfället, kanske en indikation ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Tyvärr så är det svårt att hitta rimliga värderingar i dagsläget. Jag tycker i princip alla branscher har samma problem avsett om det är bygg-, fastighet-, eller industri.

   Radera
 5. Jag väntar på att göra en okej exit i ratos.. (GAV 59,9) för att sedan få en ok entry i mekonomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra! Kanske man ska börja tänka som en "riskkapitalbolag" Det går att kopiera nästan allting förutom att kunna leda bolaget och köpa onoterade bolag :)

   Radera
  2. Ja precis, känns mer spännande att ha ett sådant tankesätt! :) Väldigt nära på säljknappen på ratos nu!! Kommer nog kännas skönt efteråt även fast man är back nästan 15%

   Radera
 6. Jag är f.d. Ratos-ägare (ca 2½ år) men förlorade tålamodet och sålde hela innehavet under försommaren, senare visade sig timingen vara nära nog perfekt. Under väldigt lång tid pratade Susanna mycket om det gynnsamma läget för börsintroduktioner och företagsaffärer, trots det hände inte speciellt mycket och först nu när marknaden känns närmast övermogen ser vi en introduktion av Inwido. Det fick mig att allt mer ifrågasätta Ratos innehav och kvalitén på dessa. Jag är fortsatt tveksam till Ratos även om utdelningen i förhållande till nuvarande kurs känns väldigt attraktiv och troligen får kursen att leta sig över 60 SEK inom 6 månader. Jag anser dock att det fortfarande finns flera tveksamma innehav hos Ratos och den (alltför?) stora och feltimade investeringen i Aibel är jag inte helt bekväm med. Det bästa för Ratos på lång sikt är enligt min mening att sänka utdelningen, även om aktieägarna skulle surna till rejält, och fokusera på förvärv av kvalitativa verksamheter där synergier kan skapas med övriga innehav. Portföljen känns minst sagt spretig i dagsläget och jag undrar om kompetensen finns hos Ratos att optimera verksamheten inom så många olika, och spridda, fält. Slutligen uppmanar jag den hugade till att göra en analys av hur Ratos kassaflöde påverkas av Inwidos börsintroduktion…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också kunna tänka mig att Ratos tänker efter utdelningspolicy och fokusera mer på att bygga upp kapital och göra bra investeringar.

   Fast samtidigt det är kanske deras största problem. Hur ska man kunna hitta bra bolag till rimliga värderingarna i dagsläget?

   Om man får så bra betalt att "dumpa" till börsen eller till andra aktörer, varför ska man då sälja till Ratos?

   Ratos får nu så där ca 2 miljarder in i kassan tack vare försäljningen av Inwido. Sen + så där ca 1 miljard till när de lyckas sälja resten. Det är ganska mycket pengar när utdelningen ligger på ca 1 miljard. Jag borde kanske kolla närmare på alla bolagen + Ratos kassaflöde. Fast jag misstänker att det är bara de sämre bolagen som blir kvar i portföljen.

   Radera
  2. Om Ratos inte hittar köpvärda bolag pga för höga värderingar borde de göra som småsparare, dvs sälja och casha in och bygga likviditet som kan sättas i arbete när värderingarna är mer attraktiva. I det långa loppet tjänar varken Ratos eller dess aktieägare på en för frikostig utdelning. Varför andra aktörer skulle sälja till Ratos stället för att "dumpa" till börsen varierar säkert från fall till fall men i typfallet ser jag framför mig att det är ett bolag som inte är redo för att börsnoteras och där Ratos ledning gör bedömningen att de interna avkastningskraven kan uppnås. En annan farhåga jag har är att den verkliga anledningen till att preffarna gavs ut var för att tidigare utdelningar varit för frikostiga. Jag är rädd att det kommer ytterligare en serie och hoppas att det isf sker med Ratos bästa för ögonen och inte för att aktieägarna ska få sitt. Inwido är en surdeg men en av de minst sura i Ratos portfölj...

