tisdag 31 maj 2016

Tråkigaste fotbollslaget är tillbaka!

Efter 254 dagar av inläggstorka är dags att göra comeback och då passar det utmärkt med en klassisk startelva i kära Gustavs aktiebloggs anda och tillsammans med Avanzas övriga bloggare.


Min egen målsättning med inlägget är att presentera lite intressanta bolag som skulle kunna bli ett bra investeringscase. Tanken är inte att dessa ska fungera som köpråd eftersom bolagen har värderats upp rejält upp av marknaden. Fast andra sidan mycket intressant vid nedgångar.

Tidigare VM-laget 2014
Lite kul att kolla tillbaka tidigare startelvan i samband med fotbolls-VM 2014. Laget presenterades mitten av juni-2014 och var den "tråkigaste VM-laget". Den tråkigaste VM-laget har i snitt genererat över 25 % i årlig avkastning.  Den bästa avkastningen kommer självklart från NetEnt med hela 250 % och den sämsta är H&M med -10%.Kvalitets diversifiering?
Det finns fördelar att satsa på en större grupp av kvalitetsbolag än att ha för fokuserad portfölj. Avkastningen nästan halveras om man tar bort NetEntertaiments fantastiska resultat. Ännu en bra bevis att försöka ha så många så bra bolag så möjligt i portföljen utan att fokusera för mycket - "hur många är för många?"


2016 EM-laguppställning 
 Här kommer 4020s EM-uppställningar:
Målvakt:

Lundbergs - Skulle nästan kallas för vår egen Berkshire Hathaway. Låg direktavkastning men Fredrik själv återinvesterar vinsterna på ett klokt sätt som i slutändan ger bra totalavkastning för ägarna. Dock billigt är det inte. Som bästa hade Lundbergs en direktavkastning på 2,5% under 2008/2009 som kan jämföras med just nu på 1,1 %Försvar:

Axfood & ICA - snitt direktavkastning på ca 4,5 %. Till och med om Axfood har ett högre värdering går det inte bortse från bolagets fina kassaflöde som är större än vinsten. Därför har Axfood en direktavkastning på 6 % medan ICA 3,5 %.  

Castellum - Stabil och bra direktavkastning med både begränsad upp- och nedsida.

H&M - Jag behöver inte säga så mycket. Har nästan fått en "skräp" status pga marginaler. Som allt annat gillar inte finansbranschen att rekommendera något som har ett fallande trend. Dock sannolikheten ändå stor att bolaget kan komma tillbaka från nuvarande lägre värdering. Mittfältare:

NIBE & AAK - två fina kvalitetsbolag som är intressant att kolla närmare vid eventuellt nedgång.

GARO - som noterades nyligen och har haft en fantastisk start. Som allt annat lite för högtvärderat men super intressant att följa närmare.

Cloetta - som skulle platsa in i en grupp av tråkiga, stabila, låg tillväxt men hög kassaflödes och lönsamma bolag. Där har vi redan Clas Ohlson, Duni och Mekonomen. Gemensam med dessa är att alla fyra har haft börjat fokusera på marginalförbättringar och i sin tur högre kassaflöde. Mycket intressanta bolag som ändå kan ha begränsad nedsida pga deras relativ höga direktavkastning. Anfallare:

Kopparbergs - fint bolag som har haft kraftigt lönsam tillväxt senaste åren. Mycket talar för att bolaget kan fortsätta ett tag till.

Provide IT - som ska börsnoteras snart. Ovanligt fint lönsamhet i relation till värderingen. Så pass mycket att bolaget har redan hamnat högst upp i Magic Formula på börsdata. Dock storleken gör att den till ett högrisk bolag eftersom bolaget är så pass beroende av några få nyckeltalspersoner. Till och med om bolaget befinner sig i en hög tillväxt bransch med intressant framtid så är konkurrensen hård. Det krävs inte mycket för att konkurrera med ett liknande bolag.
78 kommentarer:

 1. Trevlig startelva! Och välkommen tillbaka :)

  SvaraRadera
 2. Instämmer med föregående talare!

