söndag 1 februari 2015

Statistik & Nyintroduktioner

Här kommer några korta sammanställningar om Stockholmsbörsen, First North, Aktietorget och NGM. Nu när vi alla bolag på börsdata så blir lite mer intressant att jämföra dessa med varandra.

Antal Bolag
De noterade bolagen ändras snabbt i samband med nya introduktioner och avnoteringar men för tillfälligt så ligger det på ca 559 st i antal noterade börsbolag i Sverige. En kraftig ökning senaste åren i samband med nynoteringarna. Här kommer antalet bolag i jämförelse med börsvärdet för respektive börslista.
Noteringshistorik
De bolag som har funnits noterad 15 år eller mer i jämförelse med bolag som har funnit från och med 2013. Många av de nya är börsnoteringar. Bara First North och Aktietorget tillsammans levererat 100 nya bolag. Inte så konstigt att det är spännande med dessa listor när det är så stor inflöde.

Andel Vinst & Utdelning
Nästa jämförelse är en ett försök att hitta de listorna som innehåller mest andel av bolag som ger vinst och utdelning. Det har jag gjort tidigare inlägg så detta är mer uppdatering.Som väntat leder Large- och Mid Cap för mest andel av bolag som levererar vinst och utdelning. Andelen minskar kraftigt ju längre ner man går i listorna.


Procentuella jämförelsen visar tydligt First North och Aktietorget ligger under 20% som levererar utdelningar.


Om man gör exakt samma jämförelse med fast i sektorsvis och så blir det ännu tydligare. De bästa sektorerna är:
1-Finans- och fastigheter
2-Telekommunikation
3-Industri

De sämsta sektorerna som levererar minst andel vinst och utdelning är :
1-Energi
2-Hälsovård
3-Material

Med andra ord det bästa är att försöka helt och hållet undvika branscherna, Olje/Gas, Gruv, Medicin och läkemedelsbolag främst i First North, Aktietorget och NGM.

Sektorer
Antal bolag fördelat inom sektorer:

Branscher
Antal bolag fördelat i de största branscherna:  

Redovisning

Valuta - 34 bolag
Inte alla börsbolag har SEK som valuta i redovisningen. Det är 34 bolag som har utländska valuta.  De vanligaste utländska valutorna är dollar (USD) och Euro (EUR).  Det förkommer också några (CAD) Kanadensisk dollar och (GBP) Brittisk pund.
-USD: 16 bolag
-EUR: 18 bolag
-CAD: 3 bolag
-GBP: 2 bolag

Brutna år - 38 bolag
Det vanligaste är bokslutsperiod är Jan-Dec. Men det förkommer också brutna räkenskapsår där bokslutet kan börja allt ifrån Maj till Sep och sträcker sig på två olika år. Här är några börsbolag som har september som startmånad:
-Skistar
-Svolder
-Eolus Vind
-MQ

Halvårsrapportering - 25 bolag
Andelen av bolag som väljer att bara redovisa 2 ggr /år har ökat sista åren. Idag är det 25 bolag som rapporterar för Q2 + Q4 och dessa finns First North, Aktietorget och NGM som inte har lika tuffa regelverk som Stockholmsbörsen.

5 kommentarer:

 1. Mycket bra och intressant inlägg. Även H&M har brutet räkenskapsår december-november.
  /Näringslivsnörden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer! Sträcker sig Dec till Nov vilket helt unik på börsen eftersom inget annan bolag har liknande bokslutsperiod.

   Förutom SAS som är närmast som börjar på Nov till Okt :)

   Radera
 2. Fantastiskt inlägg! Väldigt intressant att se.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg! Har ett par funderingar, branscherna som du redovisat är det på årsbasis eller över 15 år?

  Med tanke på det intressanta resultatet av branscherna finns det möjlighet att lättsamt lägga in filtret för sektorer/branscher under strategier på borsdata.se?

  Med vänlig hälsning,
  Magnus Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sektorn och Branscherna är baserad på senaste data. Ej historik. I princip allt är baserad på senaste upplägg.

   Intressant idé för strategier. Hittills har vi nöjd oss med list-filter men som du säger så kan det vara intressant just för vissa strategier.

   Radera