   Radera
 7. Sälj Ratos innan dom går i konkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär nog dröja när det lyckas sälja så bra :)

   Radera
 8. Är det verkligen troligt att Ratos släpper iväg en total surdeg? Det borde ju ligga i deras egenintresse att sälja när företag fortfarande har lite avkastning kvar att ge för att således upprätthålla sitt rykte och få möjlighet att göra fler affärer framöver? Om dom bara släpper iväg företag som inte kommer göra någon vinst framöver och som inte kommer ge någon omsättningsökning så kommer ju till slut ingen att vilja köpa företag av Ratos och då går ju hela affärskonceptet i stöpet?

  Se Ratos som en affär som säljer företag. Om kunderna i affären upplever att produkten dom får är skit iförhållande till vad dom betalar så kommer dom ju inte komma tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu Inwido har stora lönsamhets problem eller annat så tycker jag ändå att det är klokt att sälja ut stora delar av Inwido till börsen. För Ratos är det normalt att de tar hänsyn till aktieägarnas intressen. Det är ingen som tvingar någon att köpa bolaget. Fast andra sidan det är kanske inte helt "rättvis" när bankernas fonder eller olika typer av indexfonder som köper eftersom det är inte deras egna pengar det handlar om.

   Om du sen jämför Inwido med andra stora noteringar från riskkapitalbolag som Comhem och Sanitec så är Inwido är ändå betydligt bättre i bemärkelsen - större kassaflödet, högre eget kapital och soliditet samt dessutom längre historik och bra information till investerarna. Dessa punkter hittar du inte andra bolag som har "dumpats" till börsen.

   Radera
 9. Tack för en bra genomgång 4020. Hur lönsamheten har utvecklats är ju lite oroande, vinstmarginal: 2% (6%), ser ju tufft ut på marknaden för andra byggvaruföretag med. Goodwill är heller inte en trevlig prick att umgås med. Kan mycket väl vara som du säger att Ratos försöker bli av med ett bolag som har allvarliga problem i framtiden.

  Som aktieägare är jag nöjd med 15% årlig avkastning, även om det inte lever upp till interna målet Ratos har. Håller med tidigare kommentarer om att kvaliteten i Ratos-portföljen är sisådär.

  Däremot så är alla nästan negativa till aktien, vilket är en bra utgångspunkt.

  Tack för en suverän blogg
  /Aktiegubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen är det så. Om nu Inwido skulle kunna återfå sin lönsamhet snabbt + framtida tillväxt möjligheterna ute i Europa så hade inte Ratos såld bolaget från början. Det är eftersom om du värderar bolaget utifrån kassaflödet (när bolaget var som lönsammast) då är dagens värdering inte så farligt.

   Som i tidigare tråd så tycker jag fortfarande att Ratos borde minska sin målsättning till 10-15% årlig avkastning + kanske också längre utdelning. Då hade det varit mer trovärdigt.

   Radera
 10. Dom har raserat ett förtroende och det kan ta åratal att bygga upp igen om någonsin. Skulle aldrig köpa Ratos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av deras 18 bolag så går lite mer än hälften plus - så det lär ta tid innan de kan börja bygga upp kassamaskinen. Just Inwido var en de bolagen gick plus - så säg 50/50 :)

   Radera
 11. lekstugan på börsen fortsätter. Om inte Ratos kan realisera värden på traditionella grunder så kan man alltid notera innehaven groteskt övervärderat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har fortfarande 18 bolag och jag har för mig att de försökt notera Bisnode tidigare. Det talar för att det är inte den första börsnoteringen. Det är främst två bolag som ligger inom samma bransch, Hafa - inom badrumsinredning och Jotul - braskaminer.

   Radera
 12. Pratas även om Nordic Cinema Group och Arcus-gruppen, mitt råd är att håll er borta från Ratos precis som Lundaluppen rekommenderar. Deras glansdagar är över definitivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite konstigt tanke på att Ratos köpte Nordic Cinema Group förra året. Men kanske som sagt - " om alla bolag är till salu om priset är rätt"

   Radera
  2. Möjligt biograf blir en nitlott annars tyckte jag det var en spännande placering då biograf gått urstarkt i USA/Canada i en del år. Vi här brukar ju släpa efter en tid innan vi anammar vad som anses coolt andra sidan gölen men nu sviktar Bio även där så hoppet är mindre nu även om jag upplever många yngre gärna går på bio allt fildelande mm till trots.

