söndag 12 april 2015

Sveriges Bästa Aktieblogg?

Ju längre börsuppgången fortsätter desto mindre aktivitet här i bloggen. Det känns helt enkelt för tråkigt klimat att leta efter investeringar just nu. Ibland kan det vara smartare att vara inaktiv än att försöka ta högre risker på grund av lägre avkastningskrav och  höga värderingar.  Att vara inaktiv och spara pengar är också en viktig del av långsiktig investering när man inte hittar bra inköpspriser.  

Nu tänkte jag göra gör om det som cornucopia tyckte:

"har man inget eget att skriva kan man ju kopiera bättre skribenters blogginlägg"

Där jag tidigare drev med ett av Cornucopia inlägg under 2011 om Börskrasch. Dock jag bytte ordet "Börs" mot "Guld".  ( Guldkraschen - Öppen tråd )

Sveriges Bästa Aktieblogg?
Man kan alltid diskutera om vem som är den bästa och många nya läsare som började senaste åren tycker antagligen lundaluppen är bland de bästa vilket jag håller med. Man skulle kunna säga att lundaluppen höjde begreppet ekonomibloggare tillsammans med Avanza till helt ny nivå som jag inte trodde var möjligt.  

Men samtidigt för mig handlar det också om just de bloggare som var aktiva när jag började med bloggen under 2008/2009. Då finns bara en klar vinnare inom aktier och det är självaste Stockman. Hade det inte varit stockmans kvalitativa inlägg så hade jag aldrig startat igång 4020 och inte heller första versionen av börsdata.

Nu kommer jag lägga in bland de bästa inläggen från Stockman som jag tycker är Sveriges absolut bästa ekonomibloggare (på sin tid). Jag tycker att man borde ha en stor respekt för bra skrivna och genomtänkta inlägg. De finns inte många av dessa. Jag tror också många nya läsare inom bloggen har aldrig läst dessa inlägg.


Fakta som du inte lär dig genom böcker

För Dummies

Långsiktighet

Strategier

15 kommentarer:

 1. Kul att Stockman 2008 tog Gränges som exempel på ett avnoterat bolag och nu är dom 7 år senare tillbaka på börsen igen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant historik!

   "Electrolux delade 1997 ut aktierna i Gränges till sina aktieägare och Gränges börsintroducerades. Namnet kom att ändras till Sapa AB och bolaget köptes ut från börsen 2005 av norska konglomeratet Orkla.[3] En del av Sapa namnändrades 2013 tillbaka till Gränges."

   Radera
 2. Som vanligt ett smart inlägg !!

  Att just peka på fakta som inte finns (i vanliga) böcker, lite enkelt om svåra saker och kloka tankar om långsiktighet och strategier, vad mer kan man behöva som en vanlig, enkel värdeinvesterare?

  Inget mer behövs egentligen. Just att ha alla kloka tankar samlat på ett ställe och från en (av många kloka) bloggare är helt genialt.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med! Det finns många bra inlägg som borde sparas och samlas på ett ställe. Det känns som många nya bloggare försöker uppfinna många lärdomar i de nya inläggen :)

   Radera
 3. Blev lite nostalgisk där, för min del började det med "Hurjagblevrik", en bloggare de flesta har glömt idag, men det byggde på sig med 4020 och stockman ganska fort :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurjagblevrik var nog den första stora ekonomibloggaren om jag inte har fel.

   Radera
 4. Ang. länken om beta-värde (http://cristofferstockman.blogspot.se/2007/10/tankar-om-betavrde.html)

  Precis som dagens P/E-värde inte säger nånting om hur framtiden för en aktie ska MÅSTE utvecklas, så säger inte beta-värdet hur en aktie kommer utvecklas. Däremot så säger ett lågt beta-värde att sannolikheten för att en aktie ska utvecklas över marknaden som helhet ökar. Något artikeln helt missat. Så beta är ett mycket bra nyckeltal som historiskt har gett en bra fingervisning om framtida kursutveckling.

  För mer info i ämnet så hänvisar jag till Eric Falkenstein m.fl.

  SvaraRadera
 5. Och nej, jag skrev inte fel. Det är alltså ett LÅGT beta som historiskt sett visat sig ge bättre aktieutveckling. Något som går emot rådande ekonomisk teori om efficient market hypothesis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst! Det kan jag tänka mig. Sannolikheten är nog större med bolag som har låg historisk beta ger större avkastning.

   På samma sätt skulle man kunna också säga att de bolag där antalet aktier exakt detsamma historisk har ett högre sannolikhet.

   Men både nyckeltalen säger ingenting om hur bolaget ska utvecklas framåt.

   Jag tror det som Stockman (och många andra som är kritiska till beta) menar är att när man kopplar nyckeltalet beta till ett riskberäkning. Tex. Om ett bolag faller 30-40% på korttid har plötsligt ett högre "risk" (tex. i ett DCF beräkning) men i själva verket det kan lika gärna vara helt tvärtom beroende på varför det faller.

   Radera
 6. Hej 40%20år!
  Hur hade du placerat 1000 000 miljon kronor utifrån ett lågrisk perspektiv. Vilka möjligheter ser du som alternativ? Tänker du annorlunda beroende på om 1000 000 tillhör en 25 åring eller 65 åring när du tänker lågrisk?
  Tack för en bra blogg.
  Vänlig hälsning Jake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte du kommer få ett bra svar från mig. Det är ganska klart att man ska tänka annorlunda. Dock för min del tänker jag inte på det. Det är eftersom jag kör 100% aktier / Kassa.

   Själv gillar jag investeringar där jag riskerar väldigt lite eller helst inget och där framtida avkastningsmöjligheten är ganska bra.

   Radera
 7. Roliga tider, helt klart! Jag kommer själv ihåg när jag sålde annonsplats åt er nya bloggare. Det var ett av startskotten för en vidareutveckling av andra nättjänster! :)

  Hoppas allt är bra med dig annars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det rullar...Då var det både spännande och kul. Dessutom allting var billigt :)

   Radera
 8. Hej!
  Jag undrar om du skulle vilja göra ett länkbyte med mig för att öka bådas trafik till våra bloggar?

  Jag använder en liveuppdaterad blogglista på höger sida av min blogg där alla mina besökare ser de senaste inläggen från bloggar som jag har länkat där. Förutom det så kan jag även erbjuda en länkplats under sidan "Aktiebloggar jag läser".
  Det betyder att du får en livelänk så fort du skriver ett inlägg på din blogg + en permanent länk till din blogg som gör att du kommer högre upp i googles sökmotorer!

  Är detta intressant för dig? Återkom gärna med vad du kan erbjuda eller när du har länkat till min blogg så löser jag länkarna på min blogg direkt!

  Uppskattar svar även om du inte skulle vara intresserad av ett samarbete så jag vet att du har fått meddelandet och läst det!

  God Jul & Gott Nytt år!

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren
  www.vastkustinvesteraren.se

  SvaraRadera