  Kul att Castellum är med i de flesta startelvorna än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stefan! Senaste förvärvet har ökat intresset kring Castellum. Sen den stabila historiken talar för bolaget :)

   Radera
 3. Avstår detta års guldkantade vinster och stannar på läktaren ett år till!

  Hoppas att kunna få ihop en startelva till sommaren 2017. Då i den förnäma korpserien!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man bortser H&M och GARO så har jag ändå relativ lite i de bolag som jag äger. Som du säger vi fortsätter att vänta på kommande nedgång. Någon gång ska vi ha rätt till utdelning!

   Radera
 4. Jag förstår mig inte på din elva. Många av bolagen är precis som du säger stabila och tråkiga, men värderingarna känns väldigt mycket mer spännande än vad som är brukligt för dina investeringar. Stabila bolag med låg tillväxt, P/E över 20 och en utdelningsandel på under 50 % känns inte riktigt som det stämmer överens med din metodik. Ser du bolagen som lämpliga för en portfölj just nu eller ser du det som en bolagselva byggd på ren kvalité utan hänsyn till värderingen just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Fokus på kvalité. Det är knappats något köp på dagens värderingar.

   Lite tidigare finbas-tänket - hitta utmärkta bolag och bevaka värderingarna :)

   Radera
  2. Oj, jag måste ha slarvat med den andra paragrafen i inlägget. Där var du mycket tydlig. Tack.

   Radera
  3. Skulle man göra det rätt så borde jag leta efter lågvärdering men jag har ingen lust ta fram halvmediokra bolag :)

   Radera
 5. Aj då, ser att Fenix inte längre platsar i laget, vad ligger bakom denna petning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej! Fenix finns alltid bland favoriterna. Dock nu valde jag att lyfta fram andra bolag.

   Radera
 6. Verkligen en god och blandad elva, särskilt med tanke på Cloetta. Frågan är om inte AAK är i lite för dålig form (för fet?) för att platsa. Nibe däremot ångar alltid på.

  Provide och Garo rena chansningar? Eller oslipade ess, jag vet inte.

  Kopparbergs en fruktansvärt bra spelare som fått en uppvärdering sent om cider :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga alla är bra bolag på sitt sätt dock nästan ingen har bra värdering förutom H&M och kanske också lite Castellum.

   Jag skulle gärna vilja köpa många av dessa så fort den ordinära utdelningen skulle kunna hamna runt 4-5% vilket verkar vara svårt idagsläget.

   GARO skulle jag snarare säga oerhört stabil men högt värderat just nu.

   Däremot så har du helt rätt när det gäller Provide IT. Stor chansning fast ändå ej något klassisk "förhoppningsbolags" chansning.

   Radera
 7. Välkommen tillbaka!

  Som vanligt "bara bra bolag" i startelvan, och många av dem finns i mina (fiktiva) portföljer.

  Även jag väntar nu på att priserna blir mer attraktiva för inköp och gissar att hösten 2016 och hela 2017 blir året då det kommer fler tillfällen.

  En liten sak till, semantik är viktigt när det gäller investeringar.
  Det du kallar "avkastning" är inte alls någon avkastning, möjligen en "potentiell och icke realiserad avkastning".
  Som jag ser det är en "avkastning" alltid realiserad.

  Besser

  SvaraRadera
 8. Spännande, men vilka sitter på bänken som ersättare för forward, mittfältare, back och målvakt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs inte! För stabila bolag o riktig låg risk för skador :) Möjligtvis Provide IT skulle kunna behöva ha en ersättare. Då väljer jag Bahnhof!

   Radera
 9. Kalaskul med inlägg!

  SvaraRadera
 10. Provide IT var oväntat. Inget jag har hört talas om. Blir spännande att följa. Dem får du skriva ett inlägg om sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igår var sista teckningsdagen och idag fick man veta att Provide IT blev övertecknad med hela 1800%. :)

   Radera
  2. Oj fan. Då kan man inte räkna med någon tilldelning alltså. Som vanligt...