   Handlar och har lite oljerelaterat så jag var och är väldigt tveksam till Aibel med tanke på hur de stora ser över sina kostnader.

   Det kan absolut bli lite stiltje i Ratos för egen del ogillar jag bonusprogrammen och misstänkte direkt något skit skulle hända men turligt nog har jag varit med större delen av resan och aktien har varit en av mina bästa placeringar hittils utdelningen oräknat så klatten jag har kvar är med råge gratis i mitt fall.

   håller med om det är tråkigt för de som kommit in sent men shit happens och de flesta av oss har dragit nitlotter även om just denne inte varit det för mig.

   Radera
  3. Jag kan tänka mig att framtida streaming-tjänster kan ta över mycket av biograf marknaden och där biograg kan bli mer som en mer "sällan kommande aktivitet". Just därför känns det lite mer som desperationsköp än bra investering

   Radera
 13. Varje gång ett investmentbolag vill sätta ett bolag till börsen så drar jag öronen åt mig. Hur mycket har siffrorna friserats denna gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte Ratos har gjort några "friseringar". Dålig marginal, dålig kassaflödet och hela historiken finns där ute helt öppet.

   Däremot så skulle kunna tänka mig att det kan förekomma i andra IPO:s där vi inte fick någon helst historik och bara justerade siffror så kallade "Proforma" = Redovisat uppskattning.

   Radera
 14. Finns en anledning att Ratos rasat 60%...

  60 år på börsen och inte lärt sig hur man tjänar pengar...lider med alla aktieägare som sitter
  i detta råttbo. Kan inte vara kul när börsen går som tåget men Ratos minus 60%...usch..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att man inte ska glömma att Ratos har varit bland de bästa aktierna som har gett mest totalt avkastningen 20-25% årligen i senaste 15 åren.

   Just det är exakt därför Ratos betalar priset idag med längre vinster, kassaflödet, sämre bolag och nedgång i aktiekursen. Det är inte hållbart att dela ut så stor andel av vinsten när de samtidigt måste hela tiden sälja ut bra bolag.

   Jag kan tycka att det är lite synd för de som köpte senaste toppen 2011 pga att Ratos ansåg ett säkert bolag som skulle fortsätta med sina höga utdelningar.

   Radera
  2. Kan vara värt att ta en chanspost när Ratos når 34-36 kr. Inwido skulle jag inte ta i med tång.

   Radera
  3. Inwido är ren skit

   Radera
 15. Tror dom klarar att behålla 3 kr i vår, jag köper på måndag som ger mig 5.7% i utdelning. Tror dom kommer igen om ett par år och då har jag fin ingång. Märkligt att alla bloggare säger dom är långsiktiga och gillar utdelningar ratar Ratos. Nåväl vi får se om jag gör rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investerare vill ha utdelningstillväxt och kursuppgång, i Ratos får du inte speciellt mycket av vare sig det ena eller andra.

   Radera
  2. Just här krävs att man kollar närmare på varje enskild bolag för att göra en bättre totalbedömning om framtiden. Problemet är bara att hälften av bolagen har rätt så komplicerade verksamheter. Inte det lättaste att göra analys på dessa.

   Radera
 16. Kan antagligen för lite om finansanalys för att uttala mig, men som defensiv värdeinvesterare bör man inte köpa bolag med Goodwill som är större än EK.

  (Jämför gärna med andra "investmentbolag", eller ett bolag som Lundbergs)

  Har i våras sålt alla Ratos men vill gärna köpa tillbaka vid lägre kurser.
  Frågan är om det verkligen är någon ide med tanke på en svag balansräkning och kanske lägre utdelningar.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goodwill-talet så låter det klokt. Tyvärr så förekommer det i högre utsträckning där goodwill har ökat eftersom många bolag har idag svårare att växa organisk i egen kraft + de bättre bolagen har en större andel av kassa idag.

   Just Mekonomen är en sån exempel. Goodwill 2,9 Miljarder medan EK är 2,2. Där förlitar jag mig på att vinsten/kassaflödet fortsätter att vara stabil och helst växer i lagom takt. Har jag fel så kan det bli lite som Eniro fast förhoppningsvis så har Mekonomen en bättre framtid.

   När det gäller Lundbergs så är det nästan motsatsen till Ratos eftersom det är relativ enklare att analysera och värdera Lundbergs innehav. När det gäller Ratos så blir det tyvärr en stor osäkerhetsfaktor pga en del svåra verksamheter. Själv skulle vilja ha mer stabilare bolag, vinster och kassaflöde. Samtidigt är det svårt med ett bolag som Ratos där de säljer riktig bra bolag (som tex. Anticimex) och behåller de sämre.

   Radera
 17. lägre utdelningar lär vi inte se på många år. Nu är kassan välfylld och fler exits lär ske. Jag tror att man kommer ångra sig om 3 år att man inte vågade köpa kring 50 kr.

  Inwido är välskött och Ratos har varit noga med att inte tömma bolaget utan avstått utdelning från Inwido. Jag ser fram emot nästa affär och 3.50 kr i utdelning i vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja 200 miljoner i extra utdelning lär dom säkert mäkta med efter två år med 3 kr i utdelning. Så 3.50 kr känns rimligt samt hållbart över tid med deras investeringar i Hent, Aibel och Nebula bland annat.

   Radera
  2. 3,5 nu efter Inwido - det är möjligt. Men samtidigt (exklusiv företagsförsäljningar) så är trenden på utdelningen och kassaflödet är negativ. De har delat ut ca 1 miljard extra än fritt kassaflödet senaste 2-3 åren. Fast nu efter Inwido kommer Ratos kunna behålla nuvarande utdelningsnivå några år till.

   Sen kan man fråga sig om nu Ratos hade bra med kassa - varför gav de ut Pref-aktier för att få in 1.4 miljarder?

   Radera
 18. ok låter som dom aldrig mer kommer igen om man läser inläggen. Lika bra dom likviderar bolaget när proffs som Lundaluppen, 40procent och analytiker ratar bolaget:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo! Det kan låta så. Det enda jag äntligen säger är Inwido är högtvärderat och har en del problem med lönsamheten utomlands. När det gäller Ratos så har alltid sagt att de har haft problem med vinsten och kassaflödet. Till och med om utdelningen är inte i fara på kortsikt så svårt att säga om Ratos problem kommer att fortsätta eller om det är tillfälligt. Det främst pga svårigheten att göra bra analyser i de bolag som Ratos har problem.

   Radera
 19. Är bolaget sämre nu än när den stod i 65 kr för 4 månader sen? Verkar som det är negativt att sälja 2 bolag med vinst IRR 15 %. VD verkar usel by the way.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte direkt. Personligen tycker jag att Ratos gör ett bra deal med försäljningen om nu bolaget fortsätter att ha lönsamhetsproblem.

   Den kan vara så att marknaden inser att försäljningarna görs i de bättre bolagen (till och med kortsiktig får bra betalt) och med tiden så är bara de sämre som är kvar. Ratos behöver göra bra förvärv lättare sagt än gjort.

   Radera
 20. Jag köpte 2000 st som en chanspost för 52.75 kr hoppas det är ett bra köp på sikt.

  SvaraRadera
 21. Hahaha...sicket uselt bolag. Kikade på deras portfölj...kvarndammen, Bio och badrum...haha...stackars aktieägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. sålde skit Ratos på 64 kr tack och lov

   Radera
  2. Ratos är perfekt att trada i, plocka in på strax över 50 SEK och sälj strax över 60 SEK. Detta brukar ta 6 månader. Det går även bra att ta in Ratos på rapportdagen då den brukar gå ned några procent och sälja innan nästa rapport.

   Radera
  3. Intressant att se när så många är ganska negativa till Ratos :)

   Radera
 22. Ser ut som det blir fiasko för Inwido, men det mesta som Ratos gör brukar bli fiasko. Sälj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just i detta fall så gör Ratos ganska bra i från sig i samband med försäljningen tanke på omständigheterna kring Inwido :)

   Radera
 23. Jag skrev ovan att Inwido är skit och trots att den övertecknades verkar marknaden tycka detsamma då den föll tungt första handelsdagen. Vem fan vill äga denna cykliska och högbelånade smörja med risiga marginaler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vem vill äga ett bolag som Ratos som underpresterat i åratal.....kk

   Radera
  2. Lider med alla aktieägare, Susanna lär köra bolaget i botten tyvärr.

   Radera
  3. Ska bli intressant att se om nedgången begränsas pga stabiliseringsåtgärden som gäller 30 dagar framåt.

   Radera
 24. Inwido skulle jag aldrig köpa men en chanspost i Ratos när den når 35 kr tänker jag ta.

  SvaraRadera
 25. Jag tar rygg på Jan Söderberg och köper 10.000....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser att han redan har ca 15 milj. aktier tidigare. Ökningen är alltså mindre än 1%.

   http://www.ratos.se/Om-Ratos/Koncernens-styrning/Styrelse/Jan-Soderberg/

   Känns som att Inwido försäljningen omvandlas till ökning i Ratos aktier :)

   Radera
 26. Volvo har gått ner kraftigt, något att ta en titt på 4020? :)

  SvaraRadera
 27. Tjena 4020, skrev lite längre upp angående ett inköp av Mekonomen, jag köpte ett knippe igår på 155kr, känns trevligt att äntligen ha blivit av med Ratos för mekonomen :)

  Allt gott!

  SvaraRadera
 28. Hur ser du på mekonomens rapport?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar kommande rapport 12/11. För min del räcker det om det är oförändrad. Väntar inte så stora förbättringar på så korttid.

   Radera
 29. Tjena 4020, skrev lite längre upp angående ett inköp av Mekonomen, jag köpte ett knippe igår på 155kr, känns trevligt att äntligen ha blivit av med Ratos för mekonomen :)

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag passade också öka genom att en gammal order gick genom på 152.50.

   Radera
 30. Hej 4020,
  Tack för en bra sida. Jag följer dig med stort intresse. Jag har inte kommenterat förut så detta inlägg kanske hamna fel? Du skrev för ett tag sen att du köper Mekonomen igen när den står i 152 om jag inte missminner. Har du köpt på dig ytterligare?
  Alla pratar varmt om investment bolag och jag kan bara instämma. Om man nöjer sig att följa index, vilket för mig skulle räcka så kan man väl bara köpa och sen luta sig tillbaks och vänta. Är det inte så lätt. Varför inte i så fall?
  Aktier är en ny investerings form för mig men jag kommer att öka mina innehav.
  Tack igen för en intressant sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Det blev två nya köp i Meko. Mer om det hittar du i senaste inlägget.

   Visst kan du göra det enkelt för dig själv om du inte har den tiden. Då gäller det att välja stabila investmentbolag eller bara index. Problemet är när vissa perioden index eller investmentbolaget har en större andel i ett riskbolag. Där bästa exemplet är Ericsson (från IT-bubblan för både index och Industrivärden). Fast jag tror också att du ändå skulle kunna få ganska bra avkastning på sikt om du oavsett satsar på säkra investmentbolag som (Lundbergs eller Investor) eller Index där du SAMTIDIGT helst köper vid kraftiga nedgångar + låga värderingar. Just värderingen och det priset du betalar blir viktigare vid investeringar i stabilare bolag eller index.


   Jag skulle rekommendera att kollar närmare på detta inlägg:

   http://40procent20ar.blogspot.se/2012/04/langsiktig-avkastning-men-utdelningarna.html

   Radera