   Radera
  3. Det blir lite svårt. Det var liten emission av ett litet bolag som har betydligt större kassa idag.

   Radera
 11. Äntligen!!! Välkommen tillbaka. Jag har längtat efter dina intressanta inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi får se om vi ha hålla tempot med tätare inlägg :)

   Radera
 12. Jätteroligt att du skriver ett inlägg, igen! Din blogg har betytt jättemycket för mig och vore roligt att se dig bidra med tankar kring börsen idag och framöver. Kanske Dustin, Autoliv och Investor platsar på avbytarbänken om inte annat?

  Intelligent och förnuftig startelva.

  SvaraRadera
 13. Kul att du är tillbaka. Hoppas du har tid att uppdatera FinBas nu! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se om listan kan återupplivas på något sätt.

   Radera
 14. Kul läsning!

  Jag hoppas verkligen HM tar sig under året, det hade min portfölj mått bra av :-) Håller med dig om att trenden nu verkar vara att dissa HM och man glömmer lätt att de har bra tillväxt, gamla i gemet, internethandel som borde ta fart mm.

  Bara att vänta anser jag. Fyllde på mer på 250 senast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra köp och jag håller med att H&Ms tillväxt "ignoreras bort" pga marginaleffekten. Det lär bli ett långsiktig bra köp och dessutom helt ok YoC längre fram.

   Radera
 15. Hej, har följd din blogg sen 2009 :-)

  Kul att du är tillbaka, även om det denna gång inte blev mycket analytiskt innehåll. Får väl helt enkelt lita på att det ligger en djupare analys bakom orden. Vilken % NAV skulle du välja för din startelva. Varför inte lägga till det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fina bolag som jag själv skulle vilja äga (äger några av dessa redan). De flesta (förutom H&M) skulle behöva gå ner minst 20-30% för att de ska bli intressant att börja kolla köpkurs. Fast är svårt just i dagens marknad.

   Radera
  2. Ja, jag förstår. Med % NAV syftade jag på viktning. Hur skulle du vikta dessa innehav? Tex skulle beräkningen ovan ju vara en annan om H&M utgör 10% och NetEnt bara 2% av din portfölj :)

   Radera
  3. Lika mycket i varje bolag. Jag har blivit mer o mer positiv till lika viktning i portföljen. Det har sina långsiktiga fördelar.

   http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/oviktat-slar-viktat-index-med-12.html

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Intressant, spontant känns dock EW baserat på aktieanalys annorlunda än index. Finns det någon aktiv förvaltare som framgångsrikt följer EW?

   Radera
  6. Inte vad jag känner till fast jag skulle tro att det kan finnas utomlands som skulle kunna heta "Equal-Weighted" index eller ETF?

   Radera
  7. Hej igen, om du kör EW bör det väl också påverka beräkningen ovan för innehaven justeras ju periodvis. Eller menar du bara EW vid inköpstillfället? Lite jobbiga frågor, men jag tycker just inköps- och justeringsstrategier (portföljhantering) ofta glöms bort för oss privata investerare. M a o upplever jag att fokus ofta är på om en aktie är köpvärd men inte HUR stor del av portföljen den bör utgöra ...

   Radera
  8. Jag tycker att det är mest aktuellt vid inköpstillfälligt. Sen kan man alltid justera varje år eller vartannat år.

   Där du ökar på de bolag som har gått ner och minskar i de bolag som har gått upp mest. Det förutsätter att du vill fortfarande äga bolagen långsiktigt.

   Radera
 16. Nu börjar väl HM närma sig de nivåer där du tycker att aktien är intressant? 238 är ju bra men lägre är ju bättre, är det intervallet 200-220 kr som är aktuellt för dig innan du börjar köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 17. Tack för att du är tillbaks. Jag har saknat dina inlägg mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera